Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 672
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
  • София

Почвам да си мисля че сте бъркате трипсите с нещо друго.

А, виж това е напълно възможно. Ако можеш да ги различиш на снимката долу - гадините са две, но масата кафява и те някакви такива.... Не знам какви са, реших че са трипси, защото на такива ми приличаха.
Скрит текст:

# 361
  • Велико Търново
_re_ge, следвам ти съвета относно "зеленясалата" орхидея, преместих я и не я поливам засега. Снимах обаче корените, виж как са към момента, ако мислиш, че отиват на зле, може да рискувам да я пресадя в нови кори, че да не взема да я загубя.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 362
Бубите по моето фалче бяха някакви други... Важното е, че реагирах бързо и всеобхватно Laughing .
Реших да третирам и трети път, пък то ще си покаже. Вероятно ще направя и профилактика по-нататък.

# 363
  • Пловдив
Успех в борбата с упоритите гадове, _re_ge!  Hug
blekuta, видях че никой не ти е отговорил, та да кажа какво смятам аз. Дендробиуми и катлеи мисля, че можеш без проблем да си ги гледаш на южен прозорец, защото искат много светлина.
И да питам, някой знае ли някъде по маркетите да се чака зареждане на орхидеи разни, че нещо ме сърбят ръцете да купя нещичко  Crazy

Благодаря за отговора, *sve*  Hug
Ще помисля за катлея, че дендробиумите малко ме стряскат с това засушаване през зимата..

Според мен зареждане на орхидеи ще има навсякъде сега - все пак 14.02 и 8.03 наближават  Grinning

# 364
Скрит текст:

За тази измръзнала орхидея /каквото остана от нея/ писах преди време. Има ли шансове да я спася, какво мога да направя?  Sad

# 365
Успех в борбата с упоритите гадове, _re_ge!  Hug
blekuta, видях че никой не ти е отговорил, та да кажа какво смятам аз. Дендробиуми и катлеи мисля, че можеш без проблем да си ги гледаш на южен прозорец, защото искат много светлина.

Благодаря за отговора, *sve*  Hug
Ще помисля за катлея, че дендробиумите малко ме стряскат с това засушаване през зимата..

Много зависи да ви кажа. Зимното слънче гори не по малко от лятното. Едно е перваз друго е ниско зимно слънце. Два часа печене директно в стъклото върху орхидеите гарантира проблеми.

# 366
  • Пловдив
мерси и на теб, re_ge , ще внимавам, обещавам  Peace

аз да се оплача - едната орхидея, за която ви бях писала, че я чакам от 2-3 години да видя цвета ѝ:
Скрит текст:
може би има нещо такова...
аз имам две, които бях купила от Бриколаж преди години. Не се е налагало да ги лекувам - бяха с хубави корени, просто бяха прецъфтели с отрязани цветоноси.
Случайност или закономерност и двете не искат да цъфтят, не ги знам какъв цвят са. Едната мин. година изкара цветонос 10см, който изсъхна. Сега пак е пуснала - мнооого бавно расте, много ѝ треперя...
Цветоносът е малък, но с разклонения, расте най-бавно от всички. В момента първата ѝ пъпка е с размер на бобче.. та, днес видях, че я засушава. Sad
ако и останалите ги хвърли... лоша работа

# 367
Дай снимки
Причините може да са много - от вредители,през преполиване или течения та чак  до специфика на цветето .
Има едни мидита които се предлагаха масово по 8- ми март и те хвърлят пъпки като за световно. Затова малко снимки и информация ще осветлят положението...

# 368
Този сезон изгубих четири пъпки на три фалчета, а една откъснах щот съм много сръчна Banghead .

# 369
Този сезон изгубих четири пъпки на три фалчета, а една откъснах щот съм много сръчна Banghead .

Тази година пъпкокапа е масов проблем..

# 370
Неподходящо време явно Confused .
Всъщност като се замисля може би извадих късмет, имайки предвид третирането с инсектицид и свързаните с него местене, отворени прозорци посред зима Crazy ...

# 371
  • Ænima/Albuquerque
Понеже никой не ми отговори:

Скрит текст:
Момичета, имам въпрос. Вчера ходих до личната лекарка и за кой ли път я тормозих заради едно мини, което има в кабинета. Толкова зарязани орхи не съм виждала. Та най-сетне ми позволи да го взема и да го оправям.
Ето го:
Скрит текст:

Видно е, че от майката е изкарало кейки, което от своя страна е вече напълно самостоятелно растение. Даже и цветонос с покарали пъпки е извадило. Според вас, какво мога да направя при това положение? Дали мога да го отделя от майката, и дали мога да пресаждам при това положение?

Отделих кейкито с цветоноса, и посадих майката отделно.

# 372
  • Велико Търново
_re_ge, следвам ти съвета относно "зеленясалата" орхидея, преместих я и не я поливам засега. Снимах обаче корените, виж как са към момента, ако мислиш, че отиват на зле, може да рискувам да я пресадя в нови кори, че да не взема да я загубя.
Скрит текст:
Скрит текст:

Peace

# 373
Здравейте!
Чета ви отдавна и реших да пиша и да питам. Винаги съм се възхищавала на изящната грациозност на орхидеите, но дълго време се страхувах, че няма да се справя. Миналата година ми подариха една, която след като прецъфтя пусна нов цветонос и събуди три спящи пъпки от стария с по седем цветчета. Нямаше такава красота. Заразих се и в рамките на два - три месеца се сдобих с още четири. Всичките са фалчета, само на едната са и малко по-тънки и издължени листата от на другите и имат леко лилавиникав отенък от долната страна. Купувам ги преоценени, почни прецъфтели, но гледам да са със здрави корени и хубави "тлъсти" листа. Когато ги занеса вкъщи пресаждам и отрязвам цветоноса да основата за да им осигуря покой и по-лесна адаптация /дано да не съм сгрешила/ За сега се развиват чудесно - нямат още цветоноси, но имат нови листенца и корени. Искам обаче да започна да ги подхранвам с тор, но не знам дали сега е подходящо или да изчакам още малко. Страхувам се да не ги объркам нещо.

# 374
Здравей, ellisa.s, и добре дошла Hug !
Торенето, както всички останали аспекти на отглеждането (поливане, вид субстрат, саксии и т.н.), е въпрос на индивидуална преценка и избор. Има хора, които хранят често любимците си и такива, които почти не торят. Има торящи дори по време на цъфтежа и такива, които твърдо отричат такава практика. Има специализирани торове за орхидеи, има и универсални.
На първа страница ще намериш линкове към файлове с изчерпателна информация, събрана от хора от темата с голям опит  bouquet . Аз май не съм описвала подробно. Е, сега ми е време Laughing .
Ще пиша за фаленопсисите, защото имам повече опит с тях, докато с другите видове още се учим взаимно Wink .
Считам, че съм от умерено торящите - до 7 пъти годишно, но поливам с дъждовна вода, затова. Торя на всяко трето поливане през зимата (поливане веднъж на 4-5 седмици), и на всяко шесто през лятото (поливане на 2-3 седмици). Торя и по време на цъфтеж (не считам, че го скъсява) - в зависимост от продължителността му могат да се падат дори 2-3 подхранвания.
Новозакупените орхидеи не торя поне половин година - достатъчно са били натъпкани в оранжерията.
След това, в зависимост от стадия на развитие, торя с тор за растеж или за цъфтеж.

Общи условия

Активация на акаунт