Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 639
  • 800
  •   1
Отговори
# 630
Взема се кръв и урина профилактично, но се изследват много малко неща: само кръвна картина и утайка и още едно-две неща в урината.
ЕЕГ и ЯМР и тук правят, не на всеки (за моя син невроложката сметна, че няма нужда), но правят.

На моят син никой не пожела да му даде направление за невролог - нямал проблеми. Е добре де ама е друго да го види невролог и да имаш на документ от специалист. Заведохме го  на частно. Всичко му е наред .....Същото с ЕеГ- то- невролога ме докарадо рев  като ми пилеше сол на главата че ей така от прищявка съм искала на детето ЕеГ , невролог на платено!!!! забележете.  Не мога да разбера как тези хора не проумяват че щом никой не може да каже какво му ИМА на детето се започва от това какво му НЯМА

# 631
  • Пловдив
И ние го заведохме на частно, не сме и искали направление. Но не твърдя, че ЛЛ нямаше да даде, ако бяхме поискали, просто не сме питали. Ако бяха преценили, че има нужда от ЕЕГ (невроложката, при която го водихме, имаше такава правоспособност), пак щяхме да го платим.

# 632
То в бг кое от здравеопазването на децата ни е безплатно и качествено не на последно място.... Иначе плащаш едни ей такива осигуровки а ако може да не ползваш най- добре... Не мисля че все родител  може да си позволи 50 лв са детски психиатър от нивото на доц илл професор, 45 за невролог също със титла, още горе долу толкова за ЕеГ  и т.н. по веригата....

Иначе ура ! За децата всичко е безплатно...

# 633
  • Пловдив
Цитат
Не мисля че все родител  може да си позволи 50 лв са детски психиатър от нивото на доц илл професор, 45 за невролог също със титла, още горе долу толкова за ЕеГ  и т.н. по веригата....
"Нашата" невроложка нямаше титла. Wink Но така е, да - не всеки може да си позволи прегледи извън касата.
Понеже ние можем поне това и не ни се разправяше с направления, не съм пробвала. Все пак предполагам, че като стане очевидно нужно, дават. Може би е и до джипи.

# 634
  • гр. Варна
За прегледите по каса,пак зависи от личният лекар.Още като споделих притесненията си за развитието на детето ми с лекарката ни,тя ни прати първо при невролог.Невролога ни прегледа и ни изпрати при друг за еег,защото синът ми е малък и исках изследването да се направи във физиологичен сън без никакви медикаменти и успокоителни.И двамата специалисти заключиха,че проблемите при нас не са неврологични.След това ми дадоха направление за детски психиатър и ходихме на два прегледа.След това минахме и първична консултация в св.Никола пак с направление.След това ни приеха в детска гастроентерология за изследвания,защото детето ми не яде почти нищо,а и да му направят пълни изследвания,също и за алергии към глутен и казеин.В болницата пак минахме на консулти с невролог,психиатър и клиничен психолог.Всичко това е по здравна каса и не съм плащала и 1 лв.Сега ми остана да пусна платени изследвания на детето и да минем на обследване. Не е много,но и на това съм доволна.Че можеше и да ни отрежат от всякъде,че е малък и да изчакаме

# 635
Кой как е минал минал е. Ама лошото е, че като вече минеш и заключат /или ти си заключиш аутизъм и айде честито няма лечение - логопед и психолог и каквото каже Господ.

# 636
Tomella, не са изследвани такива тежки метали. Според мен няма нужда. Последно невроложката каза, че остават само генетичните, които ги бави нарочно, понеже всеки месец излизали нови открития и колкото по-късно, толкова по-добре за нас.

# 637
Veli1983,писала си, че сте били с детето ти на изследвания в детска гастроентерология,защото почти нищо не яде/имаш предвид много малко видове храни ли-моят син яде само бисквити,мляко,рядко ще се излъже да хапне някоя солета...банан яде също...миналия месец вместо бисквити яде кроасани,а преди това хляб...все продукти направени от тесто,преди време хапваше картофи доста,но и това отказва сега. Като цяло имаме голям проблем с храната,а при деца като нашите не е лесно разрешим....Освен за алергии към глутен и казеин какви други изследвания направихте в детската гастроентерология и всъщност какво показаха те?
Благодаря предварително за отговора!

# 638
  • гр. Варна
Veli1983,писала си, че сте били с детето ти на изследвания в детска гастроентерология,защото почти нищо не яде/имаш предвид много малко видове храни ли-моят син яде само бисквити,мляко,рядко ще се излъже да хапне някоя солета...банан яде също...миналия месец вместо бисквити яде кроасани,а преди това хляб...все продукти направени от тесто,преди време хапваше картофи доста,но и това отказва сега. Като цяло имаме голям проблем с храната,а при деца като нашите не е лесно разрешим....Освен за алергии към глутен и казеин какви други изследвания направихте в детската гастроентерология и всъщност какво показаха те?
Благодаря предварително за отговора!
По принцип яде само адаптирано мляко с каша в него,бисквити,вафли,солети и хляб.Общо взето трябва да е сухо и тестяно за да го вземе в ръчичка .С лъжица и вилица абсурд да яде и от ръката ми също не посяга.Даже от вида на различна храна или,че някой яде му се повдига и то много.Всичко се мирише обстойно първо и тогава преценява дали да го хапне или не.В болницата ни приеха,защото много напълня изведнъж,а и коремчето му е доста чувствително и там можеше да ни направят по подробни изследвания и консулти със специалисти наведнъж.Доста са изследванията но по на кратко-пълна кръвна картина,витамини и минерали,чернодробна функция,алергии към млечни и глутен и др.ехограф,ренгенови снимки на корем и за костна възраст,чревни и др но още не мога да ги разбера..Изписаха ни с диагноза-Синдром на дразнимо черво без диария,вторичен недоимък на лактаза и генерално разстройство в развитието и речта.Според тях всичко е ок,да минем на диета без казен и глутен,пробиотици и омега 3.С предписание да направим тестове за хранителни непоносимости и за тежки метали

# 639
Диета без глутен ..а лесно ли въобще се намират солети,вафли,хляб и други тестени изделия без съдържание на глутен в тях.Само за хляб съм чувала, че има такъв... Искам да се направи изследване точно за непоносимост към глутен и за тежки метали,но ще чакам до другия месец да отидем на специалист,да си каже и той мнението, и да говоря с него за изследванията на сина ми.

# 640
Veli, ако яде каша можеш да добавяш по малко я плод, я нещо друго. Аз така научих моите да пият чай - мешах им кашата с него и после, като свикнаха с миризмата, го предложих чист.

Tómela, в Carrefour има от пиле мляко Simple Smile
Обаче хлябът е много сладък и не го купувам. Безглутенов щанд има и в меркадона,

# 641
  • гр. Варна
Veli, ако яде каша можеш да добавяш по малко я плод, я нещо друго. Аз така научих моите да пият чай - мешах им кашата с него и после, като свикнаха с миризмата, го предложих чист.

Tómela, в Carrefour има от пиле мляко Simple Smile
Обаче хлябът е много сладък и не го купувам. Безглутенов щанд има и в меркадона,

Той чиста каша не яде.Слагам 2 мерителни лъжички в адаптираното мляко за да е по хранително и гъсто.Веднага усеща ако сложа нещо друго в млякото ама интересното е,че му слагам и рибено масло един път на ден в млякото и него си го яде пък то доста мирише.Още не сме почнали диета,но в нета има доста рецепти за безглутенови бисквитки,солетки,соленки и др, подобни.Пшеничното брашно може да се замени и с оризово за приготвяне на горните.Млякото може да се замени с ядкови такива(кокосово,бадемово)На нас ни препоръчаха хипоалергенно ам.Има групи във фейсбука специално за безглутенова и безказеина диета.Тук във форума има теми за цьолиакия и рецепти.Аз не съм се наканила още да започна диетата,че ядем 3-4 неща на кръст.Започнах да давам хранителни добавки и рибено масло.От тях на малкият му се отвори много апетита и само обикаля около масата и в кухнята да търси храна.Каня се най накрая да го оставя само на ам сутрин и вечер,а през останалото време да не му го давам.Ще сложа на масата различни храни(безглутенови),картофки,плодове или зеленчуци и се надявам все нещо да прояде от глад.Ама трябва и стените,земята и леглото да прежаля,че ще е истинска мацаница,като вземе да ги хвърля от яд.Друг изход не виждам за сега

# 642
Благодаря ви мами:) Lilimay и veli1983!

# 643
Вели, ние хапвахме основно кисело мляко преди диетата. И аз се чудех как ще минем на друг тип храна, но стана много по-лесно,отколкото си мислех. Спряхме да зареждаме хладилника с каквото не трябва и така.
Има разнообразие, което може да се измисли-хляб без глутен, мая без глутен, млека без казеин (избягвай соево), разни кексове, в био магазини продават и пасти за зъби подходящи, има и близалки даже.
Ако готвенето ти е хоби-супер, че малко ставаш роб в кухнята.
При нас като че ли нямаше ефект от диетата, но пък не му е навредила предполагам и доста си разнообрази менюто. Но тест за напоносимост не сме правили, решението си беше наше.

# 644
Ех, стените! Ще ги боядисате заедно след няколко години. Ти ще му кажеш - Хайде, мамо, да ми помогнеш в събота да боядисаме стените. - а той ще ти каже - Събота, в колко часа? (аутистичните личности не се занимават с празни приказки)

Ти сигурно знаеш, но да подсетя - експериментирай с цвят и форма. Моето момче много харесва жълто и оранжево. Яде варен морков на колелца. Разбира се, първо ги подрежда. Всякакви кръгли и топчести храни може да имат успех. Давах му да си играе с цял портокал, лимон.
Също така личният пример е важен. Яж и пий с удоволствие от това, което е на масата и не бързай да предлагаш. Да й му време.

И да разкажа една история с храна.
Лимончо много обича макарони. Тръгна на детска градина и не щял да си яде макароните. Доста се чудих и накрая се сетих. Аз винаги купувам пружинки и той си играе с тях, пък техните били мидички - нито топчета, нито пръчици...
След месец кандиса и прояде!

Общи условия

Активация на акаунт