Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 612
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София-Младост
При доброволна регистрация по ДДС на новосъздадена фирма, освен заявление за регистрация, и към него приложена справка за 12 месеца назад , и декларация от управителя по чл. 176, друго изисква ли се?
Не.

# 691
  • Пловдив
Здравейте!В момента се водя на договор за посредничество като застрахователен консултант,като се самоосугурявам на 420 лева.Ако започна работа и на трудов договор и ме осигуряват на новата месторабота какво се случва с осигуровките?Не се ли получава двойно осигуряване и може ли изобщо да се водя и на трудов договор и на договор за посредничество Thinking? bouquet

# 692
  • София
Здравейте!В момента се водя на договор за посредничество като застрахователен консултант,като се самоосугурявам на 420 лева.Ако започна работа и на трудов договор и ме осигуряват на новата месторабота какво се случва с осигуровките?Не се ли получава двойно осигуряване и може ли изобщо да се водя и на трудов договор и на договор за посредничество Thinking? bouquet

До 2600 лв. може и 5 места да се осигуряваш.
Ако на труд.договор те осигуряват на 2600 лв. не дължиш осигуровки като самоосиг.
Ако те осигуряват на 2300, дължиш осигуровки на 300 лв.
и т.н.

# 693
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте, дами!
Имам следния въпрос: как се изчислява размера на платен годишен отпуск в следната ситуация:
Реално последен месец, в който имам реално 10 изработени дни е
06.2013
от 1.07.2013 до 7.09.2013 - платен отпуск около 500 лв.
от 7.09.2013 до 12.01.2014 - болничен с проблемна бременност - около 500 лв.
от 13.01. 2014 до 29.01.2014 - болничен преди раждане - около 500 лв.
от 29.01.2014 до 29.01.2015 - болничен и отпуск за гледане на дете до 1 година - около 500 лв.
от 30.01. 2015 до 16.11.2015 - отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст - около 500 лв.
на 16.11 детето тръгна на ясла, а аз излязох в 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 годишна възраст (за средната щерка) и после отново в такъв за най-малката; нещата стояха така:
от 17.11.2015 до 29.01.2016 - неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 годишна възраст, но в вземане на 170 лв. (1/2 от сумата за отпуска до навършване на 2-рата година на третата щерка)
от 30.01.2016 до 30.06.2016 - неплатен отпуск
от 1.07.2016 до 12.09.2016 - платен отпуск - около 500 лв.

... изненадаха ме, за пръв път от 17 години - планирали са ме на работа до 19 часа, до сега винаги съм била до 17 часа ... най-вероятно няма да искат да променят нещата и ще подам заявление за напускане ... И тук въпросите ...
1/ На базата на какво ще ми се изчисли изплащането на дните платен годишен отпуск, които имам натрупани през майчинството и не съм използвала?
2/ Ако подам молба за напускане на 12.09.2016 и срока на предизвестието по договор е 1 месец, но аз не искам да го изработвам, мога ли да напусна от 13.09.2016 и да не ми се изплатят тези 12 дни от септември като пуснат вече отпуск?

Благодаря за отговорите и че ме изчетохте!

# 694
Здравейте, дами!
Имам следния въпрос: как се изчислява размера на платен годишен отпуск в следната ситуация:
Реално последен месец, в който имам реално 10 изработени дни е
06.2013
от 1.07.2013 до 7.09.2013 - платен отпуск около 500 лв.
от 7.09.2013 до 12.01.2014 - болничен с проблемна бременност - около 500 лв.
от 13.01. 2014 до 29.01.2014 - болничен преди раждане - около 500 лв.
от 29.01.2014 до 29.01.2015 - болничен и отпуск за гледане на дете до 1 година - около 500 лв.
от 30.01. 2015 до 16.11.2015 - отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст - около 500 лв.
на 16.11 детето тръгна на ясла, а аз излязох в 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 годишна възраст (за средната щерка) и после отново в такъв за най-малката; нещата стояха така:
от 17.11.2015 до 29.01.2016 - неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 годишна възраст, но в вземане на 170 лв. (1/2 от сумата за отпуска до навършване на 2-рата година на третата щерка)
от 30.01.2016 до 30.06.2016 - неплатен отпуск
от 1.07.2016 до 12.09.2016 - платен отпуск - около 500 лв.

... изненадаха ме, за пръв път от 17 години - планирали са ме на работа до 19 часа, до сега винаги съм била до 17 часа ... най-вероятно няма да искат да променят нещата и ще подам заявление за напускане ... И тук въпросите ...
1/ На базата на какво ще ми се изчисли изплащането на дните платен годишен отпуск, които имам натрупани през майчинството и не съм използвала?
2/ Ако подам молба за напускане на 12.09.2016 и срока на предизвестието по договор е 1 месец, но аз не искам да го изработвам, мога ли да напусна от 13.09.2016 и да не ми се изплатят тези 12 дни от септември като пуснат вече отпуск?

Благодаря за отговорите и че ме изчетохте!

1. На същата база, на която е изчислено заплащането за отпуска, който ползвате в момента.
2. Можете да поискате прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Тогава датата се договаря и може и от 13.09 да се прекрати договора, без никой да дължи нищо.
Ако обаче работодателят не е съгласен, трябва да заплатите 30 дневното предизвестие. Понеже не знам какво точно имате предвид с това да не Ви ке изплащат парите за тези 12 дни, ще обясня всичко, за което се сещам. Ако имате предвид договорът да се води реално прекратен от 01.09 - не, не може.
Ако имате предвид да Ви се начисли това възнаграждение, но да не се изплаща реално, като форма на компенсиране обезщетението за неспазено предизвестие - отново не може. Първо, тази сума не е достатъчна, за да покрие целия 30-дневен период. Второ, работодателят няма право да прави подобни удръжки с цел прихващане.

# 695
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
ZinaSt, благодаря за отговора  bouquet
Значи подавам заявление по чл. 325 ал. 1 - ако работодателят го резолира с "Да"; тогава от 13.09 не съм на работа? Да упоменавам ли в него, че желая да ми бъдат изплатени оставащите ми се полагащи дни от платения годишен отпуск или е достатъчен само подобен текст:  "Моля, да оформите трудовата ми книжка и всички други необходими документи и да ми ги предадете." като от него се разбира и за отпуската?
Имам ли възможност, ако работодателя резолира с "Не" да подам заявление по чл. 326 за прекратяване без предизвестие и да заплатя една заплата на работодателя като реално от 13.09 не ходя на работа?

# 696
ZinaSt, благодаря за отговора  bouquet
Значи подавам заявление по чл. 325 ал. 1 - ако работодателят го резолира с "Да"; тогава от 13.09 не съм на работа? Да упоменавам ли в него, че желая да ми бъдат изплатени оставащите ми се полагащи дни от платения годишен отпуск или е достатъчен само подобен текст:  "Моля, да оформите трудовата ми книжка и всички други необходими документи и да ми ги предадете." като от него се разбира и за отпуската?
Имам ли възможност, ако работодателя резолира с "Не" да подам заявление по чл. 326 за прекратяване без предизвестие и да заплатя една заплата на работодателя като реално от 13.09 не ходя на работа?

Подавате заявление за прекратяване на правоотношението. В него пишете: "Моля, на осн. чл. 325 да бъде прекратен трудовото ми правоотношение, считано от 13.09.2016. В случай, че молбата ми не бъде удовлетворена, моля считайте настоящото за предизвестие по чл.326." Изчаквате отговор и едва тогава, ако държат да отработите предизвестието допълвате, че желаете да го заплатите.
Друго няма нужда. Работодателят по закон е длъжен да оформи трудова книжка и изплати обезщетения. Това не е нещо, за което се пуска заявление.

# 697
  • Berlin
Ще замествам колега и ще имам анекс към договора, с който ще се уредят нещата. Ще е по заместване. Трябва ли да ме преназначат? Колегата е с по-висок код и длъжност принципно. След като аз отивам на негово място до връщането му, моята длъжност трябва ли да се промени в това отношение или ще е само фиктивно смяната на длъжност?

# 698
Здравейте,

за получаване на майчинство от СОЛ, какви документи трябва да подам за остатъка от 135 до 410 календарни дни?
Благодаря!
Попълвате си приложение № 10 и маркирате Заявление - декларация Приложение № 2

Изпратих приложение 10 преди около седмица по интернет и въпреки, че получих потвърждение,че е получено от системата им, като вляза за справка за подадени документи, не го виждам там.
Някаква идея?..Само този документ ли е необходим или има още нещо, защо не го виждам да се обработва?

# 699
Дами, моля за малко помощ по един казус - мога ли , имам ли право да съм на два договора като единия е 4 часов , а другия временен по чл 114 или чл 144 ( не съм сигурна) , като 2ия уж мога по всяко време да се откажа

# 700
Здравейте!
Искам да помоля компетентните от вас за съвет по следния въпрос.

Приятелка ми предложа да водя счетоводството на фирмата й - ЕООД с предмет на дейност хенд-мейд продукти, сувенири и работилница за направата на такива сувенири.Декларилам я като работещ собственик.Няма други работници.
Тъй като не съм водила счетоводство на фирма с подобен предмет на дейност се колебая по следните въпроси/все още други не са изникнали, но със сигурност ще има и такива  Laughing:

1.Изработените неща в работилиницата ще се отчитат като приход от услуги.Съответно част от закупените м-ли и труда на собственика ще формират себестойността на предлаганата услуга???

2.Изработените от нея неща, които се продават  в магазина, като продукция или стока  да ги отчитам?
За тях също има закупени и вложени м-ли и труд и съответно според мен е по-правилно е продукт , отколкото стока.

Благодаря ! bouquet

# 701
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Приятелка ми предложа да водя счетоводството на фирмата й - ЕООД с предмет на дейност хенд-мейд продукти, сувенири и работилница за направата на такива сувенири.Декларилам я като работещ собственик.Няма други работници.
Тъй като не съм водила счетоводство на фирма с подобен предмет на дейност се колебая по следните въпроси/все още други не са изникнали, но със сигурност ще има и такива  Laughing:

1.Изработените неща в работилиницата ще се отчитат като приход от услуги.Съответно част от закупените м-ли и труда на собственика ще формират себестойността на предлаганата услуга??? - ако има дейност изработване на нещо с материали на клиента, тогава ще е услуга - в противен случай - не

2.Изработените от нея неща, които се продават  в магазина, като продукция или стока  да ги отчитам? - всички разходи за изработване на продуктите се отчитат и се формира себестойността на продукта, която формира дебитния оборот на с-ка 701; по кредита ѝ се отчитат постъпленията от продажби и се формира резултат от дейността.newsm78
За тях също има закупени и вложени м-ли и труд и съответно според мен е по-правилно е продукт , отколкото стока.

Благодаря ! bouquet

# 702
  • Балчик
Ще замествам колега и ще имам анекс към договора, с който ще се уредят нещата. Ще е по заместване. Трябва ли да ме преназначат? Колегата е с по-висок код и длъжност принципно. След като аз отивам на негово място до връщането му, моята длъжност трябва ли да се промени в това отношение или ще е само фиктивно смяната на длъжност?
Нещо не схванах въпроса , но ако те местят на друга длъжност по заместване , твоята длъжност е вече новата ти , като заместващ.  След връщане на титуляра се предполага , че отново те връщат на старото положение.  Peace

# 703
Здравейте!

1.Изработените неща в работилиницата ще се отчитат като приход от услуги.Съответно част от закупените м-ли и труда на собственика ще формират себестойността на предлаганата услуга??? - ако има дейност изработване на нещо с материали на клиента, тогава ще е услуга - в противен случай - не

2.Изработените от нея неща, които се продават  в магазина, като продукция или стока  да ги отчитам? - всички разходи за изработване на продуктите се отчитат и се формира себестойността на продукта, която формира дебитния оборот на с-ка 701; по кредита ѝ се отчитат постъпленията от продажби и се формира резултат от дейността.newsm78

Благодаря ! bouquet

Lady Brinne, благодаря за отговора!
По така направените корекции  разбирам, че всичко си е приход от продажба на продукция Rolling Eyes
Интересно се очертава  Crazy

# 704
  • В полите на Пирин планина
Биляна, реално - да, ако се изработва и продава само лично изработеното.

Общи условия

Активация на акаунт