В момента чета...43

• 62 837
  • 725
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Аз даже предпочитам да е по-инфантилна, баба ми и без това се натоварва излишно с тези турски и индийски драми  Crazy Напоследък заради тях чете все по-малко, а допреди 5-10 години не се подаваше изпод книгите  Laughing Мисълта ми беше да няма някакви умиращи баби или нещо подобно  Mr. Green

аха, Лу, благодаря ти  Hug Няма да я подарявам на баба  Peace

# 31
  • Дъблин
Ами по-скоро не е подходяща тогава Simple Smile
Скрит текст:
Бабата умира, и то доста в началото. Не знам защо го слагам в скрит текст, като се разбира и от анотацията, но все пак  Peace

И пак по темата, в колебание съм Simple Smile. След Баба... искам нещо динамично и напрегнато. Колебая се между Проповедникът на Камила Лекберг и Шест години на Коубън. Проповедникът е единствената, която не съм чела от поредицата и съм сигурна, че ще ми харса, но пък Коубън изобщо не съм го чела и ми е любопитно. Помогнете Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 дек 2015, 19:28 от Smurfieta

# 32
... Нито Дона Тарт ме впечатли чак толкова, а Стоунър....направо си беше загубено време за мен.
...

Кажи, моля те, защо?

Аз още съм в чудене коя да почна. След "Източен вятър, западен вятър", която привърших снощи, се насочвам май (последно;-) към "Мидълмарч" - обичам английската литература, особено от това време. Мисля, че това ще ме "стопли" през празниците, доколкото остане временце за книжки от празнуване Simple Smile

# 33
(Остава да реша дали да завършвам тази или да почвам следващата година с фаворита "Стоунър"  Grinning ).
Аз мислех да започна със "Стоунър" следващата година, но заради годишните номинации реших да го прочета сега, за да мога евентуално да го номинирам, ако ми хареса. Прочетох вече стотина страници и не мога да кажа, че съм в особен възторг. Стилът на автора обаче ми харесва - много изчистен и елегантен.

# 34
  • Ямбол
Дочетох си "Мравките" на Вербер, много ми хареса книгата.
Не съм убедена с какво точно ще продължа, може би ще е "Вакантен пост" на Роулинг, в някакъв момент прочетох първите 15-тина страници и ми допадна.

# 35
  • USA, Steak State
Чета едновременно две книги- едната на български, другата на английски.

# 36
alen mak, не разбрах за кое точно ме питаш. Дона Тарт е прехвалена, според мен. Не е лоша книга Щиглецът, но нищо особено, а за Пулицър и дума не може да става.
Стоунър е...нищо. Честно. Може би аз не съм разбрала, може да не съм дорасла за такъв тип книги, но за мен това е загубено време. Една меланхолия, една тъга, мудност....Тегава работа

# 37
Наистина, какво толкова му харесвате на "Стоунър"? Съвсем обикновена история, безлична, даже скучна. Ето го романът в резюме: Един човек станал преподавател. Стилът на автора е добър, но не виждам очарованието на историята, която е избрал да разкаже.

# 38
  • Belgium
Аз ще се проявя като защитник и на Дона, и на Стоунър  Laughing

alen mak, толкова много съм писала за "Щиглецът", че ме е срам да се повтарям. Но ще ти кажа, че след прочита на тази книга смятам да отида в галерията в Хага, където понастоящем е оригиналът на картината, за да го видя. До такава степен ми повлия, а идеите, залегнали в нея са изключително универсални. Самият труд по написването на подобен роман е епохален и за мен е абсолютно залужен носител на "Пулицър". Популярността ѝ само показва, че дори високата литертура може да говори на множество различни хора, което е рядко срещано умение  Laughing

Относно "Стоунър" - да исторята сама по себе си може да бъде разказана с 1 изречение. Но това не е роман на действието, а на съзерцанието. На обикновения живот и на обикновения човек. Всъщност това е животът на огромен брой средностатистически хора, които въпреки най-добрите си намерения никога няма да се отличат с нищо особено в живота си. И все пак си струва да се пише за тях, колкото и да е трудно. Не е за всеки тази книга. Аз лично я харесвам (нямаше да посегна към нея, ако не беше препоръката на Вени  Hug ), но от своя страна внимавам на кой я препоръчвам, за да няма зарочаровани  Laughing

# 39
Добре де, какво му е интересното на един обикновен човечец и битието му? Аз искам да чета за ярки личности, необикновени събития, силни любови... Помислете за хората, на които се възхищавате. Те се открояват с нещо - силен характер, воля, доброта и т.н. Не искате ли да четете за тях? Или вместо това да четете за бай Пешо ватмана от съседния вход? Илиза за леля Кинка, продавачката в плод-зеленчука? От скучните хора стават скучни истории...

P.S. С удоволствие ще прочета противоположните мнения  Peace

# 40

Госпожа Шуберт, много интересно мнение за романа на Ангел Игов, ще се опитам да го прочета, макар и темата да ми е сякаш малко далечна. Иначе - доколкото съм чела разни кратки текстове - и моето впечателение е, че Ангел Игов пише чудесно.

Иначе по темата - "Мистерии"-те на Кнут Хамсун.

# 41
Стилът на писане на Дона Тарт е наистина добър, но историята за мен беше скучна.
Стоунър не съм чела и не мога да коментирам, а относно дългите заглавия на прехвалени книги съм станала много скептична. След "Старецът, който скочи през прозореца" и последния да затвори вратата, не чета такива книги.

В момента чета "Леопардът" на Несбьо.

# 42
  • София
Аз няма да се опитвам да пиша резюме, просто ще се съглася с мнението на Лу за Стоунър.
Добре де, какво му е интересното на един обикновен човечец и битието му? Аз искам да чета за ярки личности, необикновени събития, силни любови... Помислете за хората, на които се възхищавате. Те се открояват с нещо - силен характер, воля, доброта и т.н. Не искате ли да четете за тях? Или вместо това да четете за бай Пешо ватмана от съседния вход? Илиза за леля Кинка, продавачката в плод-зеленчука? От скучните хора стават скучни истории...
Абсолютно по същия начин разсъждавам (или разсъждавах). И обикновено чета точно такива неща - за ярки лични, за страшни любови, за кървави убийства, за умопомрачителни събития. Не съм предполагала, че толкова ще ме трогне една такава обикновена история. Може би стилът на автора също има своето огромно влияние. А и ми се иска да зная (или да вярвам Simple Smile ), че скучните хора имат също толкова място под земята, колкото и ярките нестандартни личности.
Някой по-напред спомена за изчистения и елегантен стил на Джон Уилиямс. Често тук съм споделяла колко много бързооборотни книжки чета - трилъри, исторически романчета и т.н. Предполагам, че самата аз имам нужда да зная, че мога да прочета нещо по-изящно, по-философско, по-сързерцателно.

И на мен ми е интересно да видя противоположните мнения. Далеч съм от мисълта, че тази книга трябва да ви кара да мислите, че не сте дорасли или че задължително трябва да я харесате, бла, бла, бла... не искам изказванията ми да звучат така  Hug.

Някой по-напред питаше за "Шест години" - скоро я четох, не беше лоша, много бързо ми вървеше и ми допадна  Peace.

# 43
P.S. С удоволствие ще прочета противоположните мнения  Peace
За мен Стоунър няма нищо общо с бай Пешо или леля Кинка (не че ги познавам, но предполагам какво се има предвид  Laughing). А животът му изобщо не е скучен. Просто не е показен Simple Smile. История за човек, който отдава значение на вътрешния си живот повече отколкото на общуването с другите хора. Аз лично не намирам нищо средностатистическо в Стоунър Simple Smile. Разбирам го и му симпатизирам (с изключение на отношението му към Грейс ).

# 44
  • Пловдив
и аз съм си подготвила Щиглецът, смятам с нея да се докосна до авторката, която ми е напълно непозната, сега ме заинтригувахте и със Стоунър Rolling Eyes
 Helloweenka, чела ли си нещо на Айн Ранд, препоръчвам ти я горещо, в нея ще срещнеш необикновени лирически герои, ако не си де Simple Smile Wink

Общи условия

Активация на акаунт