Обръщение свекърва !

• 12 740
  • 103
  •   1
Отговори
# 15
  • Австрия
Не сме имали драма, замълчах си, но и не стана точно както бе решила.

И аз щях да си замълча  Peace Но и съответните изводи да си направя  Confused

# 16
  • София

А леля нямаш ли си?  Laughing
Аз също бих се обидила на "лельо". Много ми е селско.
Но нямам и претенции за мамосване. На име е ОК.

И аз си го помислих. Живот и здраве, като стана тъща и ако имам син и стана свекърва също бих била о.к. с името. Но лельо... дори  децата в училище/ДГ, или комшийчетата като ми викат по име ми е по-приятно

[/quote]
Не ми е удобно да й казвам по име, защото е по-възрастна от мен все пак. Аз приемам лельо за по-уважително от "по име". Но явно за другата страна не е така. Може да пробвам да й казвам по име  Thinking

# 17
"лелъо" можеш да казваш на всяка жена, по - възрастна от теб, а майката е само една. Не че ми харесва обръщението "лелъо".
Най - удобно е по име и мисля, че е нормално в 21 век все повече свекърви да го приемат

# 18
  • Варна
Моята държи да има обръщение към нея и я разбирам, разликата ни е към 30години. Преди го карах на малко име и то супер рядко, все гледах да избегна момента. Откакто стана баба й казвам бабо Миме и е по-лесно. За майко не мога да се прежаля, просто не мога да кажа на друг човек мамо, винаги се сещам за моята и не става просто. Някои се обръщат към свекървите си с мамо и малкото име, примерно мамо Миме, и така пак мамо казват само на своята, ама като гледам при мен няма да стане. Баба ми ми е казвала - трудно е само първия път като го кажеш и после си става естествено

# 19
  • София/Севлиево
Първо беше леля и името и, в деня на сватбата ни от вечерта и казвах "майко", а понякога "мамо", не мога да си представя да я нарека само по име-да не ми е набор жената.

# 20
По име.
"Лельо" е адски селско, а "бабо" е направо безумно.

# 21
На моята й  казвам  "майко".Все пак станах снаха миналия век....     Laughing
Не държа обаче евентуалните ми снахи да ме мамосват.
По име ми е достатъчно.Всъщност, май ми е все едно как ще ми викат....

# 22
  • Австрия
а понякога "мамо", не мога да си представя да я нарека само по име-да не ми е набор жената.

Понякога към майка ми се обръщам по име, та към свеки ли? Laughing Какво от това, че разликата ни е почти 50 години (то, направо 'Бабо' да й казвам  Joy)? Уважавам я достатъчно (много!) и държанието ми го показва  Peace

пп. Бъдеща свекърва съм (живот и здраве!), но бих се чувствала ужасно неловко, ако евентуалната ми снаха се обръща към мен по друг начин, освен по име..

Та, в тая връзка.. бих желала да попитам съфорумките, отговорили в анкетата с 'друго', с какво се обръщат към свекървите си?  Grinning

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 19:25 от DimS.

# 23
Само към наборите ли трябва да се обръщаме по име?

# 24
  • София

Не ми е удобно да й казвам по име, защото е по-възрастна от мен все пак. Аз приемам лельо за по-уважително от "по име". Но явно за другата страна не е така. Може да пробвам да й казвам по име  Thinking
Да ти кажа, към по- възрастен да се обърнеш по име, ще му е кеф, защото го " подмладяваш".
Моят зет директно ми каза, че ще ме нарича по име и то, на галеното, щото не му иде да ме мамосва, а да ми каже " бабо" не му дава сърце, като ме гледа каква съм напета. Joy
Умничък ми е той!

# 25
Моята се обижда като й говоря по име. Държи да й казвам "майко". Според мен се прави на интересна пред сина си, но не го мисля много. Наричам я ту по име, ту майко, но най-често ... никак.
Тъпа ситуация.

# 26

Та, в тая връзка.. бих желала да попитам съфорумките, отговорили в анкетата с 'друго', с какво се обръщат към свекървите си?  Grinning

Мога да кажа за 2 приятелки - едната нарича свекърва си с прякор, с който е известна, другата използва умалително на "майко" от чужд език, което на БГ звучи интересно. И двете ми приятелки са българки, свекървите им също.

# 27
на мен също би ми било интересно 16-те % отговорили с друго да споделят какво е Simple Smile

# 28
  • София
на мен също би ми било интересно 16-те % отговорили с друго да споделят какво е Simple Smile
С моя приятелка се наричахме " Петровна" и " Минке", и докара нещата дотам с втората свеки, че са на " Петровна", за потрес на родата. Mr. Green

# 29
По име й казвам, случвало се е малкия като и каже Бабо и аз да я бабосам след него Simple Smile Изобщо не го намирам за невъзпитано или липса на уважение.
 По ми е криво със свекъра, че тежък човек с положение, не върви по име, татко абсурд, чичо не става и сме на Ъъъ. Пак не е от неуважение, напротив, просто не мога да намеря обръщението и вече няколко години съм без.

Общи условия

Активация на акаунт