Кървене или аборт след гинекологичен преглед

• 4 884
  • 14
  •   1
Отговори
Става дума за преглед при установяване или установена вече бременност.
Всички казват колко е безопасен гинекологичния преглед и колко е полезен.
Като инженер обаче знам, че дори "безопасния" ултразвук носи енергия и тя се освобождава при отразяване(има загуби при отразяване) или се поглъжа изцяло от обектите. Преобразува се в топлина и Ефекта е загряване на обекта. Излъчваната можност на повечето уреди за диагностика е 0.1-2W/cm2

От много места и първо лице съм чувал, че се стига до кървене и аборт след гинекологичен преглед. Особенно след инвазивен метод и "опипване" с усещане като бъркане.
Повечето майки с оплаквания прокървяват веднага или вечерта след прегледа.
Може ли да е опасен прегледа?
Имали ли сте кървене дори аборт след гинекологичен преглед?
С какво и как ви преглеждаха?
От какво да се пазят мамите?

Последна редакция: чт, 03 дек 2015, 04:10 от GAL4

# 1
На колко години си?

# 2
С вагинален ехограф многократно. Нямаше кървене, нямаше аборт, не се шашкай толкова и успокой жена си също. Ако се получи аборт няма да е заради прегледа.

# 3
Цитат
С вагинален ехограф многократно.
+1
Не само, че не се е стигало до кървене и аборт, но благодарение на метода докторката хвана, че шийката ми се скъсява и взех нужните мерки до като е време.

# 4
Градски легенди.

# 5
Имали ли сте кървене дори аборт след гинекологичен преглед?

Имала съм. Кървене и спонтанен аборт след обикновен преглед.
Втори спонтанен аборт, започнал с кървене, но без преглед. До преглед се стигна заради кървенето.
Трети спонтанен аборт - като втория. (От което си правя извода, че и първия път е щяло да стане, каквото има да става, просто прегледът е ускорил нещата.)
Една успешна бременност, през която разреших да ме прегледат вагинално едва в последните месеци, преди самото раждане. За всеки случай. Дотогава ми следяха бременността само с ултразвук (през корема, тогава още нямаше вагинални) и измерванията, които правят в ЖК. Но пък имах и много лека бременност, без никакви проблеми и усложнения. Ако имаше опасност за бебето, сигурно щях да се прежаля и да разреша да ме прегледат и по-рано.
Днес, когато има толкова модерна и усъвършенствана техника, чак се учудвам, че някой още си позволява да бърка и опипва грубо с ръка.
Съветвам "мамите" да се пазят от неособено компетентни лекари. Добрите специалисти имат добре оборудвани кабинети и уважават пациентите си. Дори ако се налага да се ходи на частно. По-добре пари за преглед при кадърен лекар, отколкото за скъпи маркови дрешки, шишета и колички, за които бебето няма да има никакъв спомен. Все пак е по-важно да го има това бебе, нали?
Но пък всеки с приоритетите си, де.

# 6
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Скрит текст:
Имала съм. Кървене и спонтанен аборт след обикновен преглед.
Втори спонтанен аборт, започнал с кървене, но без преглед. До преглед се стигна заради кървенето.
Трети спонтанен аборт - като втория. (От което си правя извода, че и първия път е щяло да стане, каквото има да става, просто прегледът е ускорил нещата.)
Една успешна бременност, през която разреших да ме прегледат вагинално едва в последните месеци, преди самото раждане. За всеки случай. Дотогава ми следяха бременността само с ултразвук (през корема, тогава още нямаше вагинални) и измерванията, които правят в ЖК. Но пък имах и много лека бременност, без никакви проблеми и усложнения. Ако имаше опасност за бебето, сигурно щях да се прежаля и да разреша да ме прегледат и по-рано.
Днес, когато има толкова модерна и усъвършенствана техника, чак се учудвам, че някой още си позволява да бърка и опипва грубо с ръка.
Съветвам "мамите" да се пазят от неособено компетентни лекари. Добрите специалисти имат добре оборудвани кабинети и уважават пациентите си. Дори ако се налага да се ходи на частно. По-добре пари за преглед при кадърен лекар, отколкото за скъпи маркови дрешки, шишета и колички, за които бебето няма да има никакъв спомен. Все пак е по-важно да го има това бебе, нали?
Но пък всеки с приоритетите си, де.

подписвам се под всяка дума.

аз не бих имала нито сили, нито смелост да го напиша.
отделно нямаше да ми се получи толкова добре  Blush

# 7
  • Sofia
Никога не са ми правили вагинален преглед като съм била бременна.... Имала съм мнооого прегледи с ултразвук- при ЖК, при частният лекар, който ме следеше на 20-30 дни и при на 3-4 ФМ.

# 8
Аз също съм против гинекологичния преглед през бременността. Позволих такъв през 3 месец и за щастие нямаше последствия. Съгласих се, защото ако нещо не било наред до 3 месец се правел серклаж.
После искаха в 8 месец да ми правят преглед за разкритие и го сметнах за опасно и ненужно. Отказах. Всеки има право да откаже преглед.
Позволих преглед за разкритие едва средата на 9 месец, когато така и така щях да раждам скоро.

# 9
Днес се скарах с един уж най-гилям доктор в Стара Загора - Христов, защото исках преглед през корема, той настояваше да е вагинален, взе да ми разправя как дъщеря му я бил прегледал така #Crazy; как всички така се преглеждали пък аз кой съм бил да му давам насоки имаше и някакви други глупости...
Започна много да вика и да ме пита защо съм дошъл, в крайна сметка се разбрахме след 2 седмици.
Гониха ме да плащам 10лв за преглед, който нямаше, и викане, което не съм си купувал, та познайте дали не му вдигнах кръвното за 10лв.
Само ме е яд, че и жената трябваше да го търпи.
Човека е 50+ години, старата школа.
Просто някои си знаят своето, като мен и него.

# 10
С коремен ехограф ми установиха бременността. Всеки месец имах по един преглед с коремен ехограф. В началото на бременността ми взеха секрет и цитонамазка, в края също. Не е имало никакви последици от взимането на проби. Преглед, с бъркане и усещане на болка, както си описал имах в 9ти месец (така наречения преглед за разкритие). Това ужасно преживяване ми се наложи да изтърпя 3 пъти, раждането тръгна спонтанно, дни след последния преглед, в деня на термина.
Преглед с вагинален ехограф не бих позволила, причината не е страх от аборт. Мисля, че като пациент имам право желанието ми да се уважи Simple Smile

# 11
  • Най-красивата страна
И на мен никога не са ми правили вагинален преглед докато бях бременна.
Само с ехограф.

# 12
Благодаря за подкрепата!
Аз продължавам да чета и има доктори, които казват, че вагиналния действа по-близо на плода и е по вреден, както и затопля шийката, което може да доведе до трептения и контракций.
Радева, имаше ли полза от цитонамазката и секрета?

# 13
Секрет не е проблем да се вземе, даже е препоръчително, защото ако има гъбички не е окей за нормално раждане, трябва да се лекуват.
Цитонамазката според мен не е наложаща, може и да се откаже, някои жени прокървяват от нея. Аз лично направих цито профилактично преди да забременея и после ми я зачетоха.

# 14
Благодаря за подкрепата!
Аз продължавам да чета и има доктори, които казват, че вагиналния действа по-близо на плода и е по вреден, както и затопля шийката, което може да доведе до трептения и контракций.
Радева, имаше ли полза от цитонамазката и секрета?
Взимането на секрет е много важно. При бременност предразположението към гъбички и инфекции е по-голямо, а те пък могат да предизвикат усложнения. Дори психологически ми беше спокойно да знам, че всичко е ок. При взимането на пробата не се усеща нищо.
Цитонамазката действително беше по-неприятна като усещане, но вината си е моя, че предната такава бях правила преди година и нещо.

Общи условия

Активация на акаунт