Песен за огън и лед 23 - Never give the enemy his wish

• 45 185
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Манс не е ли бил от стража?

# 616
  • Варна

Дивашко момче отгледано от Стража и върнало се пак при диваците.
Може би е скитал чак до Дорн.

# 617
  • Варна
Голямо скитане ще да е било  Laughing

# 618
 Жената на Роб дали е не е красива няма как да знаем. Виждаме я само през две мъжки гледни точки - на Роб Старк и на Джайми. Джайми харесва по-цицести жени, не притежава вкуса на Роб Старк, така че е трудно да преценим дали Джейни е красива или грозна. И за Лияна имаше разнопосочни виждания- според Церсей е грозновата, според Нед -  красива, а според Кеван - с особен грубоват чар.
Освен това не сме сигурни че на Джайми, му е представена точно Джейни Уестърлинг, а не някоя нейна двойничка, сестра, братовчедка и т.н. и че Джейни не е "подменена"

П.С. за Кеван, може да съм се заблудил защото жена му се казва Дорна. С такова име как да не реши човек, че е от Дорн, не може да помним всички третостепенни герои, които никога не са се появявали, а само са споменавани.
П.П.С.   За Нед и Ашара Дейн ще си послужа с цитат "Няма турнир, на който да не кипне младата кръв, тъй че може и да са си пошепнали няколко думи в някоя шатра в нощта, кой знае? Думи или целувки, може и повече, но какво лошо има в това? Била е дошла пролетта или така са мислели, а никой от двамата не е бил вречен. "

# 619
В поредицата безспорна красавица е Церсей.
Всички останали са през погледа на влюбен мъж,невлюбен мъж или роднина.
Джони,Кеван си спомня,че Лиана притежава "дива красота",а не грубовата.

Доводът,че септата не била невероятна красавица и затова не е Ашара,е просто тъп.За разлика от факта,че Тирион не споменава цвета на очите й,това вече е особен детайл.

Тази подробност за Манс е много интересна.Може пък да е обикалял и разузнавал из Вестерос като певец.  newsm78 Но вероятно е нещо по-дълбоко,нали шлемът му е  с гарванови криле.Мел не го уби.Въобще Манс има някаква сериозна роля,която произтича вероятно от особен произход.

# 620
Здравейте, момичета. Поради последно излезлите снимки за 6ти сезон гледам, че много хора са приели за факт, че Санса е бременна и то от Рамзи. Аз мисля, обаче, че бебето е по-вероятно да е на Кутрето. Едва ли с лека ръка би дал Санса на дивите северняци без да е имал някакъв задкулисен план. Не знаем какво е ставало между Кутрето и Санса през по-голямата част от пътуването им до Зимен хребет, че и преди това. За Петир най-изгодно ще е да я направи владетел на Севера, като управлява чрез нея или евентуално неговото собствено дете. Затова той я дава като жена на Болтън, вече забременена от него, знаейки, че ще побързат да консумират брака. А при разговорът между Рамзи и Кутрето може да е било само заблуда, когато казва че той не знае нищо за копелето, надявайки се на първичната му същност и да изнасили Санса, незабелязвайки нейната отнета девственост. След което просто трябва да завладее Зимен хребет, да избие Болтъните и да стане регент на Санса, като действията му съвпадат с голямата северна конспирация, задоволявайки всички, а най-много себе си.
 Знам, че въпросът касае повече сериала, но в книгите има голяма възможно да се случи някаква подобна манипулация. Какво мислите?

# 621
  • Варна
За да завладее ЗХ и т.н. трябва да има армия зад гърба си или поне да събере северняците, а те не са хора, които ще се доверят на южняк. Станис успя, но само защото се вслуша в съветите на Джон Сняг.
Колкото до евентуална бременност на Санса - съмнявам се. Кога се ожени, кога забременя, кога й пролича... Една издута рокля не означава бременност.
Кутрето е твърде хитър, за да забремени Санса предварително и да разчита на реакциите на някакъв напълно непознат перко - ще забележи ли, няма ли да забележи.
Изобщо не изключвам възможността обаче режисьорите да са го "измислили" при пълно отсъствие на всякаква логика, която да движи героите и в пълен разрез с характерите им. Показаха ни тая своя наклонност на няколко пъти досега.

# 622
 Санса бременна - просто не си го представям. Хептен пък от някой като Петир, който действа толкова подмолно и никога - открито. За мен нейната линия в сериала и в книгите са пример, как се разминават линиите, и това ще стане видимо още през този сезон.
Не вярвам на нищо от сериала, не смятам че има и грам спойлери и съм убеден че изменят изцяло идеята на Мартин. няма как Мартин да не е написал 6 книга, а те вече да са готови с 6 сезон и да мислят за 7-ми.

Ирена,  права си разбира, "дива" е красотата според Кеван, става въпрос че я вижда като Мъжкарана, но все пак признава, че Лияна има някакъв чар, докато Церсей й отрича и това, а според Нед тя красавица. Трима души - три различни гледни точки.  Дадох примера, за да е ясното че Мнението на Джайми за Джейни съвсем не е задължително да е меродавно. Роб я е харесал за него сигурно е била красива, не знам защо се приема, че Джайми е по-голяма специалист по-жените като е бил само с една жена - Церсей newsm78?
И не съм съгласен, че безспорна красавица е само Церсей - Марджи също е безспорна красавица. по какъвто и да е показател.

П.С. За Манс винаги съм бил сигурен, че е скитал доста. В Крайна сметка имаме ли явно доказателство, че е дивак? Стража май просто бяха намерили подхвърлено дете отвъд Вала, но не знаеха коя е майката. Ако знаем - извинявам се, но пък нали имаше разни конспирации, че  е Регар. Освен това след като отхвърля клетвите Манс, не е стоял на едно място, сам признава, че няколко пъти е прескачал през Вала. може да е слязъл и по на юг. А освен това дорнски жени няма само в Дорн, може да е намерил някоя дорнка в някой бардак. Къртичиното ей го де е.

# 623
  • Варна
Здравейте, момичета. Поради последно излезлите снимки за 6ти сезон гледам, че много хора са приели за факт, че Санса е бременна и то от Рамзи. Аз мисля, обаче, че бебето е по-вероятно да е на Кутрето. Едва ли с лека ръка би дал Санса на дивите северняци без да е имал някакъв задкулисен план. Не знаем какво е ставало между Кутрето и Санса през по-голямата част от пътуването им до Зимен хребет, че и преди това. За Петир най-изгодно ще е да я направи владетел на Севера, като управлява чрез нея или евентуално неговото собствено дете. Затова той я дава като жена на Болтън, вече забременена от него, знаейки, че ще побързат да консумират брака. А при разговорът между Рамзи и Кутрето може да е било само заблуда, когато казва че той не знае нищо за копелето, надявайки се на първичната му същност и да изнасили Санса, незабелязвайки нейната отнета девственост. След което просто трябва да завладее Зимен хребет, да избие Болтъните и да стане регент на Санса, като действията му съвпадат с голямата северна конспирация, задоволявайки всички, а най-много себе си.
 Знам, че въпросът касае повече сериала, но в книгите има голяма възможно да се случи някаква подобна манипулация. Какво мислите?
Относно сериала, очаквам всичко и не търся логика.

Относно книгите, не очаквам Кутрето да забремени Санса преди сватбата и с Хари. Много е рисковано, още повече, че едва ли ще бъде доброволно.

П.П. Интервю на Мартин за Ветровете:
http://watchersonthewall.com/winds-of-winter-twist-to-involve-de … hrones-character/

# 624
 искам да ви се похваля. Купих си за 16 лева едан интересна книга - Обикновеният човек през Средновековието на някой си Роберт Фосие. има доста любопитни факти на "популярен език"
засяга въпросите за секса през 10-13 век, хигиената, брака, мястото на мъжа и жена през средновековието,   абортите,изнасилванията на девици и вдовици, оръдията на труда, занаятите, къщите в които са живеели , положението с проституцията, чумата и др.

много ми стана забавно когато автора пише, че благородниците не пишат никога как ходят по голяма нужда, но  Анри III, не могъл избяга след една битка защото го хванали да клечи, а Наполеон се продрискал при Ватерло..... Joy Joy Joy  някои къщи  пък имали само дупка в еркера - не дай си боже да минаваш отдолу точно в този момент Joy Joy Joy

П.С. Стана ми много интересно, че някои съпрузи блокирали между 30 и 50 процента от собствеността си така наречената "третина" с която трябвало да се разполага вдовицата след смъртта им , за да не я изхвърлят децата й от къщата, а Църквата следяла строго за спазването на тези правила, но автора все пак признава че имало и измамени вдовици.

# 625
  • Варна
Ха-ха. На мен ми е интересно как дамите с огромните кринолини и слоевете бельо са се облекчавали, да речем когато са на път. Бая сложна работа ми се вижда. Joy
Книгата само за французите ли е?

# 626
 книгата е за цялото средновековие 10-13 век.
"Когато напарфюмираният рицар намазан с ароматизирани помади срещнел някой "Вилан", той го намирал твърди романистът, черен, чорлав, мръсен и вонящ. Класово презрение разбира се, но и историческа грешка: защото в замъка не се къпели точно толкова, колкото и в сламената колиба или в работилницата.Впрочем и на едното и на другото мусто го правят поне толкова, ако не по-често отколокот по времето на Велики век /17 век/ или на Бел епок . по отношение на грижите за тялото и с помощтта на иконографията колективната памет е запазила представа за обществените бани, превърлана се в месат за нелегални удоволстия"

"Стигне ли се обаче до  изхвърлянето на човешките нечистотии всички източнииц мълчат, дори най -нецезурните фаблиа. Тези функции несъмнено жизнени, неизбежни и постоянни са обвити с плътно покривала: свян? презрение? унижение? от неотложните нужди. Хронистите са неми - кралете, феодалите, епископите, рицарите никога не обекчават своите нужди независимо дали са в разгара на битак или по време на молитва. При все това хрониките разказват, , че като бягал от разгневитге си барони  Вилхем Завоетевеля едва не бил заловен, защото му се наложила все пак за малок да слезе от коня. Joy Joy
какво е щяло да стане досат по-късно ако Анри III не сядал на стола с дупка, когато убиецът го изненадал Joy Joy Joy Joy А при Ватерло Наполеон бил съсипан от разстройство Joy Joy Joy.
Знаем много повече за неприятното задължение за изхвърлянето на оборската тор, отколкото за изхвърлянето начовешките екскременти. С други думи - не знаем нищо. на село природата несъмнено предлагала цялата шир, храсталаци и поточета, а освен това и кофата вършела работа. по отношение на града добиваме сведения от иконографията и археологията.
Откриваме, че обществени нужници, построени над реките, или някоя яма с дупка пробита в дъските, поставени над кръглия изкоп.
В частните владения те вес пак са бараки на двора. разполагаме дори с картинката, нарисувана върху една от тях: нощно гърне. В други случаи  клозетът е просто отвор в някой еркер: да му мислят минаващите отдолу. Най-усъвършенстваният вариант - но от XV век - е т.нар. стаичка за усамотяване - със седалка, оттичане на неистотиите по етернитова тръба  до яма или канал  и с "вентилатор" позволяващ проветряването на "тоалетната". А избърсването след изходане - до XV  век - никакъв документ . памукът бил прекален скъп, парче плат не вършело работа. Тогава? листа? по -скоро нищо. Joy

П.С. за облеклото има отделно.

# 627
  • Варна
Скрит текст:
Забихме много в тоалетната тема Mr. Green,  но се сещам, че в книгата Тай-пан в 19 век англичаните също не са ползвали нищо за избърсване.  Sick

И за да не е спам, сетих се , че не сте видели цялата картина от корицата:
Скрит текст:

# 628
  • Варна
Нямам си какво да правя и прерових книгите за круши. Ей го на:
Скрит текст:
Киснати в гъсто вино круши поднасят на пира при Ренли (Сблъсък на крале)
Хрупкави зрели есенни круши подрежда Аря в дневната на Рууз в Харънхил, докато той е на лов за вълци (Сблъсък на крале)
Санса яде круша на Пръстите, докато говори с Белиш (Вихър от мечове)
Лиза яде круша в леглото, след първата брачна нощ с Белиш (Вихър от мечове)
Есенни круши поднасят на сватбената закуска на Джофри (Вихър от мечове)
Бонифер Хейсти реже круша в Харънхил, докато разговарят с Джайм за това кои хора ще останат в гарнизона (Пир за врани)
Бурета с ябълки и круши и сушени круши намират в складовете под Вала при проверката на провизиите (Танц с дракони)
Яндри и Юсила носят торби с ябълки и круши, след като "Свенливата девица" минава през Скърбите (Танц с дракони)
Визерион лежи увит около крушово дърво в Мийрин (Танц с дракони)
Денерис се среща с Даарио под една круша, когато той се връща от земите на агнешките хора (Танц с дракони)
Денерис дава круша на Даарио в същия разговор и той я яде (стича се по брадата му) и после той хвърля огризката (Танц с дракони)
Не мога да намеря някаква зависимост, освен рязък, неподозиран обрат в някои случаи.

# 629
Крушата е символ на обичта,женствеността;на дълголетието,защото дървото е дълголетно;но и на раздялата -затова влюбени не бива да делят една круша.Интересно е какво правят героите с крушите.
Санса отхвърля нар и избира круша.
Денерис дели ли круша с Даарио,тя яде ли?

А ние изтрещели ли сме? Joy Аз сериозно започвам да се замислям за себе си и тази мания по поредицата.  Crazy

От друга страна - дали Мартин е задълбал и в този тип символика и е обмислял до такава степен подробностите?Най-вероятно - да.

За потресаващата липса на хигиена през Средновековието ,особено през т.нар. Тъмни векове, е виновна Църквата.

Общи условия

Активация на акаунт