Особености на българския език

• 76 681
  • 882
  •   1
Отговори
# 585
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Това е лошо, Ники, героите в статиите на Карбовски все се чувстват зле Laughing

# 586
Моят паралел с тези е единствено, че трудно вдяват това, което върви в момента.  Laughing Но при всички случаи съм по-наясно, отколкото преди да прочета тези страници.

# 587
Ензим, в колата ще зареждаш гориво, но трябва да внимаваш от каква газ/о?/станция.
И тук се попитах защо масово се казва "дай газ" или "натисни газта".
Но стига толкова на тема газ.

# 588
Ензим, в колата ще зареждаш гориво, но трябва да внимаваш от каква газ/о?/станция.
И тук се попитах защо масово се казва "дай газ" или "натисни газта".

И, отгоре на всичко, при коли на бензин. Може би, защото е кратко и звучно? "Дизел до ламарините!" не звучи по същия начин.

# 589
Блу, сега ме накара да се замисля как е правилно - газостанция или газстанция, оказа се, че са дублети, препоръчителна е употребата на газостанция. Simple Smile
http://kaksepishe.com/gazostancia-gazstancia/
На много малко места съм виждала да пише "газстанция" .
А защо се казва "дай газ" - не мога да обяснявам как работи двигателят с вътрешно горене Blush  hahaha , но знам, че горивото е във вид на газ, дали е карбуратор или инжекцион, все във вид на пАри е (ама как го обясних само Joy  hahaha ).

Някой знае ли откога "вечер" е в ж.р.? Защото преди много време (като малка Laughing ) се бях зачудила защо е "Добър вечер" , "Бъдни вечер" , разпитах и разбрах, че е било в м.р. някога и е останало така в поздрава. Но пък казваме примерно "Лека вечер" , "Приятна вечер" . Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 02:12 от Ензим®

# 590
Въпросът с газта отново  Laughing ми напомни нещо (пропуснете началото и изгледайте частта с рибата, става въпрос за това как се брои при различно състояние на продукта):
Скрит текст:
https://m.youtube.com/watch?v=w6s2ijTvsPc

Постовете ми спокойно могат да се пропуснат, не са особено полезни, а от любителски интерес, ако пречат, ще спра.   Wink

# 591
  • Варна
Намирам за емпирично обогатяващо разгърналия се в цялата си прелест и всеобхватност ефект на Дънинг-Крюгер.
И продължавам да страдам, че никой не се изказа по отношение на "полуирландката, полу-чероки".

# 592
  • Пазете Гор
Опитвам се да се сетя без Гугъл от коя книга беше това. Това за чероките, не за Крюгер и другаря му. Тях не съм ги и чувал.

# 593
  • ту тук, ту там
Не съм сигурна, не ми се и рови за проверка, но мисля, че "полу-чероки" се пише полуслято, защото "чероки" е неизменяема по род и число дума.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 09:08 от elleni

# 594
А кой е казал, че "полу-чероки" е вярно?
Думите, които започват с "полу", се пишат слято. В това число и "полуграмотен".

# 595
  • ту тук, ту там
Ух, вярвам, че си права. Но ако пишех под диктовка, си признавам, че бих го написала полуслято точно това. Което, предполагам, ме прави полуграмотна де!

# 596
Е, хайде сега, закачка беше.  Laughing

# 597
Вярно, никога не се бях замисляла за думата "вечер", а там наистина има разминване. " Добър вечер" предполага м.р., но пък казваме "вечерта беше хубава", където вече е ж.р. Честно, за първи път забелязвам, че има такава разлика Joy

# 598
Заглавие на статия от днес:

Трифон Зарезан е, "модно" е червеното вино

# 599
Едно време "вечер" е бил/а от мъжки род.

Общи условия

Активация на акаунт