Най-популярните имена за 2015 година?

• 45 019
  • 513
  •   1
Отговори
# 330
  • USA
Ние също не сме търсили оригинални имена за нашите деца,но бяхме категорични,че няма да кръщаваме на никого. Като живеещи в чужбина искахме имената да се произнасят лесно и да не ме питат по 10 пъти как се пишат. Големия ми син кръстихме Алексей,малкия Андрей,беба ще е Анджела или Анджелина. Не ги виждам в списъците а смятам,че са популярни,но явно си личи,че от доста години не сме в бг и идея нямам кое е популярно. От приятелите ни българи в чужбина,наистина Никол,Александър,Рая,Кристиян,Симеон,Даниел,Виктор/Виктория Симона са най-популярни.Напоследък се родиха доста Катерини,Адриани,Андреа,Лили,Максим. Но има и много които изобщо не търсят вариант да звучи добре на бг. Ние не търсихме оригинално,а просто искахме като викна на площадката името на детето ми,да не се обърнат 10 деца.

# 331
Андрей и Алексей са руски имена, няма как да са популярни в България. Вярно, срещат се и тук, но обикновено в смесени семейства.

# 332
  • София
Андрей не е руско име и си е съвсем не рядко срещано у нас.

# 333
Андрей и Алексей са руски имена, няма как да са популярни в България. Вярно, срещат се и тук, но обикновено в смесени семейства.
Особено Андрей в момента е доста популярно.Не съм забелязала да се среща при смесените бракове.

# 334
  • SF
Андрей е с гръцки произход и означава мъжествен - Андреас. Много по-популярно е станало в Русия, а оттам, както всичко "съветско" е било модерно и у нас. Иманета са влизали по-скоро през Източния блок, отколкото през Гърция. Но е имало и изключения - Стамат(ис), Панайот(ис) и т.н. не са били толкова популярни в СССР, колкото у нас, а произходът им е пак гръцки (като на повечето имена).
Андрей е станало много популярно у нас. Не смятам, че е модерно (защото не съм го чувала сред малките деца - лична статистика). Алексей съвсем не толкова често срещано и определено си е руско. Българският му вариант от години си стана Алекс. Grinning

# 335
  • USA
Алексей също е със 100% гръцки произход и не го наричаме Алекс ,а Лекси. Често роднини се обръщат към него с Алекс и той естествено не ги отразява Simple Smile

# 336
  • SF
Да, Алексис е гръцкия оригинал. Но сега се сещам за много известни Алексеевци от Русия и другите бивши републики и двама неизвестни, а например не познавам нито един българин с това име. Всъщност - Алексей Петров, да. Значи има.
Но не е популярно, не е масово. Много по-масово напоследък стана Алекс.

# 337
  • София
Алексей съвсем не толкова често срещано и определено си е руско. Българският му вариант от години си стана Алекс. Grinning

Алекс не дойде от руското Алексей, а от опит Александър да се направи по-западно звучащо и най-вече да се избегне галеното Сашко, Алекс все още е по-често галено отколкото цяло име у нас.

# 338
  • SF
Не споря. Логичен е точно този произход на Алекс - да звучи по-западно Александър, а не руското Алексей. С гояма усмивка го казах това "българското" Алекс. Съжалявам, че не сложих огромни кавички и не написах Ха-Ха-Ха и в скоби "шегувам се, разбира се".

# 339
Българският вариант на Андрей / Андреас не е ли Андрея?

# 340
  • ту тук, ту там
А българският вариант на Алексей/ Алексис е Алекси, не сте ли го чували? Фамилията Алексиев е доста разпространена.

# 341
  • SF
Италианският е Андреа, френският - Андре, полският - Ондрей, английският - Андрю (може и Ендрю), Андреас е на немски... Всички на гръцки означават "мъжествен". Андрея за български не съм чувала никога. Всичките Андреевци на български, които съм виждала/чувала, са били Андрей.

# 342
Aндрея /за мъж/  е остаряло име, което вече почти не се среща. Но иначе знам един дядо Андрея.
А за Андрей сред децата - за трима се сещам.Всичките са на възраст до 3г.

# 343
  • София
Андрея/а е женския вариант на името у нас. Мъжки - тц.

# 344
  • София
Имена като Андрея, Благоя, Станоя са архаични мъжки имена, отпреди 100 и повече години.

Общи условия

Активация на акаунт