Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 268
  • 842
  •   1
Отговори
# 150
Много истина има в мнението на Кабалеро. Понеже моето мнение по въпроса не ви се хареса аз само кротко си четях и какво установих? Че тук всички писали са все майки на херувимчета, света вода ненапита. Но спомените ми от ученическите години не са толкова избледнели, че да не помня, че напълно невинните жертви, и напълно виновните хулиганчета не са чак толкова много. Най-често Гошко и Тошко се ступват и понеже Гошко е по-силен, по-умел или по-мотивиран набива Тошко. В резултат Тошко отива да плаче на майка си с един нажален невинен поглед и тя хуква да защитава херувимчето си. Нищо, че с повече късмет можеше то да е победител и тогава щеше другата мама да се оплаква Twisted Evil Не знам какви са ви ситуациите, но знам със сигурност, че светът никога не е черно-бял, а винаги е в някакви сивкави нюанси. И най-често крушката си има опашка. Естествено, да се размахват юмруци е неприемливо, но децата се бутат, тичат, спъват, карат се, събират се на "банди" и "враждуват" помежду си. Ми наистина такъв е и животът на възрастните, не сте ли го забелязали?

Няма смисъл от толкова теоретизиране. Нека авторката на темата си премести детето, защото ако е нарочено трудно ще се промени ситуацията. А междувременно да го научи как да се защитава, а най-добре как да избягва нуждата да се защитава. Защо има деца, на които никой не посяга и деца, които всички ритат? Пак ме ругайте, но се замислете за последното. Ако на улицата ви срещне злобно куче какво ще направите? Ще звъните на Фандъкова ли? Или ще се опитате да не се държите като жертва - няма да бягате, няма да проявявате страх, няма да го провокирате, но няма и да му обръщате гръб... Такива неща ще правите. Ми и в училище е така - като срещне детето ви побойник има различни тактики, с които може в голям процент от случаите да избегне насилието. Побойниците рядко са герои, а предпочитат лесната плячка. И най-важното - да научите децата си на тактика зависи само от вас, не ви трябват директор, педагогическа стая, министерство и филанкишия.

Аз естествено плещя глупости, които изобщо не ви се коментират, но още преди хилядолетия Лао Дзъ е формулирал най-добрата стратегия "Аз не смея да нападам, но съм длъжен да се защитавам". Липсата на защита е окуражаване на агресията. Това е.

# 151
Скрит текст:
Много истина има в мнението на Кабалеро. Понеже моето мнение по въпроса не ви се хареса аз само кротко си четях и какво установих? Че тук всички писали са все майки на херувимчета, света вода ненапита. Но спомените ми от ученическите години не са толкова избледнели, че да не помня, че напълно невинните жертви, и напълно виновните хулиганчета не са чак толкова много. Най-често Гошко и Тошко се ступват и понеже Гошко е по-силен, по-умел или по-мотивиран набива Тошко. В резултат Тошко отива да плаче на майка си с един нажален невинен поглед и тя хуква да защитава херувимчето си. Нищо, че с повече късмет можеше то да е победител и тогава щеше другата мама да се оплаква Twisted Evil Не знам какви са ви ситуациите, но знам със сигурност, че светът никога не е черно-бял, а винаги е в някакви сивкави нюанси. И най-често крушката си има опашка. Естествено, да се размахват юмруци е неприемливо, но децата се бутат, тичат, спъват, карат се, събират се на "банди" и "враждуват" помежду си. Ми наистина такъв е и животът на възрастните, не сте ли го забелязали?

Няма смисъл от толкова теоретизиране. Нека авторката на темата си премести детето, защото ако е нарочено трудно ще се промени ситуацията. А междувременно да го научи как да се защитава, а най-добре как да избягва нуждата да се защитава. Защо има деца, на които никой не посяга и деца, които всички ритат? Пак ме ругайте, но се замислете за последното. Ако на улицата ви срещне злобно куче какво ще направите? Ще звъните на Фандъкова ли? Или ще се опитате да не се държите като жертва - няма да бягате, няма да проявявате страх, няма да го провокирате, но няма и да му обръщате гръб... Такива неща ще правите. Ми и в училище е така - като срещне детето ви побойник има различни тактики, с които може в голям процент от случаите да избегне насилието. Побойниците рядко са герои, а предпочитат лесната плячка. И най-важното - да научите децата си на тактика зависи само от вас, не ви трябват директор, педагогическа стая, министерство и филанкишия.

Аз естествено плещя глупости, които изобщо не ви се коментират, но още преди хилядолетия Лао Дзъ е формулирал най-добрата стратегия "Аз не смея да нападам, но съм длъжен да се защитавам". Липсата на защита е окуражаване на агресията. Това е.
И двата ти поста са много разумни. Само човек, който има проблем с четенето с разбране, би ги възприел като обвиняващи жертвата. Да, важно е да научим децата си да не се държат като жертви. Това не означава толериране на агресорите.

# 152
Скрит текст:

И двата ти поста са много разумни. Само човек, който има проблем с четенето с разбране, би ги възприел като обвиняващи жертвата. Да, важно е да научим децата си да не се държат като жертви. Това не означава толериране на агресорите.
И аз ги разбрах, както тя искаше.  Peace Понятието "поведение на жертва" го има в психологията. Което не значи, че жертвата е виновна.

# 153
Божеее...божееее....7 годишно ще го учим на такъики и как да избегне насилника.

Нямам спомени от насилници в моето детство. Да бяхме бунтари, изрисувахме стените на училището, карахме кънки в коридора на училището, носехме дънки под престилките. Нито в едното училище до 7 клас нито в гимназията Гошо, Пешо или Иван не са е били и термозели слабите.

Детето ми е в ЧУ където за обидна дума към съученик те викат при директора. И детето и родителя.
Бутане, побутване и удър водят до изключване.
Ама в ДУ е трудно. Важен е бюджета на училището.

# 154
  • София
Аз, в случая, просто търся решение, освен това детето ми да удря някого.
След цялото четене по въпроса, освен напомпване на самочувствието, физиката, игнориране, идва намеса на някакви училищни органи. При нас тези органи не работят.
Пак казвам, че досега проблеми не сме имали.
Наистина някои деца са по-големи непукисти, по-обиграни, ако имат братя и сестри, от сблъсъците с тях.
Училищната психоложка едва ли не изкара, че който няма братя и сестри, е насила жертва.
Да, две страни са, но има някакви граници.
Моят съвет е да говорите лично с родителите на децата, които го тормозят, но задължително в присъствието на децата и да им обясните какво вършат, без да им спестявате нищо.

Лично, но в присъствието на учителя и директора. Личният разговор без представител на училището може да се обърне зле и да си докарат по-сериозни неприятности. Щом конфликтът е на територията и отговорността на училището и класната и директора, значи трябва и те да са част от разговора и решението. Ако не става, просто си вдигате шапката и сменяте училището, защото в един момент толкова се затягатт нещата, че не си заслужава да се остава.

# 155
Божеее...божееее....7 годишно ще го учим на такъики и как да избегне насилника.
Изобщо не става дума за това.

# 156
По мои наблюдения много родители поощряват агресията у децата си. Наричат я "оправност". По площадките съм чувала реплики като "нашата е много оправна. Налита и батко си да бие. Ама нека, нека е оправна". Наскоро един съсед ми се хвали как детето му редовно биело най-едрото дете в групата. Майката на тормозеното дете се оплакала на съседа ми, а той й казал "еми като може ще го бие". Това ми го разказва съседът с гордост.

Мисълта ми е, че по мое мнение както и да се разговаря с едно дете, щом у дома подкрепят грубостта му, файда от училищни психолози и класни ръководителки няма да има.
Съгласна съм с това, че трябва да се бръкне в джоба, за да има някаква промяна.

# 157
Децата като такива за нищо не са виновни. Всичко идва от родителите!!!

1. Гените - какви гени е наследило детето, дали майка му и баща му са агресивни по природа (и тук не става въпрос само за физическа агресия, ами и за вербална такава).

2. Семейната среда - детето копира поведението на бащата и майката като вижда как те се справят с даден проблем възникнал в ежедневието. Ако имайката и бащата са божи кравички и на мравката път правят и са болезнено добри, то детето няма начин да се държи по друг начин в училище и по този начин да не стане мишена.

Не може всички да са в някакви специални училища и за обидна дума да се ходи при директора, а за шамар примерно да го вкарват в затвор със строг режим. Става въпрос за нормалните училища - държавни или частни. Тук по форума е имало теми в които се опива агресия и то от най-висш ранг в елитни езикови и подобни гимназии. Хайде не се правете сега. Щом родителското тяло поощрва и самото то проявява агресия или обратното, винаги е жертва и все е прецакано в живота, няма как детето да не е същото.

# 158
Бутане, побутване и удър водят до изключване.

Да бе да, не го вярвам Whistling А ако наистина е така не бих искала моето дете в такова училище. Да те видим теб, ако утре случайно твоето дете бутне някое друго. Или пък го провокират и то не се сдържи и отвърне. Тогава каква песен ще пееш?

# 159
Не са виновни само учителите!В никакъв случай!Просто всичко е объркано.Наистина сегашните деца са ужасни ,растат в агресия,защото им е обяснявано ,че само така ще могат да успеят в живота и да се преборят...Няма вече ценности,и точно  тук трябва да се намеси учителя.Бабаитчета,които не само се бият,но и растат жестоки манипулатори,егоисти и злобни същества трябва да се спират,забелязват и наказват.Тук трябва да са учителите!Стига вече с тоя страх!Всеки да си заеме ролята.И наистина всичко в държавата е такова,безнаказано,но от някъде и от някой трябва да се започне!

# 160
В темата говорим за деца, а те се бутат, обиждат, ритат, ..... и не, не е въпроса да се изключват или да се пращат в затвора барабар с родителите им, въпроса е да се работи върху поведението им - родителите и учителите заедно. Не едните да приемат за нормално *децата са деца*, а другите да поощряват оправността на отрочетата си.
Също така смятам, че всеки случай трябва да се разглежда в детайли, защото действително има деца с изключителни умения в манипулирането. Бащата на едно такова заплаши синът ми ( четвъртокласник ) че ще го пребие. Единственото, което спаси въпросният индивид от сериозни проблеми ( законни ) беше, че научих за случката на 4 000 км. от училището.
Нещата са много сложни и аз лично не съм оптимист.

# 161
Каква роля да си заемат учителите? Хайде стига с тия простотии. Учителите нямат право на нищо в днешно време. Няма респект, няма нищо, нямат ПРАВА.

И преди 40 години не е било хубаво като учителите са били шамари, дърпали са уши, стригали са с ножица косите на учениците и всякакви подобни възпитателни мероприятия са провеждали, но и сега не е работа.

Пишеш стига с тоя страх  Joy Върви един месец като учител като всеки ден си на различен клас от най-малките до най-големите и после пиши как е минало и как си със страха  Joy То така отстрани лесно се говори.

Ролята на учителите е главно да дават знания на децата, а не да са звероукротители.

Нещата само ще стават по-зле. Повечето родители се борят за оцеляване и нямат време и енергия да се занимават с децата си. Отделно голяма част вече от децата са оставени за отглеждане от баби, защото родителите са в чужбина да изкарват пари. И децата са шапка на тояга без абсолютно никакъв контрол.

П.П. А онова пък, където за бутане или удАр се изключвали някъде си е някаква сцена от научно-фантастичен филм с елемент на комедия  Joy

# 162
Черна станция ....моето удари едно момче....мен ме викнаха в училище, детето ми ходи почти два месеца при психолога на училището.  Така че песента си я знам....сина ми е силен ако мен ме бутне ще падна. Няма право да решава спорове с бой. Първо защото може да нарани другото дете и второ защото другото дете може да му отвърне и да го нарани него. Удряне, блъскане и обиди не са начини за решаване на каквото и да било. Сина ми може да удря и блъска в залата по карате. Ако има нужда да изкарва енергия може да блъска там до насита
И личното ми учидване е че това се случва при деца на 7, 8, 9 години. Деца които прекарват цялото си време с учител. Интересно ми е този учител какво прави.

# 163
Добре де, скъпи майки, до кога учителят ще ви е виновен за всичко? Не липсата на ред в държавата и обществото, не лошата образователна система, не политиката, която подържа безчинства в страната. А точно учителят! Засрамете се.

Най-точното мнение по темата!!!

За всичко са ви виновни учетелите, ама като учител тръгне да възшитава децата и като го пребият в клас и дори му правят клип как го бият казвате, че той е виновен. А на тези деца които са 1-4-ти клас и още не могат да бият учители, влизат по някоя майка или баща бабаити, пребиват даскала/ката и си заминават и после ги гледаме по телевизията и те умират от срам. Тогава пак нищо не казвате. За всичко е виновен учителя.

Онова мнение, срещу което скочихте всички също беше супер на място, но истината боли. Хайде, може да има и училища със серафимчета и деца-майки терези, но реалността е че от 15 години дори малките деца са озверели страшно и си правят каквото си поискат, защото знаят, че ако има проблем с даскалката мама и тати ще дойдат и ще я напляскат.

Винаги е имало насилие в училище, независимо от строя и степента на анархията. Това си е умален модел на обществото, само че затворено такова, защото 5 дена в седмицата си 20 други деца в клас, междучасие и след часовете. Стадото надушва слабите и се изгражда като ги малтретира, унижава и обижда. Винаги и навсякъде е било и ще бъде така. Първо трябва да се изградят, да вдигнат самочувствие и опит за да могат по-нататъка да се борят с други в живота и самия живот като такъв. Никой не е станал голямата бабанка без преди това да се е изграждал върху най-слабите.

Просто в училището в което е детето в момента има повече от тия елементи. Като се премести детето дай Боже да отиде в училище с по-малко такива съученици, но винаги и навсякъде най-слабото като характер дете бива тормозено в клас. Ако всички се замислите докато сте били в училище преди време, ще се сетите за Пенчо примерно, който винаги е оставал без пари за закуска, щото са му ги крали или Хортензия, на която са и са се подигравали винаги заради името или заради други неща. Просто не са могли да се защитят и стават боксови круши.

Сменете училището, но най-вече поработете с момчето. То само по себе си не е виновно за нищо. Просто е прекалено добър, но ако не го вкарате в час после ще има една огромна травма от ученическите години, която ще си влачи цял живот.  Peace
Би било хубаво преди да покажете знания по психология, да сте сигурни какво става в случая. Детето ми далеч не е най-слабото по характер. Възпитан е, обаче, по начин, явно нетипичен за някои от родителите. Не псува, не се бие, не гледа телевизия. Има и такива хора и не сме малко. ( Всичко може да се следи и по нет. Има новини, детски канали).
ИМА разлика между слаб характер и добро възпитание.
Разбира се, че знам за "стадото". Ако беше така, щяхме да имаме проблеми в ясла, градина, детска площадка. Нямаме. Не сме от свитите, нито бягащите. Днес "жертва" е друго дете.
Права сте, приципно.

# 164
Аз казвам как е в общият случай. Вие веднага се засегнахте нещо. Нямам за цел да обидя никой, просто казвам как работи схемата.

И все пак "прекаленият светец и Богу не е драг"  Peace

Общи условия

Активация на акаунт