Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 449
  • 724
  •   1
Отговори
# 30
  • Манчестър
Език се учи на място, това е моето лично мнение. Аз като дойдох на времето знанията ми стигаха да разбера къде да си попълня името на имиграционната карта. Плюс курс по английски си беше чиста мечта за 75 лири на седмица, при положение,че нямах право да работя.
Първата ми работа беше в един магазин за канцеларски неща, компютри и т.н...и досега се бъзикам.че трябва да са били много на зор за да ме вземат. Но за старт и без никакъв УК опит на СВ си беше постижение. Колегите бяха повечето студенти на part time работа и те ми помагаха много. Изкарах 2 години там и поне имах някакво ниво на говорим език. Междувременно се самоучех на писане. И като започнах първата си счетоводна работа и вече 50% от времето се пишеха емайли, лека полека се научих. Не съм 100% , но най важното е,че нямам проблем с езика, писменно и говоримо , но и хората нямат проблем с мен. Дори се учудват колко ми е добър езика за човек който никога не го учил в някакъв училищен формат.

# 31
Мда,да ме бяхте видели преди половин година. Никакъв английски не излизаше от устата ми. Страшно направо. А си мислех, че знам нещо. Но лека полека... Никога няма да е като българския ми, разбира се. Трудно е. Но нямам избор. От сутрин до вечер света ми е на английски. Телевизията ми е на английски. Опитвам да чета на английски, ама заспивам Grinning

# 32
  • UK
Аз в жива реч се справям що годе, но по телефона ми е мъка. Агенцията, от която наехме къщата ни бомбардирва последните два дни с гласови съобщения, това момиче, което ги пуска говори по-бързо от тези по рекламите по тв, които четат малкия текст долу с условията на промоциите. Хваща ме срам да кажа, че съм завършила филология или съм работила с преводи. А в Шотландия преди 7-8 години по фермите се разбирах само с поляците и литовците.
Днес ходих в училището, зам. директорката ме разхожда един час да ми показва сградите, стаите, учителите, буквално ме заболя главата един час да се напрягам да разбера всичко, което ми говори и да не изпусна нещо. И през цялото време си мислех правилно ли кимам.  Simple Smile
Надявам се бързо да вляза в час, но имам нужда да съм в средата, не вкъщи с бебетата.
Мъжът ми дойде с много беден английски, сега е напреднал, но като го слушам така е започнал да го заваля и офъфля, че едва му разбирам и аз какво иска да каже, явно от несигурност и неудобство да говори.

# 33
Dejie - английски филология ли си завършила? Сериозно ли не можеш да им разбираш нищо? Аз мислех,че нещо с мен е сбъркано, та не мога нищичко да им разбирам на тея англичани. Акцента и произношението им са невъзможни за мен да ги разбера някога...това няма как да стане и да свикна. Абсурд. Гледам британски филми и тв предавания, но специално от филмите нищо не им разбирам, дори и да знам думите няма да ги чуя.  Аз уча английски интензивно и съм на скромното ниво Б1, и силно се замислям дали да запиша филология за да го овладея поне на нормално ниво, ако изобщо ме приемат и ставам за специалността Confused другия вариант да замина за Англия и да започна работа също го обмислям, но като казахте,че е нужно да се разбирам перфектно с хората...това не знам дали ще стане. Тези хора говорят отвратително, и това не е английския , който аз съм учила до сега със сигурност  Mr. Green Браво на тези от вас, които са започнали почти от нулата и са го научили там  bouquet

# 34
Хоп и аз в новата темичка и много интересна дискусия се е заформила за езика, акцентите и предварителните знания.
Аз съм от 5 месеца тук, дойдох със средно според мен ниво на английския, като явяването на ИЕЛТС, макар и по други причини много ми помогна в писменото владеене на езика. Сега се оправям много добре, но на моменти налучквам не чувам понякога всяка дума, но се справям.
Намерих си работа много бързо, за съжаление най-тъпото в момента е, че понякога точно там запецвам, не че да кажа каквото трябва, но да кажа точните думи, не че не ги знам, но понякога такива глупости говоря ooooh!
За произношението трябва да поработя, защото дори и не се опитвам да е по-както трябва, знам го но продължавам така, дъщеря ми много бързо учи и разбира се говори с много добър акцент и ми прави забележка за произношението Laughing

# 35
  • някъде в орбита...
Мен от пубертета още английският ми е любим. За мен британски, чист, е един от най-любимите ми за слушане езици. А ако ми заговори някой на местен акцент, направо припадам. Една приятелка като реши да ме глези нещо, или да ми "смекчи сърцето", почва да ми говори на силен шотландски акцент (от север е), и знае че не мога да й откажа нищо тогава (гадта го ползва тоз метод, не се шегувам Mr. Green)

# 36
  • UK
Dejie - английски филология ли си завършила? Сериозно ли не можеш да им разбираш нищо?
А не, не, не, такова нещо не съм казвала.  Laughing  Разбирам им, но ми е по-трудно по телефона и моля да ми повтарят. Но от произношение до произношение има огромна разлика, на един му разбирам всичко перфектно, друг просто кърти. Не сме ние сбъркани, това което учим в България в училище хич не е английски, а масово повлияни от американските филми го научаваме като копираме американското произношение. Аз в университета имах една единствена преподавателка със страхотен британски акцент и на приемния изпит познай кой ни чете диктовката, изпоприпадахме всички като я чухме, хаха. Според мен с филологията няма да научиш езика, който ще ти трябва тук за работа, само ще те сбъркат само от литература и граматика.
Ина, британският английски и за мен е по-любовен от френския, във всеки американски сериал има по някой супер готин британски актьор, дето като заговори и мед му капе от устата. Вчера на площадката, където играхме с децата имаше един красив татко с две момиченца, направо влязох във филм, докато го слушах как им говори.  Joy

# 37
Гледайте телевизия със субтитри, супер полезно е.
Иначе... Говорете ми за акценти Grinning Шъшкащите тук най-трудно ги разбирах в началото.

# 38
Аз изпадам в паника,ако ми звънне телефона и е непознат номер,изобщо не вдигам.Въобще не ги разбирам,като говорят по телефон.Там,където живея имат един неприятен акцент,имам чувството,че половината дума я предъвкват,не изговарят ясно думите.Не мога да им свикна и това е.От сто километра ги различавам местните от чужденците.

# 39
  • York
Шъшкащите и младите на мен са ми най - голяма мъка. Иначе доста често ми се смеят на глупостите клиентите в пъба, а редовните вече явно ми запомниха опулената физиономия, която правя когато не ги разбера и ми повтарят по - бавно  hahaha

# 40
  • До хладилника, който обичам
Аз, както обичайно, имам друга теория Grinning Говоренето помага, разбира се, но нищо не помага така за обогатяване на речника и подобряване на правописа, както четенето и писането.
Лично изпробвано и от почти нулеви знания, на които като студентка ми се смееха даже чуждите студенти, които сами говореха английски 'една гаща плява', сега ми е на много прилично ниво и колеги англичани ме питат за спелуване Laughing
Затова - четене му е майката. В началото по-лесни книги, с времето - по-сложни. Аз започнах много амбициозно, хвърлих се на Франкенщайн на Мери Шели; не разбрах и половината от текста, добре, че знаех историята. Четете жълти вестници - освен, че са пълни с глупости, а клюките често са по-интересни за четене от индекса на Доу Джоунс, те имат полезното свойство да не пишат толкова академично и често ползват сленг частично, което също помага за научаване на съвременния жив език, бил той и не толкова книжовен.
И разговори с писане - на мен навремето много ми помогна ICQ, което беше в разгара си. Вероятно не един от партньорите ми по чат се е свивал на две от смях с мен, но това много ми помогна да се науча да се изразявам нормално.

# 41
  • UK
Съгласна с Бу! Говоренето е супер важно, но никой няма да ви вземе насериозно ако пишете така, както сте се научили да говорите в пъба Wink

ББС е стандарт - и телевизията, но и писмените материали на сайта. Статии от Гардиън - също.

# 42
  • UK
О да, много четене, но за лексика, граматика и писане. Аз чета даже и в момента художествена литература на английски, оригинален текст, не адаптиран, но ни най-малко не ми помага да им разбирам произношението и да говоря правилно, да не говорим, че някои думи съм ги заучила грешно от книгите, натамънила съм си някаква дума както на мен ми изнася и се изненадвам после като я чуя някъде по друг начин. Simple Smile То просто няма как всяка съмнителна дума в книгата да я проверявам по речниците как се произнася.
Аз и в Бг вестници не чета, сега съм харесала една страничка във Фб  на местния вестник, колкото да научавам за някакви местни събития, мероприятия, катастрофи и поредната буря, но така да вляза по сайтовете да чета, нещо не се навивам. Тв като пусна рядко гледам някой сутрешен блок, по-скоро се спирам пак на забавни сериалчета, гледам тук често дават Приятели и Всички обичат Реймънд, по са ми интересни.  Laughing

# 43
Използването на kindle е много добро средство за обогатяване на езика както по отношение на граматика , така и използване на по -усъвършенстван словоред и лексика , които определено правят впечатление на тези с по-високо образование.

# 44
  • UK
Заведох детето днес на училище, оставих го да реве като магаре, залепи се за мен и накрая се отскубнах насила. Горкото, зле понесе яслата, зле градината, сега се надявам тук да му е по-добре. Аз като видях толкова много играчки, щях да съм като в рая на негово място. Simple Smile Показаха му тоалетната, показаха му масата с плодове на корем, по всяко време когато иска, да ходи да хрупа, душичката ми се стегна.  Confused Обиколихме почти всички Теско и Азда в града, нямаше училищни панталони и тениски негов размер никъде, поръчах онлайн накрая и сега 2 дни ще ходи с анцунг.

Успях да се свържа с жив човек по телефона в Ревенюто най-накрая, обещаха ми да ми изпратят Нин-а до 10 работни дни. Видяха, че съм пуснала заявление по пощата и сега ще го задвижат. Доволна съм.

Общи условия

Активация на акаунт