Опера

• 76 837
  • 535
  •   1
Отговори
# 480
Е, той Мартин Илиев е на почти 60 (и много, ама много пеене в изпял в тоя живот), операта е дълга, партията е трудна и все пак никой не може вечно да поддържа едно и също, винаги високо ниво. Не го казвам, за да го оправдая, ясно, че е било неприятно (и би ми било неприятно и на мен, затова от 2-3 години Вагнер не си го причинявам, въпреки целия маркетинг и бутането на новите заглавия).

Хубав "Дон Карлос" се задава в началото на април в София с Александър Виноградов като  Филип. На хартия и премиерата на "Макбет" в края на февруари би трябвало да е силна, аз имам едно на ум, но няма да споделям тука, че хората се сърдят. Все пак ще отида, де - чакам да обявят съставите, за да взема билети.

# 481
  • sofia
Пълен лаик съм в операта, гледам представленията най-вече със слух и сърце, имам известна култура в пеенето, но има ли нови свежи мъжки гласове в Софийската опера и кои са те? Питам , за да ги следя и да си купувам билети , когато участват.

# 482
  • Be realistic - plan for a miracle.
Country Strong, напълно съгласна съм и всъщност ще добавя нещо, което не написах в първия ми пост, защото се притеснявах да не прозвучи осъдително... но това ми е мнението: идва момент, в който всеки артист си закача шапката и дава път на младите.
Всяка година се дипломират нови, уникални оперни гласове. Не мисля, че всички до един отиват да се изявяват в чужбина. Тук са си, просто не им се отстъпва мястото. Поне това е моето мнение и разбира се, може и да греша.
Но не е ОК на 60 да играеш хаймана-нехранимайко-влюбен млад певец-рицар Танхойзер, който тепърва е вкусил и се е опиянил от плътската любов, та прави грешка след грешка докато се осъзнае. Просто този млад, весел певец вече не си ти.
И вярвам, че е много трудно да кажеш - вече не съм за тези роли... особено като всички толкова много те уважават и е харесват, но наистина тези арии му дойдоха в повече, а хората, които се измъчиха да слушат бяхме ние.

# 483
  • София
Е, той Мартин Илиев е на почти 60 (и много, ама много пеене в изпял в тоя живот), операта е дълга, партията е трудна и все пак никой не може вечно да поддържа едно и също, винаги високо ниво. Не го казвам, за да го оправдая, ясно, че е било неприятно (и би ми било неприятно и на мен, затова от 2-3 години Вагнер не си го причинявам, въпреки целия маркетинг и бутането на новите заглавия).

Хубав "Дон Карлос" се задава в началото на април в София с Александър Виноградов като  Филип. На хартия и премиерата на "Макбет" в края на февруари би трябвало да е силна, аз имам едно на ум, но няма да споделям тука, че хората се сърдят. Все пак ще отида, де - чакам да обявят съставите, за да взема билети.
Аз пък много бих се радвала да споделиш, може и на лични. Blush

# 484
На 8.03.2026г. ще има отново концерт под диригентството на Д. Орен ( понеже виждам, че има фенове) и солист Джесика Прат.

# 485
  • На планетата Земя
И аз имам билети за Макбет на 25.02. Споделете, ако знаете, какъв ще е съставът.

А преди това януари сме на Фалстаф.

# 486
Завиждам благородно за Фалстаф Heart Съставът е много як, ще е прекрасно, сигурна съм.

# 487
На 8.03.2026г. ще има отново концерт под диригентството на Д. Орен ( понеже виждам, че има фенове) и солист Джесика Прат.

На мен точно ми излезе във Фейсбук и идвах да споделя. За него знаех, че ще идва за концерт(и) през 2026, но не и с кого и какво, нито кога точно.

Ето какво пише в профила на Софийската опера във Фейса:

Скрит текст:
"Джесика Прат се завръща в Софийската опера с грандиозен белкантов концерт 🌟

През 2023 г. излезе последният диск на Джесика Прат “Delirio”, на който са записани най-известните сцени на полудяване от опери на Винченцо Белини и Гаетано Доницети. През следващите месеци тя започна турне, в различни театри в Европа, изпълнявайки програмата от диска. На 8 март 2026 г. и Софийската опера ще бъде част от тази завладяваща история.

Ето какво сподели Джесика Прат:

„Включих пет сцени на полудяване, вариращи от бурна лудост до делириум и сомнамбулизъм, и изследва различни състояния на разстроения ум.
Исках да се съсредоточа върху италианското белканто и да запиша произведения, които познавам много добре. Отне ми години, за да си изградя собствено мнение за музиката, след като съм участвала в множество продукции, с различни музикални идеи, разработени в сътрудничество с други изпълнители, различни режисьори и диригенти. Ето защо, след почти двадесет години, почувствах, че съм готова да  запиша този репертоар.“
След концертите на Джесика Прат критиката написа:  
„Забележителна почит към романтичното белканто.“
Джесика Прат спечели сърцата на публиката в София с участието си в изпълнението на Симфония №9 от Бетовен, с която беше закрит това лято фестивалът на Софийската опера „Опера на площада“. Обеща да се завърне и го прави по един изумително красив начин – с белкантова вечер. Диригент отново ще бъде Маестро Даниел Орен. Оркестърът на Софийската опера ще съпровожда тази изключителна програма, в която са включени и увертюри от Ленард Бърнстейн и Джоакино Росини."

Ще се полудява, значи. Интересна програма, там сме.

Иначе Preggo, съгласна съм с теб, но те в Софийската опера пословично изстискват тенорите до последна височина, колкото и грозно изпята да е тя. Тук правя уточнението, че последно съм слушала Мартин Илиев в една "Тоска" преди 2-3 години и си звучеше нормално добре, но ти се доверявам, то това си е естественият ход на нещата, предвид че не е точно първа младост и наистина много пеене изпя. По-скоро визирам покойният Румен Дойков, дето го държаха на сцена много след като трябваше да е слязъл оттам, и звучеше потресаващо зле, а глухата публика го обсипваше с викове"браво", колчем си отвореше устата. Нищо против него, имал е прекрасна и дълга кариера, но вярвам, че трябваше да я прекрати много по-рано,защото съм чувала такива грозотии от него в последните години, че специално гледах съставите, за да го избегна и не стъпвах, ако имах и най-малкото подозрение, че може да пее на някой спектакъл. За съжаление в момента ситуацията е същата с Костадин Андреев, чийто добри години приключиха около 2009 (не преувеличавам), но продължава да пее и да го държат не само в основните тенорови партии, ами и премиери му поверяваха поне доскоро. Безкрайно го уважавам, слушала съм негови брилянтни изпълнения, но преди 20 години. Буквално двайсет. Та така стоят нещата и ще ми е тъжно, ако Мартин Илиев е тръгнал по тоя път.

Освен егоистичната радост, че Даниел Орен дирижира у нас вече редовно и води такива именити изпълнители, се радвам и че това излага глухендерите в публиката на едно музициране от наистина световна величина и все се надявам, че като го слушат по-редовно, ще могат да култивират едно усещане за какво наистина заслужава да изпадаш в екстаз, и какво виене от сцената не заслужава викове "браво" (не знам дали си слушала Румен Дойков в последните му години, но беше нещо страшно).

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 11:24 от Country Strong

# 488
  • София
Не виждам да продават билети все още, нали?

Моля някой да пише, когато ги пуснат.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 18:12 от Olive

# 489
Две новини за рецитали, пускам ги тук, понеже са за опера. Първо и, поне според мен по-маловажно, Рене Папе на 25-и юни в зала България с програма от Шуберт, доколкото е обявено към момента. Той поостаря и позалезе след предполагаемо пиянските му хомофобски изцепки преди няколко години. Ще видя какво всъщност ще пее като наближи и евентуално може да ида, но някакси не откачих от кеф като видях новината. Не ангажирам никого с мнението си, но ми е малко като някоя известна рок-група, която идва да гостува в края на кариерата си, когато от другаде са я отписали.  Не казвам, че ще е лошо, но не очаквам да е моето нещо.

Втората и по-голяма новина е рециталът на победителката от Опералия тая година, Екатерина Буачидзе на 5-и март в зала България. Аз бях на всички дни на конкурса от-до, и имаше страхотни гласове, даже щях да разказвам тук, но първо беше огромна емоция и само щях да квича нефелно, а после се разболях и хич не ми беше до това. Но големи, огромни, феноменални гласове имаше и с журито бяхме много единодушни, чак се изкефих (познах всички финалисти с изключение на една, за която няма да им простя, но която ще направи голяма кариера за в бъдеще - Елен Егиазарян - за сметка на една рускиня, която според мен нямаше място там).
Та. Победителката при жените... Абе, там Господ не е давал, ами е изсипвал с кофите - то глас, техника, красота, излъчване, това момиче беше просто неземно, по принцип женските гласове трудно ме вълнуват, но тя ме впечатли, че и оттатък. Всичко си има по много, наистина с кофите, а имайте предвид, че съм страшно разглезена. Та тя ще идва за рецитал на 5 март, обявена е като Като Буачидзе, билети има пуснати в Ивентим и според мен си заслужава безкрайно много. Мен лично ме изуми, рядко ми се случва.

Иначе на самата Опералия дойдоха много талантливи и подготвени млади певци, истински оперен празник и удоволствие за душата се получи, като моите хора бяха тримата призьори при мъжете - Михай Дамян, който ако не направи световна кариера, значи всички са за бой и направо да приключваме (ако щете вярвайте, ревах от щастие, че още има такива гласове), Гриша Мартиросян и Дейв Монако (в общи линии и за тях важи същото, за Гриша Мартиросян стискам палци да работи разумно, а не да се разлигави, че ми се стори, че има една такава опасност, а е страшен сладур и има красив глас), а при жените - Буачидзе и Егиазарян (наистина не знам защо не я допуснаха до финала - след полуфинала се върнах за четенето на резултатите и чаках до последно да се окаже, че има още една страница и тя е там, необяснимо ми е). Но и освен тях имаше други отлични гласове, просто тези действително бяха от абсолютно световна величина, вече завършени звезди.

Та така, според мен го имайте предвид, тепърва ще чуваме това име по света, а сега ни идва на крака в София. Наистина е разкошна, нямам повече суперлативи, ма то Господ като давал, давал, давал...

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 09:50 от Country Strong

# 490
  • На планетата Земя
От вчера съм горд собственик на билети за Буачидзе на 5 март. Много й се радвам и аз!

# 491
БАЛЕТ:
Кино Арена представя прожекция на балета "Зле опазеното момиче" в изпълнение на Royal Ballet & Opera - на 14, 17 и 20 Декември. С ваучер от Грабо за 20 лв
София West Mall https://grabo.bg/sofia/zle-opazeno-momiche-0zwrbv6
София The Mall https://grabo.bg/sofia/zle-opazeno-momiche-0sum62
Плевен Panorama Mall Pleven (само на 14 дек.) https://grabo.bg/pleven/royal-ballet-opera-0wnmqvg

Лиза, единствената дъщеря на Вдовицата Симон, е влюбена в младия фермер Колас, но майка ѝ има по-големи амбиции. Тя се надява да я омъжи за Ален - сина на богатия земевладелец Томас. Решена да се омъжи за Колас, Лиза измисля как да надхитри плановете на майка си.

И ОЩЕ В:
СОФИЯ
Скрит текст:
Балет Арабеск представя спектакъла "Тайната Данте" по "Божествена комедия" на Данте Алигиери - на 5 Декември, в Музикален театър.
С ваучер от Грабо за 10 и 12 евро https://grabo.bg/sofia/balet-arabesk-0qs3v3s

Балетът "Лешникотрошачката" на 12 и 13 Декември, в Музикален театър
С ваучер от рабо за 10 евро
12 дек, 19.00 ч.https://grabo.bg/sofia/leshnikotroshachkata-0rv27d
13 дек, 10.30 ч https://grabo.bg/sofia/leshnikotroshachkata-0d8s3bu
13 дек. 19.00 ч.https://grabo.bg/sofia/leshnikotroshachkata-0hwm52

За първи път в България: "Алиса в Страната на чудесата" на 13 Февруари, в Зала 1 на НДК - ексклузивно празнично намаление с 20% до 24 Декември
С ваучер от Грабо на цени от 44 лв https://grabo.bg/balet-alisa-0hk953

ПЛОВДИВ
Скрит текст:
Коледно настроение за цялото семейство с балета "Лешникотрошачката" - Чайковски на 20 Декември, в Дом на културата "Борис Христов"
с ваучер от Грабо на цени от 30 лв https://grabo.bg/leshnikotroshachkata-08bgs2f

БУРГАС
Скрит текст:
Балетът "Лешникотрошачката" на 5 и 22 Декември, в Държавна опера - Бургас
С ваучер от Грабо на цени от 20 лв
5 дек. https://grabo.bg/burgas/leshnikotroshachkata-0gk8vd
22 дек. https://grabo.bg/burgas/leshnikotroshachkata-0mgf4

Концерт-спектакълът "Сарсуела - огън и страст" на 21 Декември, в Държавна опера - Бургас
с ваучер от Грабо на цени от 20 лв
https://grabo.bg/burgas/kontzertspektakal-06shrk

ВАРНА
Скрит текст:
„СНЕЖАНКА И СЕДЕМТЕ ДЖУДЖЕТА“ - 6 дек, 19.00 ФКЦ Основна сцена
Балет по музиката на П. И. Чайковски, С. Рахманинов, Ц. Пуни
Хореографска редакция Сергей Бобров
Костюми и мапингАнна Нежная
Балет на Държавна опера Варна
Билети и инфо тук

"ПЕПЕЛЯШКА" - 19 дек, 19.00 ФКЦ Основна сцена
Балет от Сергей Прокофиев
 Хореографска редакция Сергей Бобров
Диригент Азат Максутов
Балет на Държавна опера Варна
Билети и инфо тук

# 492
  • sofia
Уважаема публика,
Поради заболяване на Мила Михова, на 11 декември ролята на Виолета Валерѝ в операта „Травиата“ от Джузепе Верди ще изпълни Станислава Момекова.

Отново поради заболяване, вместо Веселин Михайлов, ролята на Жорж Жермон ще бъде изпълнена както следва:
• 11 и 13 декември – Венцеслав Анастасов
• 14 декември – Атанас Младенов

Ролята на виконт Гастон дьо Леторие ще бъде изпълнена както следва:
• 11 и 12 декември – Хрисимир Дамянов
• 13 и 14 декември – Росен Ненчев

Благодарим ви за разбирането и подкрепата! Желаем ви вдъхновяващи вечери в Софийската опера и балет.

# 493
Снощи бях на Норма в Ла Моне и смея да кажа, че по-мащабно и възхитително чудо не съм гледала там досега. В ролята на Норма е Сали Матюс, която ми направи впечатление, че беше най-въздействаща и във Фалстаф. В Норма обаче е нещо космическо.
Твърди се, че ролята е една от най-трудните в сопрановия репертоар. Нейното изпълнение обаче беше вълшебно.
Тук има галерия със снимки, от които се добива представа за сценографията: https://www.lamonnaiedemunt.be/en/program/1954-norma

# 494
Уау, това е една доста осъвременена и интересна сценография на "Норма"! Аз съм си класик и не знам дали бих се изкефила, но евала за разчупеното мислене и труд. Мисля си, че и това е много важен път за оперното изкуство така, че да премине напред в поколенията.
Иначе браво за прекрасното изживяване, което сте си подарили - "Норма" е прекрасна опера, гледала съм я само веднъж, в София, бях впечатлена от музицирането, но в главната роля беше Габриела Георгиева, която да, изпя всичко уникално и без грешка, но операта не е само пеенето... просто не ме грабна.

Общи условия

Активация на акаунт