Ясла за дете с чуждо гражданство

• 911
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте. Проблема ми е следния: детето ми е с норвежко гражданство *родено в Норвегия, баща норвежец*. Налага се да останем временно в България за неопределен период от време. Искам да запиша дъщеря ми тук на ясла, но тя няма егн. Ходих днес до ЕСГРАОН, за да питам как да и направя адресна регистрация, за да вземе личен номер, с който да я запишат, но отговора, който получих е, че тя автоматично ще получи българско гражданство, след като майката е българка. Знам предимставата и недостатъците на двойното гражданство, но просто не ми се иска да си отварям двойна работа с документи, преводи и паспорти. Отделно, че ще загубя и привилегията да пътувам с нея без декларация от таткото, а ще ни се налага да пътуваме до Норвегия. Та какво мога да направя в този случай ? И има ли деца с чужди гражданства, които посещават детска ясла или градина тук и как става тоя номер ?

# 1
  • постоянно
Здравейте. Проблема ми е следния: детето ми е с норвежко гражданство *родено в Норвегия, баща норвежец*. Налага се да останем временно в България за неопределен период от време. Искам да запиша дъщеря ми тук на ясла, но тя няма егн. Ходих днес до ЕСГРАОН, за да питам как да и направя адресна регистрация, за да вземе личен номер, с който да я запишат, но отговора, който получих е, че тя автоматично ще получи българско гражданство, след като майката е българка. Знам предимставата и недостатъците на двойното гражданство, но просто не ми се иска да си отварям двойна работа с документи, преводи и паспорти. Отделно, че ще загубя и привилегията да пътувам с нея без декларация от таткото, а ще ни се налага да пътуваме до Норвегия. Та какво мога да направя в този случай ? И има ли деца с чужди гражданства, които посещават детска ясла или градина тук и как става тоя номер ?

Според мен не  е нужно да се взема гражданство , а просто жителство за временно пребиваващ. newsm78
Все някой ще има да отговори тук и да ти помогне  Hug

# 2

Според мен не  е нужно да се взема гражданство , а просто жителство за временно пребиваващ. newsm78
Все някой ще има да отговори тук и да ти помогне  Hug

Точно това исках да направя днес, обаче служителките бяха убедени, че не става по този начин. След като представя акта за раждане на детето, където аз съм вписана като родител и съм с българско гражданство, тя автоматично ще придобие същото. Поне аз това разбрах. Дори не ми дават право на избор.

# 3
  • Варна
Ами и аз мисля, че нямаш право на избор. Детето си има българско гражданство и не можеш (и не мисля, че е редно) да му го отнемеш.

# 4
Ами и аз мисля, че нямаш право на избор. Детето си има българско гражданство и не можеш (и не мисля, че е редно) да му го отнемеш.

Аз нямам намерение да и го отнемам. След като навърши 18, тя лесно може да придобие българско гражданство по закона за произход, щом аз съм българка. Естествено, ако сама реши. Просто за мен в момента това е двойна документация, двойни разходи и куп нерви.

# 5
  • в очите на дъщеря ми

Аз нямам намерение да и го отнемам. След като навърши 18, тя лесно може да придобие българско гражданство по закона за произход, щом аз съм българка. Естествено, ако сама реши. Просто за мен в момента това е двойна документация, двойни разходи и куп нерви.
Това изобщо не е вярно Naughty след като навърши 18 год./при сега действащото законодателство/ще трябва да кандидатства по чл. 39 от Закона за българско гражданство, за потвърждаване на БГ, в момента това е продължителна и сравнително тромава процедура. До навършване на 14 год. процедурата е несравнимо по проста, просто се "пресъставя " акта за раждане, но това действително води до "двойно гражданство". Не разбирам обаче, какъв е проблема детето да "влиза " и "излиза " от страна като чужд гражданин.

# 6
  • Куциндрел
Огледайте се за частна ясла. В държавните така и така трудно се влиза, ако сте от София, де.
Какъв е проблемът да има 2-но гражданство?

# 7
Запишете я на частна ясла. Аз не бих се поколебала. Хем в частната условията и грижата за децата са по-добри, хем няма да се занимавате с бумащина.

# 8
Мисля, че нищо не можеш да направиш освен да се надяваш да не ти лепнат някоя глоба за това, че не си декларирала детето си в законоустановения срок. Не знам как е с Норвегия, но при нас в Белгия някои общини директно информират общината, в която е адресната регистрация на майката, за роденото дете - при мен не беше така, но при доста приятелки, раждали в друга болница, така се беше получило.

За пътуването единственият начин е да не му вадиш български паспорт, а да пътува с норвежкия. Имай предвид обаче, че щом на границата видят, че си българка, почти със сигурност ще те попитат за въпросната декларация. Ние си ходим два пъти в годината в България и всеки път се разправяме на излизане, при положение че аз нося дупликат на удостоверението за раждане, в което няма посочен баща. И въпреки това ми искат декларация. ''Е от кого да я взема тази декларация?'' питам.

Общи условия

Активация на акаунт