Напускане на работа след майчинство

• 1 286
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!
Започнах да пиша в една тема, която ми се стори подходяща, но ми излезе предупреждение, че е много стара.
Та затова - в нова.
Приключва ми майчинството, няма как да се връщам на работа, не устройва нито мен нито тях вече.
Кой е най-подходящия и за двете страни начин, по който да прекратим трудовите отношения.
Колко платена отпуска мога да си взема сега, като дни?
Искам после да отида на борсата за известно време.
Ще трябва да им дам евентуално молба за отпуска и предизвестие за напускане...или не, а друго нещо?
Основен проблем е, че виждането с тях е трудно.
Ако не успея да ги намеря навреме и майчинството изтече, какво става. Един вид по закон се очаква да съм на работа?

# 1
  • София
Можеш да напуснеш веднага без да използваш отпуската,а те да ти я изплатят,принципно е по-добре да се водиш отпуска и да ти плащат усигоровки и да ти тече трудов стаж,но след като виждането с тях е трудно...
Напускането ще бъде по взаимно съгласие и не чакай кой знае какво от борсата,има там някакви пари за 6 месеца мисля,че бяха,но са жълти стотинки,т.е. не разчитай ами си търси усилено работа.Другия вариант е ако са ти близки от работата да те съкратят,поради съкращаване на позицията или нещо от сорта,тогава ще имаш право на обзщетение и от борсата ще взимаш повече пари,но чисто законово не знам дали имат право да съкращават жена,която домомента е била в майчинство,май имаше нещо,че не може по закон,а са длъжни да ти намерят друга позиция във фирмата,т.е. отпада.
Най-добре търси бързо нова работа,която да започнеш веднага след напускането на старата.

# 2
Фирмата мисля, че може да съкращава служител, връщаш се от майчинство, ако му закриват позицията и не е съгласен на тази, която му предлагат. Преди години така съкратиха моя приятелка, 2-3 месеца след като се върна от майчинство. Не знам след това дали са направили промени и все още ли е така.

# 3
Много благодаря:)
И аз си мислех дали не е невъзможно да ме съкратят, заради защитата, че съм майка.
Засега не мога да започна работа и затова я мислех борсата.
Значи ми трябва само молба за напускане по взаимно съгласие и трудова книжка трябва ли ми?

# 4
Поразпитах малко и е много рисковано за фирмата да предприема такива действия, да съкрати служител след майчинство. Ако не са ти близки, едва ли биха го направили.

Остава сама да напуснеш. И аз бих изчакала да ми мине платената отпуска.
Да, трябва ти трудовата книжка, за да ти нанесат стажа. Аз лично не съм напускала, мен са ме съкращавали и попълвах само документи за взаимно съгласие. Трудовата ми книжка беше във фирмата, те ми оправиха документите и ми платиха неизползваната платена отпуска. Също така си поисках документ за отработеното време, не помня как се наричаше, сестра ми изрично ми каза да си поискам.

Общи условия

Активация на акаунт