Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на хранителните алергии?
Какви са причините за хранителните алергии?
Кои храни имат висок и нисък риск от алергии?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на хранителните алергии?
Хранителните алергии могат да проявят различни симптоми, включително гадене, повръщане, диария, кашлица, затруднено дишане, обрив, сърбеж и подуване на устните или лицето. В някои случаи може да има главоболие, раздразнителност или умора. По-тежките реакции могат да доведат до поведенчески проблеми и дори до животозастрашаващи състояния като конвулсии, шок и анафилаксия.
-
Какви са причините за хранителните алергии?
Хранителните алергии могат да бъдат предизвикани от ранното въвеждане на твърди храни, наследственост, предозиране на определени храни, кръстосани реакции с подобни храни, както и консумация на алергенни храни. Например кравето мляко, соята, яйцата, пшеницата, цитрусовите плодове, рибата и фъстъците са често срещани алергени.
-
Кои храни имат висок и нисък риск от алергии?
-
Какво представлява лактозната непоносимост?
-
Как да въведем нова храна при дете с риск от алергии?