Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 268
  • 824
  •   1
Отговори
# 720
От цялата работа разбрах, да си стискам палци, да няма апетити, защото реши ли някой да строи там, няма значение собственост, статут и закон  Shocked

# 721
  • In the shadows of my mind
Правилно си разбрала Simple Smile Но там като цяло не ми се вярва скоро отново да застрояват, поне доколкото познавам района (и аз живея наблизо  Laughing ). Ако пък усетиш, че нещо става, и някакви хора редовно наоколо мерят и сондират, продавай и бягай  Mr. Green

Gabriele07, както ти е писала и Черна станция - явно не ви е било описано всичко в документите и договора. Имахте ли адвокат при сделката (при предварителния, в последствие), или само с брокер движехте нещата? Трябвало е всичко много внимателно да се чете и да се включва като клаузи ясно и точно. Ако го е имало описано в договора - нямаше да имате проблеми и поле за волни изяви от продавача.

# 722
  • София...........
Вярно ли е , че има проблем и защо? - при закупуване на жилище с банков кредит от собственик , който го притежава жилището по-малко от 3 години?

Благодаря  bouquet

# 723
divna_,
Собственикът дължи данък 10% на разликата продажна-покупна цена,ако това е проблем newsm78
Скрит текст:
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

# 724
  • Sofia
Момичета,бихте ли ми казали на какъв етап от строителството ЧЕЗ могат да прекарат ток (не промишлен, а битов) в нова сграда?

# 725
Момичета,бихте ли ми казали на какъв етап от строителството ЧЕЗ могат да прекарат ток (не промишлен, а битов) в нова сграда?

Момченце съм, но ще ти отговоря набързо, без да съм запознат в дълбочина.
Битов ток, или по-точно индивидуални партиди по битови цени ще има едва след като сградата вече има АКТ 16. Докато се стигне до узаконяване се предполага, че сградата е захранена с ток, но промишлен, с един централен електромер и сложени други(контролни) след него, колкото да показват горе-долу, но винаги има разлика между централния и сбора на контролните .

Няма ли АКТ 16, НЕ МОЖЕ да има индивидуални партиди, може да има само контролни е-ри и някой по инициативен да обикаля апартаментите всеки месец и да вика " Жоре, тоя месец имаш 93 лв, дай...Гери, кога ще се прибирате от почивка да ми дадеш 115 лв за миналия месец". Махленска история Laughing

Много е относително, зависи от техническите характеристики, но често дори и да е узаконена сградата, инвеститорът не изгражда трафопост(защото той трябва да даде парите) и не може да се мине на битови партиди.

За съжаление не е рядко, когато сградата така и не вижда заметния АКТ 16 и обитателите си живеят(незаконно) с години на стопански ток, който си го делят всички в сградата, имат проблем със събирането на парите, качеството на тока е лоша- но както се казва проба-грешка, всеки преценява риска, който може да поеме.

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 16:58 от potrebitel7777

# 726
Искам съвет.. Гледам 2 апартамента, всеки от които има плюсове и минуси, ще ви пусна обявите, но нека да ви изброя рзликите според мен и ще помоля за мнение, вие на кой бихте се спряли?

И двата апартамента са на един етаж - 2-ри.

Минуси на апартамент 1 -

- Северен (  по-студен, по-мрачен)
- почти липсва тераса ( много трудно би се простирало)
- Блокът е почти на улицата, така че отдолу минават коли, макар и да е малка улица
- По-малка квадратура на хола

Плюсове:
- Среден апартамент
- Не е на последен етаж
- Добро вътрешно разпределение и прави стени, които биха се използвали
- Лесно биха се наредили мебели
- Хубава гледка ( градинка, макар и да се виждат панелки)
- Цената е в полза на севрният с 3000 евро по-малко

Апартамент номер 2 -

Плюсове
- Южен
- Топъл, по-светъл
- Нормална тераса, на която може да се простира
- Вътрешен, не гледа към улицата и е по-тих
- Няма коли да ти пърпорят

Минуси
- Последен етаж ( макар и 2-ри, отгоре е таванска плоча)
- Има гледка, но е малко забито с гледка към блокове,склад и се вижда Витоша в един ъгъл Simple Smile
- Холът е с криви стени, стеснява се и по-трудно биха се наредили мебелите, има повече прозорци от ап.1 и реално кухнята би била доста малка, защото няма достатъчно стена преди прозореца, за да се нареди
- По-скъп с 3000 евро

Моля, да кажете какво мислите като не приемам отговори, нито един от двата... просто искам мнение, ако трябваше да купувате, на кой бихте се спряли? Благодаря предварително...  bouquet

Последна редакция: чт, 07 апр 2016, 16:08 от jalana

# 727
А защо е крива стената при втория ап. ?Питам,в смисъл, не може ли да се оправи?

# 728
Ми така е строежа на самият блок, в смисъл не е крива случайно  Laughing явно нещо са нагаждали по проекта, то се вижда на снимката под какъв ъгъл завива. Просто самият хол се стеснява в единият край... Ако тръгнем да я изправяме, хола доста ще отеснее

# 729
Погледни ти лично с кои проблеми ще ти е по-неприятно де се справяш
 Липсата на тераса ще решиш със сушилня. Шума или евентуален ремонт на покрива за теб е по- големия проблем.Ако не беше последен етаж-категорично втория.

# 730
Боже, почти 930 евро за апартаментче в Младост 3. Явно всичко е възможно.  Confused

Среден апартамент - чудесна акустика от съседите. Не бих си го причинила. Не знам какво се разбира под по - топъл? В нас без никакво отопление (топлим се на ток), темпрературата в северо-западна външна стая е 16 градуса. Всичко зависи от качеството на строжа.

# 731
Боже, почти 930 евро за апартаментче в Младост 3. Явно всичко е възможно.  Confused

Среден апартамент - чудесна акустика от съседите. Не бих си го причинила. Не знам какво се разбира под по - топъл? В нас без никакво отопление (топлим се на ток), темпрературата в северо-западна външна стая е 16 градуса. Всичко зависи от качеството на строжа.

В Младост цените на ново, отдавна са доста високи Simple Smile Но това не е цената на тези апартаменти, аз взимам от инвеститор, а не от агенция, така че цената на квадрат е по-ниска и различна от тази на обявите..

Иначе досега не съм живяла в среден, но понеже живея във външен си мислех, че е по-добре в средата на по-топличко, но не се бях замисляла за съседите. Иначе сушилня не ми е вариант, имам сумати дрехи, които не са подходящи за сушилня..
Винаги северните апартаменти са по-студени от южните.

Идеята е да го продам след няколко години и се чудя за хората, кой би бил по-приемлив ........

# 732
В Младост цените на ново, отдавна са доста високи Simple Smile Но това не е цената на тези апартаменти, аз взимам от инвеститор, а не от агенция, така че цената на квадрат е по-ниска и различна от тази на обявите..
То си е включено вътре. На хората, които се занимават с продажбите се плаща колкото на брокер.

# 733
Аз бих предпочела 2-рия, особено, ако е с идея след някоя и друга година да се продава. Колкото до последен етаж - 10 г. живея в такъв, беше ново строителство, досега не съм имала проблеми с покрива. Само след градушката се наложи смяна на улуци и подмяна на някои елементи /не знам как се нарича този материал, като плочки са/, всеки плати съобразно % идеални части.

За стените - и при нас едната е така - просто парцела е бил като неправилен трапец, затова така е и построен. Разликата не е много голяма, но се чувства в един по-скрит ъгъл, защото заради подпокривното пространство се получават скосени ниши и на нас не ни пречи. Съседите под нас,  мисля, че са си изправили стените с гипс-картон. Но, все пак разликата е важна - дали се губят 5-10 или 20 см.

За мен, един южен и слънчев апартамент винаги е за предпочитане за живеене и за продажбата. Терасата е плюс, градинката също.

# 734
То си е включено вътре. На хората, които се занимават с продажбите се плаща колкото на брокер.

Aз знам, че плащам на моя брокер, просто цената е  различна от обявената в имоти Wink Иначе на самият инвеститор не му плащам като на брокер предвид цената на кв. метър, на която продава....

jfjallen, мерси за мнението ти, точно такъв тип мнение търсех, принципно северният е с по-хубава гледка, но е факт, че е хладен, най-малкото другият му се нагрява плочата веднага щом грейне слънце.. По-скоро стените ме притесняват и дразнят е точната дума, но може би като се продреди и заприлича на дом, ще е по ведро. Няма да мога да ги изправя, прекалено голямо е стеснението..

Идеята е да живеем 5 години там и после да търсим по-голямо жилище. За съжаление нямам голям избор на апартаменти в Младост 3 за ново строителство и трябва да избирам от 2, които не харесвам толкова... но местоположението е много важно за мен, защото в съседният блок е майка ми и имаме друг апартамент, а чакаме и бебе. Просто се надявам да взема правилното решение и след някоя година да мога лесно да го продам  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 07 апр 2016, 07:17 от jalana

Общи условия

Активация на акаунт