Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 314
  • 824
  •   1
Отговори
# 660
Не е.
Въпросът ми май не е мн за тук, но...

Преди 2 години се купихме апартаментът, в който живее. Няколко месец след покупката започнахме да получаваме писма от различни институции, че старият собственик им дължи пари.

Днес мисля, че го търсиха за да му връчат призовка, но казах, че той вече не живее тук.

Имотът е купен с ипотечен кредит, без тежести към датата на покупката и би трябвало банката всичко да си е проверила преди отпускането на кредита.

Имам ли основание да се притеснявам?
Теоретично няма повод за притеснение.
На практика не е изключено да ти вкарат малко адреналин по грешка.
Наглеждам имот на близи,които заминаха уж за малко зад океана и си останаха там преди години.
Та не е ясно как много след като са заминили моите хора там се регистрирала особа ,дължаща на много хора много пари.Идваха разни притеснителни неща по пощата,но до там.
Един ден излизам от там (ходя два пъти седмично да проветря и да полея цветята) и зад гърба ми двама хм не точно държавни служители а по скоро в сивия сектор.Явно някой изнервен от завлечените ги пратил....Не беше приятно,макар да не пострадах физически още имам едно особено чувство докато отключвам и заключвам като ходя.

# 661
Напълно съгласна Naughty Продавачът, от когото купувам, си има договор с брокер и му дължи комисионна. Но аз на неговия брокер не дължа нищо. Ако си имам мой, дължа на него. Ако действам сам не дължа никому нищо. Ако брокерът на продавача има нахалството да иска комисионна и от мен спокойно го пращам по дяволите - нищо не съм подписвал с него и нищо не му дължа. Да си взема трите процента и да не ламти за шест Close

Малко ще подгрея манджата за брокерите, да ме прощавате. Ако следваме тази логика и я приложим и за наемите, тогава защо плащам половин наем комисионна(а другата част взема от наемодателя) на брокера при положение че не съм го наел чрез договор, а само съм му казал да търси? Прецакал ли съм се? Според Вас при покупка на жилище, ако кажа на някой брокер да ми търси, но не подпишем договор, ще бъде ли справедливо да му плащам аз, а не продавачите, с кои най-вероятно има такъв? Практика ли е да се сключват договори между продавачите и брокерите?  Като казват, че някъде комисионна е за купувача, това означава ли че нямат договор с продавача? Какъв е по-честият случай договорите да са между продавача и брокера или между продавача и брокера? Всички, които продават ли сключват договори и всички които продават ли сключват договори с брокера? Ако нямат договор с продавача, тогова самарянство ли проявяват, че продавачът ще прибере пари и няма да им плати. Ясно е, че за брокерите е важно да си приберат процентите и не ги интересува от коя страна ще ги вземат.
Това чии интерес защитава брокера малко ме обърква newsm78  Техният интерес е да се продаде жилище и да си приберат парите, без значение с коя от страните имат договор. Изключение е ако имат някакви дългосрочни(или намерение за такива) взаимоотношения с една от страните.

# 662
Кв. Подуяне административно е разделен и има част и в район Подуяне (ул. Златоструй, Яворица, тази част) - някога там имаше къщи, сега не знам как е.
Сега е е позастроено, имам приятел, който живее в нова кооперация на "Златоструй" - всичко отвъд ж.п. линията сега се води в кв. Сухата река, район Подуяне, не в кв. Подуяне.
В нотариалния акт на имота ни в квартал Редута е посочено, че се намира в местност Подуяне, но пък административния район е Слатина. Така че Подуяне се оказва наистина широко понятие Laughing

# 663
  • София
Имам въпрос, който се нуждае от адвокатски отговор.Затова може би той не е за тази тема, но да попитам:
Възможно ли е родител да продаде на детето си своята част от недвижимото си имущество?

# 664
Сега е е позастроено, имам приятел, който живее в нова кооперация на "Златоструй" - всичко отвъд ж.п. линията сега се води в кв. Сухата река, район Подуяне, не в кв. Подуяне.
В нотариалния акт на имота ни в квартал Редута е посочено, че се намира в местност Подуяне, но пък административния район е Слатина. Така че Подуяне се оказва наистина широко понятие Laughing

Именно Simple Smile Нямам идея защо е  районирано така, според мен няма много логика в район Подуене да не се включва кв. Подуене, а кв. Подуене да си го има, но да е в друг район. Но за хората общо взето е ясно кое къде е Simple Smile

# 665
Имам въпрос, който се нуждае от адвокатски отговор.Затова може би той не е за тази тема, но да попитам:
Възможно ли е родител да продаде на детето си своята част от недвижимото си имущество?
Да! Може да я дари, да я продаде, всичко може, само под наем не знам дали може да му я пусне, но що пък да не може Laughing. Без майтап- може да. Там имаше някакви тънки моменти, че дори да я продаде или дари има запазена част, която може да ползва докато е жив...едната форма на прехвърляне на собствеността можеше лесно да се оспори от други наследници...затова най добре беше май прехвърлянето да е възмездно-чрез плащане или с условие за гледане.

Последна редакция: пт, 01 апр 2016, 15:20 от potrebitel7777

# 666
Разбира се, че може, а също и под наем може да я даде. В известни случаи има значение дали я е продал или подарил. Ако примерно има няколко деца и родителят иска само на едното да остави имота, по най-различни причини. Ако просто го подари, другите могат да оспорват, докато ако продаде, много по-трудно се разваля продажба. Трябва да се докаже, че е била фиктивна, а това на практика не може да се случи.

# 667
Разбира се, че може, а също и под наем може да я даде. В известни случаи има значение дали я е продал или подарил. Ако примерно има няколко деца и родителят иска само на едното да остави имота, по най-различни причини. Ако просто го подари, другите могат да оспорват, докато ако продаде, много по-трудно се разваля продажба. Трябва да се докаже, че е била фиктивна, а това на практика не може да се случи.

Тамън дописвах и гледам и ти, изучили сме се и двамата  Laughing

# 668
Колко голямо е това дете?
Въпреки че, още от момента на зачеването то може да придобива, тоест - води се правоспособно Peace
Може да наследява, ако е заченато, а от раждането-да е носител на права. Да уточня.

# 669
Ако просто го подари, другите могат да оспорват, докато ако продаде, много по-трудно се разваля продажба. Трябва да се докаже, че е била фиктивна, а това на практика не може да се случи.

Защо да не може? Скоро нотариус ме убеждаваше, че дарението между роднини е по-сигурния вариант, фиктивната продажба може да падне, ако липсва бележка от банката, че определената сума не е реално преведена на продавача.

# 670
О, категорично с продажба е най-сигурно. Даренията често се оспорват и падат...при нарушени запазени части и прочее. Приживе можеш да прехвърлиш и цялото си имуществото на едното си дете само например и никой нищо не може да ти каже...

# 671
Има кв. Подуене в район Подуене, но в район Подуене има и кв. Сухата река, и кв. Левски В и Г, че дори и кв. Хаджи Димитър е административно в този район.

Квартал Подуяне не е в район Подуяне, а в ройон Оборище.
Район Подуяне граничи с квартал Подуяне, намира се на север от него, "над" бул. "Ген. Данаил Николаев".
Така е Peace
Относно имотите най-добре е да се обявяват по улици,но за съжаление не е така.

# 672
Ако просто го подари, другите могат да оспорват, докато ако продаде, много по-трудно се разваля продажба. Трябва да се докаже, че е била фиктивна, а това на практика не може да се случи.

Защо да не може? Скоро нотариус ме убеждаваше, че дарението между роднини е по-сигурния вариант, фиктивната продажба може да падне, ако липсва бележка от банката, че определената сума не е реално преведена на продавача.

Има законодателно изискване че суми над 15000лв,а от тази година и над 10000лв могат да бъда плащати само чрез банков превод,Документ за това всеки уважаващ себе си нотариус изисква и вписва в договор за покупко-продажба.Тоест тя като сделка на освонание липса на разплащане не може да бъде оспорена. Peace

# 673
Съни, между 50 000-70 000 евро, но моите наблюдения са само за виница, защото предварително решихме, че ще купуваме там.

# 674
Да кажа и аз за Виница, действително тристайните са около 55-65 000 евро, зависи на какъв етап се купува. Аз си купих  там тази година двустаен за малко над 40 000 евро, завършен до ключ, ако искаш пиши на лични, за да ти дам контакт на строителя, в момента строят нова сграда в квартала и може да има нещо там.

Общи условия

Активация на акаунт