Искам да кажа ... (63)

• 39 634
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Down Under сигурно е било невероятно изживяване.
Преполовила съм домакинската работа. Седнах да си
доизпия кафето и да по блея из форума. alina_si  браво
на теб! Аз обратно почнах ги пущините пак.
Като вали кротко и тихо се сещам за Макондо и Маркес.
Хаха, и аз така. И аха да погледна краката на масата дали не са хванали плесен. Joy Joy
Софи, радвай се, ще са му топли и сухи краката на детето. Joy

Гена, като те чета, оставам с впечатление, че непрекъснато ядете у вас.  И така го описваш, че и на мен ми се отваря апетит. Ето, сега ставам и отивам да готвя - тас кебап и супа топчета, че детето ще дойде за уикенда. Вие ми измислете десерт, като се върна после да сте го измислили! Joy Joy

# 496
Така не ми се излиза, но като премерихме тоалета на малката за утрешния концерт, се оказа, че нямаме здрав розов чорапогащник.
Искам да кажа, че не съм много добре с пунктуацията, и затова гледам да използвам основно прости изречения. Сега си гледам първото изречение, и май не са ми както трябва запетайките.
Днес ще правим меденки и рохлички. От домашните успявам да скрия сладките, но не и от себе си.
Няма да готвя днес. Нали бяхме болни с малката и мама ми прати вчера буркан пилешка супа и пиле с картофи.

# 497
Свет, защото не си чела мен, мила. Станала съм в ранни зори да ошетам, да сготвя, да изпратя децата по задачи разни и се чудя: ба, аз къде и с кого живея, за Бога, като у нас само се чисти и само се готви?

Силве, това е тайната на пунктуационната грамотност- прости, кратки и ясни изречения, малко като заповедни, за да не се излагаме със запетайките. И стига пред всяко "и" тургала преминателен знак.  Mr. Green

# 498
  • Ямбол
Запетайките в първото изречение, според мен, са си добре, Силвия. Но в следващите не слагай запетайка пред съюза "и".
И на мен са ми проблем тези запетаи. Понякога ги пропускам и не ми се връща да ги оправям, понякога съм искала да кажа едно, а после съм решила друго и запетаята стои неправилно. Но като цяло знам основните правила.

# 499
И тук не спира да вали вече 3 дни,ако не и повече. ConfusedНапоследък все в почивните дни е лошо времето,а тях чакам за да се поразходя повечко уж. Cry Алина,браво на теб!  Hug

# 500
  • София
Добро утро. Събудиха ме зверчетата в 7, а така ми се спи. За наказание ги стегнах отрано да си напишат домашните. След малко ги хвърляме на баба им и отиваме на рожден ден на някаква вила.
Лили, Каси, имате ли представа в кой клас се учат правилата за запетайките?
Алина  Hug

# 501
От първи клас и се наслагват с материала.
Това не е проста материя и масовото завършили българска филология се затрудняват с тях.
Вижте си само безбройните правила за поставяне на запетая пред И и ИЛИ, където трябва, за да пишеш пунктуационно издържано, да знаеш какво е просто изречение, сложно изречение, сложно съставно, сложно изречение, разложено чрез съюзи, подчинено изречение, главно изречение, да можеш да определиш, че подчиненото седи пред главното .....

# 502
  • Ямбол
Нямам представа. Дъщеря ми сега забелязвам, че ги учи по-задълбочено. Тя е в четвърти клас. Доволна съм, че е развила интуиция, кога да постави запетая, може би от непрекъснатото ми повтаряне, когато ѝ проверявам текстовете, а и от прочетените книги.

# 503
  • София
Да, вероятно е с наслагване, защото гледам, че дъщеря ми има представа къде се слагат в определени случаи, в други няма никаква. Но и аз го отдавах на четенето на книги.
Много е депресиращо времето навън Sad

# 504
  • София
На работа съм,а причина затова няма  Laughing ,днес ни е фирменото парти и вместо да си оправям прическата,трябва да вися тук...
И да се оплача от тоя ужасен черен петък.Снощи съм се прибирала 2 часа,от Младост 2 до Лозенец...мокра като кокошка,от чорапите ми течеше вода,такова чудо,ще рече човек,че безплатно са раздавали в тия молове,а реално намаленията бяха 10-20 %...

Тази седмица сбъднах една своя съкровенна мечта,да чуя Ковърдейл на живо...Няма такава емоция,няма такъв концерт,няма такава публика...

# 505
  • Sofia
Светалчо  Hug,то си е така-все някой наднича в долапа със сладостите,или зимува в хладилника  Mr. Green.Хубаво,че не успяваме да поемем големи количества  Praynig

Бих погостувала на твоя бабин дом и аз  Blush,така мераклийски и табиетлийски "звучиш  Hug

# 506
  • София
И аз бях останала с такова впечатление, Гена, докато не те видях колко си слаба и грациозна.  Hug

# 507
Запетайките в първото изречение, според мен, са си добре, Силвия. Но в следващите не слагай запетайка пред съюза "и".
И на мен са ми проблем тези запетаи. Понякога ги пропускам и не ми се връща да ги оправям, понякога съм искала да кажа едно, а после съм решила друго и запетаята стои неправилно. Но като цяло знам основните правила.

За съюза "и"  - не се слага запетая само пред първото "и"; после СЕ слага. И други изключения има. Ето тук е обяснено:

http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pichem-zapetaya-pred-sayuzite-i-ili.html

# 508
Ще ви чета след малко, чакам да ми изстине кафето, а защо ще го пия студено ще ви кажа сега. Снощи до 3 не съм спала от страх ще ли да ми вадят зъб или не. Добрата новина е, че най-накрая прочетох и петата част на "Игра на тронове", лошата е, че едва станах в 8. На снимката изглеждаше добре, но при самото вадене се указа ужасно коренище - дебело, сплетено, зъболекарката щеше да припадне като видя какво извади. Никаква травма при ваденето, нищо счупено, според нея сме изкарали голям, ама голям късмет  Crazy. Имам една торба с обезболяващи, обаче още нищо - усещам си напълно венеца, боденото си иглата за упойката, ама на зъба нищо, още нямам болка там, леко изтръпване  Rolling Eyes В 10 ми го извадиха... ще почакам още.
Явно сте ми стискали много палци, благодаря ви  Hug
пп - а да за кафето, каза ми нищо топло, та седя и чакам да изстине.

# 509
  • Ямбол
Когато две прости равностойни изречения са свързани със съюза "и", тогава пред него не се слага запетая, както е в изреченията на Силвия. Иначе знам, че при изброяване пред "и" и "или" има запетаи от второто нататък.

Общи условия

Активация на акаунт