Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 632
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Вандите искат МНОГО светлина. Освен ако холната масичка не е залепена за прозорец, не е вариант. Освен това отглеждането в стъкленица не винаги е подходящо - при ниска въздушна влажност е ок само корените да са във вазата, но при висока влажност трябва да си виси по корени във въздуха. И аз съм се наточила на вандовите, но знам къде ще стоят, за да им е добре, а сигурно ще организираме и допълнителни овлажнителни инсталации Simple Smile

# 421
А, масичката може да се каже че е до прозореца. Моето холче е мъничко.
Още го обмислям де. Колко трябва да е влажността в стаята?

# 422
Не знам точни стойности. Например вкъщи в софия въздухът е сух, дори през зимата понякога сутрин ме боли гърло. Докато във варна при Рени е доста влажно и там в стъкленица вандата като нищо ще мухляса. Но да кажем средно между 50-70% влажност май искат.

# 423
Още няколко мои хубавици цъфнаха:
Скрит текст:
Останалите десетина имам да си ги чакам Laughing .

Missy,
За съжаление не знам рецептата да накарам една орхидея да цъфне. И аз им се "моля" Joy . Имам такива, които се опъват и не щат, и други, които цъфтяха и напролет, и сега пак.
Капризницата ти ми изглежда съвсем наред. Защо не опиташ да я постреснеш? С температурни разлики и леко засушаване.
Всъщност откога я имаш и не е цъфтяла? Питам, защото аз например реших да не се "сърдя" на тези, които купих миналото лято и не пуснаха цветоноси наесен. Нямах избор просто Mr. Green .

# 424
  • Варна
Още няколко мои хубавици цъфнаха:
Скрит текст:
Останалите десетина имам да си ги чакам Laughing .

Missy,
За съжаление не знам рецептата да накарам една орхидея да цъфне. И аз им се "моля" Joy . Имам такива, които се опъват и не щат, и други, които цъфтяха и напролет, и сега пак.
Капризницата ти ми изглежда съвсем наред. Защо не опиташ да я постреснеш? С температурни разлики и леко засушаване.
Всъщност откога я имаш и не е цъфтяла? Питам, защото аз например реших да не се "сърдя" на тези, които купих миналото лято и не пуснаха цветоноси наесен. Нямах избор просто Mr. Green .
много са ти хубави  Heart Eyes а за моята - подариха ми я към края на лятото и цветове и паднаха може би преди около 2 месеца или малко повече, може към три да са даже и преди известно време я преместих, защото май беше "настинала" нищо че седи винаги до другата ми орхидея да си правят компания, даже двете ги преместих заедно, за да не се разделят  Mr. Green и от тогава другата ми изкара два цветоноса.. втория даже цъфна преди 2-3 дена и гледам е почнала да си изкарва още едно съвсем мъничко.. а "капризната" нищо - само ме ядосва с тези почервенелите листа в краищата  Laughing

# 425
Здравейте!
От известно време чета темите за орхидеи тук, за да получа информация как най-правилно да отглеждам моите орхидеи. Имам около 12 орхидеи, някои в момента имат цветове, но не много. Винаги ги поливам с омекотена вода. Други имат само листа от доста време без да израстват цветоноси, други 3 броя пък стоят във водна среда. И понеже чета различни и разнородни мнения за различните проблеми, не мога да преценя как да процедирам в моя случай за някои орхидеи, които са пред умиране.

Тук съм снимала 3 от орхидеите - първата ми я дадоха от един цветарски магазин, тази, която е в саксията - отгоре е пожълтяла и с изсъхнали въздушни корени, но има и много живи корени. Втората и третата са във водна среда от около 2-3 месеца. Имат твърди листа, даже цветонос, но малко, даже нищожни корени. На всеки 2 дни им мухлясват корените, водата им стига до средата, от там до фалсчето изсъхват /това се вижда на последната снимка/.  

Моля дайте съвети как да ги съживя, много ми харесват като цветове и не искам да ги изгубя.

привет
орхидеята на първата снимка е болна. има черни петна по стъблото вероятно гниене, може и нещо гъбично . не знам дали процеса на гниене спрял, защото ако не - то може да се разпространи надолу и всичко да пожълтее и изсъхне.

за другите мога да кажа само че аз лично винаги имам мухъл при реанимация над вода.
има хора които не само реанимрат над вода а и отглеждат ВЪВ вода- аз не сполучвам. Дали от прекалена въздушна влажност в населено място- не мога да предпологам. ако растението ти мухлясва над вода трябва да се направи следното
 -  Да се опръска с препарат за гниене всички корени и долницата на растението. Да опиташ реанимация над вода но със да кажем осмозна вода или преварена вода със смяна всеки ден. наблюдавай няколко дена . ако продължава да мухлясва това не е твоят начин на коренообразуване ...

# 426
Missy,
O, ама орхидеята съвсем скоро е прецъфтяла. Не ѝ се притеснявай - адаптирала се е, ще почине малко и ще цъфне.
Оцветяването по листата също не мисля, че е повод за притеснение. Нали петната не растат?
Аз имам фалче, чиито листа са зелени отгоре и лилавеникави отдолу. Добре си е.

# 427
При отделяне на бебе от фалче, веднага ли се засява в кори или има нещо по-особено, което трябва да се направи?
Бебето е с три големи листа и три корена (показал се е и четвърти). Корените са по около 10 см. Цветоносът не е прецъфтял, но отделям, защото корените на бебето започнаха да се набръчкват, а самата орхидея е с два цветоноса с по 5 цвята, единия много дълъг и накрая му се намираше бебето. Явно стана трудно изхранването му предвид цветовете и дължината, а и самия цветонос досега е изкарвал три пъти цвят в рамките на 1 година, което не беше ми се случвало с друга орхидея.
Всъщност, с още една се случи, зелена на цвят. Два пъти пуска цвят от едни и същи цветоноси в рамките на година и сега пак има една пъпка голяма, която вероятно ще цъфне. За трети път.

# 428
Ох, момичетата. Купих си кашпа за да пресадя една орхи , че преди доста време падна и се счупи. Иииии купих аз от литър и половина кашпа ииии тя половината е вънка милата ми орхи. Много корени много нещо. Даже кори не са останали от толко коренища. Не искам да й режа корените защото са здрави и хубави и сега ще търся голяма кашпа.  Crossing Arms

# 429
При отделяне на бебе от фалче, веднага ли се засява в кори или има нещо по-особено, което трябва да се направи?
Бебето е с три големи листа и три корена (показал се е и четвърти). Корените са по около 10 см. Цветоносът не е прецъфтял, но отделям, защото корените на бебето започнаха да се набръчкват, а самата орхидея е с два цветоноса с по 5 цвята, единия много дълъг и накрая му се намираше бебето. Явно стана трудно изхранването му предвид цветовете и дължината, а и самия цветонос досега е изкарвал три пъти цвят в рамките на 1 година, което не беше ми се случвало с друга орхидея.
Всъщност, с още една се случи, зелена на цвят. Два пъти пуска цвят от едни и същи цветоноси в рамките на година и сега пак има една пъпка голяма, която вероятно ще цъфне. За трети път.

В малко кори-  да кажем 3-4 пръста.

# 430
Ох, момичетата. Купих си кашпа за да пресадя една орхи , че преди доста време падна и се счупи. Иииии купих аз от литър и половина кашпа ииии тя половината е вънка милата ми орхи. Много корени много нещо. Даже кори не са останали от толко коренища. Не искам да й режа корените защото са здрави и хубави и сега ще търся голяма кашпа.  Crossing Arms

Тва да не е мутант? Joy

# 431

Тва да не е мутант? Joy
Ма не знам. Тя е огромна на корени. На листа не е чак толкова даже си е нормална, но корените  ooooh! ужасттт
Купих си и две нови орхита. Много им се радвам. Утре ще снимам и ще покажа, ще снимам и коренищата да ви покажа какво чудо е.
А днес докато разглеждах коя орхидея да си купя тези дето имаха най хубави цветове нямаха почти никакви корени  Shocked ужас , а как без корени изкарват такива цветове?
Първо ходих в практикера , че ми е по близо и очаквах за 14 февруари да е бум с цветя , а й 8 март си наближава, но уви нямаше почти нищо а за орхидеи да не говорим. После отидох в бриколаж там имаха малък избор та от там си ги купих.
А да питам. Вие кога пресаждате една орхидея? Моите почти всички са им излезнали коренчетата отдолу през дупките. Да смятам ли че им е тясно?

# 432
Стефи с ториш ли редовно колко редовно и с каква тор?

# 433
_re_ge, благодаря. Успях да я закрепя някак в саксийката, че листата и са доста големички и пада.

# 434
Торя ги сигурно 3 пъти годишно. С течна тор за орхидеи. Бяха ми я препоръчали, но не помня как се казва.

Общи условия

Активация на акаунт