Особености на българския език

• 76 460
  • 882
  •   1
Отговори
# 105

Таблицата казва точно обратното, погледни я по-внимателно.

# 106
  • София
Синьо-зелен се пише полуслято.

Тъмносин се пише слято.

# 107

Не, разбрахме се, че е "тъмносиньо-зелен"; Ashia е обяснила логиката.
По-коварни са други случаи, например: "научнофантастичен" и "научно-художествен" - написала съм ги вярно, съобразно даденото в последния речник; ако се напъна, мога и да дам някакво (вяло) обяснение защо трябва да се пишат различно - но ще е измъчен аргумент.

# 108
Много такива примери има. Например защо се пише сърдечносъдов, но стомашно-чревен.
Една от причините, според мен, е тази, че кодификаторите решават правописа на думи, с чието значение не са много наясно. При специфичните термини е можело да се допитат до съответните специалисти, ама... Голям проблем е, че някои думи са залегнали в основата на различни науки и професии и подмяната на правописа им създава много неудобства и дори неприятности на хората, които работят с тях.

# 109
  • ту тук, ту там
Не, нито една запетая в последното изречение, Елени.  Peace
Пфуу, пък хем ги добавих после!   Blush

За анализирането имах предвид да се отрази моментът с обособените части или подчинени изречения, когато има запетая дори и след това да следва "и".
Ох, май не го обясних достатъчно ясно, но вървя и пиша, затова не мога да се съсредоточа.  Embarassed

# 110
Синьо-зелен се пише полуслято.

Тъмносин се пише слято.

Peace Разбрах, благодаря!

# 111
  • София
Моето мнение:

Научно-художествен се пише полуслято, защото двете прилагателни са равнопоставени, могат да се отделят и между тях може да се сложи съединителен съюз "и". В случая "и" е заместен с тире.

Можеше например да е още по-сложно, но правилно - биографичен(,) художествено-документален филм (и без запетая, и със запетая е правилно).

Научнофантастичен се пише слято, защото "научно" обяснява "фантастичен" (както е при тъмносин), т.е. "научно" не е равнопоставена част на "фантастичен".

# 112
Без да гледате в речника можете ли да кажете как е правилно да се напише юрисконсулт или юристконсулт?  Wink

# 113
  • Другата България
Без да гледате в речника можете ли да кажете как е правилно да се напише [b]юрисконсулт[/b] или юристконсулт?  Wink
Червеното.

# 114
  • София
Без да гледате в речника можете ли да кажете как е правилно да се напише юрисконсулт или юристконсулт?  Wink

Може да се изложа, но ще си кажа - според мен се пише по първия начин  Embarassed.

# 115
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Без да гледате в речника можете ли да кажете как е правилно да се напише [b]юрисконсулт[/b] или юристконсулт?  Wink
Червеното.

+1

и обяснението: идва от юрисдикция, а не юрист  Wink

# 116
Без "т". Знам го, защото навремето съм го проверявала в речника.  Laughing

# 117
Да, правилното е юрисконсулт, но за съжаление масово не се знае. Виждала съм трудови договори, в които пише юрисТконсулт  Grinning

# 118
  • София
Идва от юрис (juris - "право", латински) + консулт.

# 119
А юрист тогава откъде идва?

Общи условия

Активация на акаунт