Особености на българския език

• 76 464
  • 882
  •   1
Отговори
# 135
Като много други наречия, вкъщи е образувано от предлога в и падежна форма на съществителното къща. Речникът от 1983 г. за пръв път приема, че това си е отделно наречие, което трябва да се пише слято, а не е фраза като "срещу къщи", "пред къщи" и пр.

# 136

Алудра, само подлогът. "Учителят" в цитираното също е подлог, той върши действието "е".
Ники, тук подлогът е един - "Той" , "Учителят" е сказуемно определение. Simple Smile
Аз пък казвам, че става дума за съставно именно сказуемо.
А сега де!  Mr. Green

# 137
  • София

"Утре ще ходя на кино; ще бъда сама, или ще взема Мими."

И аз съм за този вариант с точка и запетая, но смятам, че пред "или" не е необходимо да се поставя запетая.  Thinking

Отделно искам да дам пример с "предвид". Масово се използват всякакви варианти - "в предвид", "на в предвид", "на предвид" ....

По подобие на "вкъщи" слятото писане важи и за "всъщност", "впоследствие" и др.

Не е точно по темата, но колко често сте чували да се слага правилно ударението на думи като "летища", "училища", "структура". Или пък сте виждали правилно написани кавички (не като моите) Simple Smile.

# 138
съставно сказуемо не е ли: 'Той е излязъл.'?

Доколкото знам, предвид е правилното. Кавичките са по-голяма мистерия и от запетаите, просто защото няколко пъти промениха правилното през годините или така и не съм ги усвоила. Simple Smile

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 20:15 от Windekind (ex Aludra *)

# 139

Алудра, само подлогът. "Учителят" в цитираното също е подлог, той върши действието "е".
Ники, тук подлогът е един - "Той" , "Учителят" е сказуемно определение. Simple Smile
А сега де!  Mr. Green
Така е, съставно именно сказуемо е, но то е съставено от глагол копула (съм) и сказуемно определение (именна част).
Цитат
Утре ще ходя на кино; ще бъда сама, или ще взема Мими.
Този вариант не е погрешен, но малко българи биха го написали така, просто не е типично за български. В такъв случай обаче запетая пред "или" няма.
Алудра, не, това си е просто глаголно сказуемо; форма за минало неопределено време на глагола "изляза".

# 140

А сега де!  Mr. Green
И това е вярно Laughing , но и аз съм права Joy .

# 141
За обикновения човек няма никакво значение каква част на изречението точно е това. Достатъчно е да знае, че трябва да сложи пълен член заради глагола "съм".
Прекаленото задълбаване във филоложки тънкости допринасят до голяма степен за все по-ширещата се неграмотност. То повечето филолози така и не ги научават, хайде няма нужда да морят децата с тях.  Stop
Сложно обяснените правила водят до отчайващо ниско ниво на грамотност.

# 142
Скрит текст:

"Утре ще ходя на кино; ще бъда сама, или ще взема Мими."

И аз съм за този вариант с точка и запетая, но смятам, че пред "или" не е необходимо да се поставя запетая.  Thinking

Отделно искам да дам пример с "предвид". Масово се използват всякакви варианти - "в предвид", "на в предвид", "на предвид" ....

По подобие на "вкъщи" слятото писане важи и за "всъщност", "впоследствие" и др.

Не е точно по темата, но колко често сте чували да се слага правилно ударението на думи като
"летища", "училища", "структура". Или пък сте виждали правилно написани кавички (не като моите) Simple Smile.

Ако искаш да ги напиша „така”, а не "така", ще трябва малко гимнастика.

# 143
За обикновения човек няма никакво значение каква част на изречението точно е това. Достатъчно е да знае, че трябва да сложи пълен член заради глагола "съм".
Прекаленото задълбаване във филоложки тънкости допринасят до голяма степен за все по-ширещата се неграмотност. То повечето филолози така и не ги научават, хайде няма нужда да морят децата с тях.  Stop
Сложно обяснените правила водят до отчайващо ниско ниво на грамотност.
Така е. Всъщност за повечето хора е напълно достатъчно да си правят проверка с "той" и "него".

# 144
  • ту тук, ту там
Windekind, "излязЪл"!  Peace

За кавичките - какви правила са променяни? За цитиране на чужд текст ли?  
Аз знам, че в началото кавичките са разположени долу, и така ги пиша ръкописно, но на телефона имам само един вид - горни.
И на мен ми убягват точните термини и названия на граматични категори честно казано, но наистина е по-важно да се схване логиката в съответното правило!

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 22:33 от elleni

# 145
  • София
Дидева е права - става въпрос за съставно именно сказуемо, но, както каза Кака Сийка, важно е хората да научат да не бъркат пълния член, пък как ще го наричат после е по-маловажно.  Peace

# 146
За кавичките – може „...“, може и "...". На когото както му е удобно.
'...' не е правилно.

# 147
  • София
Аз знам, че в началото кавичките са разположени долу, и така ги пиша ръкописно, но на телефона имам само един вид - горни.

Нищо не е променяно на кавичките, но ако клавиатурата ти позволява да пишеш само с фонетична кирилица, предните кавички стават горни, а на кирилица е правилно предните кавички да са долни.

Също има правила за писане на скоби и тирета, но много рядко се спазват - като нямам предвид във форума, а в документи, кореспонденция и др. Например в предишното ми изречение тирето трябваше да бъде дълго, а не късо.

# 148
Правилно ги написа, за разлика от "най - ужасните".  Laughing

Какво му е грешното на "най-ужасните"?  newsm78

# 149
Windekind, "излязЪл"!  Peace

И на мен ми убягват точните термини и названия на граматични категори, честно казано, но наистина е по-важно да се схване логиката в съответното правило!

Видях, но благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт