Демографски страсти и неволи

• 52 633
  • 1 171
  •   1
Отговори
# 720
Аз не съм селянка на село вече, Сийке. Макар и да върнаха на дядо ми нивите, вече е късно и онез времена са безвъзвратно загубени. България е безвъзвратно загубена.
Тя се отказа от бъдещето си.

# 721
Ама някъде да твърдя, че това е заслуга на режима? Не. Когато сравняваме епохи, не може да подминем и етапа на развитие на науката.
така излиза - преди 9-и е нямало , след него е имало  -- т.е. да благодарим на ония тъпаци ....
да , нямало е никъде в Европа ''безплатно'' - каквото е имало там , такова и тук , но те се развиват , а нашите си остават на едно примитивно ниво - чак досега ...
това ''безплатно'' кой го плаща според теб !?!?!?
Живков и Луканов ли , защото са добри ?!
просто ме изумяваш , както винаги .....

Когато сравняваме епохи, не може да подминем и етапа на развитие на науката.

какво са развили комунистите , след като дори си имат и бюджет за крадене на технологии , защото няма как да измислят нищо сами !?!?!

# 722
Абе, и това не е точно така. Имаше сигурност, да, ама колко семейства имаха повече от 2 деца? Точно тогава се появи и еднодетният модел и то не поради здравословни причини - спонтанни аборти или детска смъртност, а просто така, защото жените не желаеха вече да раждат по много.

eau, спри да истерясваш, а чети с разбиране. Ако можеш.

# 723
  • The QC to be!!!
Малко цифри от 1936 за смъртността при новородените на 1000:
Австрия - 93
Белгия - 79
България - 144
ЮК - 59
Германия - 66
Гърция 114
Италия - 100
Португалия - 149
Румъния - 180
Швеция - 43
Щатите  - 56

Преди 2СВ колко хора са имали образование над основно? А след това?

# 724
И най- важното - имаше го спокойствието. Беше сигурно, че ще имаш работа до живот, държавно жилище до живот, сигурност на улицата. А това е предпоставка да решиш да имаш повече от едно дете.
кое точно му е хубавото на спокойствието , т.е. липсата на информация - държавата потъва бавно и необратимо , важното е всички да са спокойни и да вярват в Партията-майка !?!
сигурната работа се състои в 30-40 % чиновници и безполезно кибичене на едно работно място 30-40 години , ден да мине друг да дойде ...

# 725
Толкова различни животи има, че не бих се наела да обобщавам. Дори в собственото ми семейство са сякаш от две различни Българии животът на майка ми и втория ми баща.

# 726
Абе, остави образованието, какъв е шансът на едно дете да оцелее в село с една чешма, без течаща вода и електричество? За глада покрай войните и купонните години, за това, че и най-безобидната шарка отнася сума ти деца в гроба... То тиф, то холера, ами грипът?
Хората не са мрели от затлъстяване и вредни навици, умирали са от глад, студ и най-вече от болести. А колкото по-малък е шансът за оцеляване, толкова раждаемостта е по-висока. Факт, който важи и днес. Най-богатите и задоволени народи - с отрицателен прираст, гладуващите от Третия свят се плодят, докато могат.
Да се върнем на темата.

# 727
Върнаха ги нивите, но на поколение, което вече беше изгубило умението и желанието да се занимава със земеделие. Освен това и фактът, че при отнемането на земята, всичката се е обработвала с животни, които също са били отнети, а после се модернизира селското стопанство. Върнат няколко декара ниви, които  не можеш да обработваш, защото нямаш трактор, а трактор няма смисъл да купуваш, защото възстановените земи са разпределени между всички наследници, които междувременно са се намножили, и са много малко, за да се издържа всеки от земята си. Изкяриха бившите ръководители на ТКСЗ-та, които имаха уменията за обработката на земя и управление и поддръжка на машините. Тъй като имаха достъп до техниката, било е много лесно да направят така, че с някоя малка "случайно" липсваща част тракторите и комбайните да бъдат неработещи и впоследствие да се продадат на ръководителите като бракувани на безценица. Те впоследствие направиха кооперации, тъй като разполагаха с техника и изкупиха или взеха за смешна рента земите на всички останали, които нямаше как да си обработват сами земята. После кандидатстваха и по проекти и така нататък - ясно е.

# 728
Говоря за първата половина на минали я век и втората половина на по-миналия. Вашите баби може да са 50+-ти набор, затова и вашите спомени да се различават от моите. Но аз говоря за едни много по-ранни времена, когато нещата не са били толкова розови, колкото Герри ги изкарва.

Бабите и дядовците, за които аз говоря са родени 1920 и 1922 едните, другите 1901 и 1904. Баба ми която е родена през 1904 е родила двете си деца през 40-те години на миналия век, като за първото е била 37 годишна.  Wink

# 729
  • густо майна Филибето
И най- важното - имаше го спокойствието. Беше сигурно, че ще имаш работа до живот, държавно жилище до живот, сигурност на улицата. А това е предпоставка да решиш да имаш повече от едно дете.
кое точно му е хубавото на спокойствието , т.е. липсата на информация - държавата потъва бавно и необратимо , важното е всички да са спокойни и да вярват в Партията-майка !?!
сигурната работа се състои в 30-40 % чиновници и безполезно кибичене на едно работно място 30-40 години , ден да мине друг да дойде ...

Ами факт е че вярваха и бяха спокойни Simple Smile А не са ли ти разказвали как деца играеха на улицата по тъмно и ходеха сами на спорт и музика още от първи клас? Работата се сменяше, а да работиш държавно си е благодат, вЕрвай ми Wink Тук не говоря за отрицателната страна на това спокойствие, а спокойствието като предпоставка за модела от две деца. вярно е, че трите бяха рядкост, нищо че имаше куп превилегии - гарантирано място в ДГ, по- голямо жилище, мисля, че и пенсионирането беше по-рано. Но стремежът беше към макс. две деца , на които им се набива в главата " Учи, мама, да не работиш".

# 730
  • The QC to be!!!
….
Да се върнем на темата.
Бях чела, че 1975 година са се родили най много бебета в България, средно на жена са били по 2.1 деца. Сега падат ли се по 1/жена?

# 731
  • София
много им е къса паметта на някои, дето дори родителите им са се родили след Девети, а и хабер си нямат какво е било преди това по селата, че и в града. Остава сега да кажете, че почти епидемичното разпространение на туберкулозата е само художествена измислица на Смирненски. Ако населението е било толкова образовано преди това, е нямало към 70-те да процъфтяват вечерните училища и пуцовете, чиято цел е била да изкарватт поне основно образование и да минат към средно. Май тук все са се навъдили потомци със златни биберони.

# 732
Било е образовано- чушки! Който изкара до четвърто отделение е като абитуриент, а до осмо е истински абсолвент. ТКЗС-тата и заводите са били пълни с незавършили и основно образование наши баби и дядовци, а вече на някои и пра.

# 733
Върнаха ги нивите, но на поколение, което вече беше изгубило умението и желанието да се занимава със земеделие.

Не само. Начинът, по който се извърши реституцията, беше възможно най-малоумният, така че дори хората, които искаха да си обработват земята, нямаха голяма възможност да го направят. Да не говорим, че и значителна част от плодородната и обработваема земя не беше върната реално, а под формата на компенсаторни записи, с които знаем какво се получи. И т.н. - ограбването на селското население продължи и след 10-ти.

# 734
те , комунистите , най-много обичат да преразпределят , все в своя полза и досега са така ...

Общи условия

Активация на акаунт