Лошото е, че в България наистина има манталитет на victim blaming , обвиняване на жертвата. и то имено към жените. Не знам защо е това, но е факт, че го има. Нещо в нашия манталитет има сбъркано по отношение на жените. Не сме баш афганци, за щастие, но си имаме елементи на ориенталско мислене. Не съм видяла жертва на домашно насилие да е получила подкепа дори от близки хора. Все тя си е виновна. Виновна е, че търпи. виновна е, че не търпи. Виновна е, че го дразни и той я бие. И именно от други жени идва ожесточено осъждане. не мога да си го обясня.
Според мен, този подфорум трябва има истински специалисти, които да помагат за сериозните теми. А не сульо и пульо да пишем тук да отчайваме допълнително момичето.
Едно е ясно. В България до ден днешен няма някаква реална помощ за жертвите на домашно насилие. И до ден днешен няма някакви закони за нормални издръжки от бащите, така, че като не става между двама души връзката, да има жената опции. Дефакто, нещата не са се променили много от когато аз съм била свидетел на подобни събития. Между другото тези неща ескалират. От шамари изрод и замеряне, след години се стига до жестоки побои.
Грешката НЕ е нейна и в нормалните държави не се налага на жената да прави подобен избор, а на смешника свят би му се завил от последиците.
Нарцис, също така искам да ти кажа, че хората се променят в брака и за специалист може да има някои червени флагчета, но за нормален човек няма. От просто много влюбен мъж, след брак и деца може да се излюпи патологичен ревнивец и насилник. Това е и динамика на отношенията. Колкото повече жертвата поддава, толкова повече насилникът влиза в роля. Когато една жена е безпомощна и с деца и тн, той може да си позволява много повече без всякакви последици, заради това спокойно си ескалира. Категорично не е вярно, че си личи в началото.