Великобритания - тема 63 Истинско Великденска

• 95 080
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Bristol
Поли, пробвайте да се обадите в училището, обяснете ситуацията и питайте. Някои училища дават информация, други те препращат към общината. Няма да загубите, ако пробвате. Не пречи да се напише писмо, но ако няма места свободни, училището нищо не може да направи. Има си правила колко ученика в клас, по колко персонал за колко деца да отговаря, на каква площ и тн. Просто никой няма да рискува и да наруши правилата. При нас така бяха приели над 30 деца в две паралелки и се наложи от две да направят три по 22-23 деца в клас. Но имаха финанси за допълнителен учител и свободно помещение. Ако нямат пари за учител и капацитет в сградата, не става.

# 706
Пак да питам за здравните осигуровки. Оказа се, че синът, който живее и работи в Лондон, знае тази информация, но не е наясно, по какъв начин да не му се трупат задължения към здравната каса в България за периода, в който той си плаща здравните осигуровки в UK.

# 707
Здравейте! Синът ми работи и живее в Лондон от година и половина. Имам такъв въпрос: при положение, че се осигурява във Великобритания, нужно ли е да внася здравни осигуровки  и в България?
Само да уточним, че като си дойде в БГ и иска да ползва здравни услуги си плаща прегледи, изследвания и т. н.  Peace
Има формуляри, които трябва да донесе в Бг за да удостовери че се осигурява в друга държава членка на ЕС, представят се в НАП и му се възстановяват правата. Не знам кои са формулярите.

# 708
  • оттам, откъдето започва България
На мен от НАП ми казах, че следва да представим този формуляр, ако е решил трайно да се върне в БГ. Виж тук: http://www.nap.bg/page?id=352

# 709
  • Оптимист по принуда

Има формуляри, които трябва да донесе в Бг за да удостовери че се осигурява в друга държава членка на ЕС, представят се в НАП и му се възстановяват правата. Не знам кои са формулярите.

Не съм сигурна дали е точно така. Защото от НАП изискват документ от държавата на пребиваване, който да доказва плащаните там осигуровки. В УК тази процедура е много бавна, а формулярът всъщност се попълва ако напускаш страната за постоянно и няма да се връщаш да работиш или осигуряваш за определен период. Получава се малко параграф 22. Няма как да си докажеш осигуровките в Англия, освен ако не си тръгваш завинаги.
Цитат
А за българите, които живеят в страна-членка на ЕС?

За периода след 1 януари 2007 г.

Българите, които живеят в страна-членка на ЕС трябва да имат предвид, че разпоредбите на чл. 40а от ЗЗО, не се прилагат по отношение на периоди, за които съгласно европейските регламенти се прилага законодателството на другата държава-членка на ЕС. Ако спрямо лицето през периода на трудова заетост в другата държава-членка е приложимо законодателството на съответната държава, за този период то ще бъде освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК.

За да се удостовери този факт пред Националната агенция за приходите, се представя формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка. Въз основа на данните, посочени в документа, месеците без данни за здравно осигуряване в България ще бъдат покрити и ще бъде коригиран здравноосигурителния му статус.
от тук.

# 710
Точно това имах предвид, че едва след като решиш да се  прибираш окончателно в БГ можеш да  си вземеш този формуляр и да го представиш. Но то си е и логично, защото и ние, макар че сме страна от ЕС, също ако излезем навън може да ползваме само Спешна помощ.

# 711
Благодаря ви, Дидка Питка, Demmy и Brummmm! Ще предам на сина ми за този документ. Засега, не мисли да се връща в бг.

# 712
  • Оптимист по принуда
Благодаря ви, Дидка Питка, Demmy и Brummmm! Ще предам на сина ми за този документ. Засега, не мисли да се връща в бг.
В такъв случай, вариантът е да си плаща осигуровките към НАП като се прибира.
Да ти кажа честно, ако ще остава в УК, едва ли ще има време да чака за направления в Б-я, ако му се наложи. Поне ние така процедираме - плащаме си и набързо си правим каквото ни е нужно. Не говоря за сериозни процедури като операции и т.н. В такъв случай най-добре е да си има права в БГ.

# 713
  • Варна
 Благодаря demmy.. Видях това условие, затова още не съм направила резервация. Чакам да намеря човек с когото да пътува Sad

# 714
За по-сериозните медицински процедури не е ли възможно да се правят в UK?

# 715
  • Bristol
Възможно е разбира се, даже тук е по-добре да се направят. Но ако не е нещо спешно се чака много през NHS, докато ти дойде реда. Затова някои предпочитат да отидат и да го направят в България. В България обаче често си искат да им се заплати, нищо че имаш осигуровки или касата не покрива част от процедурите и пак трябва да се бръкнеш. За мен лично е безсмислено да се осигуряваш в България, ако живееш тук постоянно.

# 716
Да, да, в България и да си осигурен, са безкрайни рушвети!

# 717
Доста се чака в Англия, направо ми е странно, но май и аз вече се примирих и затова накарах сина ми да се прибере в БГ и да направим каквото можем по-бързо. Това не означава, че нямаме вяра на лекарите там, но това чакане е немислимо.

# 718
  • York
Влизам само да споделя, че Уиз пускат линия преди Коледа Донкастър - София на многооооо добри цени. Около февруарската ваканция има и по 8 паунда на посока  Party Ноооооооо часът на пристигане в Бг е безумен - 1:45  Whistling

# 719
  • Bristol
То и полетът от Бристол е горе-долу с такъв час на пристигане  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт