Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 616
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • тук-там
Извинете, ако вече е коментирано, но не намирам.

Питам се, дали при лице над 50 г. , упражняващо свободна професия, е разумно да се плащат осигуровки в по-големия процент ( и за болнични) или е по-разумно да се заплаща по-малкия процент, след като внесените суми в пъти надхвърлят сумите, които лицето би получило и за най-дългия болничен, който би могъл да бъде ползван ?

Ако питането ми е неясно, кажете, да уточня.

Чак пък в пъти.... Сметнете сами. Разликата на месец е 14 лв. За една година - 170 лв.   Това са 10 дни в болнични. Всеки болничен отгоре е в плюс.

# 661
Благодаря Зайче.

Не е ли повече - на края на периода нали има изравняване и ако сега при основа 550 лв. се внасят около 22 лв. повече на месец, при изравняването и довнасянето след края на годината, не стават  ли 4 (или колкото е разликата) % от целия доход или нещо греша ?

# 662
  • тук-там
Няма как да кажа. Говоря за минимума - 420 без изравняване.  Peace Ако се осигурява върху повече и ще е на голяма печалба.... Правилата са същите - само сменяш сумите.

# 663
Благодаря много.

Това исках да кажа, че освен върху минимума (или съответно 550  лв.)  се внасят осигуровки и върху всеки доход (за година разликата е много над 12 по 14 лв.) и така сумите стават повече, отколкото болнични могат да се позлват.
Пример:
Осигуряване върху 550 лв. всеки месец.
При изравняването - довнасне на същия процент върху всеки доход над тези 550 лв. , например 1000 лв. месечно.
Не е ли неизгодно да се плаща по-големия процент?
Пак моля за извинение, ако не се изразявям ясно, но съм лаик и затова питам.

# 664
  • тук-там
Благодаря много.

Това исках да кажа, че освен върху минимума (или съответно 550  лв.)  се внасят осигуровки и върху всеки доход (за година разликата е много над 12 по 14 лв.) и така сумите стават повече, отколкото болнични могат да се позлват.
Пример:
Осигуряване върху 550 лв. всеки месец.
При изравняването - довнасне на същия процент върху всеки доход над тези 550 лв. , например 1000 лв. месечно.
Не е ли неизгодно да се плаща по-големия процент?
Пак моля за извинение, ако не се изразявям ясно, но съм лаик и затова питам.

Е, ти само доходи ли имаш? Разходи няма ли? Ако няма да ползва болнични - да си внася на ниския.

# 665
Здравейте на всички!

Искам да попитам дали правилно съм се ориентирала в следната ситуация.
От 01.09.2016  клиент стартира дейност.Фирмата е ЕООД и собственика на капитала е и управител на дружеството.Стана въпрос за търговия със стоки ръчно производтсво/handmade/.
Няма да има нает персонал и собственика сам ще работи.
До 7 дена от започване на дейност подавам в НАП ОКД5 за СОЛ, който мисля да  декларирам като работещ собственик.
Моля за съвет ок ли е така?

Благодаря предварително!

# 666
  • София
Здравейте,
Ако рег. еоод, с дейност производство на спално белъо-шиене само, ще имам ли проблеми къде ще се намира производството? Трябва ли по закон да имам обособено ателие или цех? Дали не мога вкъщи да го върша това?

# 667
  • София
Здравейте на всички!

Искам да попитам дали правилно съм се ориентирала в следната ситуация.
От 01.09.2016  клиент стартира дейност.Фирмата е ЕООД и собственика на капитала е и управител на дружеството.Стана въпрос за търговия със стоки ръчно производтсво/handmade/.
Няма да има нает персонал и собственика сам ще работи.
До 7 дена от започване на дейност подавам в НАП ОКД5 за СОЛ, който мисля да  декларирам като работещ собственик.
Моля за съвет ок ли е така?
Благодаря предварително!

ОК е.

# 668
  • София
Здравейте,
Ако рег. еоод, с дейност производство на спално белъо-шиене само, ще имам ли проблеми къде ще се намира производството? Трябва ли по закон да имам обособено ателие или цех? Дали не мога вкъщи да го върша това?

Може и вкъщи.

# 669
  • София
Ясно. Тъй като смятам да ги пускам в магазинната мрежа, да не се задействат някакви проверки ми е мисълта, и да констатират  нарушение.

# 670
Здравейте, искам да ви попитам за услугите от ЕС -транспортни, консултантски и др с протокол ли ги осчетоводявате ?
Зависи. Много неясно и общо е питането. Ако е необходимо се съставя протокол, но би следвало и invoice да се осчетоводи.
Фактурата е за изшършен транспорт от Гърция до Италия и на нея няма начислено ДДС. Как трябва да се осчетоводи?

# 671
  • София-Младост
Здравейте, искам да ви попитам за услугите от ЕС -транспортни, консултантски и др с протокол ли ги осчетоводявате ?
Зависи. Много неясно и общо е питането. Ако е необходимо се съставя протокол, но би следвало и invoice да се осчетоводи.
Фактурата е за изшършен транспорт от Гърция до Италия и на нея няма начислено ДДС. Как трябва да се осчетоводи?
А кой е издал ф-рата, получател сте вие-данъчнозадължено лице в България, нали така?

# 672
А кой е издал ф-рата, получател сте вие-данъчнозадължено лице в България, нали така?
Гръцка фирма

# 673
  • София-Младост
Тази фактура си я осчетоводявате, но тя не влиза в дневник покупки. Издава се протокол по чл.117 ЗДДС, който осчетоводявате и в двата дневника.

# 674
Тази фактура си я осчетоводявате, но тя не влиза в дневник покупки. Издава се протокол по чл.117 ЗДДС, който осчетоводявате и в двата дневника.
Благодаря Simple Smile а имали значение дали на фактурата е начислено ДДС от съответната страна издател на фактурата за осчетоводяването ?

Общи условия

Активация на акаунт