Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 10

• 93 503
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
  • София
На някой дали са му споменали в аптека кога се очаква да приключи тази криза с фраксипарин? Аз съм на фраксипарин 0.3 и ми е изкл. трудно да го намирам. 0.4 се намира чат пат. Наложи ми се да ползвам 2 инжекции да вадя 1 капка.

Казаха ми в една аптека, че имало и клексан 0.3, аз в интернет не виждам такава разфасовка. Не било познато, защото изкл. рядко се предписвал клексан 0.3. Не знам кое е по-зле да вадя капка или да сменя продукта, не че клексана е по-ниско качество, но вече над 6 м. съм на фраксипарин.

# 556
Клексана уж е по добър от фраксито, но ако искаш се консултирай с доктора назначил ти фраксито  Peace Момичетата си взимат и Зибор, което предполага че може да се сменят, но не съм толкова добре запозната  Peace Peace

# 557
Аз доста се бях запасила и като взе да ми свършва лекарката ми каза да си взема Зибор, защото принципно и клексана е дефицит. Аз случайно влезнах в кварталната аптека и намерих една кутия, после на нишава в друга аптека пак случайно взех още две кутии. Намират се, точно като не ги търсиш. Аз очаквах повече никога да не го видя фраксипарина, ама ей на, имам си до края. Зибор иначе има, но трябва да питаш от колко да си слагаш, че има пак разновидности от рода на 2500 и 3500.

# 558
Здравейте! Имам флеботромбоза с давност 9 месеца, днес са излезли резултатите от генетичните изследвания и съм хетерозиготен носител на Мутация MTHFR C677T.
Прегледа при съдов хирург ми е чак през септември и се чудя има ли някой с такава мутация и как протича бременността при такива пациенти. Наясно съм само, че е свързано с неусвояването на фолиева киселина.... според вас има ли вариант за хепаринова терапия?

faberje88, аз имам хетерозиготен носител С/Т по MTFHR - мутация C677T.
Това означава, че не усвоявам изцяло фолиева киселина.
За тази цел трябва да пия метилирана фолиева киселина Neopholic Meta - тогава количеството, което не усвоявам, няма да се натрупва в организма и да пречи. Това ме посъветваха и от Националната генетична лаборатория в Майчин дом, и имунологът, при който отидох след това - доц. Русев. Не е необходимо да пия по-високи дози ФК, защото освен от хапчетата се сдобиваме с ФК и от храната.

Имаш ли други мутации, освен MTFHR в генетичните изследвания?

За флеботромбозата е добре да се консултираш с хематолог. И май не е добре да отлагаш.
Аз съм с тромбофилия (хомозигот 4G/4G на PAI) и пия профилактично аспирин протект (или ацетизал кардио) за разреждане на кръвта.

Хепариновата терапия ще я правя след като забременея (пак), но тя е заради PAI-то и заради високите тромбоцитно-левкоцитни агрегати (ТЛА).

При мен в коментара под изследването е посочено: хомозиготно носителство на мутация алел С677Т и комбинирано наличие на двата генетични дефекта  MTHFR C677T, MTHFR A1298C.... нищо не ми говори, а в момента няма с кого да се консултирам.  newsm78

# 559
  • София
faberje88,
бих препоръчала да пиеш Neofolic Meta вместо обикновена ФК. Ако искаш изчакай да се консултираш с доктора си за всеки случай.

# 560
Baltazara, аз смених  fraxi с clexan при мен нямаше никакъв проблем.
Фаберже, първата мутация означава, че трябав ад пиеш метилирана форма на фолиевата киселина, аз съм със същата мутация.
MTHFR12988C хомозигот или хетеро?

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 20:32 от Анонимен

# 561
Фаберже88, аз съм с комбинирано хетерозиготно носителство и по двата 677 и 1298 на MTHFR. Коментарът е, че е намалено усвояването на фолиева киселина с 50%. Други препоръки са, освен приема на метил формата ( като неофолик мета), да се приема витамин В12- пак метил форма, аспирин протект или ниско молекулярен хепарин. Да се изследват АФА. Хомозиготните носители имат по-сериозни проблеми - нямам информация за това. Не разбрах дали си хетерозиготен или хомозиготен. Все пак, трябва твоя док да каже кое ще е добре за теб. Хубавото е, че си има терапия за всичко Simple Smile

# 562
Момичета, аз все още не съм бременна, но имам назначена терапия при бременност - аспирин през вечер и фраксипарин 0.4 през ден. Притеснява ме това, което пишете - че не се открива по аптеките. Четох по-назад в темата, че има в Сърбия, Румъния, Македония, но не разбрах каква е процедурата там. Освен в Румъния. За Сърбия и Македония имате ли информация как се взима? Трябва ли по-специална рецепта и има ли проблеми по границата? Знам, че се притеснявам едва ли не за нероден Петко, но искам да съм подготвена...

# 563
  • София
blackisback, спокойно, вече се появи фраксито от 0,4  Peace Не навсякъде го има, но тенденцията е да се запълни пазара. Докато го нямаше (имаше период без никакво фракси, нито 0,6 , нито 0,4...) аз си слагах клексан - аналози са  Peace

# 564
  • Варна
Здравейте момичета! И аз имам назначен АП и фракси през ден. Но вече проверих в няколко аптеки и дори ми казаха, че вече нямало да има по аптеки, ами само в болниците... Къде го намирате?

# 565
  • София
Поли, в Марешки до нас си има редовно  newsm78 И фракси, и клексан  Peace

# 566
Пратих мъжа ми довечера да види в нашия Марешки.

Момичета, вече втора приятелка (първата от която лекар) изпада в ужас, като й казвам аспирин протект по време на бременност, че ми е част от терапията. Не се пило аспирин в никакъв случай. Аз им казах, че имунолог ми го е изписал, но се чудя това дали не се отнася за обикновения аспирин?

# 567
Пратих мъжа ми довечера да види в нашия Марешки.

Момичета, вече втора приятелка (първата от която лекар) изпада в ужас, като й казвам аспирин протект по време на бременност, че ми е част от терапията. Не се пило аспирин в никакъв случай. Аз им казах, че имунолог ми го е изписал, но се чудя това дали не се отнася за обикновения аспирин?

Много момичета са на такава терапия и имат успешно износени бременности  Peace  Можеш да се консултираш с доцент Паскалева и при бременност да ходиш да си пускаш изследвания при нея за да си по спокойна  Hug

# 568
Аз ходих при доц. Русев. От него ми е терапията с аспирина, фраксипарина и интралипида. Вярвам му. Друг лекар също ми потвърди аспирин по време на бременност. Приятелка износи две деца с такава терапия. А и самия факт, че има такава тема тук вече с 10 продължения, говори, че е нормално това. Но се чудих защо тези хора така настръхват при споменаването на аспирина?

# 569
Доцент Паскалева е хематолог, не имунолог  Peace Тя ще гледа как ти се отразяват дозите на организма и пуска определен вид изследвания, които ги няма по лабораториите  Peace

Защото всички знаят, че аспирина предизвиква кървене и когато не са запознати с нещата се изказват компетентно  Wink

И въпреки това, моят съвет е да се видиш с доцентката  Wink

Общи условия

Активация на акаунт