Ужасна аритмия, помощ! - 2

• 94 510
  • 594
  •   1
Отговори
# 210
  • София - Варна
Здравейте отново!
Пиша, за да споделя, че аз открих в какво се корени моят проблем и сега предприемам целенасочени действия за неговото разрешаване.
Става дума за екстрасистолна аритмия, но ежедневна и целодневна, и противно на очакванията засилваща се, а не намаляваща, при физическо натоварване или по-скоро покачване на пулса от всякакво естество /Холтерът доказва последното/.
За цялата тази моя екстрасистолия виновен е щитовидният хормон ФТ3.
ФТ3 е най-важният хормон за поддържане метаболизма на човек, за сърдечния ритъм.
Това е активният хормон, който цялото тяло използва за нуждите си, много по-силен от ФТ4.
Стойността на ФТ3 трябва да попада в горната 1/4 на референтните граници, тази на ФТ4 - на средата на референтните граници.
ТСХ изобщо не е толкова важен.
Според ендокринолозите, при които съм била, след като ФТ3, ФТ4 и ТСХ са си в референтни граници, значи всичко е наред.
Гледат само ТСХ да не превишава нововъведените граници от 2-2.5, и то ако жената планира бременност.
Само на 3 мои изследвания ТСХ е по-високо от 2.5, на всички останали е под 2.5, а пък ФТ4 и ФТ3 са си винаги в норма. Би следвало да не съм в хипофункция, казват ми, че съм напълно здрава, обаче прескачанията не спират и не спират.
Започнах да разглеждам по-задълбочено изследванията си и открих, че когато ФТ3 е бил на самата горна граница, аз не съм имала нито 1 прескачане на ден.
От последното изследване ФТ3 ми е леко под средата на референните граници, както и ФТ4, ТСХ обаче ми е 1.6 и според лекарите съм супер. Да, обаче аз съм си в хипофункция и сърцето, най-малкото, ми подсказа това. Ноктите също ми се чупят.

По тази логика излиза, че всяка втора жена е в хипофункция.
Една моя приятелка сега е бременна, пусна хормони, не е имала проблем с щитовидната никога, и резултатите й се оказаха по-лоши от моите последни, ФТ3 на долна граница, ТСХ над 2. Ендокринологът й е казал, че е супер, няма и нищо, не я е гледал дори на ехограф.
Тя обаче няма симптоми, или има някакви много леки, а не като моята екстрасистолна аритмия.
Аз също, ако нямах симптоми, нямаше да пия хормон, при резултати в норма, макар и не на горна граница.
Обаче при мен ФТ3 явно трябва да е на самата горна граница, за да изчезнат тези екстрасистоли.
Теорията е, че всеки човек се чувства най-добре с ФТ3 на горна граница /Защо лекарите не ни казват това, не е ясно.../. При мен това важи с пълна сила, видях го по изследванията си, тогава сърцето ми не се мъчи да работи и не дава прескачания. При някои жени явно, както при тази моя приятелка, това не е така. Или просто не се е задълбочила достатъчно все още хипофункцията.

Сега си търся ендокринолог, който да признае тази връзка между ФТ3 и нарушения сърдечен ритъм, а не да ми казва, че изследванията са ми добри, щом са в норми /макар и към долна граница/, и да ми замазва очите, че всекидневната ми екстрасистолия се дължи на неврно неразположение.
Също така фактът, че екстрасистолите ми започват сутрин с отваряне на очи и се засилват при всяко едно покачване на пулса, говори, че сърцето се мъчи, когато му се налага да работи на по-високи обороти. Поне това обяснение ми се струва доста логично.
"Доброкачествените" екстрасистоли нали изчезват при ускоряване на пулса? Защо при мен е обратното? Защото на сърцето не му стига хормон, за да работи добре.
Убедена съм 100%, че това е проблемът за моите екстрасистоли.
Исках да го споделя и тук, може да послужи на някой.

Последна редакция: пн, 31 окт 2016, 18:12 от afrikancho

# 211
Много интересно, Африканчо! bouquet

# 212
   При мен това май не важи, миналата година фт3 ми беше  4,16  ( реф.ст. - 3,1-6,8), сега е 5,5. Миналата година нямах проблеми сега направо ще умра  ooooh!

Аз вече и пеша не мога да ходя на кратки разстояния - сърцето почва да работи неправилно. Притеснява ме, че не усещам прескачане (сякаш ти се обръща сърцето в гърдите) , а получавам неравномерен пулс - няколко секунди много бързо биене направо блъскане, след това няколко секунди едвам едвам, прималява ми, прилошава ми, едно странно усещане в областта на слънчевия сплит.....това никога не е било, винаги съм имала само прескачания, примерно на няколко удара един пропуснат нещо такова, но с равномерно биене. Това сега много ме плаши повече от екстрасистолите   Shocked

# 213
  • София - Варна
Y_em, съдейки по изследванията си аз не съм имала прескачания, само когато ФТ3 е бил над 6. Дори на 5.8 съм имала леки. В момента ми е към 5 (след пиене на хормон, иначе беше около 4.5) и пак имам.
А горната граница може да стига дори до 7.10 и не е проблем, в някои лаборатории е 6.8, в други- 7.10.
При всички хора продължително нисък ФТ3, което си е хипофункция вече, дава различни оплаквания. При мен дава прескачания, при друг може да даде друго.
И аз преди 3 години на ФТ3 3.40 нямах оплаквания, но както казах явно хипофункцията се е задълбочила, тоест дълго време съм била с невисок ФТ3 и това е почнало да ми се отразява. А и преди 3 години, резултатът от ФТ 3, който е бил 3.40, е бил по време на бременност, така че не е много релевантен.
Аз пиша само за прескачания и връзката им с ФТ3 при мен. За твоята аритмия не знам, явно на друго място е проблемът.

Из интернет пространството има мнооого хора с прескачания и хипофункция, има и статии по въпроса.
Ето, например, последната тема, която четох:
http://community.babycenter.com/post/a41563663/help_palpitations … roid_levels?cpg=1

Последна редакция: вт, 01 ное 2016, 16:48 от afrikancho

# 214
  При мен това май не важи, миналата година фт3 ми беше  4,16  ( реф.ст. - 3,1-6,8), сега е 5,5. Миналата година нямах проблеми сега направо ще умра  ooooh!

Аз вече и пеша не мога да ходя на кратки разстояния - сърцето почва да работи неправилно. Притеснява ме, че не усещам прескачане (сякаш ти се обръща сърцето в гърдите) , а получавам неравномерен пулс - няколко секунди много бързо биене направо блъскане, след това няколко секунди едвам едвам, прималява ми, прилошава ми, едно странно усещане в областта на слънчевия сплит.....това никога не е било, винаги съм имала само прескачания, примерно на няколко удара един пропуснат нещо такова, но с равномерно биене. Това сега много ме плаши повече от екстрасистолите   Shocked

Това вече не са екстрасистулна аритмия а друг вид аритмия. Трябва да се хване на холтер. Аз съм ходила в 3-та градска но в болницата не в поликлиниката, там имат отделение по ритъмни нарушения, една много приятна проф.Кътова, която преглежда и със заплащане. Там ми правиха и някакво друго изследване, забравих го как се казва, както и някакъв специален ехогряф, където зоните на сърцето се оцветяват различно. При мен търсеха дали ще се оцветят различно, за да покаже исхемия. Защо не пробваш там.

Африканчо, много интересно с ФТ3. Обаче защо ми се струва, че елтироксина всъщност е синтезиран ТСХ хормон и като го приемаш не би трябвало да се отрази на ФТ3, или не е така?

# 215
  • София - Варна
Гала, Л-тироксинът е синтетичен ФТ4, ТСХ изобщо не е щитовиден хормон, а хипофизен. Затова се чудя тия лекари какво толкова го гледат това ТСХ, а не пускат ФТ4 и ФТ3.
ФТ4 се преобразува в ФТ3 и по тоя начин ФТ3 се покачва чрез прием на Л-тироксин.
Има обаче положения, при които заради проблем с надбъбречни жлези или дефицити на разни витамин не става добро превръщане на ФТ4 в ФТ3 колкото и Л-тироксин да пиеш. Да се надявам, че не съм от тия случаи, ама вече не знам... Може и от тях да съм.
Отделно може да се пие ФТ3, ама в България го няма.
ФТ3 дори може да е над референтните граници малко и пак няма проблем. И е много важен за сърдечния ритъм точно именно той.
Не знам защо тук никой от лекарите не го споменава това. Наистина не разбирам.
Ето, ако аз бях слушала лекарите и си бях пуснала само ТСХ, то щеше да излезе, че всичко е наред. Нали искат ТСХ под 2. Моето е 1.6 последното и то без да пия Л-тироксин. А всъщност щях да изпусна хипофункцията, да си карам така на глог, и да се чудя защо сърцето прескача от сутрин до вечер.
Като погледнеш ФТ4 и ФТ3, картинката става ясна обаче.
И затова като пия Л-тироксин се оправям, защото косвено вдигам ФТ3 чрез ФТ4.

Последна редакция: пн, 31 окт 2016, 19:48 от afrikancho

# 216
  • София /Абсурдистан
И аз при вас... ФТ3 - на мен ми казаха да си го купя от Гърция и не е скъпо. Обаче нямам път натам.

# 217
  • София - Варна
Ънноун_лейди, на мен ми казаха същото.
И аз искам да си купя ФТ3.
В Щатите и Великобритания се предлага естествен хормон, който включва не само ФТ4, но и ФТ3, комбинация от двата. Чудя се тук някой ендокринолог не може ли да даде рецепта за такъв вид хормон и да се поръча онлайн... Но като ги гледам какви са и как са се вторачили в това ТСХ, дълбоко ме съмнява...
Аз дори не мога да си намеря ендокринолог, който да ме чуе, че екстрасистолите са ми породени от хипофункция, камо ли хормони да им диктувам да изписват. Joy
Ще се включа и в темата за Хашимото, пиша и тук, слагам в скрит текст, макар че това, което пиша засяга екстрасистолната аритмия и пак си е по темата:
Скрит текст:
Прилагам две свои изследвания след раждането ми през юли месец тази година.
Почти целия юли месец бях на доза: 50, 50, 25. Към края на месеца свалих на 37.5 (50, 25), чувствах се добре, нямах нито 1 прескачане. В началото на август свалих на 25 и постепенно ме почнаха прескачанията, но мнооого леки. Отидох да пусна изследвания и те бяха следните:
12.08.16
ТСХ - 2.99
ФТ4 - 15.74
ФТ3 - 5.13  - тук се чувствам добре, с много малко прескачания, но все пак ежедневни.

Постепенно спирам хормона, като на 20-ти август го спрях напълно. Прескачанията се увеличават с всеки изминал ден, но положението е поносимо все още. Не са свръх-много.
Изследвания от 5-ти септември, 2 седмици без прием на Л-тироксин (ФТ4).
05.09.16
ТСХ - 1.64
ФТ4 - 15.18
ФТ3 - 4.61.
Перфектни изследвания! И то без хормон! Още повече, ако бях пуснала само ТСХ... Жлеза идеал!
Да, обаче прескачанията ми вече стават по-тежки и продължителни.
Отивам на ендокринолог. Всичко е наред, нямам нужда да пия хормон. Здрава съм. Радвам се, че нямам нужда от синтетика. Защо обаче сърцето ми се влошава на такова хубаво ТСХ? Отговорът е: нерви, няма общо с щитовидната...
От 5-ти септември до 1-ви октовмри (когато почнах Л-тироксина) прескачанията ми вече бяха започнали да пречат на ежедневието. Кой знае колко е паднал ФТ3...

Както виждате изследването на ТСХ не е особено релевантно.

Имам много такива изследвания, резултати, които доказват, че не е релевантно.
Не мисля, че е необходимо да поствам всичките и да ви занимавам, постнах само последните, но всичките ми изследвания до едно доказват, че ТСХ изобщо не отразява реалния статус на моята щитовидна жлеза.
В същото време отново всички изследвания доказват, че има връзка между нивото на ФТ3 и моята екстрасистолна аритмия.
Там където ФТ3 започва с цифрата 5 или 4, по време на всички тези изследвания аз съм имала ежедневни екстрасистоли.
Говоря само за периодите извън бременностите си, при бременност е друго, само да уточня.
На всички изследвания, на които ФТ3 е започвало с 6, не съм имала прескачания.
ФТ3 може и да мине горна граница, и пак не е проблем, стига ФТ4 да не я минава (тогава вече има опасност от хиперфунцкия). Още повече, че горната граница за ФТ3 в едни лаборатории е 6.8, в други 7.10, спокойно може ФТ3 да е и 7.20.

Наистина мнооого жени остават недиагностицирани и си живеят с хипофункция (която в даден момент започва да проявява разни симпотоми) поради факта, че ендокринолзоите са се вторачили в това ТСХ, в резултатите от кръвните изследвания, за които гледат да са просто в граници, а не се опитат да лекуват жените симптоматично, или поне да погледнат ФТ3.

Другото, което е лошо е, че тук се изписва само ФТ4, под формата на Еутирокс или Л-тироксин. Това е неактивният хормон.
Жените го пият, и понякога нямат промяна в състоянието или симпотмите им на хипофункция не изчезват напълно, защото ФТ3 не е достатъчно висок. Някои хора имат проблем с конвертирането на ФТ4 в ФТ3. Другото опасно нещо, което може да се случи при тези хора, е предозиране с Л-тироксин (синтетичен ФТ4), без ФТ3 да се покачва, тъй като има проблем с конвертирането.
Затова не е хубаво при някои хора да се пие само ФТ4, но тук не се предлага алтернатива.

И въпреки всичко лекарите продължават да се концентрират само върху това ТСХ.
Вижте в моя случай от последните ми две изследвания колко е показателно ТСХ!
А и на всичките ми изследвания е такова - непоказателно. Просто поствам само тези двете.

Последна редакция: вт, 01 ное 2016, 16:14 от afrikancho

# 218
  • София /Абсурдистан
А как се казва този естествен хормон? Може ли линк?
Аз успях да вкарам до някъде в норма ФТ4 и ФТ3 със специален хранителен режим, след теста за имунологична несъвместимост към храните и сега съм малко по-добре, въпреки, че пия Л-тироксин, но доста го намалих. Не е лесно обаче да се спазва режимът, въпреки, че с всичко се свиква все пак.  Не съм вярвала, че е възможно това. Лекарите масово не го знаят, нямам думи направо, справям се сама.

# 219
  • София - Варна
.

# 220

Скрит текст:

[/spoiler]

Това вече не са екстрасистулна аритмия а друг вид аритмия. Трябва да се хване на холтер. Аз съм ходила в 3-та градска но в болницата не в поликлиниката, там имат отделение по ритъмни нарушения, една много приятна проф.Кътова, която преглежда и със заплащане. Там ми правиха и някакво друго изследване, забравих го как се казва, както и някакъв специален ехогряф, където зоните на сърцето се оцветяват различно. При мен търсеха дали ще се оцветят различно, за да покаже исхемия. Защо не пробваш там.

Африканчо, много интересно с ФТ3. Обаче защо ми се струва, че елтироксина всъщност е синтезиран ТСХ хормон и като го приемаш не би трябвало да се отрази на ФТ3, или не е така?

Гала, щом това е друг вид аритмия на какво може да се дължи ако сърцето е здраво? Ако се хване на холтер какво се прави? Лекува ли се по различен начин от екстрасистолната или пак се назначават бетаблокери?

Много съм объркана.....и аз не знам вече от сърце ли е от невроза ли е....Щом ме отпуска от успокоителни би трябвало да е невроза. А и това неравномерно биене не е постоянно а го получавам обикновено обед-следобед или вечер.

Сетих се още нещо да те питам - пила ли си страхливче (дяволска уста) за аритмията? Или някой друг да е пил?

Последна редакция: ср, 02 ное 2016, 13:06 от y_em

# 221
Направих едно прочистване на черния дроб с билки и за мое учудване аритмията ми изчезна. Не мога да повярвам направо, влачих се години наред. Вече съм в критическата и от тогава започна проблемът всъщност. Фитотерапевтът е pleven-bilki.com за който се интересува, знам мн. добре за какво става дума, но аз вече се чуствам доста, доста по-добре, алелуя бейби!!!

# 222
Със същите антиаритмици се лекува, тук не влизат само бетаблокери.

# 223
Здравейте,бях в командировка и не съм писала скоро.Два пъти за тоя месец правих вело тест.Познайте защо-не спряха пустите прескачания и след едното вело се наложи ново,при друг лекар.Освен това в последната седмица ми се случи два пъти нещо,което е още по-гадно-пак аритмия,но всеки трети удар се губи,просто го няма,все едно сърцето ми спира.Стана ми много зле,добре,че беше за някакви минути.На другия ден-вело,на което стигнах пулс 160,никакви прескачания,нищо сериозно.Лекарят,и то поредния,каза че съм добре ,да не ги мисля,да не обръщам внимание и да започвам лек спорт,защото обездвижването било още по-зле.Вече не виждам смисъл да ходя по лекари,холтер,ехо и вело имам на килограм.Само такива като нас знаят какво е да живееш с прескачания,сърцебиене и уж да си здрав.Май ще започвам да пробвам всичко,което чета като алтернативни методи.Само не разбрах това с витамин Ц и L-Lysine как се прави и как се взема.

# 224
  • София
Това с витамин C-то и L-Lysine аз лично не би го направила, поне не и в такива дози. Може да пробвам, но с препоръчителните дози и от двете, иначе най-много да си навлека и други проблеми. За вит. Ц препоръчителното е да не се надвишава 2гр. на ден, въпреки че е водоразтворим, предозиране може да предизвика стомашни проблеми, камъни в бъбреците и т.н. За L-Lysine не съм запозната какво точно може да предизвика предозирането, но и за него максималната препоръчителна е 3 пъти по 500мг.

Общи условия

Активация на акаунт