НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 342
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Хич не ми я показвайте тая сметана, че докато я отворя и ще е заминала.  Laughing Laughing Щом и рикотата почти опуках, а първоначално ми беше адски тричава и неприятна...

# 691
Змия, те са nightshades и е добре да се изключат при автоимунни.

Лея, шарланът си е слънчогледова мазнина, богата на омега 6.

# 692
  • София
На Милко и аз съм фен, някой ден трябва да стигна и до някой от фитнесите му.

А това какво означава?

# 693
  • SA
Лея, от растителните масла - подходящи са зехтин, кокосово, авокадово, лешниково, бадемово масло, евентуално какаово, натурално палмово. Останалите, преобладаващо полиненаситени могат да се използват в малки количества, ако са нерафинирани и студено-пресовани, но не е добре да са в основата на мазнините за деня.
Змия, защото са растения от група (семейство) nightshades ( или сем. Solanaceae на латински) - които АИП изключва заради различни съдържащи се в тях проблемни вещества ( напр. соланин).

# 694

А това какво означава?
Семейство растения, които съдържат гликоалкалоиди (нямам идея дали е правилен термина на български), които могат да са отровни при определени условия. А в малки количества се предполага, че подпомагат определени здравословни проблеми.
Ето повече информация

# 695
Лея, от растителните масла - подходящи са зехтин, кокосово, авокадово, лешниково, бадемово масло, евентуално какаово, натурално палмово. Останалите, преобладаващо полиненаситени могат да се използват в малки количества, ако са нерафинирани и студено-пресовани, но не е добре да са в основата на мазнините за деня.

Благодаря за информацията. Както винаги си много изчерпателна.  bouquet
Интересно защо Аткинс ги описва в книгата си в такъв случай?! Ще получа отоговор като почета повече.

# 696
Милко емигрира в Австралия

# 697
  • София
И за мен консумацията на В и млечни не е много препоръчителна, не ми влияят никак добре. Имам 11 точки на теста, даже се изненадах, очаквах да са повече. Виж, пръжчиците екстра ми се отразяват  Mr. Green
Скрит текст:
Мики  Hug  Wink

# 698
  • София
Соланинът от патладжаните се извлича с накисване в разтвор от вода и морска сол. Това дали важи и за доматите и чушките.
Точно те са ми любимите зеленчуци. Нека се абстрахираме от факта, че доматите не са зеленчуци.

# 699
Змия, то патладжаните лесно, ама доматите лятото за салата, как да ги накисне човек.... Crazy А колко ги обичам, трудно ще ми е отказването....

# 700
  • SA
Лея, според мен причината Аткинс да ги включва в диетата си е тази, която писах вече.
Той е бил особено критикуван по темата, че неговата диета с животински продукти повишава холестерола и е особено вредна. Тогава все още не е имало толкова много изследвания и проучвания по въпросите за холестерола, не са се знаели много неща за обмяната на холестерола, дори и подходящи изследвания все още не е имало ( като например изследване на броя на липопротеиновите частици и тяхната големина).
И вероятно затова той включва и растителни мазнини към диетата си, а те със сигурност не повишават нивата на холестерола така, както тези от животински произход.
Дали е смятал наистина, че това е по-здравословно, или се е повлиял от масираните атаки срещу него, не зная.
Въпросът е, че днес , когато има повече информация по тези въпроси, не е необходимо да се ръководим от по-остарели схващания.
Змия, едва ли е възможно да се екстрахира всичкия соланин с накисване.
Също и не всички хора имат чувствителност към тези растения, но все пак хората с автоимунни проблеми е добре да имат предвид, че е възможно и те да са им проблемни.
svetty1980, благодаря! Никога не е излишно да се припомнят тези неща.

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 16:54 от Kameloth

# 701
  • София
Сестра ми е с Хашимото. Мисля, че единственият шанс да я накарам да прочете нещо изобщо за този режим и за АИП е да види много сериозни резултати при мен.
Майка ми е с много високи триглицериди. но и там ще имам ядове, тя си иска постно и плодове.

# 702
Аз съм с АИЗ и имам проблем с консумацията на посочените зеленчуци. Колкото и да ги обичам, спрях ги  Rolling Eyes

# 703
  • In transit
Хич не ми я показвайте тая сметана, че докато я отворя и ще е заминала.  Laughing Laughing Щом и рикотата почти опуках, а първоначално ми беше адски тричава и неприятна...
а видя ли, че е вкусна.  Grinning Аз много я обичам, обаче имам чувството, че задържам вода от нея, или си внушавам, знам ли... ooooh!

а за маскарпонето и аз взех от това Лидлълското, ама още не му е дошло времето и не мога да се изкажа Simple Smile Иначе съм забелязала, че италианското маскарпоне е по-мазно и вкусно, докато немското е по нишестяно на вкус. А на българския пазар има доста немско маскарпоне.

Суха мащерка, крема сиренето, за което говориш наистина е много хубаво, у нас доста се харчи.
Има и един безсолен мек кашкавал Cacciota, който на мен много ми харесва. А тия гръцките цедени млека хич не им се връзвайте, пълни са с нишесте, нищо натурално няма в тях.

# 704
  • София
Хора, извинявам се, че не мога да ви изчета и малко скачам с едни въпроси.
Един колега има постоянно високо кръвно, не изглежда пълен, даже е отслабнал в опитите си да го свали.
Убедих го да си пусне профил на холестерола плюс кортизол :

LDL-холестерол/LDL-cholesterol   H    5.15       mmol/l     до 3.90 /риск >4.0mmol/l/       
HDL-холестерол/HDL-cholesterol       1.38       mmol/l     над1,0 /риск <0.9mmol/l/       
Триглицериди/Triglycerides   H    3.31       mmol/l     до2,0       
Холестерол/Cholesterol   H    8.18       mmol/l     до 5.2 /риск >5.20/   
Cortizol   905,53       nmol/l     сутрин 7,00-10,00ч-171-536;следобед 16,00-18,00ч- 64-327   

Кръвно - 150/90
Височина 170, кг ~ 70.
Стойностите, които ми се струват високи съм ги оцветила в червено
Казах му да прегледа нашата тема(т.е. първата страничка), ако имате идеи за други изследвания или каквото и да е друго Hug

Общи условия

Активация на акаунт