Опера

• 85 730
  • 692
  •   2
Отговори
# 690
Ще проверя предварително дали се вижда всичко. Благодаря ви!

# 691
Тая вечер "Палячи" беше епична, напълниха ми душата, а и "Селска чест" ми хареса повече. Онзи ден проблемът ми с нея беше, че оркестърът звучеше някак малък, трудно ми е да го обясня. Даже не тих, ами точно малък. Днес го нямаше това, тъкмо си беше. Чак ме е яд, че бяха само два спектакъла с този състав - пет да бяха, пет щях да гледам.

По-интересното днес беше, че ми попадна списъкът с премиерите за идния сезон:

"Трубадур" отдавна съм я заявила на Вселената и се надявам на добър състав, но по-интересното е "Дъщерята на полка". Не знам как я мислят тая работа и кой тенор ще канят, но в нашата опера няма кой да изпее деветте горни до-та в Ah mes amis, а те хората ходят да я гледат тая опера предимно заради тази ария: тя ако е дупка, другото няма много смисъл. Със сигурност имат нещо предвид, или поне се надявам да е така, понеже трябва да са безкрайно точни на всичко отгоре, иначе става страшна грозотия.

За който не познава арията, ето я в изпълнение на Алфредо Краус, за мен най-добрият в тази партия:

Скрит текст:

Записът е архивен, 40-годишен, и в него Краус е на 59 години, и пак ги кове като стой, та гледай. Големите фойерверки са в последната минута-две някъде, но цялата си струва да е чуе, щото хем не е лесна, хем е дълга, хем накрая настава кошмарът за тенорите. Пиша го това с огромно уважение, срещала съм да я наричат Еверест на теноровите арии и честно казано е първата, която ми идва на ум, когато си помисля за най-трудната такава. Страшно ми е любопитно кой ще се престраши, те и в световен план не са безкрайно много тенорите, които да я "могат" в момента.

Редно е вече да пуснат и с какво ще откриват сезона в края на септември. Предни години купувах билети в края на юни до самото начало на юли, а се знаеше и от по-рано какво-що. "Турандот" през 2024 я бяха обявили още в началото на май (беше точно след Гергьовден, помня като видях плаката на служебния вход на операта и как изпищях, като видях Даниел Орен на него, понеже никога, ама ни-ко-га не си бях представяла, че ще дойде на родна земя, пък то какво стана после...)

Последна редакция: сб, 18 юли 2026, 00:56 от Country Strong

# 692
Вчера спонтанно се възползвах от "last minute" билетите на Операта и макар да бях на трети ред в края, благодарение на многото празни места накрая се озовах на седми по средата. Simple Smile "Селска чест" ми беше леко скучна на моменти, "Палячи" беше прекрасна! Диригентът ми напълни душата, а подаващата се бяла глава на Карталов от стълбите ме разсмя на моменти.
За жалост седалките са също толкова малки и неудобни както на Панчарево, тръгнах си с болки в гърба.. Като цяло съм доволна, добра петък вечер се получи, но "Кармен" на Панчарево ми остава фаворит за момента.

Общи условия

Активация на акаунт