Бихте ли се върнали в България?

• 204 901
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 385
На мен постингите на hrupka ми изглеждаха доста неправдоподобни именно защото моето впечатление от английското средно образование е в общи линии идентично с това, което пишеш.
В нашия регион ситуацията се припокрива с описаното от Мери. Нямам поглед над цялата страна, но поне при нас е така.
Къде е това?

# 2 386
Един от много случаи, които имаше в медията. Няма време да ровя за другите линкове, но са факт.

https://nova.bg/news/view/2019/06/28/255316/клип-с-агреси … ата/   

Във Великобритания сине доста изразено класовото различие, което сигурно оказва влияние върху шансове за децата. В Холандия не е така. Друг е въпроса колко от един вид деца намират сили и мотивация да се откъснат от една определена среда, в която са родителите.

Абсолютно същото е и в България.
Не ми стана ясно - същото като в ЮК или същото като в Холандия?

За мен най-доброто на българската система е, че филтрира по критерии, които не са непременно свързани с материалното положение. Т.е. едно будно и ученолюбиво дете има шанс да попадне в подходяща среда без значение дали родителите му са заможни или не.

И, да, знам, че тези със заможните родители имат по-голям шанс заради достъп до уроци и т.н. Така е. Но има някакъв елемент на меритокрация при смяната на училищата след 4-ти и след 7-ми клас. В ЮК този елемент до голяма степен е ликвидиран през 70-те. Ето това е една много съществена разлика.

# 2 387
  • SF
Ми да, те хората от провинцията нямат хабер ни от култура, ни от техника.Обща култура също им липсва, за лекари специалисти да не говорим.
Като почнете с тия гениални умозаключения за София и провинцията, та чак не се усещате. Не знам колко пъти се е коментирало това във форума вече.

Добре, объркала съм се. Едни и същи са болниците в големия и в малкия град. И училищните бази, и преподавателите, и преподаването е едно и също. И еднакво преливат от школи по пиано, виолончело, езикови школи, зали за гимнастика и балет, пързалки за хокей и фигурно пързаляне. Треньорите също са предпочели да се изявяват в малките населени места. Наистина каквото е в София, такова е и в Тетевен, и в Момчилград.
Само не знам защо две трети от българите не се сещат за това, а идват да се лекуват и да учат в София.

Правилно сте го посъветвали Ник да върви с чужденката и детето в провинцията. На чист въздух. Там е пълно с джипита и гувернантки, които ще отглеждат детето, ако им се прииска да отидат на кино или на вечеря в някой изискан ресторант.

# 2 388
Добре, объркала съм се. Едни и същи са болниците в големия и в малкия град. И училищните бази, и преподавателите, и преподаването е едно и също. И еднакво преливат от школи по пиано, виолончело, езикови школи, зали за гимнастика и балет, пързалки за хокей и фигурно пързаляне. Треньорите също са предпочели да се изявяват в малките населени места. Наистина каквото е в София, такова е и в Тетевен, и в Момчилград.
Само не знам защо две трети от българите не се сещат за това, а идват да се лекуват и да учат в София.

Правилно сте го посъветвали Ник да върви с чужденката и детето в провинцията. На чист въздух. Там е пълно с джипита и гувернантки, които ще отглеждат детето, ако им се прииска да отидат на кино или на вечеря в някой изискан ресторант.
Ако трябва да съм честен, аз бих предпочел провинцията - макар и не точно Тетевен или Момчилград. Но, както писах по ред причини (лични и професионални) това не е опция за мен.

Ако се абстрахирам от въпросните лични и професионални причини, то аз лично бих разгледал като вариант градовете с над 100 хиляди души жители. Чисто от любопитство разгледах някои по-малки областни центрове, но стигнах до заключението, че не стават при никакви обстоятелства. Примерно дори елементарни неща като фитнес салоните не бяха на каквото и да е ниво. И нямам предвид да предлагат спа процедури или някакви други глезотии. Ами елеменатрни неща дето ги има във всеки квартален фитнес салон в Лондон - примерно HIIT/circuits или подобни групови упражнения. В провинцията (с изкл. на няколко града) фитнесите в общи линии са бърлоги на местните анаболови батки и всичко се свежда да вдигане на железа. А да имаме достъп до нормален фитнес салон е важно както за мен, така и за приятелката ми.

Другото е, че жилищата в провинцията не са на ниво.

Давам си сметка, че звучи глезено, ама ние сме свикнали да имаме вана. В ЮК това го има в повечето жилища и не е някаква "глезотия" или "екстра". Също да има повече от една баня или тоалетна. Ние сега в Лондон имаме 3. Ако ме питаш дали наистина имаме нужда от 3 - ами не. Две са ОК. Просто жилището си ги имаше от преди.

Ама у нас в БГ тези неща са все още необичайни. В София вече не звучат толкова странно, но в  по-малките градове просто ще изглеждаме супер неадекватно ако решим да търсим такива "екстри". Най-много да ни се изсмеят.

А иначе ние сме по-принцип семпли хора. Изискани ресторанти не ни трябват. "Гувернатката" ни е от БГ от едно мохамеданско село в Родопите. Просто се отзова на обявата ни в Лондон и ни направи добро впечатление като ни посети на място. Адски сме доволни от нея. На този етап детето ни няма нужда от кой знае какво обучение, а от грижа от опитна жена. Нашата детегледачка е просто невероятна в това отношение.

# 2 389
  • ENGLAND
Калинка, линка ти не се отваря. Но ако е пак да доказваш колко е зле образованието в България си в грешка. Аз съм била в тази система 25 години, контактувам непрекъснато с колежките ми и мога да те уверя, че българското средно образование е на светлинни години пред английското. За холандското не знам. Но пък ти не си била учител в България и си нямаш представа как е там, откъслечни писания по медиите и споделяне на недоволни родители не ти дават пълна представа за българското образование. Само се надявам и следващите поколения български учители да устискат и не се предадат на реформите, които искат да направят та да има западен облик образованието. Това ще е пагубно за поколенията.
А по повод агресията, за толкова години учител в България не ми се е случвало ученик да спори с мен, да ме обижда и да се държи като гаменче. Тук само за месец се обзаведох със синини къде ли не, хвърляха столове по мен, обиждаха ме. Последния случай е от миналия ден, една пикла, че съм и взела телефона по време на час ме нарече ментал, и най-безцеремонно си го взе, когато помагах на съучениците и.

Мери, съотношението до 5 години е 1:8, до прискул. От ресепшън клас нагоре в началното училище е 1:16. Те затова правят групите до 31 деца та да не назначават друг учител.
В секондарито високите нива класове са пак до 31, по-ниските нива ги правят с по-малко ученици, директорите направо са факири да се справят със всичките тези бройки и съотношения. Работих в едно училище в нърсари клас, 50 деца, незнаещи английски, всички бяха от пакистански и тем подобни семейства, не разбират нищо, бяхме 1 учител и 3 помощник учители. Не се издържаше, учителите се задържаха за 3-4 месеца и напускаха.

N_ik нещо не разбрах последната ти мисъл, какво го няма вече в ЮК?

# 2 390
  • Там,където се събуждам щастлива.
   https://nova.bg/news/view/2019/06/28/255316/%D0%BA% … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Родата ми е предимно от учители и те няма да лъжат.
Подобни случки са имали и те, като родителите са идвали да се обясняват защо отрочето било засегнато от госпожата.

Преди години имах много тежък период в работата си и основно идваше от главата ми и идеите как е било по мое време в училище. Мразех всичко и всички. Слава Богу, натрупах опит. Останах си с някои мои идеи, но съм много по-гъвкава по отношение.на начин на работа, култура, очаквания и т.н. И от тогава с песен ходя на работа. Ако има някой ден, в който нещо има проблемно, много по-добре го преосмислям и реагирам. Ако бях останала в отрицателното, щях да съм на антидепресанти сега.

Nik, ама ти нямаш въобще никакви изисквания...Simple Smile

# 2 391
N_ik нещо не разбрах последната ти мисъл, какво го няма вече в ЮК?
Ами няма ги (или почти ги няма) т.н. grammar schools. Почнали са да ги закриват през 70-те и сега са останали много малко. А те са еквивалент на нашите елитни гимназии.

Ако видиш във форумите, както на десните издания (напр. The Telegraph), така и на левите (напр. The Guardian) - мнението е, че това е било голяма грешка.

То се вижда с просто око. Социалната мобилност в ЮК през 50-те и 60-те нараства. Ама те точно по време на ВСВ (Education Act 1944) започват да ги създават тези училища. И хоп - 15-20г. по-късно статистиката отчита повишена социална мобилност. После някак си странно през 80-те години социалната мобилност започва да пада. Ама те в края на 60-те и началото на 70-те започват да ги закриват тези училища:

.

Защо това е важно? Ами защото вече ако искаш детето ти да бъде в добра среда трябва да си платиш за частно училище. Т.е. решаващи са доходите на родителите, а не уменията на детето. Наистина има и някои доста селективни частни училища, но и те не са никак евтини. Таксите при тях са по-високи отколкото в университети като Кеймбридж и Оксфорд.

На кратко - ликвидирането на елитните държавни училища капсулира социалното неравенство.

# 2 392
  • ENGLAND
A, сега те разбрах. Но в Англия никога не е имало социално равенство, дори и в т.н средна класа. И точно със масовото закриване на грамар скул са целели да няма смесване на класите, или както се казва всяка жаба да си знае гьола. Сега ситуацията малко се е променила, масата бели англичани са мързели и не им се учи, индийските деца са масово в частните училища, а тези отбраните няколко процента висша класа си имат техните училища. Да живее класовото разделение. И точно това го няма в българското училище, учиш ли, амбициран ли си, успяваш. Малко комунистическо звучи, но е много по-добро от западното.

Калинка, едно е да ти го кажат, друго е да си в системата.

# 2 393
  • някъде в орбита...
...мога да те уверя, че българското средно образование е на светлинни години пред английското.
Успокой малко, нека не се изхвърляме все пак...

N_ik, южната част, шпацирам South East.

# 2 394
  • Там,където се събуждам щастлива.
Да, Doret, и ти вече не си от доста години в българската система. По разкази говориш. 

Явно, английското образование е в апокалиптична ситуация по вашите думи (има ли нещо положително да се случва там?) Поне да не се слагат всички други държави в кюпа на Западното образование, защото тукашното е дава равни шансове.за всички и независимо дали си дете на професор или дете на градинар, можеш според капацитета си да получиш адекватно образование. 

# 2 395
  • Canada

Ако трябва да съм честен, аз бих предпочел провинцията - макар и не точно Тетевен или Момчилград. Но, както писах по ред причини (лични и професионални) това не е опция за мен.

Ако се абстрахирам от въпросните лични и професионални причини, то аз лично бих разгледал като вариант градовете с над 100 хиляди души жители. Чисто от любопитство разгледах някои по-малки областни центрове, но стигнах до заключението, че не стават при никакви обстоятелства. Примерно дори елементарни неща като фитнес салоните не бяха на каквото и да е ниво. И нямам предвид да предлагат спа процедури или някакви други глезотии. Ами елеменатрни неща дето ги има във всеки квартален фитнес салон в Лондон - примерно HIIT/circuits или подобни групови упражнения. В провинцията (с изкл. на няколко града) фитнесите в общи линии са бърлоги на местните анаболови батки и всичко се свежда да вдигане на железа. А да имаме достъп до нормален фитнес салон е важно както за мен, така и за приятелката ми.

Другото е, че жилищата в провинцията не са на ниво.

Давам си сметка, че звучи глезено, ама ние сме свикнали да имаме вана. В ЮК това го има в повечето жилища и не е някаква "глезотия" или "екстра". Също да има повече от една баня или тоалетна. Ние сега в Лондон имаме 3. Ако ме питаш дали наистина имаме нужда от 3 - ами не. Две са ОК. Просто жилището си ги имаше от преди.

Ама у нас в БГ тези неща са все още необичайни. В София вече не звучат толкова странно, но в  по-малките градове просто ще изглеждаме супер неадекватно ако решим да търсим такива "екстри". Най-много да ни се изсмеят.

А иначе ние сме по-принцип семпли хора. Изискани ресторанти не ни трябват. "Гувернатката" ни е от БГ от едно мохамеданско село в Родопите. Просто се отзова на обявата ни в Лондон и ни направи добро впечатление като ни посети на място. Адски сме доволни от нея. На този етап детето ни няма нужда от кой знае какво обучение, а от грижа от опитна жена. Нашата детегледачка е просто невероятна в това отношение.

Това за фитнесите и жилищата звучи много пресилено. Хората не живеят в пещери да ти кажа под секрет. Хубави фитнеси има навсякъде в по-големите градове, жилища също, просто хубавото не остава свободно толкова дълго, че да го обявят по сайтовете. Но да не забравяме, че аз съм тук да хейтя България, не да я хваля Wink

# 2 396
Малко комунистическо звучи, но е много по-добро от западното.

Не бих обобщил така. По-добре е от английското.

На Запад има и други образователни системи.

Допускам, че в Холандия системата е по-добра от тази в ЮК и, може би, Калинка затова подхожда иначе. Поне това ме карат да мисля контактите ми с холандци - повечето знаят поне 2 чужди езика, имат като цяло добра обща култура. Бил съм по работа много пъти там и също ми правят впечатление на по-продуктивни от англичаните. Но, разбира се, без да съм живял там няма как да правя кой знае какви големи заключения.

# 2 397
Да, Doret, и ти вече не си от доста години в българската система. По разкази говориш. 

Явно, английското образование е в апокалиптична ситуация по вашите думи (има ли нещо положително да се случва там?)

В ЮК има много добро висше образование. И нямам предвид само Кеймбридж и Оксфорд. Има и много добри частни училища (но много скъпи). Има и много добри държавни училища по изкуствата. Въобще, има много хубави и дори невероятни неща.

Уви, държавните средни училища в общия случай не са сред тях.

# 2 398
Това за фитнесите и жилищата звучи много пресилено. Хората не живеят в пещери да ти кажа под секрет. Хубави фитнеси има навсякъде в по-големите градове, жилища също, просто хубавото не остава свободно толкова дълго, че да го обявят по сайтовете. Но да не забравяме, че аз съм тук да хейтя България, не да я хваля Wink

Не е пресилено. Да ти кажа, гледах и то доста. За фитнесите - в градовете под 100 хиляди души просто няма групови занимания. Освен, може би, аеробика. Това е. Искаш, не искаш да вярваш - това са фактите. А в радиус от 1км от дома ми в Лондон има 3 фитнес салона с такива занимания и то по няколко сесии на ден. А аз не живея в престижен район. С други думи това е нещо нормално и дори не струва кой знае какво.

Апропо, в София има фитнес салони с такива занимания (може би 10-20% от всички), но където ги има месечната карта е по-скъпа от тази в кварталния ми фитнес в Лондон. Обяснявам си го с факта, че тези неща в София явно се смятат за лукс или екзотика и фитнесите са решили, че за гъзарията трябва да се плаща.

За жилищата - няма. То дори в София ситуацията не е никак розова. В момента в който сложиш като изискване 3 непреходни спални, 2 бани, вана, климатик във всяка спалня и 95-96% от жилищата на пазара отпадат. В градовете под 100 хиляди души жители отпадат 100% от жилищата.

А ако поискаш и външни щори за всяка спалня то буквално остават под 1% от жилищата в София (аз работя често през нощта та се налага да спя през деня).

А това са, сори, фасулски неща. Е, може би 2-те бани и външните щори може да минат за гевезелък или чудатост. Но останалото си е просто необходимост.

Та малките градове в провинцията отпадат. За съжаление.

# 2 399
Сегментът в който търсиш е наистина много специфичен. Надявам се да намериш нещо на поносима цена. Има такива апартаменти, обикновено ги наемат за служители в посолствата.
Фирма Клийвс имат такъв бизнес, и лесно се преговаря с тях ( фирмата е на англичани ( силно казано) и работят по западните правила).

Общи условия

Активация на акаунт