Да преправим старите мебели с любов - тема 30

• 138 000
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • На брега
Светла, не знам дали е хубаво. Ти кажи как се държи във времето? За мен, ако чак след 2 години го възстановяваш е добро. Декинг и външни мебели се омасляват всяка година, дори два пъти - в началото на сезона и преди зимата. Декинга ми не е стерилно пространство на което се ходи само лятото. Зимата минавам от там за дърва, разнасям кал и камъчета по него, лятото го драскат мебелите отгоре... С каквото и да са намазани дъските се надраскват и захабяват. 2 литра тунгово масло на тази цена ме устройва идеално Laughing.
От тук съм черпила информация за свойствата и качествата на различните масла и описанието на тунгово масло ме привлича. Освен, че прониква в дълбочина, това масло затваря порите и втвърдява повърхността. Важно ми е за външен под по който се тъпче.

Ти кажи как го оценяваш и да ходя да си го купувам ако още го предлагат, защото площта ми не е малка и тази цена ме устройва! Wink
Скрит текст:
Тези вериги в началото бяха с други собственици и внасяха много прилични материали от среден ценови клас. После си смениха собствениците и останаха или много скъпи и качествени неща, или евтини некачествени.
Аз вече не мога да открия един воден гелообразен лак на водна основа на Бауфикс, както и един чешки(мисля) кит за дърво с фина консистенция и лесен за работа.

izgariashtata, с какво ще го циклиш? Боя от паркет се цикли. Няма да стане с лентовия шлайф. Ще ти потъне жилището в прах, ще имаш огромен разход на шкурки, шлайфът ти може да даде фира, паркета ще стане на вълнички.... Има фирми с много прилични оферти за циклене и лакиране, или само циклене. От пода започни за да ти е отметнат, като ангажимент. Ще подреждаш мебели и кухня върху него. Всичко останало може да ти е временно и да го надграждаш във времето, ако нямаш финансовата възможност да влезеш в напълно обзаведен и готов за ползване дом.

# 106
НоваТема, нямаме финансовата възможност да оправим целия апартамент. Решили сме да ремонтираме банята, антре, кухня. ВИК и Ел инсталациите са подменени. Ще останат две стаи, които ще чакат ред. Да освежим въпросния паркет, да сложим гранитогрес в коридора и да оправим кухнята, че сме с малко дете на 1год и не става без нея. А и трябва да се кърти излята мивка, та като ще се кърти, да не накуп. Разбрахме се с един познат да ни махне покритието от боя, той се занимава с това, но до тук. После сами трябва да го омаслим/лакираме или каквото е нужно. newsm78 И понеже нищичко не разбирам, ама ми се стори странно защо се полага корабен лак, реших да попитам

# 107
  • София
Подкрепям NovaTema. Подът е от нещата, от които не трябва да се икономисва. После няма как да го доремонтираш или дооправиш.
Жилището ни е старо - през 30-те години е строено. Като се нанесохме, на дюшемето имаше няколко пласта кафява грозна боя. Тя обаче така хубаво го беше запазила, че като го изциклихме - светна. За съжаление не случихме на майстори или на покритие и там, където е столът пред бюрото, много се издра. Ама така се издра, че се получиха вдлъбнатини по самото дърво. Предполагам, че навремето се е слагало дърво на пода каквото е имало, а не каквото е било най-доброто. Сега си стои така и аз мрънкам, че е грозно, ама няма кой да ме чуе.
Тва да имаш строител в къщи и да няма кой една крушка да смени без кандърми е ужас  Laughing

izgariashtata, и ние така се нанесохме - едната стая беше неремонтирана и си я направихме докато бяхме там. При нас само че имаше 2 едногодишни деца, добре че не стигана дръжката на вратата  Mr. Green

# 108
  • На брега
izgariashtata, щом ваш познат, който "се занимава с това" ще свали боята, вероятно ще го цикли и ще го направи почти професионално. Вземете си лак на водна основа. Яхтеният е отрова Sick. Има различни марки за паркет и ще може да се справите сами. По-красиво и екологично е да го омаслиш, но си прецени дали приятелят ви е свалил добре и в дълбочина боята. Сега детето е на 1 годинка и повярвай ми, след няколко години ще е надраскало, нарисувало, разливало всякакви неща, влачело столове по пода и други геройства... Laughing и ще ви се наложи отново да ремонтирате изцяло.

# 109
  • Варна
izgariashtata, корабен лак НЕ! Той е пригоден против влиянието на солена вода, но не и срещу надраскване с абразиви а в една къща абразиви колкото искаш - местене на мебели, играчки, ходене с обувки (евентуално) дори и чехли с по-твърда подметка влияят на покритието. Едно време са го ползвали поради липсата на специални лакове за под. Избери си лак на водна основа или масло за паркети  Peace

Ако ще ремонтирате нещо стените и таваните - първо тях, пода накрая. Не да мислите как да предпазите готовия под от шпакловки, боя, инструменти и т.н.

# 110
Благодаря ви Hug Знаех си аз, че е странна тази история с корабния лак. Дано нашият познат се справи добре. Ще дам отзиви и снимки Hug Hug

# 111
  • Перник
NovaTema, аз информация за маслата съм черпила само оттук - от темата  Simple Smile Ами, как се държи - наистина дървото става по-твърдо след обработката. Палетите потъмняха за тези 2 години - вероятно от атмосферните влияния, масата в кухнята не си е променила цвета. Като се разлее течност върху нея не попива, а си стои на капчици. Както казах, нямам опит с маслата  Peace

# 112
И от мен ТВЪРДО НЕ за корабния лак. Изключително лесно се надрасква и от най-малкото. Имам приятелка, която сглупи да намаже с такъв лак...още първия час беше надраскан!!!

# 113
  • Бургас
izgariashtata виж в нета как изглежда омаслен паркет и паркет с лак на водна основа, какъв цвят искаш да бъде, ще решите, но не бързай. Сънувай го и тогава  Laughing

# 114
  • На брега
NovaTema, аз информация за маслата съм черпила само оттук - от темата  Simple Smile Ами, как се държи - наистина дървото става по-твърдо след обработката. Палетите потъмняха за тези 2 години - вероятно от атмосферните влияния, масата в кухнята не си е променила цвета. Като се разлее течност върху нея не попива, а си стои на капчици. Както казах, нямам опит с маслата  Peace
Супер! Благодаря ти!
Мисля, че няма да имаш проблем да боядисаш или да омаслиш мебелите си. Ако две години не си омаслявала и през това време ги е пекло слънце и валяло дъжд и сняг, покритието е заминало. Палетите предполагам са чамови, а това е мек и порест материал и е попил.
Потъмнели са от слънцето или от плесени. Ако сивеят ги мини с някакъв препарат (фунгицид?). Аз съм почиствала с разредена белина. Има специални препарати за реновация на посивяло дърво, но за градински чамови мебели от палети, едва ли си струва разхода... 

# 115
Здравейте. Във предишната тема някой беше питал за ппд облепен със тапети и след това лакиран. Осъществи ли се плана? И други искаха да опитат,на мен ми е любопитно няма ли да стане и със мебелно фолио.

# 116
Аз се каня от ноември да покажа как промених в бяла премяна чамов гардероб и офис стол и все не стигам до темата. Но е крайно време. След като изчетох тук поне 5 теми, събирах в един файл какво точно се прави, с какво се грундира и с какво се боядисва, запретнах ръкави.
Става въпрос за гардероб, купуван преди около 15тина години за детската стая. Момичетата пораснаха, едното поотлетя, другото за сега остана там и искаше да си промени стаята. Естесвено - позволих. Продаде чамовите легла в олх и с парите и малко добавка си купи 1 легло от икеа, което нарича "моето принцеско легло" Simple Smile. Мечтаела си е за такова, и като тръгна на работа и си изкарва парите - ето - прави си каквото иска. А мама помага с промяната на гардероба, защото прецених, че ще излезе супер скъпо, ако трябва да го подменяме. Все пак не искахме да заделяме бюджет и да излезе за без пари промяната в стаята Simple Smile. През години сме трупали в стаята различни мебели, вкл един друг тип гардероб, който сега седи странно в стаята, но поне е бял.
А офис стола, беше купуват за каката, когато стана 1ви клас. Това през 2000та година някъде. Познат син въртящ се стол. Само че вече на 16 години. Изучи цели две момичета и заслужава да бъде уважен и подновен, а не да бъде изхвърлен. За целта - купих плат от магазин за дамаски/пердета. Разглобихме стола с малката и започнахме с 1 такер да си "чупим" ръцете. Редувахме се, защото не ни достигаха силите, но заливайки се от смях и пот, успяхме да го преоблечем.
Снимките на гардероба преди и след, в компанията на стола, минал през лифтинг операция, демек подмладения той в целия си блясък до новото легло със старото шалте Simple Smile вижте в линка по-долу, ако Ви се гледа Simple Smile.
Та това се получи от старите мебели, малко пипнати и обгрижени с любов, запазвайки спомена за вярната им служба Simple SmileSimple SmileSimple Smile

От тук нататък са няколкото снимки, заедно с новите дръжки на чамовия гардероб, че не се виждат добре на снимката. Махнахме и едни етажерки, чамови, които седяха на стената, на която сега са опрени гърбовете на гардероба и които само събираха прах. Никога, никога, никога не бих си причинила етажерки и се питам с кой акъл на времето съм взела такова решение  ooooh!
Важното е, че моето пораснало момиче сега е много доволно Simple Smile.

# 117
хлебарка, страхотен резултат. Много обичам да гледам всякакви Преди/След снимки, така че благодаря, че си си направила труда Simple Smile Колко време ви отне цялото боядисване? Колко ръце боя минахте?  Hug

Аз всъщност влязох за друго. Търся разни неща в продавалника и попаднах на тази обява за секцийка, която се подарява: http://olx.bg/ad/sektsiya-ID5QWlg.html#d1faf286fc. Всъщност, не познавам човека, който е пуснал обявата, но ми стана много мило от коментара му, че не иска да я натроши и хвърли Heart Eyes Та, ако някой тук си я хареса....  Hug

# 118
   За онези, които се готвят да боядисват дървени мебели с боя за метал - съвети:   http://paintedfurnitureideas.com/what-to-know-before-painting-fu … h-metallic-paint/
    Добавям и линк към хитър начин да превърнете ламинат в подобие на гранит:   http://rainonatinroof.com/2015/02/how-to-make-laminate-counterto … -like-faux-stone/

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 01:30 от Мари дьо ла Фер

# 119
  • sofia
Само да уточня, че коректния превод е не "боя за метал", а " боя с метален ефект". Т.е. като се нанесе боята повърхността изглежда като метална.

Общи условия

Активация на акаунт