Почивка на Малдивите /тема 2/

• 133 098
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Реших, че ще останем възможно най-дълго в резорта, защото най-вероятно последния ден точно няма да ни се обикаля. Ще гледам да организираме възможно най-късен трансфер.

Аква обувки ползвали ли сте там или не са нужни?

# 601
Според мен са задължителни заради коралите. Моите крака нямаше да издържат без акваобувки. Но всеки има различна чувствителност.

# 602
Привет момичета,
Снощи се прибрахме от Куреду. Прекрасно беше, красота и безгрижие.
В началото като пристигнахме, имахме малко перипетии. Полетът за мен беше драма, т.к не се чувствах много добре. Като пристигнахме в Мале, бях на ръба на силите си. И тогава започнаха препядствията. Бяха отменили полета ни за Куреду, поради лошо време. Оказа се, че имало буря в Шри Ланка, която се преместила към острова. Стояхме на летището в Мале известно време, след което ни закараха с лодка до остров Мееру, където преспахме. На следващия ден обратно пак до Мале с лодка и там чакахме до следобяд да ни траснферират с хидропланера до Куреду. Голямо преживяване беше. Багажът ни дойде на следващия ден. Ние нямахме никакъв ръчен багаж. Затова съветвам да си вземете за ръчен багаж необходими за вас неща, в случай, че ви забавят другия багаж. Принципно рядко се случва това с лошото време, но ето че се случи. Иначе като цяло не сме имали повече проблеми. И след като дойде багажът, започнахме да се наслаждаваме на почивката. Мислех си, че само ще лежим на шезлонгите, а не се спряхме. Всеки ден имахме толкова неща да правим - най-вече шнорхелуване. Това, което препоръчвам е да се иде на остров Командо, където организират шнорхелинг по рифа. Уникално изживяване (въпреки, че бях със смесени чувства, т.к. малко ме беше страх). Няма такава красота. За гмуркане с бутилка все още нямам смелост.
Има доста неща, които организират на острова, така че всеки може да си избере по нещо, което му допада. Има и такива, които ти се полагат като комплимент от ризорта - кратък масаж, снимка от професионален фотограф, еднократни уроци по голф, уинд сърф, шнорхелинг, разходка на залез слънце. Успяхме и делфини да видим.
Обслужването беше на много добро ниво, няма такова нещо като не сме разбрали или станало е грешка, всичко е добре организирано от персонала. Нямам забележки никакви. Чистят два пъти на ден.
По отношение на вилите - има бийч вили, бийч бунгала, градински бунгала, султан вили, о' бийч вили и водни вили.
Ето снимка на острова, за да ми е по-лесно да обясня:
https://www.crowntoursmaldives.com/var/site/storage/images/_alia … kuredu-aerial.jpg
От едната страна на острова (той е продълговат и тесен), е кеят или джети (така му казват там, от английски), където кацат хидропланерите и акустират лодките. На снимката се вижда като продълговата линия. От тази страна на острова са бийч вилите и повече става за плаж и шнорхелинг и изобщо за всички видове дейности, което е предимство. Недостатъкът е, че е по-шумно. Като застанеш срещу кея на плажа, от ляво по - към края на острова  е по-тихо. Зад бийч вилите (вдясно от кея, ако застанеш срещу него на плажа, във вътрешността са султан вилите. За тях не мога да кажа нищо, освен че има доста растителност и на мен лично не ми харесват. Няма нито плаж, нито изглед.
От другата страна на острова са водните вили (като застанеш срещу кея и пак си на плажа,  вдясно се виждат във водата). Срещу тях са бийч бунгалата. По-нагоре са вече о'бийч вилите. От тази страна не става много за плуване и шнорхелинг, защото това е откритата страна на окена, има много корали, и е опасно и непрепоръчително да се извършват тези дейности. Зад бунгалата и о' бийч вилите са градинските бунгала. Те са във вътрешността на острова, което е да речем на 10-15 м от плажа, но няма хубав изглед, нито плаж, за мен лично не си заслужава да се наеме такова бунгало. Още повече, че шезлонги има по два на всяка вила и бунгало и не може да отидеш и да ползваш чуждите. Единствено само на главната рецепция, където е един от трите басейна има шезлонги, които слагат към плажа, но те са толкова малко, че трудно можеш да намериш свободни, освен ако не отидеш много рано.
По отношение на ресторантите, баровете и басейните. Има три основни такива - на главна рецепция - те се ползват от всички; о'рецепция (за о'бийч вилите) и сангу (това е за водните вили) - последните две могат да се ползват само от водните вили и о'бийч вилите, като о'бийч вилите не могат да ползват сангу басейна, а само бара и ресторанта. Водните вили могат да ползват всичко.
Отделно има възрастови ограничения, за водните - над 18 год, а о'бийч - над 12 год.
По-горните неща ги пиша по лични впечатления и информация, дадена ни от хоста, който ни показа различните видове вили, т.к в началото не ми допадна плажът и исках да се преместим, защото от нашата страна не става много за плуване. Но се отказахме да се местим. В общи линии о'бийч вилите са най-луксозните като обзавеждане, т.к са реновирани, имат и легло на верандата. Има доста палми и сенки, под които можеш да си сложиш шезлонгите, баните са им много хубави и гледката е много красива.
Водните вили също са хубави, малко по-тесни ми се струват. Те също имат и легло на верандата. Гледката е само към морската шир, вечер залезът е много красив. За плаж обаче, трябва да отидеш на сангу плажа, където са барът и ресторантът, но те са много близо. Можеш да плажуваш и на плажа срещу водната вила (който всъщност стои между водните вили и плажните бунгала). Но там няма много сянка и водата е с много водорасли, по-точно треви. Има риф, до който можеш да отидеш, но аз лично не ходих там. По думи на мъжа ми не е кой знае какво. Препоръчително е да не се шнорхелува зад рифа, заради течението (което е много силно).
Плажните бунгала (по думи на приятели) не са чак толкова луксозни като о'бийч вилите (аз лично не съм ги виждала).
Отделно от страната на водните вили и о'бийч вилите (в пространството между тях има доста скатове, не са отровни, но трябва да се пазиш от тях. Има й бейби акули, безопасни са.
Бийч вилите са хубави също, но те на верандата нямат легло. Баните не съм ги виждала. Голямото им предимство е, че са от страната, която става повече за плаж и шнорхелинг.
Общо взето едва ли нещо може да бъде лошо там, въпрос на предпочитания е всичко.
Около кея вечер могат да се видят много риби и скатове, включително и големи манти.
Ние при шнорхелинга видяхме и костенурки, те се намират от лявата страна като застанеш  срещу кея, ако си на плажа (пак по-горе от снимката). Там основно има костенурки, които явно са на изчезване в този район. Ние успяхме два пъти да видим, едната беше с доста внушителни размери.
По отношение на нещата, които които е добре да си вземем и тези, които няма да ни трябват.
За мен със сигурност задължителни неща за взимане са:
-маски за шнорхелинг, плавници и UV- блузи - ние лично ги купувахме в последния момент и се оказа доста трудно да си намерим, поради това, че не е сезон, навсякъде са ги изтеглили, а там където е имало, са свършили, т.к. тези, които са решили да ходят като нас на почивка са ни изпреварили Simple Smile. Можете и там да си наемете или да си купите. Но са минимум два пъти по скъпи, ако ги купувате. За под наем знам само, че маските са 11 долара, но не за 24 часа, а в рамките на деня до 19:00 часа. За София мога да кажа, че има някои неща в Декатлон, Спорт депо и има един магазин за водолазни принадлежности на име Под вода и се намира на Никола Габровски 110, между картинг пистата и бившата поща (до Колежа по комуникации) в Студентски град;
- обувки за коралите - много добра работа вършат, можеш да си плуваш с тях, може и там да ходиш. Аз лично моите ги ползвах първите два дни. После ходихме абсолютно цяла седмица боси, единственото, което обувахме, бяха плавниците. Неудобното е, че като ги намокриш вече един път, си остава пясък, колкото и да ги переш и чистиш и неудобно да се ходи с тях. Но ако сте с чувствителни стъпала (както съм аз) силно препоръчвам да си вземете. Няма да натежат;
- слънцезащитни кремове - задължително фактор 50. Слънцето е много силно. Пак изненада, когато купувах - в 6 аптеки нямаше почти нищо, фирмите са изтеглили продуктите и ако е останало едно две неща, пак е добре. За София в мола на Стамболийски има аптека, където не са ги изтеглили;
- Пантенол - за изгаряния, задължително. Дори и ако само се нараниш от корали или друго, е добре да го имаш. Ние не изгоряхме, ползвахме го само за претриване на кожата и обрив, но имаше други, които бяха доста изгорели и се възползваха;
- шапки - аз забравих да взема такива с периферия и козирка, но си купих като тези за плуване, само че от плат (от Декатлон). Свършиха ни чудесна работа във водата и при шнорхелинга;
- якета за самолета - доста е студено. Ние бяхме решили в Мале да ги сложим в куфарите, но добре, че не ги, защото като се наложи да стоим на летището доста време и после в лодките като ни трансферираха към друг остров, ни бяха доста от полза. В самолетите дават възглавнички и одеяла, но все пак е добре да си имаш яке;
- както вече споменах по-нагоре, необходими неща в ръчен багаж, в случай на извънредни ситуации;
- лекарства - течен аналгин, за корем, за стомашно неразположение, за гадене при пътуване, противоалергични (често се прави слънчева алергия) и който каквото си прецени друго;
- репелент и мазило за ухапване от комари. Аз не съм ползвала репелент, въпреки че имахме, първите три дни много ме хапеха. В случай, че нямате мазило, лайм или пантенол вършат също работа;
- адаптери за телефон, компютър и т.н. (ние си носехме, не знам дали на рецепция дават);
- подводна камера или фотоапарат (не е задължителни, разбира се, но е хубаво да имаш);
- джапанки - няма във вилата, ако ползвате, е хубаво да си вземете. Ние лично ги зарязахме на втория ден, заедно с обувките за корали.

Това, което за мен е излишно да се взима:
- обувки с ток - аз си бях взела едни ниски спортни обувки с които пътувах, обувки за корали, джапанки и сандали. Сандалите изобщо не ги разопаковах. С обувките само пътувах, другите ги носих два дни. Мъжът ми по същия начин.Ходехме боси през цялото време. Там освен пясък,няма нищо друго;
- хавлии - бях взела 4 плажни хавлии, не съм ги изваждала от куфара. Там всеки ден ти сменят и плажните и тези за баня. Ако трябва да съм честна ние плажни почти не сме ползвали. На шезлонга сме лежали два -три пъти. Ако идеш на басейн, те ти дават там и не е нужно ти да си носиш навсякъде.
- сешоар - аз си взех, но не съм го ползвала. Там имаше.

На остров Мееру бяхме една вечер, впечатленията ми от това, което видях, бяха добри. Бяхме в джакузи вила на плажа, много хубава. Беше, обаче доста шумно, защото бяхме близо до бара, от където се чуваше музика до късно. Това, което ме притесни е, че видях в банята огромна хлебарка.
Но едни познати казаха, че и на Куреду са видели два пъти, ние не сме. Но както каза гидът, това е тропически остров, няма как да не се срещат разни животни. Simple Smile
Иначе пръскат всеки ден за насекоми, поддържат го.
Вместимостта на острова е 800 човека.
Ако не си вземеш ол инклузив пакет, не виждам друг вариант, т.к там няма магазини, от които да си купуваш храна или да се храниш, освен трите магазина, в които има чипс и някакви сладки неща и съответно трите ресторанта към ризорта. Има и отделно японски ресторант, който не е към инклузива. На кея има чайна, много е приятно, особено привечер.
В минибара имаш заредени напитки и пак някакъв чипс и сладки неща и ти описано кое ти се включва в пакета и кое не. Всеки ден се разписваш какво си консумирал и дали ти е включено или не.
Там всичко, което  купуваш и ползваш като услуги, които не са ти включени в пакета, ти го пишат на сметка на стаята и плащаш на края на престоя. Не е нужно да носиш пари, освен за бакшиши за персонала, ако желаеш.
Относно плащането, за тези, които плащат на място. Там нямат онлайн банкиране или да плащаш през такова. Можеш да плащаш само през пос терминал с карти. Тези като нас да го имат предвид, защото съвсем бяхме изумили, че имаме седмичен лимит на картите и не знаехме, че не може да се плаща през банкиране. Успяхме през различни карти да платим, но ми създаде леко неудобство и притеснение.
Повечето сигурно плащате предварително, но аз исках да имам опция за канселиране и плащане на място, в случай, че нещо, възпрепядства пътуването ни.
Надявам се да съм била полезна на тези, които им предстои пътуване до там. Simple Smile

Последна редакция: ср, 13 дек 2017, 16:19 от shakri

# 603
  • София
CHAKRI, безкрайно много ти благодаря за труда и разкошните описания и разяснения.

С най-искрени пожелания да повториш всичко и на други места по света, с еднакво и дори по-красиво чувство и изживяване. А защо не и пак на Малдивите?
 Hug Heart Eyes

# 604
За гмуркането с бутилка може и да не съжаляваш - най-вероятно нямаш сертификат за гмуркане, а те го искат. Даже и не можеш да ги "преметнеш", че го имаш, ама си го забравил, защото задължително проверяват в и-нет.
Иначе слънцезащитни по това време обикновено намирам в ДМ.
 Simple Smile

# 605
CHAKRI, безкрайно много ти благодаря за труда и разкошните описания и разяснения.

С най-искрени пожелания да повториш всичко и на други места по света, с еднакво и дори по-красиво чувство и изживяване. А защо не и пак на Малдивите?
 Hug Heart Eyes

MayyaI,
Моля, много благодаря и аз. Със сигурност ще повторя. Дано по-често и на повече и все по-красиви места да ходим.
Пропуснала съм доста неща да напиша, със сигурност ще допълня поста.

Gerata, там провеждат курсове за гмуркане с бутилка, след което можеш да го правиш. Simple Smile

# 606
  • София
Точно така направи и моят мъж. На  място на Малдиви завърши курсс по дайвинг и получи ПАДИ сертификат.

Скрит текст:
.
По отношение на нещата, които които е добре да си вземем и тези, които няма да ни трябват.
За мен със сигурност задължителни неща за взимане са:
-маски за шнорхелинг, плавници и UV- блузи - ние лично ги купувахме в последния момент и се оказа доста трудно да си намерим, поради това, че не е сезон, навсякъде са ги изтеглили, а там където е имало, са свършили, т.к. тези, които са решили да ходят като нас на почивка са ни изпреварили Simple Smile. Можете и там да си наемете или да си купите. Но са минимум два пъти по скъпи, ако ги купувате. За под наем знам само, че маските са 11 долара, но не за 24 часа, а в рамките на деня до 19:00 часа. За София мога да кажа, че има някои неща в Декатлон, Спорт депо и има един магазин за водолазни принадлежности на име Под вода и се намира на Никола Габровски 110, между картинг пистата и бившата поща (до Колежа по комуникации) в Студентски град;
- обувки за коралите - много добра работа вършат, можеш да си плуваш с тях, може и там да ходиш. Аз лично моите ги ползвах първите два дни. После ходихме абсолютно цяла седмица боси, единственото, което обувахме, бяха плавниците. Неудобното е, че като ги намокриш вече един път, си остава пясък, колкото и да ги переш и чистиш и неудобно да се ходи с тях. Но ако сте с чувствителни стъпала (както съм аз) силно препоръчвам да си вземете. Няма да натежат;
- слънцезащитни кремове - задължително фактор 50. Слънцето е много силно. Пак изненада, когато купувах - в 6 аптеки нямаше почти нищо, фирмите са изтеглили продуктите и ако е останало едно две неща, пак е добре. За София в мола на Стамболийски има аптека, където не са ги изтеглили;
- Пантенол - за изгаряния, задължително. Дори и ако само се нараниш от корали или друго, е добре да го имаш. Ние не изгоряхме, ползвахме го само за претриване на кожата и обрив, но имаше други, които бяха доста изгорели и се възползваха;
- шапки - аз забравих да взема такива с периферия и козирка, но си купих като тези за плуване, само че от плат (от Декатлон). Свършиха ни чудесна работа във водата и при шнорхелинга;
- якета за самолета - доста е студено. Ние бяхме решили в Мале да ги сложим в куфарите, но добре, че не ги, защото като се наложи да стоим на летището доста време и после в лодките като ни трансферираха към друг остров, ни бяха доста от полза. В самолетите дават възглавнички и одеяла, но все пак е добре да си имаш яке;
- както вече споменах по-нагоре, необходими неща в ръчен багаж, в случай на извънредни ситуации;
- лекарства - течен аналгин, за корем, за стомашно неразположение, за гадене при пътуване, противоалергични (често се прави слънчева алергия) и който каквото си прецени друго;
- репелент и мазило за ухапване от комари. Аз не съм ползвала репелент, въпреки че имахме, първите три дни много ме хапеха. В случай, че нямате мазило, лайм или пантенол вършат също работа;
- адаптери за телефон, компютър и т.н. (ние си носехме, не знам дали на рецепция дават);
- подводна камера или фотоапарат (не е задължителни, разбира се, но е хубаво да имаш);
- джапанки - няма във вилата, ако ползвате, е хубаво да си вземете. Ние лично ги зарязахме на втория ден, заедно с обувките за корали.

Това, което за мен е излишно да се взима:
- обувки с ток - аз си бях взела едни ниски спортни обувки с които пътувах, обувки за корали, джапанки и сандали. Сандалите изобщо не ги разопаковах. С обувките само пътувах, другите ги носих два дни. Мъжът ми по същия начин.Ходехме боси през цялото време. Там освен пясък,няма нищо друго;
- хавлии - бях взела 4 плажни хавлии, не съм ги изваждала от куфара. Там всеки ден ти сменят и плажните и тези за баня. Ако трябва да съм честна ние плажни почти не сме ползвали. На шезлонга сме лежали два -три пъти. Ако идеш на басейн, те ти дават там и не е нужно ти да си носиш навсякъде.
- сешоар - аз си взех, но не съм го ползвала. Там имаше.
Супер полезно инфо си дала!  Peace
На нашият остров в хотела ни предоставяха за ползване маската за шноркелинг и плаВниците. Обувките ми с токчета бяха най-излишната част от багажа тогава.  Joy

В момента сме на Карибите, Доминикана и мога да потвърдя от първо лице изобилието тук. Но такъв шноркелинг и дайвинг, какъвто имаше на Малдивите - няма тук. Услугите, които се предлагат безплатно към хотела реално нямат приложение, понеже водата от към океана е мътна и водата е неспокойна с мощни вълни и течения. От към Карибско море само морски звезди видяхме.
Хавлии дават на всякъде, където бях тази година, с изключение на Сицилия и Римини. Носенето им е излишно на Малдиви и Карибите.  Peace

# 607
Kopche,имаш ли спомен колко платихте за PADI сертификата?

# 608
  • София
150 долара е цена курс + сертификат. Peace

# 609
Благодаря много.Мислех,че е повече.

# 610
Само 150 долара?! Това Open Water PADI ли е или е само Discover Scuba + сертификат?

# 611
Мисля че има някаква грешка - около 150 $ е DSD, включваш две гмуркания. Open water е около 600 $

# 612
И на мен ми се струва малко. Съветът ми е да напишеш един мейл до дайвинг центъра на острова, който сте избрали и те веднага ще ви изпратят ценовата листа /за да няма изненади..../. Ние така направихме. Помня само, че цената на гмуркането беше 100 usd при положение, че мъжът ми имаше изкаран курс.

# 613
Мисля че има някаква грешка - около 150 $ е DSD, включваш две гмуркания. Open water е около 600 $
И аз така си мисля Simple Smile но все пак... ние сме се гмуркали в Тайланд и DSD беше на горе долу същата цена ако не ме лъже паметта и не ни дадоха никакви сертификати само по една тениска Grinning включваше кратко обучение в учебна стая, първо гмуркане започна от плитко до 10м, след това почивка с напитки и плодове за тези които си бяха пили хапчетата в бурното море Grinning и след това второ гмуркане. Мисля, че струваше по около 150лв на човек, а за OW трябваше да платим по около 300-400лв на човек. Та едва ли на Малдивите е по-евтино Grinning

# 614
Хайде и аз да се включа.На въпроса на форумката къде с деца Малдиви или Занзибар ?Бях миналия декември без дете на Малдиви и този с дете в Занзибар. На малката и хареса Занзибар особено ,хотела ,но я стресна мизерията в Африка,особено като ходихме на сафари в Танзания .На Малдивите острова ,на който бяхме имаше 1-2 деца ,но ако изберете друг ще е подходящо за деца вероятно..Вече зависи от бюджета ..
Занзибар е по-икономичния вариант въпреки,че хотела определено беше по-лъскав..
Тук е момента да ви препоръчам една форумка,която може да ви даде много атрактивни оферти и за двете дестинации - kalea . Работих с нея покрай Малдивите и личните ми впечатления бяха отлични,заради това и се доверих за следващата екзотична дестинация.
Двоумях се с дете на 11 Шри Ланка или Занзибар и нейния избор и информация ми наклони везните.Тя ми направи резервацията и ми препоръча хотела,местния гид.. Сега ни направи супер оферта за Доминикана с полети от Мадрид за 730 евро ако не се лъжа..Изпитана е .
Иначе ние бяхме на Холидей Айлънд ,но не бих го избрала за почивка с деца.Там си е за двойки .Бях чела някаква статия с класация на 10 от най-красивите плажове в света,плажа на Холидей айлънд се препоръчваше заради private усещането...Острова е малък има само бийч вили , палмите и останалите растения така са засадени ,че ти оформят твое място от ивицата за уединение и плаж,можеш по цяял ден да не видиш хора,все едно на острова сте само двамата.Съседния остров е с по-луксозна база и повече забавления ,но на мен лично не ми допадна .Усещането беше малко за 5 звезден ол инклузив в Турция..Но пък имаха платформа на джети кея със страхотен риф за гмуркане.Има безплатни трансфери между хотелите /островите/ и можеш да ходиш колкото и когато поискаш.Там беше най-доброто гмуркане и шнорхелинг,по -добро и от платеното ,на което ни водиха.

Общи условия

Активация на акаунт