НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 750
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Спаркъл, не е нужно (нито самодостатъчно) да си веган, за да си здрава.
Скрит текст:
Въпреки, че през по-голямата част от еволюцията си на примат човекът е ял основно растителни продукти, той е опортюнистично всеяден. Като такъв е намерил много хранителни формули за физическо оцеляване и просперитет. Има африканско племе, например, което живее предимно на риба. Традиционното хранене на хората в най-северните зони се състои основно от животински мазнини. Влошаването на здравето и намаляването на продуктивното дълголетие е започнало тогава, когато сме въвели фабрично обработваните "храни".

Важното е да се избягват продукти, които напълно са загубили естествената си форма. Важно е също по-голямата част от чинията ти да е пълна със зеленчуци и/или плодове. Определени неща (предимно от животински произход) изискват температурна обработка, но въпреки това можеш да виждаш какво ядеш.

Другото условие е производителят на тези продукти да гарантира, че растението/животното се е развило и израснало при условия, които са максимално близки до естествените. Защото колкото по-близки са те и колкото по-пресен е продуктът, толкова по-висока крайна хранителна стойност ще има той.

Фръц, не ползвам очистителни. Какво точно те кара да смяташ, че имаш нужда от подобна практика?

Данилу, като деца сестра ми и аз получавахме стомашни разстройства всеки път, когато ходехме на море. Само активен въглен ни спасяваше. Навремето обаче не го продаваха на таблетки, а на прах и беше супер гнусен.

Роботът изглежда като технология на бъдещето. Пусти немци, страхотна техника правят.

Бубанка, специални благодарности за грижата ти темата да запази добрия си, градивен тон!  bouquet

"Сладолед" от портокалов сок и ягоди

Смути от листа на морков, спанак, рукола, ягоди, тофу, манго, банани, лимон и портокал

Пълнозърнест хляб от покълнали зърнени, домашна "Нутела" (без мазнини), ягоди и пресен розмарин

Зеленчуци и гъби на фурна

Червено зеле с моркови, зелен лук и кимион; църната царевица; грах с копър; запечено тофу с лют пипер

Кейл, целина, листа на моркови, магданоз, манго, тофу, банани, лимонов и портокалов сок, физалис, боровинки, конопено семе

Плодова салата

Вариации на тема "хляб от покълнали зърнени"

Овесени ядки с вишнев сок, плодове и шоколадови перлички с чия

Супа от червено мисо с веган кимбап

Червен боб със задушени кейл и спанак + чесън

Спелта, елда, фаро, бели нектарини, ягоди, боровинки, конопено семе

# 526
  • на острова на мечтите
О, Фея, благодаря! Hug
Този активен въглен не е гнусен, а и си върши работата Peace Wink

# 527
С огромно удоволствие дочитам "В защита на храната" (In Defense of Food) на Майкъл Полан. Освен всичко друго, книгата съдържа много добре синтезирана и интересно поднесена информация за това как се формират кратковременните модерни (fad) диети и хранителни режими.

По книгата има и документална филмова версия, заснета от PBS. В основни линии, препоръките на Майкъл Полан се припокриват на 100% с тази тема:

Eat food (яжте храна)
Not too much (не твърде много)
Mostly plants (предимно растителна)

За тези, които нямат време да гледат филма или не владеят английски, ето обяснения относно тези общоприложими препоръки:
Скрит текст:
- Когато купувате храна, придържайте се към периферията на супермаркета. В средата на магазина, на рафтове са изложени "ядливи хранителноподобни вещества", а не храни.
- Избирайте храни, които са в състояние да се развалят
- Стойте настрани от продукти с шарени опаковки, върху които са написани обещания за здраве.
- Не яжте нищо, което прабаба ви не би разпознала като храна.
- Яжте храна, сготвена от хора и избягвайте тази, която се рекламира по телевизията.
- Ако е от растение, яжте. Ако е от фабрика, не яжте.
- Гледайте на месото като на подправка или храна за специални случаи.
- Яжте разнообразни растителни храни с различни цветове.
- Няма вълшебна храна, няма вълшебен хранителен елемент.
- Сипвайте първо зеленчуците.
- Човешкият апетит не е биологична константа тип "толкова съм гладен", а е обвързан социално, емоционално и със средата. Той се влияе от множество малки фактори, които не осъзнаваме.
- Използвайте малки чинии и чаши.
- Спирайте да ядете, преди да се почувствате напълно заситени.
- Яжте като французите - на малки порции, бавно, за да имате време да се насладите и да отпразнувате храната си - в компания и по едно и също време всеки ден.
- Отделяйте толкова време за наслада от яденето, колкото е било нужно за приготвяне на блюдото, което консумирате.
- Нарушавайте правилата от време на време. Това, което е от значение не са изключенията, а всекидневната практика.
- Нека водата е предпочитаната от вас напитка.

Ръжен хляб с авокадо, домати и червен арпаджик или с пикантен хумус и италиански магданоз

Домашен соев кефир с жълто киви, сушени червени боровинки и сироп от вишни

Сладък картоф в сурова супа от моркови, целина, банани, тофу, ябълка, лимонов сок и сироп от вишни

Басмати, гъби на фурна и салата от рукола, домати, червен лук, балсамов оцет и ленено масло

# 528
  • FRANCE
Страхотни вкуснотии показвате. Дали може и рецепти моля? Като почти вегетерианец съм с много ограничено хранене. Девойките са върли месоядни но много ми се иска да им разнообразя менюто (поне на малката че голямата яде само 6-7 неща добре че нищо от тях не е преработени храни) Благодаря

# 529
Фея Кръстница, следя темата с интерес не съм от пишещите, но пък съм редовно четяща. Много ми харесват споровете и различните мнения! У дома щерката е лакто-ове-веге, понеже ММ липсва по три месеца, та покрай щерката и аз и синчето сме на този режим на хранене.
Да подкрепя madam за рецептите, особенно за приготвяне на пълнозърнестхляб от покълнали зърнени и ръжен хляб. И да попитам какво ви е мнението за просото и как го приготвяте?

# 530
Просото го варя. Може да се добавя към салати, а може и да се подслади с малко мед. На мен лично ми харесва.  Grinning

# 531
  • на острова на мечтите
Добре дошли на новопристигналите bouquet
Фея,рецепти chef
На изпити съм и само надничам в темата Sunglasses инкогнито Simple Smile

# 532
приготвяне на пълнозърнестхляб от покълнали зърнени и ръжен хляб

И аз ще се радвам, ако споделите  bouquet

# 533
Момичета, повечето неща приготвям на око. Затова пиша само съставките. Ако ви интересува по-конкретно блюдо, кажете. Ще се опитам да се сетя какво съм правила.

Хлябовете от последните ми кадри са купешки: пумперникел и ръжен от серията "Вестфалски класики" на Mestemacher. Ако не греша, тази марка се продава и в България.

Хлябът със сусам, който често ползвам също е купешки - на Food for Life.

Откакто открих, че на тукашния пазар има готови пълнозърнести хлябове с истински хранителни съставки, почти напълно спрях да приготвям домашни хлябове. Така пестя време, което мога да прекарам със семейството си, вместо около печки и тави.

Иначе съм правила най-различни домашни хлябове - и сурови самуни, и сурови питки, и печени с домашно брашно (покълнало или не). Съчетавала съм разнообразни зърнени, като печените хлябове от покълнали зърнени са с малко по-сложна технология: зърната се покълват, изсушават се и след това се смилат (за целта ползвам високоскоростен блендер).

За печените хлябове изпозлвам винаги една и съща рецепта: за български селски хляб, но без да слагам захар.

Домашен соев кефир с къпини, ягоди и шоколадови перлички с чия

Шарен ориз с веган фритата, задушен бокчой с тиквички и чери домати

Зелено смути (кейл, ябълка, банан, манго, ленено семе, лимонов сок) с горски плодове, шоколадови перлички с чия и конопено семе

# 534
  • на острова на мечтите
И аз много неща приготвям на око и без да следя много стриктно рецептите,а и според каквото имам в хладилника. chef

# 535
danilu, освен за смутита новия ти робот става ли и за сокове? Синът ми много иска да си прави плодове сокове, но аз не давам Simple Smile Давам само цели плодове, обаче ако знам, че някой уред ги изстисква цялостно и без загуба на фибри, бих купила.
Фея, а ти какъв ползваш за твоите произведения?

# 536
Sparkle red, искам да ти кажа, че аз не харесвам сокове, на които не мога да усетя пулпата. Е, моят уж не е мощен,  но май ножовете му са много остри и толкова смила плодовете, че цитрусите стават само на вода. Ако повече време оставиш да работи блендера, синът ти няма изобщо да усеща пулпата.

# 537
  • на острова на мечтите
danilu, освен за смутита новия ти робот става ли и за сокове? Синът ми много иска да си прави плодове сокове, но аз не давам Simple Smile Давам само цели плодове, обаче ако знам, че някой уред ги изстисква цялостно и без загуба на фибри, бих купила.
Фея, а ти какъв ползваш за твоите произведения?
Ако имаш предвид изстискване не,но нектари прави невероятни. И кафе не прави Wink Шегичка.

# 538
Спаркъл, всеки блендер ще може да направи смути. Високоскоростните са по-добри, разбира се. Силният им мотор и бързо въртящата се перка/нож смилат продуктите по-успешно и можеш да получиш хубава, гладка смес за по-малко от минута. Моят Блендтек прави смути за 40-50 сек. Имам го от над 3 години и не бих го заменила за друга марка (особено след като вече съм ползвала и Витамикс).

Има машини за сок, които са в състояние да оставят почти напълно суха пулпа, което означава, че се извличат почти всички полезни хранителните вещества. Само че тези машини са доста скъпи (близо $2500) и са си сериозно вложение.

Често чета, че след продължителна консумация основно на животински продукти, хората имат проблеми с яденето на повечето плодове, на някои зеленчуци и на бобови. Тези хора се оплакват, че получават подуване я от шепа череши, я от половин чаша боб, я от няколко малини, я от една круша. На какво се дължи това?

На вида и броя стомашно-чревни бактерии.

Да кажем, че до вчера сте яли основно месо, яйца, кашкавал, масло и мляко, а към тях сте добавяли по някоя розичка броколи или карфиол плюс шепа спанак. В резултат от това от глад умират полезните бактерии, които подпомагат обработката на растителните продукти с по-високо съдържание на захар. Пълната липса или изключително намалелият брой на въпросните бактерии възпрепятства нормалната реакция на стомашно-чревния тракт при изяждането на въпросната шепа череши.

Какво е решението на този проблем? Постепенно увеличаване на броя и разнообразието на полезения микробиом. Най-добрият начин да се направи това е да се консумират разнообразни растителни храни, които да заемат по-голямата част от чинията.

Колко време е нужно? Обикновено около 14 дни, защото разнообразието и популацията от микробиом в стомашно-чревния тракт се променя в рамките на две седмици, когато се промени типът хранене.

Пумперникел с авокадо, домати "Кумато", бейби зеленолистни и червен лук

Зърнени (Organic Ancient Grain Oatmeal на Farm to Table) с банани, соево мляко, боровинки, нар и веган шоколад

Ръжен хляб, авокадо, пикантно червено цвекло, резене. Ръжен хляб, хумус с кейл и чесън, домати "Кумато", червен лук

Зелена салата с краставици, нахут, домати и червен лук

# 539
Цитат
[quote author=Фея Кръстница link=topic=906104.msg33366647#msg33366647
Често чета, че след продължителна консумация основно на животински продукти, хората имат проблеми с яденето на повечето плодове, на някои зеленчуци и на бобови. Тези хора се оплакват, че получават подуване я от шепа череши, я от половин чаша боб, я от няколко малини, я от една круша. На какво се дължи това?
[/quote]

Консумирането на прекалено много животинска храна задръства организма-затуй ако някой маа само мръвки трябва да ограничи силно храненията за деня-онези от палео времената са  тичали сами след мръвката(която пък е била стройна и тънка,понеже също се е движела повечко и папкала каквто намери,а не каквото и сипят в хранилката) и не са се хранили задължително 3 пъти на ден(пък и то на какъвто и режим да е човек не е задължително трикрактното хранене).
Оттам и след купичка череши започва буpна ферментация,щото предната храна просто няма шанс да се е смляла.

Обаче човек и само с раститeлна храна да се храни,ако пак не спазва някои правила на консумация може също да си докара проблеми от череши,боб и зеленчук.
И тук ми се иска да дам един пример,но понеже някои потребителки много се докачат,само ще си го помисля и няма да го напиша. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт