Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 672
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
Днес забелязах и по моята Брасия, в основата излизат много малки бели буболеченца, но няма бял мъх или паяжини ....имам и Фалче, двете са с една и съща почва и една до друга, но тези буби ги има само на Брасията, която е имам от скоро. Сега се появиха гадинките.....дали самите корени са били заразени, взех си я почти прецъфтяла и леко измръзнала, но беше прокарала цветонос, който наскоро изсъхна и се замислям дали гадинките нямат вина.... Да ги разделя ли двете орхидеи.....да сменя ли почвата.....да пръскам ли с нещо?....имам куче и котка, скоро чакам бебе, ако трябва да пръскам ще се замисля дали направо на де изхвърля Брасията....А Фалчето беше почнало да клюма, но с няколко полезни съвета от тук сега има страхотни корени, листата се супер, корените си пускат "издънки"....и не искам да излагам на риск единствената орхидея, която така добре започна да се чувства у дома.....

# 346
О, съжалявам да го узная Confused . Моите ги "черпя" с Б58. Веднъж в средата на декември, втори път в средата на януари. Нападнатото фалче се съвзе, развива. Може би ще третирам и трети път за всеки случай, не съм решила още. При необходимост ще сменя препарата.
Лошото е, че нямам представа откъде са се появили.

И аз със препарат със същото съдържание ( диметрин)но за съжаление четох че може да не убива ларвите. Затова вероятно ги намирям пак. Досега ги черпих с ековъшка, после още едно еко препаратче, после с алфациперметрин , и накрая с диметрин. След пръскане последно завивах в найлон. Утре ще търся хормонален нисоран да " стерилизирам" женските"  Обмислям и мопсилан.

Най ми хареса статията тук
http://iplants.ru/forum/index.php?showtopic=15502&st=30

# 347
Хариста
Би ли ги описала по подробно. Ако подскачат имам идея кои са.

# 348
Хариста
Би ли ги описала по подробно. Ако подскачат имам идея кои са.
Не подскачат, просто днес реших да огледам пак цветоноса дали има шанс да оцелее или е изсъхнал до долу и "пропълзя" една толкова малка бяла буба, че реших ще е прашинка. Няма скачащи или летящи. Леко разрових около основата и се показаха още няколко такива малки и бели, които само си пълзят. Приличат по-скоро на миниатюрни скариди, не са прекалено дълги, не са тумбести като листните въшки, които съм имала по розите....не ми приличат на нищо, което гледах в нета( по описание само на някакви бели мухи попаднах).... И са си бели, непрозрачни. И да се пробвам да ги снимам няма да излязат на снимка, толкова са малки...

# 349
  • Ænima/Albuquerque
Такива "прахинчести" буби имаха и мойте. Купих този препарат:

Скрит текст:

Извадих орхите, напръсках корените и върнах в саксиите. От тогава не съм ги виждала, а само един път пръсках.
Нямам представа дали са същите бубулечета, и дали ще има ефект при вас, но това ми е опита.   bouquet

# 350
Трипси уморих успешно с Лактофол против пълзящи вредители по орхидеите.
В офиса също едната орхидея беше заразена с тези твари. Нея я излекувахме с пепел от цигари, слагахме и във водата при поливане, повече време отне, но измряха гадовете.
Огледайте добре основата на розетката и листата. Малките се крият там, някои там си снасят и яйцата.

# 351
  • Варна
От Гамма аз пък изобщо не съм доволна. Не съм я ползвала при орхидеи, но розата ми беше акарясала и какво да ви кажа - пръсках яко, а все едно хормон на растежа и размножаването им давах ooooh! Просто ужас! Лактофлор е моят любим препарат, справяла съм се с щитоносни въшки в огромни количества, акарите също ги изтреби.

# 352
Благодаря на всички!

# 353
Трипси уморих успешно с Лактофол против пълзящи вредители по орхидеите.
В офиса също едната орхидея беше заразена с тези твари. Нея я излекувахме с пепел от цигари, слагахме и във водата при поливане, повече време отне, но измряха гадовете.
Огледайте добре основата на розетката и листата. Малките се крият там, някои там си снасят и яйцата.

Лактофола не ми помогна за съжаление. Направо ги къпах с него.обаче нъцки. Четох че имало прикване към алфациперметрина специално. Пръскам обилно. Просто саксиите са много. И една да остане ще плъпнат пак...

Последна редакция: ср, 03 фев 2016, 17:28 от _re_ge

# 354
  • Пловдив
Момичета, има ли орхидеи, които мога да гледам на зимно директно слънце?
Имам много хубаво (голямо  Mr. Green) място пред големи прозорци, но са южни и през зимата пече слънце през целия ден. Мога да ги закривам с тънко перде (имам едно като тензух), но предпочитам да не спирам слънцето в стаята.

# 355
И аз благодаря за информацията, момичета Hug ! Ще си запазя линк, ако се наложи да сменя препарата.
Засега ми се струва, че се получава, въпреки че с гадините никога не се знае наистина. Веднага изолирах заразената, но понеже е невъзможно да се знае къде и колко още има, третирах всички Crazy .
Но не препоръчвам Би 58 с лека ръка на всички и за всички случаи. Необходими са определени условия и мерки.

# 356
  • София
Гледам, че коментирате препарати - да напомня за Актара (ставам досадна май, но съм много доволна от него). Трепе всичко. Може да се пръска, а може и да се полива. Няма мирис. Аз лично предпочитам поливането - прониква в растението през кореновата система и вредителите спират да се хранят. Съответно умират. До момента съм морила памуклийки,  акари и трипси (на вандите). Всичките пъти с еднократно поливане, не ми се е налагало да повтарям. И белокрилки по едни сакъзчета, но там пръсках и поливах.
Край на рекламата  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

При мен най-накрая цъфнаха две орхита. Другите са на пъпки. Ама толкова флегматично растат.... дано до май цъфнат  Crossing Arms

# 357
Душички
Няма как да изтрепете трипс с акатара псвен ако не го къпете с нея през 3-4 дена за две три седмици и всики цветя наоколо ,защото трепе само две от формите на вредителя. Просто защото като се почете какво живтоно е и как се размножава и какъв е строежа на личнинките и ларвите става ясно защо е сложно. Яйцата са с твърда обвивка и са неубиваеми от повечето препарати.Ларвите преди да стават възрастни се заравят в почвата под горния край субстрат. Пише се масов за обработка на всички саксии ако има една със трипс ,плюс на местата където са стоели саксиите. И че трипдса папка дори кактуси ДОРИ! и  лети от саксия на саксия. Въобще ако сложим настрана старите препарати има разни нововъведения, дори четох за хормонални препарати които првили женските стерилни или психогеннни които ги обърквали и ги лишавали от желание да се размножават. Нали разбирате за каква твар говорим.

Днес имах дълъг разговор с едни агроном от една стара агроаптека аз с извадките на лист  за препарати ,от интернет   -той с доста знания - предложи ми френски препарат за който намерих малко инфо но навсякъде пишат че е безвреден за хораи  животни и много ефективен. Но отново с него обговорихме че дори с това чудо трябва да се  пръска през 3-4 дена и така минимум 3-4 пъти.

Почвам да си мисля че сте бъркате трипсите с нещо друго.

Последна редакция: ср, 03 фев 2016, 23:26 от _re_ge

# 358
  • Ænima/Albuquerque
Момичета, имам въпрос. Вчера ходих до личната лекарка и за кой ли път я тормозих заради едно мини, което има в кабинета. Толкова зарязани орхи не съм виждала. Та най-сетне ми позволи да го взема и да го оправям.

Ето го:

Скрит текст:

Видно е, че от майката е изкарало кейки, което от своя страна е вече напълно самостоятелно растение. Даже и цветонос с покарали пъпки е извадило. Според вас, какво мога да направя при това положение? Дали мога да го отделя от майката, и дали мога да пресаждам при това положение?

# 359
  • Русе
Успех в борбата с упоритите гадове, _re_ge!  Hug
blekuta, видях че никой не ти е отговорил, та да кажа какво смятам аз. Дендробиуми и катлеи мисля, че можеш без проблем да си ги гледаш на южен прозорец, защото искат много светлина.
И да питам, някой знае ли някъде по маркетите да се чака зареждане на орхидеи разни, че нещо ме сърбят ръцете да купя нещичко  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт