Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 323
  • 800
  •   1
Отговори
# 285
Ние  момента се водим дневен стационар в детска психиатрия Варна. Влязохме, главно да уугодя на свекито, защото постоянно ми натяква, че нямала официална диагноза аутизъм. 1000 пъти й казах, че ако има каквото и да е полза ще я изкарам, но за да има мир от 2 седмици сме в стационара. Много приятен персонал там, много любезни, внимателни, с кеф си говорим, правихме консулт с психолог, на който пак ние си говорихме. Въобще много хубаво си изкарваме, но практическа полза никаква.

# 286
Здравейте на всички, преди време бях писала за моят син и неговите симптоми.
След съветите ви, заведох детето на невролог, след което на логопед. Никой не ми каза нищо конкретно.
Прегледа при невролога мина бързо, каза, че детето е добре физически, но трябва да, цитирам:
"На година и половина трябва да познава два цвята и да знае няколко части на тялото. Ако до два месеца не ги научи, доведете го пак."
Минаха два месеца, след безброй опити да му привлека вниманието и безброй повторения на едни и същи неща всеки ден - успех никакъв. Очен контакт - почти никакъв. Концентрация - нулева.
Реших да не се връщам при невроложката и го заведох на консултация при логопед. Нейните съвети бяха да му прибера всички играчки, за да се научи да си ги иска с "Дай." Да спазвам строг режим на спане и хранене, да го оставям да яде сам и да не му угаждам, когато иска нещо. Отбеляза, че детето не изпитва никаква емоция от заобикалящите го хора, но пак - нищо конкретно. Прибрах играчките, той не се впечатли особено. Та той дори не играе с тях по предназначение. Не спирам да чета, да търся, да сравнявам, да мисля. Детето освен всичко, започна да нервничи често, а беше доста спокоен преди. На детската площадка, все е сам. Все страни от другите, все се занимава с нещо негово си, или прави тегели напред-назад без да се отегчава. Аз съм майка, имам усещания, познавам си детето, виждам, че е различен. Омръзна ми да чувам
"Просто е с характер.", "Параноична си", "Остави детето на мира, ти искаш на година и половина да рецитира Вазов". Не, не искам да рецитира Вазов, искам поне веднъж да посочи с пръст нещо, което му е интересно ! Поне веднъж да ме погледне в очите, за да сподели емоция с мен. Само това.
Моля ви, дайте ми съвет - сега къде да го заведа, какво да направя ?! Защото вече се чувствам безпомощна...

# 287
Здравейте и от мен,от вчера и ние сме във вашето общество.Майка съм на момченце на 5 и полв. години .Отдавна имахме съмнения ,а напоследък бях сигурна че се касае за аутизъм и на първи преглед в Свети Никола , д-р Аврамова го потвърди.Каза че е много аутистичен ,но поне бил умен и само терапиите щели да повлияят.Ами шок не сме изживяли понеже го очаквахме но се надявахме поне аутизма да е лек.Уви...
Препоръча ни центъра"Аутизъм днес" в Горубляне.За съжаление обаждахме се но места няма.Ние не сме от София ,но ще се местим в столицата заради по-добрите терапевтични възможности.
На този етап синът ми казва думи ,понякога фрази ,самообслужва се ,хиперактивен,подскача.Понякога се смее,понякога крещи като не е на неговата,много труден.Обича да си играе сам .Правихме звукостимулация,ходим на логопед и психолог,биофийдбек,даже влязохме в барокамера 50пъти.Ефект не видях той знае какъв.
Моля за препоръки за детски центрове за аутистични деца.Много ще бъда благодарна.Никого не познавам.Не съм в паника,но просто не знам откъде да почна,какво да правя?

# 288
Флорецита, аз освен обследване в Св.Никола, друго не мога да те посъветвам, но не знам на каква възраст трябва да е детето. От моя опит мога да те посъветвам да ограничите телевизора, да му говорите с кратки и точни команди от по 1 или 2 думи, да започнете с фигурките за вгездяване, рингове за нанизване, да клякаш на неговото ниво и така да му говориш, като се опитваш да осъществиш очен контакт. Не знам от къде сте, но може да се свържите с Карин дом във Варна, програма ранна интервенция, да ви дадат ето такива насоки, те имат опит.

Относно центровете в София нямам личен опит, но съм чувала за Тицинус.

# 289
Христос възкресе! easter
Здравейте мами, обещах отзиви от семинара в Русе, ние бяхме само първия ден, но имаше полезни неща, доволна бях да разбера че голяма част от присъстващите, бяха учители или специалисти работещи в детски центрове. Накратко, лекцята беше изнесена от германци, чието дете е саутизъм и е вече голямо и даже работи и функционира горе долу нормално, те са основали такъв център задеца аутисти и работят с тях.
Обясняваха как, всяка година се събират, на нещо като европейски съюз, по въпросите на аутизма. Имаха желание и България да се обединят всички организации и да станем част от техния съюз, да можем да обменят опит. Според тях при работа с децата още в ранна възраст могат да функционират нормално после, децата се научават да говорят, макар и не толкова добре. В Германия аутистите си имали нещо като техни общества, имало и нещо като заводи където да си работят след това, работа където не се налага да контактуваш много.
Другото хубаво беше че сега разтройствата от спектъра нали се класифицират по МКБ 10, ще се въведе и 11, и 12, където например това,че при нас след 16 годишна възраст мисля че беше, няма да бъде диагнозата сменена на шизофрения, защото няма нищо общо.
От практиката полезното беше че например, трябва да се спазва точна рутина, примерно ученет на тоялетна да речем да става по точно определен начин и да има някакви ритуали, или точни часове. По отношение на храненето които имат проблеми, както при моето дете, където е избирателно, беше интересна практика с картинки на предлаганите неща от които трябжа да избере, или на слагаме на една табла яденията и слагаме една кофа например, и детето избира това което ще яде, а това което не иска го слага в кофата и после я занася до мивката за миене. Нещо такова. Във тяхния център имаха на вратите картинки, примерно на пияно, след което рисуване да речем и т.н. Поредност от занимания които да му предложиш, защото най тръдно за тях било да си организират свободното време, успокояват като знаят какво следва. Незнам как епри вас, но и при нас проблем е буквалното разбиране на нещата, например имаме лампа костенурка със музика и звездички и аз казвам "Пусни музиката" и той хваща костенурката и я пуска на пода. Те дадоха пример с кетчупа, обърни го с главата надолу за да потече, и аутиста може да го разбере че трябва нещо да си направи на своята глава. По лесно да мо покажете стисни. трябва да има паузи когато им говорим, да е по простичко с възможно най малко думи знаете. Имформацията се възприемала много бавно и по трудно.
Не губете вяра, умението да общуваме се научава, било то сдуми или невербални средства,ако ние не променим нещата за децата си, няма кой да им помогне, в този труден за тях наш свят. Ние трябва да разберем тях, според мен. Wink
Ако някой по подробно се интересува да ми пише на лични. Wink

# 290
VALART, благодаря за споделеното!  Hug
Цитат
Имаха желание и България да се обединят всички организации и да станем част от техния съюз, да можем да обменят опит.
Дано да има желаещи поне няколко организации и да потръгнат нещата в полза на децата ни.В Русе поне сте близо до Букурещ и може да се срещнете с Аутизъм Румъния, които са част от Аутизъм Европа.
Ето и линк:
https://www.facebook.com/AUTISM-ROMANIA-215208028503569/?fref=ts

Има ли някоя мама, която желае децата ни да си пишат писма? Ще бъде като упражнение за писмената реч, начин на общуване и повод за стимулиране на правилна реч.
Ако има желаещи ще се радвам да си пишат децата.  Simple Smile

# 291
Здравейте и от мен, на всички мами от форума! До сега само ви четях и черпех опит, отговарях си на въпроси, търсих решения, за което много благодаря на всички! Майка съм на момченце на почти 4 години, с диагноза ГГР! Минахме през доста изследвания, терапии, детски центрове, детска градина, хомеопатия, но се убедих, че осовното е работа с логопед и психолог, а всичко останало зависи от състоянието и възможностите на детето ви! Вярата ми е, че детето ми е по-лек случай и ще се подобри максимално, но само времето ще покаже! И понеже вече има някакъв натрупан опит, реших че мога да споделям или да помогна, поне на току що сблъскалите се мами с проблема! Пожелавам на всички деца от спектъра да се оправят, да намерят пътя си в живота и това да е най-голямата награда за техните майки-героини!

# 292
Здравейте,
обръщам се с молба са съдействие. Най-малкият ми син е на 16 месеца и имам съмнения, свързани с поведението му. Имам по-голямо дете с увреждане, макар и от друг характер, и по тази причина не съм склонна да преувеличавам, но също така и да пренебрегвам евентуален риск. Затова моля родители с по-голям опит за мнение, преди да тръгнем по лекари.
Всичко започна с прохождането - всъщност той още не ходи сам,  изключително активен е, пълзи с невероятно скорост, обръща се, придвижва се "на колена" ходи, но стъпва "на пръсти" и криви краката, което му пречи да пази равновесие. Търсейки информация за този проблем, попаднах на връзка с аутизма и започнах да чета и да наблюдавам по-внимателно детето. Оказа се трудно, поне за мен, да намеря достатъчно информация за, най-вече нагледна, за аутизма при деца до 18 месеца. А това, което намерих, особено като видеоматериал.....оказа се трудно безпристрастно да се ориентирам сравнявайки децата от клиповете с моето.
Най - общо. Трудно задържа вниманието си върху мен, когато му говоря ме поглежда за секунда или изобщо не ме поглежда, бързо отклонява погледа си....много често просто гледа през мен. Не е да не общува изобщо - реагира в повечето случай когато вляза в стаята, с някакъв възглас, но за кратко. Играе на криеница..крие се под одеалото и като се покаже се радва.... като аз се включвам с "къде е детето", той се показва и пищи щастливо. Подава ни топче за да го хвърлим или пумпала за да го завъртим. Когато играем заедно, по -скоро играе с играчките отколкото с нас, съсредоточава се върху играта, не върху нашите реакции. Ако се удари или се уплаши, не ни търси за да го успокоим, по-скоро се дръпва настрани и си плаче сам възмутено. Не възразява ако го гушнем. Обича да отваря и затваря врати и го прави непрекъснато, да върти колелото на сгънатата в ъгъла количка. Много лесно започва да се "тръшка" ако нещо не стане на неговото, което доста дълго отдавахме на разглезеност, все пак е най-малкия в семейството. Като усвои нещо ново, го повтаря продължително. Гука и повтаря срички. Не реагира на "къде е.....", не проследява предмет посочен с пръст. Не  прави жестове за "чао", "целувка", "боц". Обича да наблюдава автомобили и може да си играе с колана на столчето или да отваря и затваря врата поне половин час, много съсредоточено. От 2-3 месечна възраст реагираше на силен шум или говор на нови хора с истеричен рев, но това отшумя. Сега приема нови хора, предпазливо, но без да плаче или нещо подобно. Но като цяло предметите са по-интересни за него от хората. Когато му трябва нещо, е способен да ни подскаже .... да си придърпа шапката или да те хване за ръка и да те задърпа /искам навън/, хваща ти ръката и я насочва в определена посока за са му дадеш или направиш нещо.
Съжалявам, стана дълго.
От всичко, което сама изчетох в нета не мога да преценя сама дали да се притеснявам или не.  За човек, който не се е сблъсквал директно с този проблем /малко ме е срам да си призная/, винаги съм смятала, че за аутизма е характерно тихо, затворено, неактивно поведение....но сега четейки разбирам че явно не е така, че детето може да е много активно и пак да е с аутизъм.
Затова ви моля за съдействие и съвет.

# 293
Моето мнение е, че при най-малкото съмнение за някакъв проблем, трябва да се потърси лекарско мнение! Няма смисъл да се измъчваш и чудиш има ли проблем или не! И сто тона информация да прочетеш, пак няма да си сигурна в отговора! Аз и до ден днешен не откривам много от чертите на спектъра в моето дете, но това не значи че не е аутист! Но се убедих, че колкото по-рано се открие проблема, при моя син това стана на 2 години, толкова шанса за успех е по-голям! А най-основното при тези деца,е че няма едно с едно еднакви! Взимай мерки и дано да му няма нищо!

# 294
Благодаря за съвета. Следващата седмица тръгваме. Моля ви единствено, евентуално и на лични, за имената на конкретни специалист/здравни заведения където да го заведа. С по-голямото дете сме ходили при Чавдаров, но там по-скоро са ДЦП и сходни. Не съм сигурна там ли да го заведа.

# 295
Акмани, Чавдаров би бил полезен според мен за двигателното изоставане. Но от това, което чета, оставам с впечатление, че може да е нещо ортопедично, така че бих потърсила ортопед. За останалите неща наистина не знам за къде да те насоча. Реда за обследване за ГРР и аутизъм е в Св.Никола в София, но не знам дали правят на толкова малки деца обследване.

# 296
vesi t, дали е възможно да споделиш повече тук в темата. Значи вече 2 години провеждате терапия, така ли? И напредъкът е явен.

Наистина, това е проблемът, че дете с дете не си приличат, макар да са диагностицирани с ГРР  Peace

Интересува ме кой, къде го диагностицира на 2 годинки?

Аз имам близко дете на 4 години, но не мога да убедя майката или бащата да го заведат на специалист  Sad Не съм се отказала, говорих, пак ще говоря, ще пробвам по различни начини, пък дано стане.

Предварително ти благодаря!  bouquet

# 297
Хриси бе на 2г. и 7 мес., когато от "Св.Наум" д-р Божинова ни казаха, че е с аутистично разстройство.

# 298
n_alex76, детски психиатър ли е д-р Божинова?

# 299
Здравей,Akmani.Ето тук има един тест  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=860411.Незнам дали е задължително да го заведеш,първо на невролог и след това на психиатър,при нас това бяха стъпките.Но психиатъра ще е този който може да постави тази диагноза.(въз основа на мнението на неволог,психолог и логопед).Някой ако иска имена на специалисти в Пловдив,ще пиша.

Общи условия

Активация на акаунт