Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 313
  • 800
  •   1
Отговори
# 225
Има ли начин да ходи на градина само в кратки периоди да видите дали няма да му понесе по-добре? Да кажем 3-4 часа само, по-кратки дни? Моето дете е по-малко, но ходи на градина с малки групи по 5 часа дневно, за да не е съвсем лудница, хаос и много шум. Взимам си го преди да се е изморил - яде два пъти там, спи между двете яденета, играе си с другите деца, има и занимания с фузиотерапевт и ''ресурсен учител'', както му се казва в България. Аз също съм на мнение, че в градината (подчертавам - ако е правилното място, подходящо, спокойно и с учители, които имат опит с различни деца) може да има ползи, но ако е просто която и да е градина с учителки, които изобщо не знаят за какво става дума и как да напаснат ситуацията и случващото се към нуждите на детето ... то май няма смисъл.

# 226
Здравейте  Simple Smile

Не знам дали помните моя случай с близкото дете - говорих с родителите за ехолалията, не трепнаха дори-явно не е новост за тях. Някой им е казал, но ... казаха, че обмислят дали да заведат детето на логопед  Confused Надявам се няма дълго да обмислят, защото това ми звучи-педиатърът казва, че има пневмония детето и трябва да пие антибиотик, а ти казваш-трябва ни време да обмислим?!?

Майката е отписала детето от детската градина със скандал, подала е жалба срещу едната учителка в РИО   Sad  Вероятно е имала основания /то кой от нас няма основания и е доволен????/, но ... аз съм работила като учител 11 години-не е това пътят. Това нищо, ама абсолютно нищо няма да подобри в детето й. Освен това аргументите за учителката ми се сториха странни, но ... както и да е.

Радвам се, че тук в темата пишат хора, които търсят най-доброто за децата си и наистина най-доброто е те да бъдат сред други деца  Peace Излишно е да се влиза в скандали с учители, защото е хубаво поне за миг човек да се постави и на мястото на учителя и да разбере, че не е много лесно да работиш в клас примерно с 2-3 деца с проблеми.

Надявам се моите роднини скоро да предприемат стъпки-не ми се мисли щом сега се колебаят толкова за логопед, после пък за психолог или психиатър какво ще е  ooooh!

Обаче съм много щастлива, че накрая вече изплюх камъчето и че не ми тежи на съвестта. Това мълчание толкова години престъпление си беше отвсякъде  Tired

Успех при дечицата ви желая от сърце  bouquet

# 227
Аз пък искам да спомена и другата част на медала. Имам приятелка многодетно семейство и за най малкото искат да подадат документи за ясла.Като многодетно семейство ползват една точка плюс. Тези с телк 17 точки плюс. Защо децата с телк се ползват с предимство като в яслата /градината никой не ги иска нито има механизъм учителя да бъде заставен да работи с тях ако няма желание. А контрата накрая винаги е в него защото има стотици неявни методи и начини на вгорчиш живота на едно дете и неговите родители в детските заведения.

Именно поради тази причина за мен е излишно да се вдигат скандали. Никой не печели накрая а дори губи в определен аспект. Но е много трудно в името на детето да бъдеш дипломатичен с някой който ти идва да скалпираш защото си позволява подмолна  свобода.

# 228
Здравейте, някой дали познава тази програма и дали се работи по нея в бг
https://gemiini.org/#/get-started

Четох много добри отзиви за подобрения при децата в една фб група.

# 229
Здравейте!

Не съм имала намерение да минавам ТЕЛК и не съм наясно необходимо ли е да се даде някакъв процент за да може да се кандидатства родител да се води асистент на детето си. За дете с ГРР - високофункциониращо дали мога да бъда определена за личен асистент, но на половин ден и при това положение работодателят дали има право да ми откаже работа на половин ден.
Много объркано го написах, дано да ме разберете.
Ситуацията е следната. Детето е втори клас и до преди 2м. в обратна на училище смяна с него беше баба му. Тя обаче се разболя онкологично и съответно сега се лекува дългосрочно. С други думи детето започна да посещава и занималня. Според учителката е ОК и всички които не одобряваха решението ми да си е в къщи обратната смяна ми навираха тази учителска констатация. Самото дете твърдеше че му е добре на занималня, а и обстоятелствата са такива че се налага да я посещава. Тази сутрин обаче направи криза и когато нещата се поуталожиха в крайна сметка си призна и се разбра, че не издържа по цял ден в училище на стол, на шум, на допълнителна работа давана от учителката извън домашните. Замислих се има ли опция аз да съм половин ден на работа и половин ден с него. Отпуските са временно решение, а и вече не разрешават да се дели отпуската почасово. Остава някакъв вариант от типа мама - личен асистент, но не знам за лека форма като неговата имам ли шанс и какво трябва да се направи. До края на годината остава месец и половина и някак ще се справим, но за догодина може би трябва отсега да предприема нещо, но не знам какво би могло да се направи. Вариант с жена която да е с него не става, защото той няма да я приеме. Каша ми е в момента и пиша объркано, но ако някой ме разбра и има идея какво да предприема ще съм много благодарна.

# 230
Ако работодателят ви е съгласен да работите на 4 часа всичко си е ок. Кандидатстването по програмите за личен асистент мисля че отдавна приключи. В нашата община например сРОка беше до 19.01 и подписаните договори са за 18 месеца. Или с други думи казано, не знам в следващите 18 месеца дали ще има кандидатстване за  асистенти. При нас например за 6 часа заплащането е 320лв. Като се извадят осигуровките и данъците остава още по малко. Заплащането е изчислено на база минимална работна заплата, която е 420 лв за 8 часа. В повечето случаи определят асистента за 4 часа, което ще рече че сумата която се получава е под 200лв на месец.

По принцип в кодекса на труда има възможност за работно време което да не е от 9 до 18. Ами например от  12 до 21. Това съвсем образно го казвам. Важното е да имате отработени 160 часа месечно, като може да договорите с работодателя плаващо работно време, различно от установеното заостаналите служители. От значение разбира се е и какви точно са ви задълженията и дали би могло да бъде приложим този вариант.

# 231
Рори, можеш да кандидатстваш по проект към Общината за личен асистент на 4 часа, за целта обаче трябва вече да си на половин работен ден на основната си работа. Няма причина, която да задължи работодателя да те преназначи на 4 часа, това мое да стане с взаимно споразумение. Добре е да се обърнеш към програмата за асистенти, поне аз като се интересувах така стояха нещата.

# 232
А по същество прИ кандидатстването за личен асистент се изисква решение на ТЕЛК. И ако в решението е упоменато че се дава процент инвалидност с чужда пОмощ, то тогава имате право да кандидатствате за личен асистент. Ако е вписано без чужда помощ, то тогава няма да ви одобрят за личен асистент. ПрОсто желаещите са много, а парите малко. И въпреки че в решението ви пише с чужда памощ, социалните работници отново ви правят оценка с разни въпроси, може ли детето да се храни само, да се облича само, да ходи , да говори, да ходи самостоятелно до тоалетна........и други такива. И в най общ план, ако детето може само да се обслужва, то не го одобряват и детето не получава асистент.

# 233
А по същество прИ кандидатстването за личен асистент се изисква решение на ТЕЛК. И ако в решението е упоменато че се дава процент инвалидност с чужда пОмощ, то тогава имате право да кандидатствате за личен асистент.

Само да кажа че за баща ми който беше със 100% инвалидност  с чужда помощ по телк ми отказаха по наша си общинска програма да съм му асистент защото не сме живеели с него в една къща и не сме били едно домакинство а имам адресна регистрация на друго място.. А аз и майка го гледахме две години на смени по 12 часа. На нея също й отказаха защото била пенсионерка. Общо взето на моменти го правят да е невъзможно за изпълнение но понеже човек е принуден да си решава проблемите маха с ръка и търси други решения.

# 234
  • с.Николово, обл. Русе
И аз преди време се интересувах за личен асистент на моето момче - исках майка да му стане и тогава социалната ни работничка ми каза, че трябва да сме с един и същи адрес и че пак не е гаранция че ще стане.
Напоследък все по-често си мисля, че да отглеждаш дете с увреждане, без значение какво, си е направо лукс в нашата мила родина. Техните семейства са ощетени отвсякъде. Знам, че звучи гадно, но ..... факт.

# 235
Нашето кандидатстване е от 01.2016. Детегледачката кандидатства да ни бъде личен асистент. Живеем на различни адреси и нямаше такъв проблем. Изискванията бяха човека да има средно образование, да не е пенсионер и да не е психично болен. При нас телк е 98% с чужда помощ. Детето не може да ходи и не може да се обслужва само. Не е ясно до колко разбира какво се случва около него, не говори. Социалната работничка дойде и попълни един въпросник от сорта : колко време на ден ви отнема за да го обличате, колко време ви отнема на ден за да го нахраните, колко време ви отнема на ден за да пазарувате, колко време ви отнема на ден  да му приготвите храната...........просто онемях от въпросите.......все едно не се отнася до дете  ами до някакъв предмет, който периодично миеш, местиш и т.н.в крайна сметка заключението беше че грижите са 24 на ден. И въпреки това ни дадоха асистент за 6 часа и трябвало да се чувстваме щастливци, защото практиката била да дават за по 4 часа.

И нещото което просто недоумявам е как е възможно ако родител си остави детето, държавата ще му намери приемна майка на която да плаща 1000лв заплата, а на родната майка на детето да дава 240лв социална помощ , 100лв детски и около 250 лв за личен асистент. И то въпросните пари се получават след като си скъсаш нервите по разни телкове и нелкове..............

# 236
Нашето кандидатстване е от 01.2016. Детегледачката кандидатства да ни бъде личен асистент. Живеем на различни адреси и нямаше такъв проблем.
според мен зависи от населеното място и какъв капацитет има за лични асистенти по програмата. за баща си кандидатствах  2013 и 2014. За детето не съм кандидаствала въобще. щом баща ми с тежко онкологично заболяване без въможност сам да се обслужва според държавата нямаше право на личен асистент какво остава за дете с ръце и крака което се самообслужва. Затова не сме  посягали да подаваме за телк. а  ЛКК то му е достатъчно да ползваме помощ под формата на терапии безплатни а доколко качествени друг въпрос.

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 18:39 от _re_ge

# 237
_re_ge, kakвo e ЛКК?

# 238
Това е заключение от лекарска комисия по профила на заболяването ако мога така да го нарека на детето. При нас се прави от психиатри защото проблемите в говора рефлектират в психеското развитие - това е ясно на всички.
Ози документ не ви носи финансови предимства, но примерно ресурсно приемат с такъв документ , в центъра където ходим на психолог и специален педагог също ни одобряват с такова ЛКК от агенция за закрила на детето. Преиздаваме го всяка година с шпреглед при психиатърката при която ходим. В зависимост от ситуацията сме го получавали по различни начини -  в момента безплатно, към един друг център с плащане по 20 лева. Един път ние разкарвхме документите между лекарите от комисията които са двама.

# 239
Чета че коментирате темата, която и нас ни вълнува, може ли да питам  по въпроса със личния асистент, при положение че детето е на 3 години, ако има ТЕЛК - 50 процента, със чужда помощ. Ако аз съм на 4 часов работен ден, мога ли да кандидатствам за асистент на детето? Че от всичките наредби и промени, не ми стана ясно, дали имаш право ако работиш, или трябва задължително да съм регистрирана в бюрото по труда.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт