Особености на българския език

• 76 886
  • 882
  •   1
Отговори
# 255
Джулия, а одеАло нарочно ли така е написано? Simple Smile Пише се одеяло, затова питам.

# 256
Правилно е "одеЯло"; "одеялА" (в мн.ч.).
Признавам, че и аз казвам "пластелин". Simple Smile

# 257
  • ту тук, ту там
В момента пътуваме и за да забавлявам детето да не скучае, дръпнах от Читанка някаква книжка. Та четох стихове от Леда Милева и ми направи впечатление, че пише "пластелин", освен това пълният член е сбъркан на безброй места. Изданието е старо, не мога да видя от коя година, но не е съврвменно. Не вярвам Леда Милева да е била неграмотна, та се чудя коректорската работа ли не е на ниво, при създаването на електронния формат/сканирането ли са допуснати грешките?!

# 258
Да си призная, учудих се на думата пластилин. Звучи ми грешно и дори при изговор и до сега казвам пластелин. Същото е и с одеало. Blush

Пластилин е от пластичен, така, че не би трябвало да ти звучи грешно.

По повод маслото Laughing :

От 1 септември 2013г. БАН изключиха от речника думата ма̀сло и оставиха само думата масло̀.

Причината е прекалено агресивно използване на грешната форма в западна България, което доведе до приемане на тази форма на думата с ударение в края върху буквата о.

Скрит текст:
пусти шопи Mr. Green

# 259
Точно, че казвам одеало и пластелин, хем знам, че не е така.

# 260
  • ту тук, ту там
Джули, не си сама!  Grinning

"Булчински" или "булченски"?
Аз го знам, но срещам повсеместно грешния вариант - по реклами, по витрини, по телевизията...

# 261
Булчински, разбира се. Simple Smile
Мия, как определи маслО като грешна форма?

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 12:52 от Ензим®

# 262
Вярно е, че е имало много теми за правопис и пунктуация. За какво ще е тази в новия си вариант?

Единственият ми коментар по Джабъруоки е, че Стефан Гечев е гений.

Вещица, ако темата не ти допада, ти предлагам да се пренесеш на по-приятно място!

Полар, първият ми пост в темата е искрени благодарности за създаването й, стои си, можеш да го видиш, като се събудиш. Не приемай всеки въпрос за развитието й като заяждане - ясно е, че е точно обратното, интерес към нея.  Peace

На всички кутийки от детството ми пишеше "пластелин". Може би се е променила нормата?

# 263

Пèпел, но и пèпелник.  #Silly

# 264
Напоследък (напоследък, напоследък, откакто във форума шест пъти ми се случи да се обърнат към мен с Вещица и два - с Вещице  Laughing ) се замислих наново за изчезващия звателен падеж (не определям грешно и правилно, защото самата аз имам колебания за много конкретни случаи) и ми се ще да си поговорим за него. Кръстосвам с пост от една стара тема. Какво мислите вие?

# 265

И според мен е така.

Това за маслото го копирах от нета - причината БАН да променят правилната мАсло Peace

# 266
Преди "мАсло" и "маслО" бяха дублети. Сега е правилна само формата "маслО".

Toва според "Хейзъл", нали? Затова няма да си го купя  Mr. Green

"ПластЕлин" беше правилно в детските ми години, има логика да се пише "пластИлин", но и на мен ми е малко трудно да си извъртя езика.

Ако пишете на фонетика и не знаете как да напишете "и под ударение",  натиснете Shift + ь; би трябвало да получите "ѝ". Да си призная, и аз не го знаех доскоро, за официалната коресподенция правех копи-пейст от един файл, където си събирам разни странни чуждестранни букви и символи. Използвах "й" в неформалните писания, което също е дразнещо.

# 267
Неща, събирани в главата ми от години. Има още други, но над 10 нямаше да се четат изобщо. -> http://-spam250-/the-self/desette-naj-dosadni-greshki.64  Embarassed Embarassed Wink

# 268
Mия, били са дублети; "мАсло" никога не е била "по-правилната"; сега пък съвсем.

Annabelle*, правя справка с последния "Официален правописен речник на българския език", издание на БАН и "Просвета". Той е меродавният.

# 269

Според речника – не е.
Което не пречи в нашия регион да си го произнасяме "пèпелник".  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт