Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 681
  • 761
  •   1
Отговори
# 330
на мен също ми се е случвало да падне. при мен се случи от много цвят който натежа и орхидеята падна и още си седи в счупената саксия година по късно  Laughing тъкмо се оттича по лесно водата , а счупения цветонос натопих с чашка с вода поне да ми краси докато не повехна.

Искам да питам Вандата как се отглежда , защото обмислям да си купя такава пък нищо не знам за нея?

# 331
  • Варна
Да ви попитам - кога трябва да сменя почвата на двете ми орхидеи? Сега както пише по вестниците в средата на февруари или не е задължително, защото едната тъкмо вчера си пусна ново цветоносче след като беше измръзнала, а другата преди няколко дена  си отвори пъпките и вече има 4 прекрасни розови цвята

# 332
Не е задължително. Субстратът се сменя когато съвсем се разложи или ако има проблеми с корените.

Вандите се гледат лесно, стига да се купи здраво растение - това е най-големият проблем. Накисват се корените във вода един до седем пъти седмично сутрин и през останалото време виси на най-светлото място в къщата. Веднъж на седмица-месец във водата за киснене се разтваря тор.

# 333
  • София
Здравейте и от мен. За съжаление откривам темата след като вече няма с какво да се похваля. Имах две разкошни орхидеи- фаленопсис лилава и бяла , същата но с огромни цветове. Около година ме радваха с непрекъснат цъфтеж. В един момент листата започнаха да се покриват с миниатюрни ръждиви точици, да покафеняват и окапват. Отдавах го на горещото лято, отдръпвах от прозореца... Без ефект. Едната изкара последователно два цветноноса, които изсъхнаха без да пуснат пъпки или да (се отворят на втория). Забелязах мнлко черно паяче върху едната и го улових. Може би е нападенир о паразити, а не жарко слънце? Едната преди 2 м  от останал гил корен пусна 3 листенца, но станаха колкото киви и спряха да растат. На другата и окапаха съвсем листата. Мога ли да ги съживя?

# 334
Цветка, на първата със сигурност са били вредители, вероятно акари. Пусни снимки на втората, по принцип през зимата не растат особено, възможно е след месец да се събуди за растеж.

Само две орхидеи, ехаа...аз живях с мисълта, че все още имам десетина. Преброих ги наскоро и май са към 30 Simple Smile и супер трудно удържам фронта да не се завлека пак до бан, обаче се очаква до месец-месец и нещо да направят изложбата на орхидеи и тогава ще падне едно харчене... Simple Smile

# 335
  • София
Ще пусна снимка, само да се справя с качването Simple Smile Корените на загиналата още си ги поливам Sad Мога ли с нещо да третирам, за да не се получи така отново? Имам само две орхидеи, но много други цветя ( палми) и като цяло около прозорците вече няма къде да се стъпи Simple Smile Ако не се съживят сигурно ще си взема други, но не знам дали и с тях ще се справя...
Благодаря за отговора Simple Smile

# 336
По-скоро това е въпрос на шанс до голяма степен. Аз досега не съм имала никакви вредители по моите, но на мушкатата например цяла зима въшки и белокрилки си въртят купони Simple Smile вероятно зависи от условията дали ще завъди буби или не. Ако завъди си има препарати. Орхидеите са лесни за гледане, но както всичко друго трябва да им се хване цаката. И може би най-важният фактор - да си купим здраво растение, защото масово ги продават в лошо състояние. Майка ми има една орхидея, която гледа в направо безобразни условия и този звяр се счупва да цъфти, в пъти повече от моите.

# 337
Отвратни са вредителите Twisted Evil ! Имам едно фалче, което чаках с особено голямо нетърпение да цъфне, а то нещо се туткаше. Взех го, за да видя отблизо какво става и се оказа, че има някакви миниатюрни буби по пъпчиците - още не са се показали от люспичките, а тея гадини ги осмукали. Изказах се любезно, пръсках, трепах, пак се изказвах... Сега има вече три нови, добре развиващи се пъпчици.

С известно закъснение красавиците ми започват да цъфтят:
Скрит текст:

# 338
Отвратни са вредителите Twisted Evil ! Имам едно фалче, което чаках с особено голямо нетърпение да цъфне, а то нещо се туткаше. Взех го, за да видя отблизо какво става и се оказа, че има някакви миниатюрни буби по пъпчиците - още не са се показали от люспичките, а тея гадини ги осмукали. Изказах се любезно, пръсках, трепах, пак се изказвах... Сега има вече три нови, добре развиващи се пъпчици.

С известно закъснение красавиците ми започват да цъфтят:
Скрит текст:

Прелестни са  Heart Eyes

# 339
За варненки, в Практикер се намират тук-там останали сносни фалчета за 9 лв. Харесах си 2-3 цвята, ама съм се спряла с купуването. На откриването си взех една и сега кротувам.  Laughing

# 340
  • Карлово
Здравейте дами! Преди повече от 2 години  бях се похвалила тук като горда собственичка на първата си орхидея. Не след дълго обаче тя загина. Но нали съм ентусиаст по природа купих 2 преоценени (без цвят) Подариха ми други 2 .За първи път имам домашен цъфтеж.  Сега едната цъфти. а двете имат цветоноси. Само четвъртата е решила да остане марулка. А онзи ден си купих и първия цимбидиум.

Прочетох старателно първата страница с важната информация и се надявам да и се радвам и на нея догодина.

# 341
Здравейте дами! Преди повече от 2 години  бях се похвалила тук като горда собственичка на първата си орхидея. Не след дълго обаче тя загина. Но нали съм ентусиаст по природа купих 2 преоценени (без цвят) Подариха ми други 2 .За първи път имам домашен цъфтеж.  Сега едната цъфти. а двете имат цветоноси. Само четвъртата е решила да остане марулка. А онзи ден си купих и първия цимбидиум.

Прочетох старателно първата страница с важната информация и се надявам да и се радвам и на нея догодина.

за цимбидиума тук също

https://www.facebook.com/download/1545833825708032/%D0%9E%D1%80% … %D0%B5%D0%B6.docx

и още единн материал който все ще го качвам на файл и забравям

Ванда
От Инна Лапин ( превод ReniaGe)

http://orchids-lux.livejournal.com/tag/%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0

Не знам дали ще ви зарадвам или огорча но повечето продавани ванди въобще не са ванди, макар така и да пише на етикета. Истински видови ванди не можете да си купите от магазина- трябва да се поръчат от места за поръчка. Това обаче е дори радостно защото тези хибриди често са по-компактни и много по-малко капризни от видовите ванди, освен това по-често цъфтят. Хибридите продавани под общото име ванда най-често имат прародител аскоцента и някой друг близък до вандата род. Имено затова е излишно да четете как точно се отглежда ванда в природата, пък и те често живеят в различи условия и различни точки по света. Тъй като в процеса на хибридизация са участвали не само ванди но и други орхидея, те са й предали по наследство своите качества и навици.

Грижа за хибридните красавици наречени ванди.

СУБСТРАТ И ПРЕСАЖДАНЕ; Вандата не вирее в субстрат. Корените й са толкова чувствителни към преовлажняване че лесно могат да загният дори в субстрат от едри кори. Затова тя бива отглеждана по два основни начина – или закачена някъде или в много надупчен съд.Възможно е да бъде отглеждана и в стъклена ваза. Във всички случаи обаче тя трябва да е по голи корени.
Ако у вас е изключително сухо като в Сахара и влажността на въздуха е под стандартните са повечето апартаменти 40%  които вандите понасят съвсем спокойно, и ако нямате увлажнител на въздуха то е желателно да я отглеждате в стъклена ваза, тъй като по този начин най-добре се създава влажност около корените й. Естествено цялото растение  не трябва да бъде напъхано във вазата, а само корените му.
СВЕТЛИНА: Виж към осветлението вандата е много претенциозна. Нужна й е максимално светлина през цялата година. Не понася преки слънчеви лъчи особено през пролетта и есента когато има ниско слънцестоене, затова можете да използвате леко перде, хартия или нещо друго като преграда, но се уверете че  получава много и ярка светлина. При недостиг на светлина цветето може да не цъфне. Между другото видовите ванди са още по придирчиви към светлината и могат пълноценно да цъфтят само в оранжерии където поличава светлина от всички страни. Когато не им достига светлина те често или хвърлят пъпки или дори спират развитието на цветоноса. Затова в периодте на късия ден доосветявайте растението по удобен за вас начин.
ТЕМПЕРАТУРА: "вандата" се чувства прекрасно между 16-28 градуса, т.е. при нормална стайна температура. Никак не обича течения и температурни разлики. Между другото ако я отглеждате в стъклена ваза тя ще ви спести тези неприятности за разлика от отглеждането по голи корени. Горещината  ( над 28 градуса ) също не й харесва ( особено ако има недостиг на светлина) и при такива условия може да забави ръста си и да откаже да цъфти.  „Сините” хибриди създадени въз основа на ванда-церулея ( моя бележка – търсих в интернет какво е това. Това са онези индигово сини ванди предлагани на пазара ) леко понасят и по хлади условия на отглеждане.

ВОДА и ПОЛИВАНЕ: Кaк става поливане – пълни се съд с вода със стайна температура и в нея се поставя растението. Внимавайте да не намокрите розетката или пазвите на листата. Нивото на водата не трябва да комуникира с дънцето на орхидеята дори и голяма част от корените да са над това ниво ( случва се често ). Това ще предпази растението от евентуално нагниване.
Вандата тряба да стои потопена НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 МИНУТИ!!!
След което излейте водата.  Цялата. Не оставяйте никакво количество, дори и малко. Продължителния контакт на корените с вода води до загниване.дена. В облачни дни го правете дори по-рядко.
Ванда отглеждана с голи корени също поливат с метода на потапяне . Не я опръсквайте и потапяйте ежедневно  както би ви се искало. Даже внай-горещите дни поливането да не бъде по често от след няколко дена.
Тук искам да напиша за честотата на поливане че В НИКОЙ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛИВАТЕ ВАНДАТА ЕЖЕДНЕВНО. Както и да я отглеждате. Колкото и да е горещо. Ако е много горещо един път на три дена е повече от достатъчно. Ако е по-прохладно то един път на 5 дена. Ако си спомняте горещините 2010 година- аз заминах за 10 дена и оставих орхите си на самотек . И вандите в това число. И нямаше никакви проблеми. Освен това подобно леко засушаване но при добро осветление определено би предизвикало поява на цветонос и при вандите и при аскоцентите и при др. хибриди.
Имено затова неопитните орхидеисти поливайки вандата ежедневно  изведнъж откриват нещо като засушаване на някои корени, тяхното отмиране. Освен това пожълтяване на листа. Те си мислят е това е заради засушаване и се хвърлят да поливат повече с което съвсем влошават нещата. Пиша, за да стане ясно, че това се случва именно от преполиване, а не от засушаване. Пренаситения с влага веламен на корените започва да се задъхва защото не успява да я усвои. В резултат кроените се набръчкват и изсъхват.
ТОРЕНЕ: "ванда" обича да я торят. Затова торете редовно, но със слаб разтвор на тор, подходящ за орхидеи. Примерно торете всяко трето поливане. При нормална честота на поливане се получава не по-често от един път на 10 дена.
Зимата заради условията е желателно торенето да бъде спряно  ( или ако искате да торите все пак)  да бъде по един път на месец.
Не се тори и по време на цъфтеж!
Не забравяйте че преторяването може да окаже отрицателно влияние на залагането на цветоноси. Прекалено подхранено растение просто ще ви откаже да цъфти. Ако смятате че това е причината растението ви да не цъфти спрете торенето за няколко месеца.
ЦЪФТЕЖ: Отглеждаnа в благоприятни условия вандата лесно цъфти по два пъти в годината. А аскоцентите дори по-често. Това важи за достатъчно възрастни и здрави растения които не са преполивани.
За тези които обичат да купуват бебета и недозрели ванди да напиша че първия цъфтеж на вандата става когато достигне възраст от 6 години. Помислете искате ли да чакате толкова…
ПЕРИОД НА ПОКОЙ: Ваната няма периоди на покой но може да поспре развитието си когато нещо в условията не й харесва ( примерно много горещо или прекалено хладни или недостиг на светлина ). След нормализиране на условията развитието й се възобновява. Също така докато растението цъфти останалото развитие също спира- на листа на корени, а като прецъфти всички процеси се възобновяват.
Освен това спирането на развитие на стъблото на вандовите може да предизвика сериозно заболяване което става видимо когато вече е късно. Както и липсата на цъфтеж също е повод за тревога. Затова ако нямате нито корен нито листа нито цъфтеж в продължение на няколко месеца трябва сериозно да огледате растението за наличие на проблеми.
Подробности за проблемите и заболяванията на вандата можете да намерите тук
http://orchids-lux.livejournal.com/54161.html

# 342
  • София
Момичета, много са ви красиви орхидеите  bouquet Направо се засрамих, че ви занимавам...

# 343
Импала

Аз се боря с трипси. Според описанието мязат на твоите
Трепя ги вече трета седмица. Няма изтрепване. Четох четох ама те са мутантиии... Нищо не ги мори комплексно.

# 344
О, съжалявам да го узная Confused . Моите ги "черпя" с Б58. Веднъж в средата на декември, втори път в средата на януари. Нападнатото фалче се съвзе, развива. Може би ще третирам и трети път за всеки случай, не съм решила още. При необходимост ще сменя препарата.
Лошото е, че нямам представа откъде са се появили.

Общи условия

Активация на акаунт