Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 017
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Ясно ми е, че не и въобразяваш Simple Smile

Виж това - активното вещество е същото, но не знам за концентрацията:
http://www.sortovisemena.bg/bg/product/293-uorant-70-vg-/

Уорънта го нямаше във Варна.
правилно си разбрала че го заместих с имидаклоприд. увеличих дозата двойно. 
казаха ми 5 мл на 8 литра. Аз слагам 5 мл на 4 литра и понеже имам бутилки от по 1,5 литра  слагам вътре 2 мл. За уорънта като гледах сега се опитах да обърна грамаж в проценти на литър но много сложно. Чак толкова не разбирам от разтвори...

# 661

а как е като го отвори? много кори? малко кори?

# 662
  • Ænima/Albuquerque

а как е като го отвори? много кори? малко кори?

Малко кори, сякаш. Повече... каквото там има вътре.

# 663
Inessita, ами не изглежда много добре, но не е особено зле. Доста е преполивана. Може да обработите с фунгицид или кислородна вода или дори спирт - аз не го обичам спирта - черните места по корените и розетката. Може да изрежете сухите и меките корени, но тези жълтите трябва да си работят. След това слагате в саксийка само с кори и поливате два пъти по-рядко, отколкото досега - като станат сиви корените. Ще се оправи, идва пролет Simple Smile о, и видях нещо като ново коренче - това е чудесно, значи че й е добре.
danny_p благодаря ти за отговора. Трябва ли да измия корените преди да ги почистя от сухите и черните неща? Имам кислородна вода с нея ще обработя след това. Корите трябва ли да ги обработя някак преди да ги върна в саксията? Когато изваждах от саксията нещо ме лъхна миризма на влажно и мухъл. Тази нощ ще си седи така. Разпръснала съм и корите да поизсъхнат. И още нещо как мога да й помогна и да я стимулирам да пусне нови корени (явно е че има нужда тея не са читави)?

# 664
  • Den Haag
Сега мерих и моя Мини Марк  Laughing. При мен също е 3 на 3 см. Не знаех, че има и други видове Мини Марк  Thinking. Междо другото все се каня да се запася с още един за всеки случай, да не изчезне от пазара, като Филаделфията  Whistling

Във Фейса показах каво е цъфнало при мен, но и тук да покажа Heart Eyes

# 665
  • Ænima/Albuquerque
О, сега като видях Лиодорото - откакто отрязах цветоноса до спяща пъпка, нищичко не се случва с него. Само едно ново листо ми е тръгнало. В тоя ред на мисли, все се каня да ви питам - дали при Лиодорото принципа на растеж на нов цветонос от спяща пъпка е същия, като при фаленопсиса?  Thinking

# 666
  • Den Haag
О, сега като видях Лиодорото - откакто отрязах цветоноса до спяща пъпка, нищичко не се случва с него. Само едно ново листо ми е тръгнало. В тоя ред на мисли, все се каня да ви питам - дали при Лиодорото принципа на растеж на нов цветонос от спяща пъпка е същия, като при фаленопсиса?  Thinking
Предполагам е същия, при мен имаше като го купих три цветоноса, два прицъфтели със спящи пъпки и се чудех, да чакам ли от спяща пъпка или да режа до долу. Реших да режа смело и не съжалявам  Peace

# 667
  • Ænima/Albuquerque
Ами, аз отрязах до спяща пъпка, и нито е тръгнал да съхне цветоноса, нито пък има наченки нещо да се случва... Затова питам всъщност.  Thinking

# 668
  • Den Haag
Ами, аз отрязах до спяща пъпка, и нито е тръгнал да съхне цветоноса, нито пък има наченки нещо да се случва... Затова питам всъщност.  Thinking
Аз затова рязах смело, защото го чаках доста отрязан цветонос със спяща пъпка, имах чувството, че никога няма да почне да съхне този цветонос и му видях сметката.

# 669
  • Ænima/Albuquerque
Натам вървят нещата. При фаленопсисите ми прави впечатление, че почти веднага тръгва нов цветонос от спящата пъпка, ако му е писано. Та, ще ги режа явно.  Crossing Arms

# 670
Натам вървят нещата. При фаленопсисите ми прави впечатление, че почти веднага тръгва нов цветонос от спящата пъпка, ако му е писано. Та, ще ги режа явно.  Crossing Arms

В статията тук

http://www.orchidee.ws

-  на хибриди , фалаенопсис суиит мемори пише че удължавал цветос и цъфтял револверно.

# 671
Импала ,Диди
Благодаря за измерванията на мини марка, значи има различна големина но видяния от мен е като вашите. Иначе на снимки до сега все са сравнително едри цветовете, да кажем 5 см поне... И листенцата ми бяха тънки и помдесетина см. Общо взето следващ по вид след мини размер.
Чудя се дали го искам.. На вас капризен ли ви е?

# 672
Чудесни са, diana!  bouquet Надявам се и аз да цъфна моето Лиодоро, макар че изглежда доста по-малко, младо растение.

Ъмм, сигурни ли сте, че се режат цветоностите на Лиодорото? Имам предвид ако си стоят зелени.
За Mini Mark съм сигурна, че ги продължава, т.е. не да пуска вторични цветоноси, разклонения от спящи пъпки, а именно продължаване на дължина. Моят удължи към десетина сантиметра и направи десетина нови цвята.
Потърсих за Лиодорото: https://www.youtube.com/watch?v=vI8uqteSmec&feature=youtu.be&t=03m30s

PS. Ех, пак закъснях Joy !

Импала ,Диди
Благодаря за измерванията на мини марка, значи има различна големина но видяния от мен е като вашите. Иначе на снимки до сега все са сравнително едри цветовете, да кажем 5 см поне... И листенцата ми бяха тънки и помдесетина см. Общо взето следващ по вид след мини размер.
Чудя се дали го искам.. На вас капризен ли ви е?
Рано е да отговоря еднозначно, защото го имам от октомври и още не е пускал нов цветонос при мен. Както писах малко по-горе, удължи стар. Гледам го както останалите фаленопсиси. Към днешна дата има съвсем мъничко ново листенце и нарастващи коренчета. Листата са до 15тина сантиметра, доста твърди и средно тъмни (не като на Лиодорото).

Последна редакция: нд, 28 фев 2016, 01:19 от Impala

# 673
  • Den Haag
Рени, взимай смело Мини Марк. Изобщо не е капризен, цъфти редовно и доволно. Много нежен и красив. Има и лек аромат Simple Smile. Всъщност при мен всички орхидеи имат аромат, като ги напече слънцето към обяд и ходя да си навирам носа в тях и да ги мириша Simple Smile))

# 674
Инесита, може и да е късно вече, но ги измий, да. Не че пречи нещо да не са измити, но по-добре се виждат проблемните места. За корите може да ги смениш ако не ти харесват, има едни сравнително хубави на Дея, засега това са най-хубавите кори на пазара, които съм намерила. Иначе ако имаш бор наблизо, неговата кора е най-добрия вариант Simple Smile задължително и само бял бор обаче. Иначе в купешките има примеси много често, които задържат влага. Ако ти харесват оригиналните кори можеш или само да ги изсушиш, или да ге превариш за 15 мин и после да ги оставиш да съхнат и да ги ползваш пак. За стимулация на коренообразуването казват да се ползва витамин б комплекс, но аз не го намирам за нужно. Идва пролет, това е най-силната стимулация Simple Smile

Рени, взимай марки не се чуди Simple Smile единствено в никакъв никакъв случай не го кисни или ако киснеш за не повече от половин час примерно, мрази застояла вода.

За лиодорото - не режа цветоносите, макар че не иска да цъфти от тях - пуска нов. Но и аз знам, че ги продължава. Иначе при мен досега никога не са ми пускали цветонос от спяща пъпка при рязане и не разчитам, че така ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт