Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 861
  • 724
  •   1
Отговори
# 480
Така както описваш детето си - в първи клас, некомуникативно, ако беше моето, аз не бих го подлагала на смяна на училището, страната и езика, само защото на мен ми се е прищяло (а то си е прищявка). В първи клас то още не е научило буквите на български, никак няма да му е лесно тук на английски да наваксва три години обучение. Не че е невъзможно, децата все някак свикват с всичко, на което ние родителите, пък и обществото, ги подлагаме. Детето ти на какво мнение е, иска ли да учи в Англия? И пак не каза за какъв срок ще е "обучението".

А, докато пиша, her_76 ме е изпреварила  Simple Smile.

# 481
  • York
rintinty, за Варна е удобна връзка Букурещ. Има полети до Донкастър, а в района има доста приятни за живеене места, например Йорк  Peace Града е страхотен, спокоен и тих. Постоянно е пълно с туристи, има къде да се разходи човек наоколо, няма много емигранти, близо е до Лийс и Манчестър.
Наемите за къща с две спални или апартамент в добър район варират от 650 до 800  Peace

# 482
  • След завоя в дясно
Еdlesborough е приятно и спокойно местенце, но ви трябва кола. Центъра се състои от едно две кафета и едно две квартални магазинчета. Училището не е лошо, но не е и блестящо. Погледнете училища близо до Dunstable и Leighton Buzzard, имат много добри начални училища, ако в този район сте се насочили.

# 483
  • Bristol
York и районът имат страхотна атмосфера, различно е от Южна Англия. Аз и Уелс си го харесвам, по натурално и спокойно е.

# 484
rintinty ако нямате никакво намерение да живеете в Англия в бъдещ период, с най-добри чувства идеята ми се струва безумна. Ако искаш да опипаш почвата за живеене в Англия бих те посъветвала да изчакаш поне до май месец да си завърши в БГ и тогава елате тука и стойте до септември, за лятото му намери някъде да ходи и да учи и да е сред англ. говоряща среда. И ако не ви хареса септември се прибери в БГ. Тук училището е до края на юли, та за два месеца ще видиш дали ще я бъде идеята или не. С по малко от 15 000 пануда за билети и разходи не тръгвай за тези няколко месеца, ако ще и заключена у вас да седиш. Детето от сега ти казвам, за по малко от три години нищо няма да научи, но в БГ програмата е доста натоварена и ако изпуснеш месеци после ще му е много трудно. Като цяло идеята за живеене в чужбина за език е хубава, но за седем годишно ти гарантирам, че нищо няма да постигнеш, ако е за кратко. Според мен си му сложи една хубава основа в БГ и като стане на 12-13 идвайте за всяко лято да си оправя разговорния. И отделно, тук поне според мен е доста по спокойно, хубавите училища са със доста по засилена дисциплина между децата, но пак свободни творчески да го наречем. За мен в България е зверилник. При условие, че детето е свито, ако тук се успокои и му хареса после дали лесно ще се адаптира пак в БГ.  Успех ви пожелавам, каквото и да решите  Peace

# 485
  • Оптимист по принуда
. Ако се получи ще има време до края на учебната година да преценя дали е правилната стъпка, все пак да не си психясам детето!
Докато детето не е в Англия, не можеш да го запишеш на у-ще, не можеш  и да кандидатстваш за такова.  Peace Т.е. трябва да сте твърдо решили, да сте се преместили и тогава да го свършиш това.

rintinty ако нямате никакво намерение да живеете в Англия в бъдещ период, с най-добри чувства идеята ми се струва безумна. Ако искаш да опипаш почвата за живеене в Англия бих те посъветвала да изчакаш поне до май месец да си завърши в БГ и тогава елате тука и стойте до септември, за лятото му намери някъде да ходи и да учи и да е сред англ. говоряща среда. И ако не ви хареса септември се прибери в БГ. Тук училището е до края на юли, та за два месеца ще видиш дали ще я бъде идеята или не. С по малко от 15 000 пануда за билети и разходи не тръгвай за тези няколко месеца, ако ще и заключена у вас да седиш. Детето от сега ти казвам, за по малко от три години нищо няма да научи, но в БГ програмата е доста натоварена и ако изпуснеш месеци после ще му е много трудно. Като цяло идеята за живеене в чужбина за език е хубава, но за седем годишно ти гарантирам, че нищо няма да постигнеш, ако е за кратко. .....
.... При условие, че детето е свито, ако тук се успокои и му хареса после дали лесно ще се адаптира пак в БГ.  Успех ви пожелавам, каквото и да решите  Peace
+1

# 486
  • York
York и районът имат страхотна атмосфера, различно е от Южна Англия. Аз и Уелс си го харесвам, по натурално и спокойно е.
Не съм била към Южна Англия, но тук се чувствам у дома си.  Peace

Абсолютно съм съгласна с  Miss Fine!  Wink

# 487
  • постоянно
Не съм била към Южна Англия, но тук се чувствам у дома си.  Peace

Абсолютно съм съгласна с  Miss Fine!  Wink

Обожавам Йорк. като студентка работех на 20мин от Йорк.  Heart Eyes
Сега живея близо до Cotswolds - красива природа, красиви селца, тихо.

# 488
  • Варна
Благодаря на всички за споделените мнения. За това поисках помощ тук, за да чуя какво мислят препатилите. Със сигурност ще го обмислим много добре преди да предприемем реални стъпки.

# 489
Такава авантюра не мисля, че някой в тази тема е препатил...Не намирам смисъл в това, дете на 7г. да учи език в чужда страна, който после няма да практикува, и да губи от материала в училище, което смята да завършва... Ако семейството разполага с доходи да си позволи живот в Анг. на добро място, с добри училища - все си мисля, че с тези доходи ще си наемете англичанин надомно да ви учи детето на английски в Бг....Изобщо цялата концепция нещо не ми се вързва....

# 490
Ние се преместихме когато баткото беше 7 годишен.
Изкара 2 седмици в year 2, после ваканция и после year 3
Детето ми беше знаещо и можещо в Бг. Работеше с логопед от доста време и беше много напред с материала спрямо връстниците си.
Тук обаче му беше мнооого трудно. Сутрин като го заведа в училище просто изключваше и така до 3 часа. Не му бяха чували гласа до Нова година. Опитваха със знаци, със картички с рисунки, с google translate... Първите седмици дори не ходеше до тоалетна през деня. В училището много се стараеха, просто той се затвори Бяха намерили българин от университета в града да види какво знае на български, дали има някакъв проблем или е само езика. Потвърдиха, че е само заради езика и ме посъветваха просто да изчакам. В някакви ситуации изпушваше и счупи линия и надраска тетрадка. Това не беше моето дете. Като цяло местенето беше най-трудно за него. Към момента вече е добре. Говори, пише, чете, има приятелчета... Обмисляме местене в друг град, но той не иска да сменя училището и средата. Не знам как ще му се отрази такава промяна, хем вече езикът не е проблем.
Малкият стана на 3 когато се преместихме. За него мина много по-лесно и сега говори повече от батко си.
Много зависи от характера, но поне при моето дете беше трудно. Ако знаех, че ще се стресира толкова може би нямаше да се преместим. В началото всички ми повтаряха колко е лесно за децата, ама всъщност не е...
Успех каквото и да решите.

# 491
  • Bristol
Не е толкова лесно и си отнема около две години поне, докато езиково се изравнят с връстниците си. Моят син дойде на 4 годинки и стана доста агресивен, защото това беше начина да го забележат. Всеки ден след училище ме привикваха да ми се оплачат от него, голям срам берях. Но той е супер енергично и контактно дете, не се спира. И сега е същия, където и да отиде, абсолютно непознати да са, той се урежда на купона  Crazy Дъщеря ми, родена тук, пълна противоположност! Хем от две и половина годинки ходеше за някой и друг час на градина, а от 3 тръгна по 6 часа. В рисепшън клас почти не комуникираше с учителите и децата и все се криеше, ако може да не я забелязват и закачат. Най добрият й приятел тогава имаше говорни проблеми, предполагам и затова се бяха сдушили двамата. Съседи и приятели местни не можеха да комуникират с нея и малко ускорители ме гледаха, че не я уча на английски. В къщи само английска телевизия се гледаше. И до ден днешен си е такава, изпадам в ужас, сега като започне гимназия, как ще се адаптира.

# 492
  • До хладилника, който обичам
Много зависи от детето. И двете ми дъщери са самоуверени, контактни, будни деца. Голямата имаше някаква основа по английски, малката бъкел не разбираше Simple Smile Преместихме се, като бяха на 10 и 4 - голямата се адаптира бързо и благодарение на това, че знаеше някакъв език, напредна много бързо.
Малката пет пари не даваше, че не ги разбира, щом в училище има храна и игри Laughing бързо си намери приятелчета и полека-лека проговори - през втората половина на първата й година в reception започнаха да се променят рапортите и отзивите, че не само участва в клас, но и е все по-ентусиазирана да обясни с новия набор думи.

Ако правилно разбирам rintinty, имат възможност да се преместят временно - колко временно? 6 месеца? - без да работят, за да дадат възможност на детето да проговори език като местно. Но дете, което не говори английски, няма да го проговори като местно за такъв срок. Тук сме почти 2 години, малката ми дъщеря започна училище на 5, предшествано от малко детска градина на 4, и още не го е проговорила като местна. Разбира се, няма никакъв акцент, но речниковият й запас има още много да догонва. По мое мнение ще са й нужни още поне 1-2 години, паралелно с четенето и писането, което сега учат, за да може да натрупа достатъчна база. И това е при положение, че детето ми е много контактно, социално, винаги отворено за разговори и участие в клас и игри и е започнало да учи в училище от предучилищен клас, т.е. от самото начало. Някое по-свито и плахо дете ще има нужда от много повече време, си мисля.

Хубаво обмислете дали си струва усилията - още повече както другите обърнаха внимание, тук в училище записват само дете, което е вече в страната. Трябва да сте се преместили, за да го запишете в училище в района. Ако не му допадне, обратното връщане в българско училище няма да е толкова страшно, докато е в първи клас, там материалът е ок - но трябва да вземете предвид, че да донаучи българската азбука, докато учи и английската с писане и четене, защото ще е в трети клас в английското училище, ще му се види голям зор Rolling Eyes

# 493
  • UK
Като сме на темата - аз днес се запознах с госпожата българка, която ходи да наглежда моето дете в класа му. Много мило момиче, около 30-те, разменихме си контакти, помощник-учител в нърсърито в същото училище, ако запиша малката там догодина, ще е при нея.
Каза, че е много приказлив, контактен и усмихнат. Явно много са си допаднали, защото все едно говори за някое друго дете. Simple Smile Но с госпожите в класа и с децата е пълен блокаж. Вече поназнайва и разбира доста елементарни думи и изрази, добро утро, здравей, довиждане, ела, как си и т.н. но дума не обелва там на никого. Вкъщи разбрах, че вече може да брои до 30 на английски, но там разчитат на българката да им каже как е по математика, как говори на родния си език и въобще какво знае и какво не, защото хал хабер си нямат той на какъв акъл е. Сутрин не поздравява като влезем, а когато го поздравят се извръща на другата страна.  Rolling Eyes Отделно го вземам капнал, защото не му достига съня. Не успявам да го сложа да легне по-рано вечер, ляга в 9, става в 6 и ако не спи на обяд, после е гроги.
Успокоявам се, че все още е твърде рано и все пак искам да му е хубаво и приятно в училище.  

# 494
dejie  Hug Въпрос на време е, но е тегаво...
Ние счупихме леда с Good morning Miss Burton. Много му се радваха като го чуха да го казва за първи път. Пляскаха и уау-каха
Преди това се беше престрашил да си поръча горещ шоколад в starbucks.
Повече сън ще помогне. Защо става толкова рано? Дано успееш да го убедиш да ляга по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт