Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 214
Родителите са най-важните учители на децата си и ние знаем, че всеки от нас полага огромни усилия да бъде най-добрият такъв. Знаем и колко е трудно понякога – да обичаме безрезервно, да слушаме и разбираме, да се интересуваме от приказки, да готвим здравословно, да знаем как да обезопасим къщата и винаги да поставяме себе си на последно място.

И не само – вярваме, че за да бъдеш добър в родителството, е необходимо непрестанно да трупаш нови знания, да се развиваш и да черпиш от опита на другите.

Затова целта на “Академия за родители” е да даде на всяко семейство възможност да получи уменията и знанията, които са му необходими, за да отгледа по-лесно децата си. Или да обогати натрупаните вече такива – никога не е късно да научиш нещо ново.

Всяко семейство има право да получи качествена и обективна информация по темите, които са най-важни за детското развите – здраве, възпитание и образование. По време на двудневния форум ще имате възможност да чуете повече по темите от над 30 утвърдени специалисти, да се запознаете с над 60 организации, както и да получите консултация или индивидуален съвет по много теми.

Нашите партньори са подготвили работилници за всички малки и пораснали деца – можете да играете заедно, да пробвате различни развиващи дейности и да превърнете уикенда в едно чудесно семейно преживяване.

Събитието, лекциите и работилничките са напълно безплатни, необходима е само регистрация: http://parentacademy.bg/registration/

Подготвили сме много интересни занимания и очакваме да видим много усмивки по лицата на малки и големи!

Ще ви очакваме на 27 – 28 февруари, от 10:00 часа в Bulgaria mall.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 09:50 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 214
Магдалена Пашова е нутриционист от Институт по холистично хранене в Канада. Автор е на книгите “По-здрави бебета. Всичко за храненето от 0 до 2 години” и “В кухнята на модерната жена. 77 бързи, лесни и здравословни рецепти”.

Работи с жени с храносмилателни и хормонални проблеми, настоящи и бъдещи родители и малки деца. Освен индивидуална консултативна практика, организира различен формат лекции, семинари и уебинари.

Разнообразие от теми и съвети за здравословно хранене можете да намерите в сайта ѝ www.magipashova.com, както и в рубриките, които води в сайтовете Момичетата от града, Dama.bg, списанията Жената днес и GoBio, както и рубриката “Здрави с Маги” по Канал 3.

Можете да задавате въпроси към нея при регистрация.

Ще ви очакваме.

# 2
 • Мнения: 214
Какво според вас означава детето да се "оправя в живота"? Мартина Велева ще сподели в лекция по време на "Академия за родители" нейното проучване сред много семейства и деца. А за децата заедно с Jagadamba е подготвила много интересни работилници: правене на маски, йога и тиймбилдинг за родители и деца!

Събитието е безплатно - изисква се само регистрация: parentacademy.bg

# 3
 • Мнения: 214
Мариела и Людмил Стефанови са семейство психолози, които ще разкажат как да се справим с детските кризи от 0 до 7 години. Ако имате въпроси за тях, можете да ги запишете тук като коментар или по време на регистрацията за събитието.

Людмил Стефанов е психолог с над 20 годишен практически опит. Консултира деца, родители, партньорски двойки. Автор е на помагала, насочени към интерактивна работа с деца, превенция на агресията, както и на книгите “Философско четиво за деца” и “Социална работа по законите на семейната система”. Води групи за личностно развитие, обучава родители, учители, социални работници по всички теми, касаещи детското развитие, връзката деца-родители и начинът, по който функционира семейната система. Обучаван е в Позитивна терапия, Краткосрочна терапия, НЛП, Системен подход в психотерапията. Консултантската му и терапевтична практика е свързана с дейността на създадения от него и съпругата му Мариела Михайлова-Стефанова Психологически център “Аз и Ние”.

Мариела Михайлова – Стефанова е дългогодишен училищен психолог, психодрама терапевт, тренинг-обучител, автор на интерактивни образователни програми. В настоящия момент е психолог на свободна практика. Консултира деца и родители, обучава родители, води групи за личностно развитие чрез метода психодрама, съавтор и водещ е на Програмата Психодраматично пространство за деца „Изразявам себе си“ /за деца от 4 до 8 години/. Консултантската и терапевтична си практика Мариела Михайлова – Стефанова реализира в Психологически център „Аз и Ние“, създаден от нея и съпруга ѝ Людмил Стефанов – психолог.

# 4
 • Мнения: 214
Д-р Марта Михайлова ще ни разкаже за затлъстяването при децата и доколко това се дължи на гени или неправилно хранене. Едновременно с това, нашите приятели от NutriGen ще са на място, за да ви консултират по въпроси, свързани със здравословен начини на живот и различните генни тестове, които могат да помогнат за ранна диагностика на различни заболявания дори при децата. Освен това благодарение на тях, някой от вас ще може да спечели един безплатен NGDiet тест!

# 5
 • Мнения: 214
Как се променят отношенията между партньорите след появата на дете? Елате на 27ми февруари, за да поговирм по темата с Мая Угрюмова - не забравяйте да задавате въпросите си към нашите лектори тук или при регистрация.

Професионалните интереси на Мая Угрюмова са насочени към работа със семейства: как членовете на едно семейство говорят помежду си, как се смеят, боледуват и скърбят, за какво се карат, как избират. През последните дванадесет години, откакто e завършила образованието си, работи в различни държавни, общински и неправителствени организации, с много семейства, представители на маргинални групи, с деца. В настоящия момент работи в частната си практика, а също така в болница с деца с хронични заболявания и техните родители и като фамилен консултант към дневен център за зависимости.

# 6
 • Мнения: 214
Вие тревожите ли се за млечните зъби на детето, след като те така или иначе ще паднат? На "Академия за родители" ще говорим с д-р Дучева за ранна превенция и профилактика на кариеса, а децата ще могат да получат безплатна консултация на място.

Лектор ще бъде д-р Цветелина Дучева - тя се дипломира като лекар по дентална медицина през 2002г във Факултет по Дентална Медицина към Медицински Университет – гр.София. Управител е на Дентална Клиника Петър Дучев –клиника по имплантология и детска дентална медицина.

Работи в областта на микро инвазивна микроскопска ендодонтия, има множество международни специализации и следдипломни обучения. Майка е на 2 близначки на 2 г. и 3 месеца.

Лектор е в училище за бременни и родители. Децата са нейната слабост, а профилактиката и здравето на детските зъби са в основата на професионалните и интереси.

# 7
 • Мнения: 214
Всеки родител се стреми да дава най-доброто от себе си, за да възпитава детето си така, че да му осигури най-доброто бъдеще. Често обаче дори не знаем за какво наистина мечтаят децата ни. Или ни е трудно да ги разберем. Дали защото не се отнасяме с респект към техните стремежи или не знаем как да ги подкрепяме в тяхното постигане. А понякога несъзнателно проектираме върху тях нереализираните си детски мечти.

Да се вгледаме в уникалните човешки качества и таланти на децата си звучи като нещо съвсем естествено, но в пътя си на родители понякога усещаме колко трудно е това и си задаваме стотици въпроси без отговор. Или пък, водени от собствените си страхове, се опитваме да ги поведем по път, който не е техният.

Кои са методите, с които подкрепяме децата си? А има ли по-успешни начини? Как да изградим децата си като личности с ценности, които са важни за нас, но и за тях самите? Отговорите на тези въпроси стоят в основата на програмата “Трениране на успешни родители”, създадена от д-р Томас Гордън – психолог, номиниран три пъти за Нобелова награда за мир.

Децата ни дават уникалния шанс да се огледаме в тях – като в чисто планинско езеро. Дали сме доволни от това, което виждаме, искаме ли да го променим и как да го направим, са част от въпросите, които ще се опитаме да разгледаме в кратката си презентация.

Не забравяйте да се регистирарте безплатно: http://parentacademy.bg/registration/

# 8
 • Мнения: 214
Още един актуален въпрос се поставя на предстоящата Академия за родители, която ще се проведе на 27 и 28 февруари в България Мол – как да въведем правила в отношенията с децата. Отговор ще даде Емилия Илиева, известна още като лицето на ненасилствената комуникация в България. Тя е майка на дъщеря на 3г. и 5м. и както много родители, споделя, че и тя се стреми да отгледа здраво и щастливо дете.

Вие сте основател на Академия за общуване. Как възникна идеята за създаването ѝ и в какви направления работите?

Академия за общуване беше замислена като място за учене, израстване и развитие по темите за общуването (разбира се!). Често дефинираме общуването като процес на откриване на общото и казваме, че, ако не открием общото между двама човека или в една група, само сме си говорили. Това означава, че обръщаме внимание на начина, по който се изразяваме и на начина, по който изслушваме хората около нас. Въпросите, които изследваме са: Как да създаваме повече близост и доверие в отношенията си? Как да се справяме с емоциите си? Как да не приемаме чуждите емоции лично? Как да поддържаме баланса между връзката със себе си и връзката с другия? Каква е ценността в конфликтите? Как можем да се докоснем до колективната интелигентност в един екип? Какво означава автентичност? Какво включва харизмата?

Започнахме с визията, че културата на общуване, в която има емпатия е приложима, както в личния ни живот и във връзката с най-близките ни хора, така и в училищата, и бизнес организациите. 5 години по-късно можем да се похвалим с много вълнуващи проекти във всяка от тези сфери и отчитам това като огромен успех.

Едно от направленията, по които работите е ненасилствената комуникация. Какво представлява тя и защо е важно да се случва?

Ненасилствената комуникация (ННК) е метод разработен от д-р Маршал Розенберг, който акцентира върху връзката на човешките чувства с човешките потребности. В основата на метода е философията на ненасилието на Махатма Ганди и позитивната школа в психотерапията на Карл Роджърс. Ненасилствената комуникация често се определя като „езика на сърцето“ и включва възможността да се свързваме като човешки същества отвъд преценките, които имаме за себе си и другите. Много често методът се цитира и като метод за разрешаване на конфликти и намиране на неочаквани решения, които удовлетворяват и двете страни. Част от дейността на самия Розенберг е била и на места по света с военни конфликти. Допълнително ненасилствената комуникация намира приложение и в училище и Розенберг нарича подобен тип образование „животообогатяващо образование.”

Може ли да дадете пример с ежедневна ситуация между родители и деца, в която, ако се приложи, общуването става по-позитивно и ефективно?

Любимите ми примери са с деца, чието поведение не се харесва на възрастните и съответно опитите да променим поведението са обяснително-моралистични. Например „Знаеш, че всяка вечер си мием зъбите. Това е важно, защото така ще имаш здрави зъби.” Или „ Не е хубаво да ми държиш такъв тон. Възпитаните деца не правят деца.”

Какво, ако започнем да мислим, че каквото и да прави детето е най-доброто, което то може да измисли, за да удовлетвори някоя своя потребност? И какво, ако вместо да раздаваме мъдрост, родителите започнем да изследваме коя е тази потребност – на какво детето ми казва „да”, когато се държи по начин, който не приемам/ ми е трудно да приема?

Можете да прочетете цялата статия на "Детето Играе"

# 9
 • Мнения: 214
С д-р Рада Маркова от Първа Детска Консултативна Клиника ще си говорим повече за масаж и гимнастика за бебето. Вход за "Академия за родители" свободен.

От самото начало на кариерата си д-р Рада Маркова работи като педиатър в Университетски детски клиники – първоначално в болница „Св.Марина“ – Варна, а в последствие – в Университетската Детска болница – София , където последователно е специализант по педиатрия, ординатор, асистент и главен асистент. Има стаж в Клиника по Неонатология – СБАЛДБ, Интензивен сектор – СБАЛДБ , а последните 15 години – в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска ” – София. През септември 2012 г. д-р Рада Маркова става управител и идеен основател на МЦ Първа детска консултативна клиника – София.

Научните интереси на д-р Рада Маркова са в областта на детската пулмология – хроничните заболявания на дихателната система – бронхиалната астма, муковисцидозата, неинвазивните методи на оценка на алергичното възпаление.

# 10
 • Мнения: 214
По време на Академия за родители, ще си говорим с д-р Татяна Арабаджи, акушер-гинеколог, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, за това как протича едно раждане – от приемането в родилното отделение през родилната зала до изписването

На място ще имате възможност за безплатно изследване на глюкоза (кръвна захар), безплатно извършване на кинезитейпинг за бременни: Кинезиотейпинга е метод, при който се използва лента, която е предназначена да улесни естествените процеси на оздравяване в организма, като същевременно осигури подкрепа и стабилност на мускулите и ставите без ограничаване на тялото и обема на движение. Бременността е специален момент в живота на една жена, характеризиращ се с много промени в организма - хормонални, структурни и енергийни. Те са в основата на растежа на новия живот. Непрекъснатите промени, дължащи се на разширяването на корема на майката много често водят до напрягане на коремните и гръбните мускули и следователно до проблеми в лумбо-сакралната област. Лимфедема в краката често е резултат от ограничаване на лимфния поток в областта на таза, което води до промени във венозната и лимфната система. Кинезио лентата е идеално решение за всички тези проблеми.

Безплатно извършване на процедура по пресотерапия за бременни и родили жени. Пресотерапията е детоксикираща процедура, която чрез лимфен дренаж помага на тялото да се отърве от токсините. Пресотерапия се използва широко в медицината, тъй като оказва спазмолитично действие, които се използват за лечение на разширени вени, като помага при борбата със следоперативен оток. Тя е в състояние да засили ефекта от продължаващата електромиостимулация, както и терапия с ултразвук. Може да бъде перфектно съчетана с много други техники.

Не забравяйте да се регистрирате.

Общи условия

Активация на акаунт