Зъбките го мъчат вече, ОКТОМВРИйското човече - еп.2

• 49 917
  • 724
  •   1
Отговори
# 600
  • Сливен
TTDD, тази кърма, от която е пило бебето въобще не е трябвало да я замразяваш, дано знаеш коя е тя, за да я изхвърлиш. Имало е дни когато Тео е пил от шише кърма и само след час не е искал остатъка, каката също намира разлика (предлагам и често като остане, но я пие само тогава когато е пил минути преди това, а огато са минали час-два и тя не я иска). Иначе и другото е вярно - през различните периоди и кърмата е различна според нуждите на бебето - имам много замразена кърма, в повечето случаи Тео си я пие, но има такива, в които не я харесва и я изхвърлям.
Бебо, и бебетата като всички хора са строго индиввидуални, няма как да знаеш на какво ще свикне едно дете. Ако се притесняваш можеш от време на време да взимаш по някое купено пюре и да разнообразяваш така.
Слагате ли бебетата вече седнали? Аз го слагам от време на време само за проба, малко остана до 6-ия месец, а и той постоянно се напъва да сяда. Даже на последната разходка в парка го сложих в коша за новородено така и му беше много готино. Вече и шезлонга надигам на по-изправено положение. Искам да го захраня на столче за хранене и затова го подготвям за този момент. Вече нямам търпение да стане на 6 месеца, толкова много нови неща ще му се случат. Много обича да подскача на краката ми, така че предполагам и в порходилката ще му хареса. Аз лично ще ползвам такава, знам че много от вас ще пропуснат, но моя опит с по-големите е положителен в това отношение, а и той вече се изнервя от това че е любопитен за нови неща, а  нищо не може да прави.
Хубав ден  Hug

# 601
Привет, момичета,
Днес при нас зимата се завърна, от сутринта вали сняг Crazy
Kalina.мажа само мястото на съответното зъбче
Roxanna аз слагам може би от около две седмици Мария седнала в мен, тя също иска непрекъснато да е седнала  даже в по-изправената позиция на шезлонга иска да е още по-изправена. Аз също се надявам да седи стабилно до захранването, за да я сложа в столчето за хранене. Алекс си ядеше само в столчето, сложено до масата. И сега е така, сяда, яде и става, знае че се яде само на масата. Аз също ще ползвам проходилка  Peace
Хубав ден на всички!

# 602
Здравейте,
Калина също я слагам седнала и доста се забавлява.

Днес й купих нова бибка, защото старата ни на Avent беше от 0 до 6 месеца. Много й се радва - пее й, говори й, разглежда я с итерес Laughing

Мамите, които са захранили - слагате ли кърма/АМ в пюрето (морков, тиква, картоф) или го разбивате във водичката в която се вари? Rolling Eyes Едни слагат, други не - обърквам се  ooooh!

# 603
ShikeR, проверявах и пише, че АБ пречи на пробиотика и затова да се дават с 3 часа разлика, което и аз знам и правех. Както и да е, спрях засега Био Гая-та утре ще я продължа, защото днес ни е последен ден на АБ. Мисля да я давам само седмица - две, за да се повъзстанови чревната флора (доколкото е възможно) и да я спра...

Baby-G, не мога да помогна, защото съм давала само купени пюрета, в които не слагах АМ защото забравих  Rolling Eyes

Симона я слагам седнала засега само в шезлонга. Мисля като навърши 6 месеца ама и аз не знам как се процедира, с възглавници ли трябва да я подпирам, сама ли да чакам да прави опити или да започна да я слагам  Rolling Eyes тя засега не напира много да сяда де...

Bubbi, а как разбираш, че там ще избие зъбче на съответното място за да намажеш? Подува ли се, зачервява ли се?  Embarassed

За проходилката бях писала и преди, че сигурно и ние ще ползваме, но по натам. Усещам, че ще дойде момент, в който това дете ще иска да ходи навсякъде, а аз няма да мога да търча непрекъснато след нея, нито да я оставя да пада, (макар, че казват, че е полезно), така че ще дойде ред на проходилката...

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 15:26 от Анонимен

# 604
  • Italia
За сядането педиатъра ни каза,че към края на петия месец е най удачно да започнем да я подпираме с възглавници. Иначе аз я слагам за кратко върху колената ми.
Пюретата ги разреждам винаги 7 кърма.  Peace
И ние взехме нова бибка,за след шестия месец,но като я сложи в устата започват позиви за повръщане. Дали й е голяма все още ?  newsm78
Допълвам се- и ние ще ползваме проходилка,дори вече сме я купили

# 605
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
И Валери постоянно иска да е седнал,даже като го сложа да лежи се набира с вратлето нагоре,но не може да стане хахах Все повече иска да разглежда наоколо и ръмжи,когато трябва да легне.
Като бяхме на консултация педи ми каза,че може вече да го слагам полуседнал на 45 градуса,също и подпрян на възглавници.Ние още нямаме столче за хранене и нямам търпение като ги купим и почнем да го захранваме какви ли физиономии ще прави.
Още нещо,което ЛЛ направи,беше,че като я питах за забелването на пишлето и тя реши да го погледне.И ей така,без да се измие или нещо друго,му дръпна кожичката надолу.Каза,че много лесно ставало и можело и още.Аз първоначално се зарадвах,но на другия ден като му дръпнах кожичката надолу,за да го измия и какво да видя - имаше кръв.Изпитах ужас и много се притесних,звъннах й,но не вдигаше.После потърсих инфо в интернет и попаднах на тема в бг мама за абсолютно същия проблем и се успокоих.Било нормално и минавало като се маже с риванол.
Ох,много дълго стана,но исках да споделя.
И при нас времето е гадно,но нали е зима все още,нормално е.
Също и при нас го има момента с по-честото огладняване,явно наистина има скок в растежа.
Хубав ден,мамчета Hug
П.С. Майка ми ми каза,че аз като съм била на 5 месеца съм сядала самостоятелно.Но това мисля,че не е за хвалене,даже напротив.Едно време не са били толкова наясно с това кое е вредно и кое полезно за бебета.Добре,че нищо ми няма хахах

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 15:21 от sss_sss

# 606
  Моя чаровник го изправям до седнало положение в скута ми, когато се задави при сучене още от преди няколко седмици. Иначе и той самия се мъчи да прави коремни преси, за да се изправи. А, пък вече, откакто се обръща, изобщо не иска легнал по гръб. Какъв беше този нашия ортопед от клиниката в Горна баня, ама ни каза, че няма проблем да го държим седнал.

Аз съжалявам, че накупих няколко биберона, той не иска изобщо да суче биба, направо я плюе.

Да попитам: има ли майки, които захранват или ще захранват с бульон от месо/риба/кости, жълтък, кисело мляко... всички ли захранват първоначално само със зеленчуци?

sss, аз съм решила да не забелвам пишлето на малкия. На последната консултация педиатърката, без да я питам, каза, че е рано да се забелва, нека направел 7, 8 месеца. Междувременно четох по въпроса, питах майка ми, питах свекървата, никой не е забелвал.
Трябва да я предупредя да не го пипа по пишлето изобщо. Лелее, какви са тези доктори, дето без да те попитат дърпат... цц

Тук слънцето се скри и си стана доста студено. Добре, че успях да изкарам малкия на слънце малко. Вие позволявате ли да се пекат бузките на слънце или само ръчичките. Аз доста често му пека и по някоя бузка. По едно време беше хванал лек тен на едната бузка  Sunglasses

# 607
Kalina,  бяха съвсем леко подути венците, но първо никнат долните два резеца, та горе долу знаеш къде да намажеш Laughing
Kinglis дай някаква информация за този тип захранване, звучи интересно. Аз също смятам със зеленчуци да захраня, колебаех се между зеленчуци и каша, но понеже най-вероятно от 7 месец ще продължа със захранване, водено от бебето, реших все пак да е зеленчук.

# 608
Bubbi, дано да си добре с английския  Simple Smile

http://www.westonaprice.org/childrens-health/feeding-babies/

# 609
Аз много мислих тия дни дали да не купим на Дани бънджи (не бънджи гащи), но се разубедих. Може и да й хареса, но ми се струва, че малко ще се ползва, а и нали и то се отрича от ортопедите. Иначе в проходилка ще я слагам като му дойде времето, имаме подарена.

Аз мляко не слагам в пюрето, но на много места чета, че е добре да се слага АМ, кърма или някаква мазнина, например зехтин. Аз разреждам с водата, в която са се варили зеленчуците и после дохранвам с АМ. Когато заместим хранене вече ще слагам по няколко капки зехтин.

# 610
Kinglis,мерси за информацията, доста забавно четиво  Simple Smile Не мисля,че е моя начин на захранване. Желая ти успех!
Приспах народа и  ми остана малко време само да напиша още някои неща във връзка с линка,който си дала. По принцип съм съгласна с много от нещата, но конкретната статия ме загуби в момента, в който беше препоръчано използването на сурово вместо пастьоризирано мляко за приготвяне на бебешки храни. Аз съм човек, който вярва в науката и смятам, че пастьоризирането и ваксините са спасили милиони хора от смърт. Дали в общоеволюционен план това е добре или зле, предвид пренаселването, замърсяването и т.н. не искам да коментирам, защото ще навлезем в едни води, дето най-вероятно ще ме модерират Simple Smile
Но съм съгласна, че в биологичен смисъл захранването има смисъл, когато се дават вещества, необходими за изграждането на важни структури на организма. За мен основната храна на детето до 1-1,5 години е млякото- кърма или адаптирано, при невъзможност за кърмене.  Никога повече  в живота на човек активността на лактазата не е толкова голяма както в ранна детска възраст. На това се дължат и някои твърдения, че възрастните не трябва да пият прясно мляко.
Захранването, така както аз го разбирам, е представяне на малкия организъм и незрялата му храносмилателна система на различни по консистенция храни, за да свикне с това и на малкото любопитно човече на различни вкусове, които ставайки му любими, по-нататък през живота му ще му носят чрез храната биологично активни вещества. За мен термично обработените плодове и зеленчуци изпълняват тази роля, нищо повече. Повечето витамини в плодовете и зеленчуците са фото и термочувствителни, т.е. разрушават се от светлина и топлина. Така че практически в пюретата, които варим, за съжаление няма нищо или почти нищо от тях. Но пък са вкусни на бебетата, имат по-твърда консистенция и в определен момент, когато са готови, дечицата ще започнат да ядат съответните познати зеленчуци или плодове в суров вид, което вече би им донесло витамини. Съгласна съм  и че сравнително рано трябва да се дават продукти от животински произход. При моя син втората въведена храна след зеленчуците беше месо, след това жълтък. Мисля и сега така да направя.
И още нещо, мисля, че всеки организъм има генетична памет и детето трябва да бъде захранвано, с храни, които са типични за мястото, където живее. Скоро четох статия по този повод, за първите храни, които са различни в различните части на света. Едва ли малкото ескимосче го захранват с морков, по-вероятно е да хапне риба. Африканските майки давали сдъвкан черен дроб, но сигурно има важна еволюционна причина за това. Африка е континента с най-голяма честота на хемоглобинопатии и оттам анемия, така този обичай очевидно е в тази връзка. Но не виждам причина да го правим и по нашите географски ширини.
Извинете, доста дълго стана, желая спокойна нощ на всички!

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 22:13 от Bubbi

# 611
Добър вечер! Да се отчета от ДК: +700гр(6700гр.) и +2см(64см). Добре се движи. Поговорихме за захранването с педи. Добре е,че съм започнала с тиква. Каза когато заместя хранене да започна да давам плодово пюре сутрин (в 9 newsm78). Като заместя и него да мина следобяд на каша. Попитах дали мога да я слагам седнала в мен - каза, че като гледа Ния каква е- се чуди защо не съм го направила. Това било подготовка за самостоятелното седене, но да не прекалявам все пак.

# 612
Но исках да ви питам нещо друго - незнам дали ще е така и за напред, но в петък пътувахме с малчо и понеже не бях подготвила пюре, купих едно на Хип био тиква .... и да ви кажа от него и първите лъжички не ги чдеше много въодушевено newsm78 Дали може да свикне на домашни и да не иска да яде купените, защото аз имам идеята по- натам да хапва и готови?
Ти опитвала ли си тиквата на Хип - в сравнение с домашната, е отвратителна. Има много сладък първоначален вкус, но след това има ужасно горчив послевкус. Също така е много течна и консистенцията е много водна. Откакто му ги варя аз, нямам намерение да купувам. Поне тези, зеленчуковите, защото дори на мен са ми вкусни.

В началото слагах кърма, за да има все пак някакви мазнини, а и вкусът да е познат. След четвъртата седмица, слагам една лъжичка от бебешките, което се равнява на половин чаена, преварен зехтин. Пасирам ги с водата, в която съм ги варила, защото в нея остават част от витамините Simple Smile

# 613
Bubbi, съгласна съм с всичко, което си написала...в тази връзка на 8 - 9 месеца детето не може ли вече да хапва пресни плодове (без силни алергени, разбира се)?

Altaya, учудвам се, че са ти препоръчали да заместиш хранене с плодове пюре... Rolling Eyes

Аз съм опитвала тиквата на ХИП и е всичко друго но не и отвратителна. Няма никакъв горчив послевкус и подобни. Мисля, че вече обсъдихме кой смята да дава купени и кой домашни пюрета не е нужно постоянно да се обяснява как само едните са ок, а другите не стават. Всеки вече си е преценил за себе си  Peace

# 614
  • Italia
Аз също опитах тиквата на Хип. Хареса ми,не усетих горчив вкус,а пък малката просто я обожава. Вече яде по цяло бурканче от нея,и то за отрицателно време. Като не мога да намеря домашна тиква,предпочитам да дам пюре,отколкото да купя някаква,за която не знам къде и как е расла. Същото важи и за други зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт