Френска кухня

• 30 908
  • 106
  •   1
Отговори

Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света.
В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е застъпено най - малко. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено.От зеленчуците преобладават грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети.
Много разпространен като подправка е т. нар. "буке гарни" (bouquet garni), представляващ връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието за което се използва. Връзката се готви заедно с ястието, след което се премахва.
Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.
Следващата френска кулинарна икона - виното се използва освен по основното си предназначение, също и при приготвянето на сосове и маринати.
от cuisineeurope.com

Споделете кое ястие ви е харесало или любимите си рецепти от френската кухня Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 яну 2016, 22:12 от Барелина

# 1
Работех в едно френско бистро, от там знам рецептата за лучена супа.
Продукти:
около 10 глави лук
1/2 опаковка масло
мащерка
пил.булъон, сол

Слагаме около 2 л. вода да ври в тенджерата с мащерка.През това време режем главите лук, след което го задушаваме в тигана с масло.Добавяме лука към врящата вода, 1 лъжица брашно се разрежда с вода и се с него сгъстяваме супата.
Добавяме пил. булъон на Маги.
Яде се с крутони и ементал(или кашкавал)

# 2
  • В градината...
Не знам рецепти. Но наскоро правихме охлюви по бургундски - страхотни са  Peace Ето ги
Скрит текст:
Замразявам във фризера за зимата сварени охлюви, отделно черупки и сместа за пълнене. Така по всяко време мгат да се правят.

# 3
  • София
не бих могла да използвам подправки или бульони на Магги за каквото и да е домашно ястие, камо ли за нещо от френската кухня.

Бургундска салата
Тарт фламбе
френски шоколадов сладкиш
патешко филе с кожа

това са редовни ястия вкъщи.

За буке гарни бих казала, че някой е пропуснал да добави лист от праз лук, в който се увиват останалите подправки, но това да му е проблемът...

# 4
  • Viena
не бих могла да използвам подправки или бульони на Магги за каквото и да е домашно ястие, камо ли за нещо от френската кухня.
+1

# 5
Не знам да ли е съдба, но току-що гледах много хубав филм с Мерил Стрийп за френската кухня (Джули и Джулия), и още запленена от филма и потънала в мисли че, нищо френско не съм готвила отварям форума и тази тема  ми излезе като водеща. Е записвам се и обещавам да поправя грешката си и да вкарам рецепти от френската кухня в семейното меню.

# 6
  • пак на Рив Гош
Към описанието на френската кухня, бих добавила и че е и разнообразна и доста специфична. Всеки регион има своята кулирана идентичност, която се отразява в типичните му специалитети.  Peace
Например, провансалката кухня е от средиземноморски тип (зеленчуци, зехтин, маслини...), елзаската е близка до немската (кисело зеле, различни видове наденички,  фламкухен ("тарт фламбе"), тази от северна Франция е от по-северен тип (яхнии с бира). Нормандия и Бретан са известни с рибата и морските си деликатеси, както и със сметаната и маслото, югозападна Франция - с патешкия/гъши дроб и месо, а Бургундия - с охлювите.

По стечение на обстоятелствата, половината ястия, които готвя вкъщи, са френска кухня, основно в домашния й вариант, не този, който може да срещнете по ресторанти.
Най-често приготвям рататуй, пиле по баски, различни видове киш, огретен от Дофине ("гратен дофиноа"), говеждо по бургундски, патешко филе в различни варианти с различни гарнитури, тукашният вариант на овчарския пай (hachis parmentier), домати по провансалски, солени и сладки тарти и тарталети, майонеза Wink, солени палачинки, разни сладкиши за десерт, по-рядко бриоши и тестени.

# 7
Ами, в ресторанта така я правеха, с рецептата целях да съм полезна, тъй като  рецептите от нета за тази супа хич не ми допаднаха.Който иска да не слага бульон или да си ползва домашен.

# 8
  • Viena
Мисля,че имаше и тема за рецепти от филма Джули и Джулия   newsm78

# 9
# 10
ММ си го прибрах от Франция, по принцип там не е имал кой знае какъв досег с кулинарията, но юе ме изяде за т.нар. Тарт татен (не знам как се пише точно). Ще се радвам ако някой сподели рецепта.

# 11
Честно казано днес като видях темата очакванията ми бяха за споделени рецепти .

# 12
  • Sofia
...Тарт татен. Ще се радвам ако някой сподели рецепта.

Споделено от Гугъл - http://www.gotvetesmen.com/polezno/culinary-travel/82_Istoriyata … na-Tart-Taten.php

# 13
По стечение на обстоятелствата, половината ястия, които готвя вкъщи, са френска кухня, основно в домашния й вариант, не този, който може да срещнете по ресторанти.
Това звучи страхотно! Много ще се радвам да споделиш домашните си рецепти.

Не знам да ли е съдба, но току-що гледах много хубав филм с Мерил Стрийп за френската кухня (Джули и Джулия), и още запленена от филма и потънала в мисли че, нищо френско не съм готвила отварям форума и тази тема  ми излезе като водеща. Е записвам се и обещавам да поправя грешката си и да вкарам рецепти от френската кухня в семейното меню.
Свалям филма и книгата.

Аз съм пробвала тези неща от френската кухня (може и други да има, но не се сещам сега):
Лучена супа
Картофена крем супа
Суфле
Киш Лорейн
Фламкухен
Рататуй
Рагу
Петел във вино
Миди Сен Жак
Охлюви
Гъши дроб
Палачинки
Кроасани

За съжаление съм правила само палачинките.

# 14
  • Sofia
А Кроасанът е австрийски по принцип. Wink

Общи условия

Активация на акаунт