Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 984
  • 842
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ами да, точно същото написах, че се случи и с нас.
Изобщо, досега не съм чула за такъв случай, който да е разрешен смислено.

# 226
...
За мен това не е морал. Не знам какво е, не съм психолог, но не е нещо хубаво.
...

Не е. Патология му се вика.

# 227
Ами да, точно същото написах, че се случи и с нас.
Изобщо, досега не съм чула за такъв случай, който да е разрешен смислено.

Помня, че някой беше писал, значи сте Вие. Отивам да чета пак. Как се чувствахте тогава?
Аз... нямам сили. Седя, гледам, смятам...функционирам, но...

# 228
Бърди, видях пак. Благодаря!
Да, аз не вярвах на сина си, "слагах коефициент" на преувеличение, докато не видях как стоят нещата. Той спря да споделя с мен, защото му внушиха, че "големите деца не се оплакват".

# 229
  • sofia
О, на мен ми беше поставена диагноза, след реакцията ми на репликата "ама госпожо, как може да защитавате това дете!!!"  Mr. Green
Ми кой да го защитава, бе, съседката?
Това се случи в неформална обстановка, след което бях заплашена с директор. Още на следващия ден си уговорих среща с директорката, а класната беше ядосана защо не съм я информирала. Очевидно не беше подготвена. Ми тя щеше да ме "води" при шефката си, за по-сигурно, аз реализирах "заплахата". Даже и настоях и психоложката да присъства на срещата.

Резултат като твоя и го преместих.

ПП: Мен ме бяха докарали до лудост. Почнах да се съмнявам ставам ли за родител изобщо. Добре, че беше мъжа ми да ме върне в реалността.

# 230
Децата почти никога не лъжат/преувеличават за насилието (от специализирани статии). По-скоро обратното крият и омаловажават.

Василене, има решени случаи (например тук в споделен опит: http://www.psychology-bg.org/antibullying/?). Но трябва воля от страна на училището, при вас е обратното.
Затова бягай с мръсна газ. Не си заслужава нервите и усилията.
На прощаване можеш да им пуснеш отворено писмо от сорта:  Бягам, защото тук е опасно за децата. С кратко описание на фактите и с копия до всички институции (РИО, МОН, закрила на детето).

# 231
О, на мен ми беше поставена диагноза, след реакцията ми на репликата "ама госпожо, как може да защитавате това дете!!!"  Mr. Green

#Crazy за твоето дете ли е ставало дума?
Ако Да, не си ти за диагноза.

# 232
  • София
Vasilene, аз отдавна чета и се интересувам от такива случаи и честна дума, досега не съм видяла някой да е бил решен по различен начин от преместване в друго училище.

# 233
Тормозът се овладява, но на по-ранен етап и ако има воля от всички.

При нас в началните класове (преди 7-8 години) - още първата среща в първи клас след кратко, но бурно обсъждане определихме  правилата - всяка форма на неприятен физически контакт спрямо момичетата е недопустима (Някои момчешки майки настояваха, че за момчета това е игра, не знам дали са продължили).
Но имаше едно по-буйно момче. Не беше лошо дете, но му идваше отвътре да блъсне, скубе и т.н. Както пише в дебелите книги за ролите, още 2-3 момчета се увличаха да му помагат. Когато майките им разбраха "че се водят по чужд акъл", най-силно настояваха да се търси решение.
Обсъждане на родителска среща. Искането ни беше детето да се консултира със специалисти, за да се разбере кое провокира подобно поведение и така да се овладее ситуацията. При отказ - ръководството трябва да избере преместване на 1 дете или масово напускане.
Присъстваха майката и бащата на детето. Майката изключително кротка само слушаше. Бащата зае позицията, че другите го предизвикват, че ние не познаваме децата си и т.н. познати клишета. Но се съгласиха да потърсят специалист. Бяхме предложили да събираме пари, ако не могат да си го позволят, но те отказаха. И имаше подобрение - физическите сблъсъци намаляха като брой и сила. Детето насочи енергията си в чувството за хумор.

Пресен случай от училище в Софийска област. В класа двама близнаци тормозят останалите (включително замеряне с ножици). Майката не съдейства. Родителите на само 6 деца казват или те, или ние. Близнаците са преместени.

# 234
В гимназията сега за един проблем класната свика родителска среща и на нея присъстваха въпросните ученици. Майката на едното дете беше дори доста активна и с явно желание да помогне за позитивното разрешаване на ситуацията. В случая и класната и родителите бяха на място. Вярно, че останалите бяхме едни свидетели основно, но и в това имаше смисъл- да знаем, какво се случва и как се действа, че мерки се взимат, както и самите присъстващи ученици- те определено не се чувстват добре, когато проблемът им се разисква така публично.
Но тази класна е читава.
Имахме преди 3 години една съвсем различна, за която дори не ми се разказва. Излових я в лъжа, за което ми помогна детето, което тормозеше редовно останалите, като помощта му бе случайна, но пък много своевременна. Иначе и тя първо опита да обвини останалите, понеже детето се ползваше с протекции, но то се бе изпуснало за нещо и взе, че го потвърди пред директорката, класната и мен. А нещото беше много излагащо- класната го повикала, за да му каже за поредната жалба и го посъветвала "какво да правят и да кажат, че Х говорел цинизми и го закачал". Когато бе попитано дали знае какво означава "цинизми", детето чистосърдечно си заяви, че не е наясно. Както и че класната му казала какво да говори на срещата с директора. Бяха нагласили театър- да викат психоложката, която била някаква роднина на класната и една учителка, която имала специално отношение. Аз отидох с час по- рано в дирекцията, за да избегна театъра и да не се налага да играем изцяло по техните правила. Не им се получи. Психоложката и накованата учителка не се появиха, но пък сгащихме класната. И хлапето, срещу което всяка седмица някой подаваше жалби.
Стана им кофти, но поне агресията спрямо моето дете бе преустановена. Въпреки това всички ще помним крайно неадекватната й реакция на случващото се.

Последна редакция: чт, 10 мар 2016, 15:50 от Judy

# 235
  • София
Или училището минава в нападение.
Имах среща днес, на която представител от управата на училището ме обвини във всичко, включително нередовно носене на униформа от детето ми. Обясни, че има други училища, в които то да учи. Всъщност единственото, в което не ни обвиниха, беше тормоз на детето ми към друго дете.
За мен това е демагогия. Казаха ми приятели, че това се е очаквало в случая и е типично.
Жената беше като атакуващ войник. За жалост имаше и лъжи, които ще спестя тук, откровени.
Беше се фиксирала върху целта си и не чуваше.
========

НИЩО НЕ ПОСТИГНАХ.
НИЩИЧКО.
Правете си изводите.
Не знам дали написах - трето поколение висшист съм, от учителско и лекарско семейство.
Само да допълня - да и аз взех предвид коефициента за професионалната деформация, няма как. Но има разлика между нея и демагогия.

Те са наистина тренирани войници. Тая война те я водят постоянно, години наред, с родителите. Ако не са добри в нея, няма как да оцелеят. Добре владеят похватите, с които да омаломощят и обезоръжат всеки човек с нормален мироглед, логика и култура на поведение. Не една такава съм виждала в училищата - при това на много различна възраст, така че не е до поколенчески проблем. Даже се шегувах, че ги правят някъде по калъп.

Напълно те разбирам и много съжалявам.

Чела съм тук съвети на майки за справяне с подобни ситуации, в които препоръчват да се праща на разговор с ръководството бащата. Имало впечатления, че на мъже по-трудно прилагат тия номера, с които те вкарват в режим ти да се обясняваш, че нямаш сестра. Аз те посъветвах и друго....

# 236
А нещото беше много излагащо- класната го повикала, за да му каже за поредната жалба и го посъветвала "какво да правят и да кажат, че Х говорел цинизми и го закачал".
Същото. Само че не класната, а някой друг е дал акъл на детето, което се бие, да отговаря така пред нея защо го прави. То се оправдава с 'еди кой си псува и показва среден пръст'. Значи наистина са изпробвани подходи.

# 237
А нещото беше много излагащо- класната го повикала, за да му каже за поредната жалба и го посъветвала "какво да правят и да кажат, че Х говорел цинизми и го закачал".
Същото. Само че не класната, а някой друг е дал акъл на детето, което се бие, да отговаря така пред нея защо го прави. То се оправдава с 'еди кой си псува и показва среден пръст'. Значи наистина са изпробвани подходи.

Да, но когато това нещо го прави самият учител ситуацията става абсолютно нетърпима.
Все едно в моята област адвокатът на едната страна и съдията да се съберат в едно лице и да чакаме обективно правораздаване после.

# 238

Те са наистина тренирани войници. Тая война те я водят постоянно, години наред, с родителите. Ако не са добри в нея, няма как да оцелеят. Добре владеят похватите, с които да омаломощят и обезоръжат всеки човек с нормален мироглед, логика и култура на поведение. Не една такава съм виждала в училищата - при това на много различна възраст, така че не е до поколенчески проблем. Даже се шегувах, че ги правят някъде по калъп.

Да, за едно и също иде реч навсякъде. Може би пък това е обучението по педагогика, с което така се гордеят и размахват като знаме? Thinking newsm78

Къде се загубиха г-жи учителките да коментират по-конкретните примери?  За общата кауза бяха активни, а сега?

Колкото до бащата, в случая със здравословия проблем на детето бяхме двамата заедно. За срещата - споделих по-горе. Все тая, в случая.

За пръв път чувам тази практика, при която се подготвят реплики и сценарий как да се излезе от положение. Боже, не съм предполагала, че е възможно! ooooh!

# 239
  • Чукарландия
Или училището минава в нападение.
Имах среща днес, на която представител от управата на училището ме обвини във всичко, включително нередовно носене на униформа от детето ми. Обясни, че има други училища, в които то да учи. Всъщност единственото, в което не ни обвиниха, беше тормоз на детето ми към друго дете.
За мен това е демагогия. Казаха ми приятели, че това се е очаквало в случая и е типично.
Жената беше като атакуващ войник. За жалост имаше и лъжи, които ще спестя тук, откровени.
Беше се фиксирала върху целта си и не чуваше.
Пример: защо закъсняваме.
Обясних, че в повечето време идваме малко преди 8:20. Тогава в двора е тълпа деца. НО тя ВИЖДАШЕ САМО МОЕТО. Попитах точно това - защо от тълпата забелязва само моето дете.
Няколко пъти пробвах да наведа разговора на темата. Безуспешно. Тонът й беше изцяло нападателен, държеше се с мен като...
Отговарях на всички обвинения. Когато нямаше как да продължава, реагираше упорито с "М!".

Накратко - както обясни мой приятел-  това е типичен отговор в такава ситуация.  Взима се малка част истина - да речем детето не ходи редовно с униформа - и малко по малко се трупа. Без домашно, да речем - още. Опитах да контрирам, че ако бях безотговорна едва ли бих пристенявала учителката от занималнята да я питам какво е домашното в случаите, когато не е записано никъде и синът ми не го помни. Зашото понякога го взимам наобед. Веднага ми се кресна (Много съжалявам, но това стана): " Не може на 30 деца да им се пише в бележниците!". Което никой не е искал. Точно това и казах на учителката от занималнята - знам, че не можете да пишете на 30 деца. И не е редно. Който иска, намира начини. Буквичка или хиксче на дадената страница.
НИЩО НЕ ПОСТИГНАХ.
НИЩИЧКО.
Правете си изводите.
Не знам дали написах - трето поколение висшист съм, от учителско и лекарско семейство.
Само да допълня - да и аз взех предвид коефициента за професионалната деформация, няма как. Но има разлика между нея и демагогия.

Когато тормозят детето ми, неносенето на униформа и закъснението са най-малкия проблем, мореее, що аз не съм била пред тая изтипосана кукундрела... ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт