БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 69 075
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • София
В събота правих крем Брюле. Като гледах рецептата, реших, че няма къде  да сгреша. Обаче схафих. ooooh! Embarassed
Крема ми се пресечв, оцвичи. Пекох го на водна баня , 180  С. Водата като погледнах беше завряла. Може ли това да е причината? newsm78

Е, не че му простихме. Joy Joy Joy

Здравейте!

За да Ви се пресече крема има няколко причини - първо печене на висок градус ,като следствие водата да заври- не повече от 165-170 градуса на долно ниво, на водна баня. Второ - използуване на растителна сметана. Много трудно с нея ще се получи гладък крем брюле. Трето - има вероятност да влезе вода, когато кипи от съда /тавата с вода/ в шоличките /формите/ с крема. Тогаво той не се сгъстява, а стои течен, на шупли /парцалчета/. Използувам течна животинска сметана с масленост 35% от  м-г Берьозка и нямам проблеми.

Тук Ви предлагам две рецепти за крем брюле. Изпитани.
Крем брюле с бял шоколад

Крем брюле

Успех!
Точно същата история и при мен...Точно по тази рецепта,но сметаната ми не беше 35% и аз реших,че от това ми се пресече...

# 466
  • Русе
В събота правих крем Брюле. Като гледах рецептата, реших, че няма къде  да сгреша. Обаче схафих. ooooh! Embarassed
Крема ми се пресечв, оцвичи. Пекох го на водна баня , 180  С. Водата като погледнах беше завряла. Може ли това да е причината? newsm78

Е, не че му простихме. Joy Joy Joy

Здравейте!

За да Ви се пресече крема има няколко причини - първо печене на висок градус ,като следствие водата да заври- не повече от 165-170 градуса на долно ниво, на водна баня. Второ - използуване на растителна сметана. Много трудно с нея ще се получи гладък крем брюле. Трето - има вероятност да влезе вода, когато кипи от съда /тавата с вода/ в шоличките /формите/ с крема. Тогаво той не се сгъстява, а стои течен, на шупли /парцалчета/. Използувам течна животинска сметана с масленост 35% от  м-г Берьозка и нямам проблеми.

.......................................................................................
Успех!
Точно същата история и при мен...Точно по тази рецепта,но сметаната ми не беше 35% и аз реших,че от това ми се пресече...

В рецептите изрично е посочена маслеността на сметаната - 35%, за да няма недоразумения.

# 467
  • София
Да,да... Peaceно много скъпа таз сметана ... ooooh!

# 468
  • Русе

Верно, между 2.60 лв. и 3.20лв. за 230 мл . Но, хубавото не е евтино. Simple Smile

# 469
  • Sofia
Аха, пък  Президента  ooooh!

http://shop24.bg/smetana-izvara/476-techna-smetana-president-1l- … 228020160314.html

Сега я загледах Меглето, ами с тия 20% ми е съмнителна.  Thinking
То  МайДей имат с 25%  растителна.

# 470
  • Пловдив
Понеже повдигаме въпроса за сметаната един въпрос от сериата "Т" (тъпи)
Тази сметана,която използват проф. готвачи неподсладена е точно тази готварската или някаква друга(растителна или животнска)-питам защото обикновено казват,че разбиват течната сметана на 3/4 не до твърд сняг неподлсадена,дори и за сладки десерти използват такава? (дали се изразих достатъчно ясно,че даже май и аз не се разбрах  Embarassed  )

# 471
  • Варна
Искам да сготвя кисело зеле в тава с две пилешки бутчета.
Трябва ли предварително да сваря бутчетата,
ако зелето го пека директно във фурната, с фолио
за час и половина?
Ако не е нужно да ги варя, трябва лизаради тях да сложа вода на киселото зеле,
защото аз не слагам?

# 472
  • Sofia
Муцко, течната сметана бива два вида - животинска и растителна.
Животинската е неподсладена.
Растителната бива сладка и неподсладена.
Готварска е въпросната неподсладена, била тя животинска или растителна.

Аз също ползвам неподсладена дори за сладкиши, защото си я подслаждам колкото искам, освен че ако ми остане, мога да я ползвам и за готвене, и за кафето си (пия го без захар). Подсладената ми е много сладка.

missNoir, аз бих сложила всичко заедно, с фолио и накрая без него за цвят. Сложи малко вода в съда, а и зелето си има... важно е и мазнина да има.

# 473
  • Варна
Благодаря!

# 474
  • София
Муцко, течната сметана бива два вида - животинска и растителна.
Животинската е неподсладена.
Растителната бива сладка и неподсладена.
Готварска е въпросната неподсладена, била тя животинска или растителна.

.................................

missNoir, аз бих сложила всичко заедно, с фолио и накрая без него за цвят. Сложи малко вода в съда, а и зелето си има... важно е и мазнина да има.

М..да за сметаните, та като стана въпрос за тях  да ви кажа , че вчера си купих от Била животинска сметана само за 1.79 лв. - 200 г.  Не зная, това тяхна грешка ли е за цената, ама не беше защото ходих лично да питам дали тази сметана е животинска и ако е така , такава ли и е цената - отговор ...ДА, такава е! Ето я, вижте я и вие ми кажете. Процент - 30% даже и отгоре. За първи път я срещам. Тази на Мегле не съм убедена че е животинка...не знам.

missNoir, бих сварила за малко зелето предварително. За час и половина няма да се опече във фурната ако е сурово.

Последна редакция: вт, 08 мар 2016, 11:55 от marchеva14

# 475
Честит празник на всички дами!

Благодаря на всички, които ми отговаряха за Брюлето.
На сметаната пишеше 30% масленост. За съжаление не намерих друга. Днес ще потърся.

# 476
  • München, Deutschland
Marcheva14, нито от тел, нито от комп ти виждам снимката. Каква е сметаната?

# 477
  • София-Младост
И аз не виждам снимката, но понеже пише Била, много се надявам отново да са заредили с една животинска сметана...опаковката е с нарисувана крава...тя беше животинска и нескъпа.

# 478
  • София
Ето това е линка от поста на марчаева http://de-pic2.ciao.com/de/262250517.jpg

Аз за пръв път виждам тази сметана.

# 479
Ето това е линка от поста на марчаева http://de-pic2.ciao.com/de/262250517.jpg

Аз за пръв път виждам тази сметана.
И тук не се вижда.

Общи условия

Активация на акаунт