Демографски страсти и неволи

• 52 635
  • 1 171
  •   2
Отговори
# 690
Хора, вие нямате ли близки приятели, които просто не искат деца? Аз имам такива, които честно и директно си казват че не искат деца и си излагат своите причини за това. За мен явно това не е вариант, щом съм бременна по желание, никога не ми е минавало и през ум да няма дете в живота ми, но въпреки това разбирам приятелите си и не ги съдя за това. И без друго хората, които категорично не искат никога деца са много малк, аз познавам само една такава двойка.
Мисля, че по-големият проблем са тези които имат 10 деца, но не могат да отгледат адекватно дори 1, а не тези, които създават 1, но пък го правят достоен член на обществото. Умните хора си преценят спрямо собствения си стандарт и представи колко деца могат да отгледат със собствени сили защото помощ от нокъде няма да получат, гледат в перспектива, а не само колко ще е сладко и мило детето докато е бебе. И по 3 деца да раждаме, пак няма да наклоним везната в наша полза, докато циганките раждат по 10...  newsm78

# 691
Калайджиите не ги гледай, те са друго племе. Между другото има цигани и цигани, много и различни групи са. Те самите се делят и гнусят едни от други, та слагането на всички под общ знаменател е толкова глупаво и безсмислено, че няма накъде повече.
Какво значение има калайджии или не. Всички са хора, а човека е животно и като го поставиш в едни сурови условия се държи по един начин и се плоди по един начин, а поставен в други изкуствено създадени благоприятни за него условия се държи и плоди по друг начин.
Калаиджиите са просто пример за тази промяна в поведението.
 Чак после се разбра какво всъщност е "постигнато" , но връщане назад вече безболезнено за всички не може да има. Белята е сторена.

Да предположим, че е така.

Защо сега не се раждат деца от българите, които са на топло, нахранени, облечени, задоволени и т.н.?

# 692
  • густо майна Филибето
В темата за бежанците беше пуснат линк за един експеримент, при койта е създаден миши рай. В този рай, където храната и водата са в излишък, взети са мерки да няма болести, и където без проблем биха могли да живеят над 3000 плъха, са пуснати 4 здрави двойки. Започва бясно размножаване. Там обаче цари скука. Продължителността на живота нараства много. В центъра на клетката са отхвърлените - нахапани и гонени. Те се сриват психически, спират да се чифтосват или не защитават самките. Социалната йерархия задържа твърде дълго старите плъхове на върха, защото те не боледуват и не умират. Самките също стават нервни и проявяват агресия. Спират да се грижат за малките, дори има случаи на канибализъм. Появява се и нова група самци, кръщават ги "Красивите". Те не проявяват агресия, имат пасивна позиция, не се чифтосват, единственото им занимание е да се грижат за външния си вид. В крайна сметка популацията умира.
Експериментът е наречен Вселена 25. Числото е броят опити, при които резултатът е смърт.
Зловещо, нали ?

Эксперимент «Вселенная-25»: как рай стал адом
http://www.cablook.com/mixlook/eksperiment-vselennaya-25-kak-raj-stal-adom/

Death Squared: The Explosive Growth and Demise of a Mouse Population
John B. Calhoun.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1644264/pdf/procrsmed00338-0007.pdf

Сбито на български http://www.lentata.com/page_7408.html

Последна редакция: нд, 10 яну 2016, 03:06 от Ljuboznatelna

# 693
Една случка със спретната пенсионерка пред кофите за боклук до голяма хранителен магазин ме кара да си мисля, че картинката на бъдещето е все повече подобна на тази. Бъдещето на децата ни е в чужбина, а те, оказва се, все по-често, забравят за създателите си.

# 694
Калайджиите не ги гледай, те са друго племе. Между другото има цигани и цигани, много и различни групи са. Те самите се делят и гнусят едни от други, та слагането на всички под общ знаменател е толкова глупаво и безсмислено, че няма накъде повече.
Какво значение има калайджии или не. Всички са хора, а човека е животно и като го поставиш в едни сурови условия се държи по един начин и се плоди по един начин, а поставен в други изкуствено създадени благоприятни за него условия се държи и плоди по друг начин.
Калаиджиите са просто пример за тази промяна в поведението.
 Чак после се разбра какво всъщност е "постигнато" , но връщане назад вече безболезнено за всички не може да има. Белята е сторена.

Да предположим, че е така.

Защо сега не се раждат деца от българите, които са на топло, нахранени, облечени, задоволени и т.н.?
Защото преди 9-ти децата са били нужни при едно селско население, обработващо сами нивите си. А после децата станаха само разход. Стана трудно, даже непосилно работнически семейства, работещи по 10 часа и живеещи в гарсониера да имат големи семейства.

Българите бяха извадени насилствено от селските си къщи  и бяха натикани в боксониери, където децата станаха едно неудобство. Децата станаха ненужни.
Ако искаш да разбереш защо след девети българите спряха да раждат прочети и репортажите на Георги Марков . Там той много добре обяснява защо българите се "отказаха от бъдещето си"....
Тъжно е, но на мен вече ми е все едно.

# 695
Интересно, какво ли е оправданието на хората от богатите европейски страни, които никога не са страдали от социализъм и не живеят в боксониери, за ниската им раждаемост?  Thinking

# 696
Децата станаха много скъпо удоволствие, Како Сийке.

# 697
Не само. Стандартът на хората нарасна и не са склонни да го снижават, заради "кефа" да имат повече деца. Отделно, че и човек се чувства длъжен да осигури на детето си това, което е получил от своите родители. Изучили са те, завършил си елитна гимназия и университет, ходил си на спорт и някакво изкуство... Как да не осигуриш същото на детето си? Длъжен си просто. И там вече, според възможностите - на колко деца можеш да осигуриш езиците, спорта, изкуствата...
Отделно, че оцеляването на семейството не е пряко зависимо от броя на децата. Едно време, при първобитното земеделие, колкото повече работна ръка, толкова по-голям шанс семейството да оцелее. Днес децата ти не участват в трудовата ти дейност (с изключение на случаите на семеен бизнес, ама и там броят на децата не е решаващ). Или по-добре едно дете, ама юрист или програмист, отколкото 5, ама чистачки и общи работници, нали?
А и погледнато по-глобално, човечеството отдавна е надхвърлило разумния брой на популацията си. С напредъка на медицината, удължаване на живота и намаляването на детската смъртност е напълно безсмислено да се раждат повече деца, отколкото планетата може да изхрани.
Дано да не доживеем тези времена, когато хората ще се избиват за храна и вода, само това се моля. Нито ние, нито децата ни.

# 698
  • София
Цената на детеотглеждането няма нищо общо с ниската раждаемост. Показателен е факта, че най бедните раждат най-много. Просто, цивилизованият човек от пост-индустриалното общество е фиксиран основно върху собствената си персона и не вижда смисъл да се възпроизвежда.

# 699
Интересно, какво ли е оправданието на хората от богатите европейски страни, които никога не са страдали от социализъм и не живеят в боксониери, за ниската им раждаемост?  Thinking
Селското население в европейските страни продължава да има повече деца. А това селско население не е претърпяло "изгонване".  В холандските села е пълно със семейства с по три и четири деца.
Не ги мисли европейците. Те няма да се затрият.

Даже и в Македония, ако сте обикаляли по селата, ще видите как е пълно с македонци (не албанци), които имат големи фамилии. Такива жалки села, каквито има у нас, няма никъде другаде...

# 700
Moга да си проследя родата и по майчина и по бащина линия до около 1990г. Всички са били максимум 2 деца. Някой са родени и живяли на село, други в град. Едни са работили на нивата, други са имали професия, трети бизнес.... а децата все един и същи брой: 1-2бр.

При нас за 100+ години нищо не се е променила като бройка.  Rolling Eyes

п.с. Трябва да питам баба ми колко назад помни.  Mr. Green

# 701
Как точно са ги изгонили селяните от къщите им, като мило и драго даваха да се доберат до жителство и да се сдобият с апартамент в панелка?

# 702
Как точно са ги изгонили селяните от къщите им, като мило и драго даваха да се доберат до жителство и да се сдобият с апартамент в панелка?
Като ти вземат нивата и те наемат в ТКЗС-то да гледаш собствения си добитък за заплата от 20 лева., като началник ти е собствения бивш свинар (настоящ партиен секретар), на който ти си давал милостиня, защото го е мързяло да си върже цървулите сутрин
Ей така те изгонват, Чек...
А преди да ти вземат нивата са ти ударили сто оки бой...

# 703
Moга да си проследя родата и по майчина и по бащина линия до около 1990г. Всички са били максимум 2 деца. Някой са родени и живяли на село, други в град. Едни са работили на нивата, други са имали професия, трети бизнес.... а децата все един и същи брой: 1-2бр.

Толкова са оцелели, рожбе. Питай баба си, дано си спомни (пак зависи колко е стара).
То и баща ми е едно дете (ама от 4 раждания и не помня колко спонтанни аборти), а майка ми имаше само 1 брат, но от три родени деца (едното се ражда мъртво) и 2 аборта с близнаци в късен месец на другата ми баба. Ако е имала аборти в ранните месеци, може дори да не е разбрала.

# 704
И в моя род са били най-много по 3 деца.
Едната ми баба има брат, другата - брат и сестра. Дядовците ми са пак така, като този, които са били 3 деца е имал втори баща, неговият е починал.

Общи условия

Активация на акаунт