Работа, CV-та, HR-и, съвети - 50-та тем

• 59 999
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
Да де, Фирмените политики са такива, но въпросът е защо. Навремето и аз го възприемах като правилно. Дето се казва - да не се поразжда озлобление между хората. Впоследствие обаче си промених мнението.
Точно обратното мисля сега - трябва да са прозрачни заплатите. Т.е. - този работи толкова, има такива отговорности, това натоварване, това образование и тази заплата. Ти вземаш по-малко за същата работа, но твоето образование е по-ниско". Примерно.

Точно фирмената тайна поражда несправедливото заплащане.

# 391
Да, но в много случаи няма как да се определи кой работи повече. Освен това, колкото и да сме в един екип, не знаем еднакви неща и не вършим еднаква работа. Всеки си се развива индивидуално накъдето реши. Прави се годишна оценка индивидуално и заплатата се вдига индивидуално. В моята работа преди е било невъзможно да кажеш "Аз работя повече или той работи повече". Това сме го обсъждали вече. Аз не съм искала да се меря с никого от колегите ми. Като не съм била доволна, а съм знаела, че мога повече, сменям работата и толкова.

# 392
O, не е така. Вътрешен за фирмата човек винаги може да прецени дали един служител има да прави една справка седмично и през останалото време джътка с колата уж по срещи. Или има да прави 10 неща седмично и пак да джътка по срещи. Wink
Само за съвсем страничен наблюдател нещата ще са размити като картина.

# 393
Преди време в линкед ин бяха пуснали ей тази фирма като една от малкото с политиката, че всички трябва да си знаят заплатите, много ми стана интересно оформянето на сумата.
Ако ви се чете:
https://open.buffer.com/transparent-salaries/
Говорим за Калифорния, де Crazy

# 394
Защо ме търсиш?, при нас колкото и да се опитваме да работим еднакво, няма как да стане. Не става въпрос за справки, а за съвсем различни едно от друго неща. Имали сме и неписано разделение на задачите по типове. Няма как аз като жена да тръгна да се качвам на спълба, например. Обаче пък може да свърша нещо друго, което е много по-важно.

# 395
  • Другата България
O, не е така. Вътрешен за фирмата човек винаги може да прецени дали един служител има да прави една справка седмично и през останалото време джътка с колата уж по срещи. Или има да прави 10 неща седмично и пак да джътка по срещи. Wink
Само за съвсем страничен наблюдател нещата ще са размити като картина.
Или през работно време е супер активен в Бгмама. И не само. Sunglasses Wink
Разбира се, че не е така. Винаги има как това да се види, и да се прецени, и да се направи разделение.
И когато работех за най - високата си заплата нямаше никакво разделение между жени и мъже, всички сме с една и съща длъжност, с еднакво заплащане, следователно трябва да се върши една и съща работа за него. Какви са тия принципи и методи, продължавам да не разбирам. Няма да се качваш по стълба ли? И защо? Да не си счупиш токчето? Като няма да се качваш - стоиш си у дома и на твоето място ще дойде такъв, който ще се качи.
Селика, наистина нищо лично, но разбирам вече защо си постоянно в темата и не те вземат никъде, където искаш. С тези претенции и вирене на нос...малко работодатели ще те изтърпят. И вчера ти казах - слез малко на земята, хората се променят, пазара на труда също, работодателите пък да не говорим....не се тачат такива мрънкала, това съм го виждала, особено при частните фирми.
Наистина ти го казвам с положителни чувства, по - стара съм от теб, работила съм над 25 години до сега и съм виждала колко бързо прегарят такива нахакани "кадри". Работодателят не търпи това.

# 396
Мери, извинявай, но говориш глупости. Нямам нищо против да се кача на спълбата. Просто... защо да го правя аз, след като може някой мъж да го направи? Нашата работа е много разнообразна. Няма как да вържим едни и същи неща, при положение, че просто всяка задача е абсолютно различна. Досега не съм имала проблеми с некачването на спълба или нещо подобно. Никой колега не би ме оставил да го направя просто Grinning В темата съм просто защото ми е интересно. И защото понякога се опитвам да помогна на някого. Например на Дадос и помогнах доста сериозно. Отделих много време за нея, но после тя пак се провали. Не са ме взели само да едно място, където съм искала, ама няма как да разбереш защо. Нямам никакви претенции. Търпят ме и още как. И ме харесват даже. Чудо! Кога съм казала, че нещо не се променя? Никога не съм мрънкала, ще ме извиняваш, но не ме познаваш.

# 397
  • Другата България
Селика, така звучиш отстрани, четейки те поне аз.
Нека да са глупости за теб, видя се, че не само на мен прави впечатление.
Не желая да те обиждам, и се надявам да не го правя, но не мога и да замълча когато прочета някаква подобна чутовна ...ами глупост /за мен, пояснявам/.
Наистина не те познавам, но самия факт, че си доста активна през работно време и то всекидневно за мен говори много.
Както и да е, да не размиваме темата отново.  Peace
Наистина ти желая да намериш своето място, но и да имаш мааалко по-реална преценка за себе си и нещата на пазара на труда - фирми, работодатели, търсене, предлагане, заплащане, претенции и т.н.

# 398
Явно вече се налага да се оправдавам. Не може човек да работи 9 часа нон-стоп, защото аз имам и обедна почивка, която не ползвам. Иман нужда от почивка понякога.

# 399
  • Другата България
Нищо не се налага. Просто си говорим.

# 400
Да, но докато си говорим, ти ме нападаш защо съм пишела тук. Ами разсеявам се понякога. Иначе ще се побъркам, ако само бачкам нон-стоп... Не ми е чак толкова разнообразна и интересна работата, за да мога да си позволя да не почивам 9 часа. Започват да се случват и грешки.

# 401
  • Другата България
Селика, кога те нападнах? Това
Наистина не те познавам, но самия факт, че си доста активна през работно време и то всекидневно за мен говори много.
нападка ли е според теб?
Казах очевиден факт, никъде в горното изречение няма упрек или нападка, отбелязвам очевидното и казвам аз какво мисля за това. Схвана ли разликата?
Имаш право да правиш каквото си поискаш. Peace
Нека не задълбаваме повече, че сигурно досаждаме на останалите.

# 402
Celika ти продължаваш да ми помагаш, пък и не само на мен, говоря съвсем сериозно! Hug
Помагаш, не само като оформление на СВ, даваш кураж, както и всичко останало, не си мисли че нямам в предвид съветите ти, имам ги Praynig

# 403
Мери Ан, много шаблонно разсъждаваш. Не са чак толкова заменими качествените специалисти и това, което ти наричаш мрънкане, си е отстояване на правата. Не само аз, шефът ми също има задължения и ако не си ги изпълнява, и  с това ми спъва работата, ще му мрънкам и натяквам, нищо че фирмата е негова. Да искаш обратна връзка си е част от подбора, изрази "слез на земята" звучат махленско и непрофесионално.
Колкото и да не ти се вярва, трудно се намират специалисти, които да отговарят едновременно на изисквания за образование и качество на работа. И като намериш такъв си го коткаш, а не му правиш сценки "пред врата чакат още". Аз съм разказвала как в Плевен не можахме да си намерим човек, който да чертае на аутокад и съм сигурна, че ако търся в Монтана и там повече от 10 СВ-та, които да отговарят на изискванията няма да получа. Не са преенции да питаш "Защо не аз", нито пък да откажеш да се качиш например на необезопасена стълба.

# 404
  • Другата България
Възможно е да си права, аз разсъждавам единствено и само от гледна точка на това, което лично съм чула и видяла и това, което ми е разказвано от други хора. Може би и мястото да има значение - градът имам предвид, може в малките градове да е различно, но аз съм именно в такъв и виждам как стоят нещата. Защото кадри няма и като намериш подходящ, който си търси правата и иска невъзможното се предпочита да се намери друг, който не е чак такъв специалист, но знае как да е удобен.
Нека е непрофесионално, но е реално, поне за мен и това, което на мен ми е минало пред очите.
В големи градове и компании е възможно да е различно - не споря.
А и аз поне не познавам шефове, които гледат с добро око на
Цитат
ще му мрънкам и натяквам, нищо че фирмата е негова
.

Общи условия

Активация на акаунт