Бихте ли се върнали в България?

• 204 974
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 265
  • някъде в орбита...
...в темата пишат само хора, които са твърдо против България...
Не може да ме убедите по никакъв начин, че децата имат същото детство каквото би било то в БГ.
Защото факта, че деца извън България имат детство, явно по някакъв магически начин е удар по родината Rolling Eyes

# 2 266
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ами тук си чукат децата по вратите, за да играят заедно. Като гледам моите ученици имат много по-голям социален живот от мен на тяхната възраст в София. Чаках да дойде лятната ваканция, за да сме с тайфата навън. Иначе излизах в градинката до започване на училище с баба ми. След това се събирахме по къщите с приятелка. Навън много рядко.
Не знам вашата чужбина, но тук си имат едно мноооого дълго детство (до края на основното почти нямат домашни и след училище е игра с другарчета.)

# 2 267
  • Bristol
Просто както казах само 2 , 3 , дами пишат за хубавите страни на държавата ни и само те ще се изкажат, че съм права. Наясно съм. Не може да ме убедите по никакъв начин, че децата имат същото детство каквото би било то в БГ.
Аз пак да обърна внимание, че болшинството пишещи в този под форум и съответно в тази тема са живеещи в чужбина. И щом живеят в чужбина и не са се завърнали в България, най-вероятно организацията и стилът на живот в чужбина им харесва повече, от колкото този в България. Съответно мненията са по-негативни за Родината ни. Ще е странно, ако животът им е по-лош, а продължават да живеят там. Вие това ли очаквате?
А защо трябва децата да имат "същото" детство? Защо считате, че е по-лошо, защото е по-различно?
Дори децата в моя квартал в София, където съм израсла, вече нямат моето детство. Всички площадки там сега са застроени или превърнати в паркинг. По тротоара трудно се ходи от паркирали коли и лайняни мини Sad Но децата пак сигурно са си щастливи заровени в прахта в междублоковите пространства, играейки на стражари и апаши между паркиралите коли и прескачайки кучешките лайна. Трябва ли да ги съжалявам?
Проблемът май е в нас възрастните, които държим да пречупим нещата и да ги сложим в рамка. И ако не влизат в нашата рамка, значи са лоши или грешни. Тъжно е Sad

# 2 268
Децата са деца, бързо адаптивни, и това не е само до българчетата.
Иначе тук играят по един начин ( поне при нас плейдейт или го оставям в клуба, забавлява се, когато е готов ми звъни да го прибирам), в България по друг начин ( слиза и играе с децата на площадките). Гледам, че тук учи децата на български игри. Запленени са от народна топка ( Bulgaria dodgeball), дотолкова, че чак научиха учителките да я играят в междучасията.

Не смятам, че ако дете живее в една страна трябва да е ограничено до ресурсите само в тази страна. Къде ще реши да учи, живее си е лично негов проблем, поне що се касае за висшето образование. А и за средното има доста обменни програми.

Калинка

# 2 269
Обичам България, но трябва да призная, че висшето образование в България не струва нищо. Но виж мисля, че средното образование дори и то държавно все още е добре, но все пак зависи в кое училище си и в каква среда си попаднал. Например - в началното ми образование бях в клас, в който ако знаеш беше срамно- знаете веднага си заклеймен като “зубър”. Но в средното ми образование за мое голямо учудване попаднах в клас, в който да не знаеш е срамно, което тласна и мен и съучениците ми много напред. Език научих в средното си образование- в държавно училище, без частни уроци. Всичко научих в средното си образование. Висшето ми беше само загуба на време. Мисля, че все още средното образование е доста на ниво и във всеки град има по няколко елитни държавни гимназии, които произвеждат добри кадри. Най-кофти моментът в чужбина за мен е- липсата на контакти на децата с други деца. Никога няма да слезнат и да играят пред блока или близката площадка непринудено с други деца, така както е в България. Мисля, че детството в чужбина е едно доста самотно детство, а защо е детство тогава? Нима децата трябва да са осъдени на такова детство, защото виждаш ли като пораснели, щели да са в уредена държава, с тукашно образование и знаещи перфектно езика.  Не мисля, че на някое дете му пука за това, когато порастнат и научат език, могат сами да си обикалят света.

Училището няма значение добро ли е или не-ако детето е умно и има желание да учи,нищо няма значение.А това дали слизат непринудено да играят или не пред блока,пак зависи от децата.Аз и семейството ми живеем извън България и децата след училище се събират на определено място и карат колелета или правят каквото искат.Всичко опира до това как разбират ситуацията и дали искат да играят.Моят син след училище се събират някъде и карат колелета,ядат пици или пият безакохолни,или играят футбол или баскетбол ,или каквото искат .Всичко си е до дете.

# 2 270
InaV, аз пък нямам наблюдения като вашите, просто случайно сте попаднали на такова място, може да се чувствате късметлийка.В повечето случаи в чужбина децата имат контакт с други деца само на училище или ако са записани на спорт или друго занимание. Понякога и големите разстояние оказват влияние, друг път манталитета- “всеки си гледа неговото семейство”, в смисъл не може детето ти да отиде да чукне на съседската врата и да каже- хей, слизай да играем. А понякога дори и децата на площадката просто нямат желание да се запознават с други. В България- излизаш от блока и вече си се сдобил с цяла тайфа приятели за игра.

Не съм съгласна с теб.Всичко е до дете.

# 2 271
И какво друго става?!? Значи вие сте втората късметлийка Simple Smile)) още 5, хайде да кажем 6,7 ще се появят и това е, може и малко повече, защото в темата пишат само хора, които са твърдо против България, сякаш не са раждани тук, не са изкарали детството си тук и не са завършили образование тук. Така че, да.....зная, сега още няколко дами ще кажат, че при тях виждаш ли децата също си играели и т.н. Просто както казах само 2 , 3 , дами пишат за хубавите страни на държавата ни и само те ще се изкажат, че съм права. Наясно съм. Не може да ме убедите по никакъв начин, че децата имат същото детство каквото би било то в БГ. Но да, за хора на средна възраст е добре в чужбина. Обаче децата имат многооооо време до средната възраст.

Аз мисля,че много от децата в България седят пред компютрите и не излизат навън.Не ме разбирай погрешно,за също си обичам родината ,но не мога да си кривя дущата за истината.И в България,както и в чужбина има плюсове и минуси.

# 2 272
Ок.Забравих защо се бях отказала да пиша в темата, но бързо се сетих. Тук кажеш ли нещо хубаво за БГ веднага си нападнат. Разбира се, че и тук минуси, но не може да говорим все за минусите на родината и да изтъкваме само плюсовете в чужбина.Абсолютно не можете да ме убедите. Понякога виждам как някой се опитва да каже истината за много неща в чужбина, но едва, едва, плахо. Така като чета, оставам с впечатлението, че повечето хора тук сте от София и твърдите, че там нямало къде да играят децата и т.н. Ами да, в София може да е така, но София не е България. Както се казва вярвайте си във вашата истина. По нагоре някъде прочетох за училище, в което влизат полицейски кучета за проверка на шкафчета. Радвам се, че в БГ не се е стигнало до там. Защото просто няма нужда. Сега ще кажете превенция и т.н. Добре де превенция, но значи има защо да се прави. Почувствах се длъжна да се включа, т.к. някой спомена, че се страхува да се върне, заради образованието на децата. Образованието на децата в България е доста на ниво, повярвайте, няма защо да се притеснявате. Когато съм имала възможност да сравня, образованието в чужбина, за деца, които са учили в България известно време- в чужбина е като в “детска градина”- изразът не е мой, на друго дете е.  Така - живи и здрави останете. Няма да се включа скоро сигурно , но просто трябва да се смени името на темата на: “Никога не бих се върнал в България” например.

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 07:13 от Inspired-by-life

# 2 273
  • München, Deutschland
Превенцията не е нещо лошо и може би е време в България това да се разбере. Конкретния случай, с който давате пример, не познавам, но дали говорим за превентивна поддръжка на машини, на здраве, за превентивни проверки на пътя, няма нищо лошо в това. Планиране му казвам аз.

Ако знаете, че сте с повишен риск от дадена болест или предразположеност, но може и да не се разболеете, няма ли все пак да предпочетете да се изследвате редовно?

# 2 274
  • Canada
Всеки си казва защо би/не би се върнал. Не мисля, че нещо чак толкова се е променило в България, че да ни накара да се върнем. Все пак четем новини и от чужбина. Един лъскав хотел или ремонтирано кръстовище не могат по никакъв начин да ми променят решението, след като политици разни се държат като идиоти и имат отвратително отношение към децата в неравностойно положение в нашата мила родина например. Няма какво да вярвам за образованието след като и моето дете е ходило на училище в България. Имам база за сравнение от първа ръка и то не само като учебен материал, а като цяло.
Всеки си прави своя избор, но иронични подмятания за нежелаещите да се върнат не са нужни. Колкото и да я хвалите тая държава, тя не е добро място за живот. За екскурзии само - може би.

# 2 275
  • Най-красивата страна
За много хора България е добро място за живот.Защото успяват да се реализират тук и да постигнат един приличен стандарт.
Не е идеално разбира се.

Канада и САЩ също не са идеалните места и не са за всеки.
Въобще идеално място няма.Навсякъде има плюсове и минуси.

Образованието в България явно е достатъчно добро,след като децата ни всяка година печелят международни състезания ,успяват да влязат в добри европейски колежи и да завършат с отличие.

# 2 276
Не смятам, че ако дете живее в една страна трябва да е ограничено до ресурсите само в тази страна. Къде ще реши да учи, живее си е лично негов проблем, поне що се касае за висшето образование. А и за средното има доста обменни програми.
Ми естествено, нали това е идеята на ЕС, да сме граждани на Европа, да пътуваме свободно, да работим свободно, да живеем и ползваме еднакво ресурсите на Европа!

# 2 277
  • Най-красивата страна
В днешно време не е проблем да пътуваш,да живееш в друга държава,да работиш.Избор има.
Само трябва да имаш прилично образование и добра професия.
Защото,ако ще чистиш къщи,никъде няма да си добре.

# 2 278
  • Bristol
Едно добро образование е не само академичното образование, а комбинация от него, социални умения и практика. За съжаление точно българското образование е доста едностранчиво. Още по мое време беше така. Наблягаме на теорията само.
Говоря за София и големите градове, защото работата в провинцията е кът. Иначе е супер да живея на село, но там останаха ли деца, с които примерно моите да играят? То си е факт, че освен няколкото големи града, останалата част на България се обезлюдява. Страната ни като цяло се обезлюдява, с най-нисък приръст беше в Европейския съюз, отрицателен, по последни статистики.
Аз не твърдя, че всичко е лошо, но на черното бяло не мога да кажа. Никъде не е перфектно. И в Англия има много проблеми, но темата е, бихте ли се върнали в България. И за мен в момента в България има повече минуси от колкото плюсове. Нормално е да напиша минусите, заради които не се връщам, вече трети път го повтарям 🤪 Ако плюсовете в България бяха повече, нямаше да се натискам да живея в чужбина Wink

# 2 279
  • Там,където се събуждам щастлива.
В моето училище в София официално се знае, че наркопласьорите са в двора. В междучасието и между масовете (а може и в самите часове) масово се пуши и се виси по кафенетата. В нашето училище тук (а и в цяла Холандия) в момента всички училища, болници, фирми стават Зона без пушек (никой няма право да пуши в близост до сградата. Дори скришом, забити в един ъгъл в двора, както е в момента за моите колеги.
В България сме зарити от пластмаса и найлонови торбички. Тук подеха кампания и за шест месеца имаше 40% спад в използването на торбички и всеки почна да носи собствена платнена.

И на двете места се знае, че двата примера са вредни за човек и природа. На едното се прави нещо, на другото е пълна пасивност. Въобще в България некомпетентност и нежелание за подобрения царуват сред управляващите, а на хората (с изключение на малък процент живеещ в София, Пловдив, Варна) не им е до каузи, защото са на прага на оцеляването. Тъжно е.

Колкото до образованието: идеално няма. Има неща, които много критикувам тук, но гледам(е) по някакъв начин да променяме. Писала съм и преди, че имам братовчедка, която е начална учителка и иска също промяна, но редовно й подрязват крилете. Нейни са думите, че нашето образование не е подходящо за децата, които имат проблеми с ученето и изостават.  Няма повтаряемост на материала, търчи се из материала, учи се предимно наизуст без да се интегрира в практически упражнения и т.н. “ Който изостава до 5 клас, така си и завършва.С тройки.” Това са нейните думи. Да, завършват децата с помощта на частни уроци (много от тях). В момента имам 230 ученика и 3,4 ходят на допълнителна помощ от съученици от по-високите класове. Коя ситуация е по-благоприятна за децата и колегите?

Общи условия

Активация на акаунт