Песен за огън и лед 23 - Never give the enemy his wish

• 45 233
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Да, може Джейни да се помоли пред язовото дърво и да получи някакви указания от Бран, знам ли.
Почнах да си развивам една теория за сватбата на Роб и Джейни. Не е възможно Тивин всичко да е планирал предварително. Според мен Сибел е поставила основите на нещата, а Тивин се е възползвал.
Роб и дружина нападат замъка и го превземат. Какво се случва оттук нататък - вземат цялото семейство в плен, държат ги с години, искат откупи и т.н., изобщо - неясно е какво може да им се случи и нищо не печелят.
Сибел набързо решава, че ако Роб се "възползва" от дъщеря й, ще бъде много по-снизходителен към семейството, поне от кумова срама. При толкова знатни девици с откъснат цвят, които в последствие се женят сполучливо, не мисля че е била много притеснена от "обезчестяването". Пък и синовете й вероятно са й по-важни. Вероятно въобще не се е надявала на сватба, но добре е преценила Роб и чувството му за чест, което ще го накара да се чувства виновен.
Роб захапва въдицата и се жени за дъщеря й, което обаче е измяна спрямо Ланистър. Сега какво да прави Сибел? Възползва се по най-добрия начин. Преди да потеглят с Роб към Речен пад, оставя указания на семейния майстер да пише на Тивин Ланистър, което му идва дюшеш.
Теорията ми издиша обаче, ако майстера е подбран заедно със семейството и е нямало кой да изпрати въпросното писмо. Но и пък как Тивин ще даде указанията предварително също не е ясно - нападението на Роб в този район не се очакваше.

# 526
ПРолога според мен ще е свързан ще е поглед към случващото се в Чертога, но не през гледната точка на Церсей - може да през гледната точка на Не- Грегър  или Кибърн например. Церсей трябав да чака да убият Томен, после Мирцела, после да дойде Тирион или Станис и едва тогава могат да я убият.

# 527
теорията ти издиша. Всички са чували за Нед Старк, който се е възползвал от Ашара и дори има копеле от нея - според официаланта версия - но това не го е спряло да изпълни дълга си спрямо Кейтлин Тъли и да се ожени за нея. Раб Старк се знаеше че е сгоден за дъщеря на Фрей. Сибил трябва да е много тъпа, за да рискува да опетни дъщеря си, при положение че не може да доведе никаква войска на Старките, в сравнение с Фрей а не е сигурна, че Роб не би постъпил като Нед - да се ожени по дълга си към момичето - Фрей, а не по любов.
ОСвен това в Танца  лейди Сибил специално набляга пред Джайми на договорите с лод Тивин, едва ли са били случайна хрумка. Пък и държането на Тивин пред Тирион не е на изненадан човек, а на някой който дълго е обмислям ситуацията.

Струва ми се че пак отиваме на темата за заложниците - понякога заложници не са откупувани с цели години със Санса, друг път те се превръщат в своето рода повереници какъвто бе случаят със Теон и дори се сродяват със семейството, което ги пази...но такива близки бракове - да жениш пленник за владетел , който го е пленил са неестествени.

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 22:14 от Джон Сняг

# 528
  • Варна
Не съм писала, че Сибел Уестърлинг е целяла женитба нали? Нито пък Тивин е знаел, че Роб ще се засили да се жени.
И кога Тивин и Сибел са се наговорили? През кристалното кълбо? Точно това е тънкия момент - нямало е кога.

# 529
Както казах,  въпросът със заложниците е добре да си го припомним. ИМа хора които години ги държат в плен, но отношението към тях е напълно човешко. ако това е бил доводът на Сибил той е смешен. Санса бе някакво изключение но ето ни го Теон - Старките се държаха изключително човечно с него. АБсурд е са се мисли, че ако дъщеря ти бъде обезчестена от владетеля това ще накара семейството му да ви заобича, може само са ви третират като бъдеща неприятност и още повече да ви намразят.
АКо човек не цели женитба, е ясно че Старките биха отсвирили дъщеря й  след обезчествянето за да не бъде тя пред погледа на Роб, а и пред този на Уолдър Фрей. Видяхме как постъпи Болтън след обезчестяването на майката на Рамзи. Повечето лордове са като него.
Никъде в текста не е казано, че са се държали лошо към Джейни до този момент, но в мига който разбира  за сватбата  Кейтлин изстива от лошата вест- АКо не бе се издънила с пускането на Джайми щеше да трие сол на главата на Роб за случката.
Роб се опитва да бъде като Нед, но Нед не постъпва по този начин, той изоставя Ашара, за да бъде с Кейтлин, която към онзи момент не обича. Роб изобщо не прилича на Нед, а само следва  личния си идеал  за него. Нед лъже, мами и т.н. но Роб го вижда светец, който никога не криви истината.

Сибил е имала достатъчно време да се наговаря първо е вещица, второ има Гарвани, както и Тивин, а Роб се мота много дълго и ситуацията вероятно е уговорена предварително - още с пленяването на Уестърлингите. Допускам, че Тивин е имал по една готова мома и в някой друг пленен клан,ако с Джейни не се бе получило.

Последна редакция: пн, 22 фев 2016, 01:16 от Джон Сняг

# 530
  • Варна
Джони ти си противоречиш.

теорията ти издиша. Всички са чували за Нед Старк, който се е възползвал от Ашара и дори има копеле от нея - според официаланта версия - но това не го е спряло да изпълни дълга си спрямо Кейтлин Тъли и да се ожени за нея. Раб Старк се знаеше че е сгоден за дъщеря на Фрей.

Нед не се е оженил за жената, която (уж) е обезчестил) заради брачния договор с друга.
Роб нарушава брачния договор, заради това че е обезчестил друга.
Точно наобратно.

# 531
  • Buffyworld
 newsm78 Не успях да изчета спойлерната глава за Баристан.  Някой може ли да ми каже - в книгата сър Баристан умира ли, като във филма ? Официално, до края на пета книга си беше жив и здрав. Беше тръгнал да потушава някакъв бунт на харпийте.  Просто ми е интересно дали в спойлерната глава има някакво развитие за него ??? Много го харесвам и се надявам, поне в книгата да е жив.

# 532
не си противореча. Предполага се Нед да е влюбен в Ашара, но има дълг към Кейтлин Тъли, зарязва всичко друго и го изпълнява.
Роб Старк има дълг към Фрей, но го зарязва, в името на краткокротрайно влюбване към Джейни.
В същото време вярва, че баща му не би изоставил жена с която е преспал, но както виждаме Роб има мноог грешна представа за баща си.
Тя се доказва от това, че Роб вярваше че баща му не лъже никога и се стараеше да е праведен като него, а вщъсност Нед излъга за Джон приятели и жена, послеизлъга най-добрия си приятел на смъртния одър - за децата му и накрая се отметна от думите си заради изнудване....
Не е точно светеца, за който го мислят, да свестен тип е, обаче и той си има трески за дялане.

# 533
 Засега няма данни Баристан да е умрял - не ив двете спойлерни глави -  което нищо не значи.
Печелеше битката и нещата вървяха от добре към по-добре.
Предполагаме че поне известно време може да остане жив за да представи Тирион на Денерис. но не е невъзможно да умре в битката, тя не е дописана.

# 534
  • Варна
Противоречиш си. Crossing Arms Joy

Обяснението в последния ти пост няма нищо общо с това, което твърдиш в по-предния.
Казваш, че Сибил е очаквала Роб да се ожени за дъщеря й, защото Старките си изпълняват дълга и привеждаш пример с Нед Старк, който е изпълнил дълга си женейки се за Кат.  Crazy
Скрит текст:
(което пък е друга глупост, защото когато Нед е имал джиджи-биджи с Ашара, не е бил сгоден и е нямал дълг)

Обаче Роб има дълг към момиче Фрей, а постъпва точно така както НЕ Е постъпил (уж) баща му.

# 535
  • Buffyworld
Благодаря, Джони !  Hug

Аз доста отдавна изчетох всички книги си съм позабравила. Спойлерните глави само за Аря и за Станис съм чела. Дано Баристан не го бастисат по бързата процедура, поне в книгата. То е ясно, че вече след трета  книга, следващите книги нямат нищо общо с филма.

# 536
не си противореча. Предполага се Нед да е влюбен в Ашара, но има дълг към Кейтлин Тъли, зарязва всичко друго и го изпълнява.
Роб Старк има дълг към Фрей, но го зарязва, в името на краткокротрайно влюбване към Джейни.
В същото време вярва, че баща му не би изоставил жена с която е преспал, но както виждаме Роб има мноог грешна представа за баща си.
Тя се доказва от това, че Роб вярваше че баща му не лъже никога и се стараеше да е праведен като него, а вщъсност Нед излъга за Джон приятели и жена, послеизлъга най-добрия си приятел на смъртния одър - за децата му и накрая се отметна от думите си заради изнудване....
Не е точно светеца, за който го мислят, да свестен тип е, обаче и той си има трески за дялане.
Пропускаш една важна подробност - Майги жабата е баба на Сибел и същата Майги Жабата е била известна в Ланиспорт с любовните си отвари.Защо Мртин го е написал?За мен е в стил :"казвам ти дъще,сещай се снахо".100% съм убедена,че на Роб са му "помогнали" да се "влюби".И Тивин го е дирижирал.
Аз се чудя защо Кейтлин ще ходи да се моли на дъртия Фрей.Нали Фрей са васали на Тъли?Защо Едмур или Черната Риба не го призовават така,както Роб свика знаменосците на Старк?Кейтлин го насоса Роб с този брак.

# 537
  • Buffyworld
Нямаше ли някаква баба там, дето даваше на Джейни "лунен чай " , за да не може да забременее?  newsm78 тоест, то е било ясно, че този брак не искат да подължи дълго. Ако добре си спомням, Джейни се тръшкаше , че не може да забременее и в същото време я лъжеха, че й дават билка, с която да успее. Много ми е интересно , дали ще я спомент в шеста книга отново.   В книгата тя не присъстваше на Червената сватба и трябва да е жива и здрава. 

# 538
"Казваш, че Сибил е очаквала Роб да се ожени за дъщеря й, защото Старките си изпълняват дълга"
Много моля да ми покажеш реда в който съм го казал.

такова нещо не съм казал и моля да не ми ве вменяват думи. Казал съм, че Сибил се стреми към сватба, или най-малкото - да използва дъщеря си за да развали годежа на Роб, но не съм казвал никъде, че Старките имат дълг към Уестърлинг.  Напротив - Уестърлинг, които до този момент  получават добро отношение, се превръщат в неприятност и  сватбата  с Джейни съвсем не е сигурна, защото в нормална ситация Кейтлин щеше да трие сол на главата на Роб, а Роб ако бе нормален владетел щеше да постъпи като Рууз Болтън - да даде някой торба с жълтици на момичето и да я отпрати.
Сибил е се е опитала да използва дъщеря си, карайки Роб да отмени сватба си с  момичето - Фрей, защото се е разбрала с Тивин, но дали е очаквала че нещо ще се получи и въобще имала ли е идея за сватба с дъщеря й само можем да гадаем.

Нед Старк е изпълнил дълга си -  но е можел е да откаже. Дългът в крайна сметка не е негов, а на брат му. отказал се е от любов, заради чужд дълг. времето няма значение тук.
Роб Старк направи обратното - заради едната гола любов се отказа от свой дълг.
Роб Старк, се стремеше да бъде като баща си а правеше точно обратното, което правеше Нед.
Доста незряло поведение за един Старк.

# 539
 не пропускам нищо, но съм убеден, че ако си мъж на място и сто вещици да има не може да наршиш клетвата си. За да те накарат да пиеш любовна отвар първо трябав да седнеш на раздумка с момичето, а най-ненормалното е един крал да разговаря с една пленница. Още по-ненормално е да приема храна от нея, която не е проверена.
Роб за мен се държеше супернезряло. Ако не исакаш - няма да те омагьосат.
и за да отговоря на незададен въпрос.
УБеден съм, че Станис е искал да прави секс с Мелисандра. би било страшно трудно да накара упорит мъж като него насила,ако ще хиляда любовин билета да му сипе.

Общи условия

Активация на акаунт