Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 983
  • 842
  •   1
Отговори
# 165
Аз казвам как е в общият случай. Вие веднага се засегнахте нещо. Нямам за цел да обидя никой, просто казвам как работи схемата.

И все пак "прекаленият светец и Богу не е драг"  Peace
Ето, пак... не е прекален светец Grinning

# 166
  • в рока
Агресията е повсеместна за съжаление. Всяко дете се гледа като писано яйце, трепери се над него заради пустия му делегиран бюджет.  Поне в повечето училища. Но мога да ви кажа едно - в огромен процент от случаите родители на насилници неглижират проблема, липсва желание да се изслушва учителя, често няма адекватна реакция . Дори и при най-добро желание на учителя да разреши конфликта , намирането на решение и успешното му прилагане зависи от взаимодействието между педагог, родител, дете, психолог, педагогически съветник, директор, други служби при необходимост.

Образователната ни система /и не само тя/ е в окаяно състояние. Но все повече и домашното възпитание, взаимоотношенията в семейството, ценностната система, ако щете,  също куцат или напълно отсъстват.

# 167
Каква роля да си заемат учителите? Хайде стига с тия простотии. Учителите нямат право на нищо в днешно време. Няма респект, няма нищо, нямат ПРАВА.
Скрит текст:
И преди 40 години не е било хубаво като учителите са били шамари, дърпали са уши, стригали са с ножица косите на учениците и всякакви подобни възпитателни мероприятия са провеждали, но и сега не е работа.

Пишеш стига с тоя страх  Joy Върви един месец като учител като всеки ден си на различен клас от най-малките до най-големите и после пиши как е минало и как си със страха  Joy То така отстрани лесно се говори.

Ролята на учителите е главно да дават знания на децата, а не да са звероукротители.

Нещата само ще стават по-зле. Повечето родители се борят за оцеляване и нямат време и енергия да се занимават с децата си. Отделно голяма част вече от децата са оставени за отглеждане от баби, защото родителите са в чужбина да изкарват пари. И децата са шапка на тояга без абсолютно никакъв контрол.

П.П. А онова пък, където за бутане или удАр се изключвали някъде си е някаква сцена от научно-фантастичен филм с елемент на комедия  Joy
Извинявай за директния въпрос. Защо учителите продължават да стоят в този ад? И то за мизерни заплати (по техните думи). Просто се чудя.  newsm78
Май освен робски труд, забелязвам и робска психика. Излиза, че най-голямата жертва са учителите. Виж стр. 1 - жертвите сами са си виновни.

# 168
заради свободното време и за да можем да обърнем повече внимание на нашите собствени деца да НЕ станат като някои други. Но извън това тази професия е призвание-или можеш да я вършиш добре или не.

# 169
Никой не е казал че жертвите сами са си виновни. Поне аз никъде не го твърдя.

Учителите какво могат да направят срещу системата? В България в нищо няма единство. Всеки си гледа хляба и гледа да не се вре между шамарите.

Обаче има и нещо друго. И от учителите има слаби и силни. Аз докато бях ученик (1989-2000) особено след 1995-та си спомням много ясно как имаше учители/и, които всеки час бяха осмивани, подигравани, репликирани и прочее и в същото време имаше учители, които само с присъствието си всяваха респект и никой не си позволяваше да се държи "лабаво" с тях. Но това е бил все пак отдавна. По мнения на 2-3-ма  познати учители и възпитатели децата тотално за озверели след 2000-2005. Просто казват не са същите. И то още от ранна детска възраст.

# 170
Ценностната система на родителите е основната причина.

# 171
  • гр. София
Агресията е повсеместна за съжаление. Всяко дете се гледа като писано яйце, трепери се над него заради пустия му делегиран бюджет.  Поне в повечето училища. Но мога да ви кажа едно - в огромен процент от случаите родители на насилници неглижират проблема, липсва желание да се изслушва учителя, често няма адекватна реакция . Дори и при най-добро желание на учителя да разреши конфликта , намирането на решение и успешното му прилагане зависи от взаимодействието между педагог, родител, дете, психолог, педагогически съветник, директор, други служби при необходимост.

Образователната ни система /и не само тя/ е в окаяно състояние. Но все повече и домашното възпитание, взаимоотношенията в семейството, ценностната система, ако щете,  също куцат или напълно отсъстват.

+1. Напълно съм съгласна. Не съм чела темата назад, но написаното по-горе е абсолютно вярно. Дъщеря ми е 11 клас и през всичките тези години съм го наблюдавала това като родител.  Peace

# 172
Скрит текст:
Никой не е казал че жертвите сами са си виновни. Поне аз никъде не го твърдя.

Учителите какво могат да направят срещу системата? В България в нищо няма единство. Всеки си гледа хляба и гледа да не се вре между шамарите.

Скрит текст:
Обаче има и нещо друго. И от учителите има слаби и силни. Аз докато бях ученик (1989-2000) особено след 1995-та си спомням много ясно как имаше учители/и, които всеки час бяха осмивани, подигравани, репликирани и прочее и в същото време имаше учители, които само с присъствието си всяваха респект и никой не си позволяваше да се държи "лабаво" с тях. Но това е бил все пак отдавна. По мнения на 2-3-ма  познати учители и възпитатели децата тотално за озверели след 2000-2005. Просто казват не са същите. И то още от ранна детска възраст.
Съгласна съм, но в обратен ред: всеки си гледа хляба и не се вре между шамарите ... щом постъпват зле с друг. Затова няма единство. Съответно системата не се подобрява (но отива към по-лошо).

Душата,
благодаря, че си откровена за свободното време. Обаче това за ценностната система на всички родители (заради членът, който им слагаш) е опит да очистиш съвестта си. Така де, вината е в другите. В краен случай на кривата ракета, космосът й е виновен.
Лесно е всеки да прехвърля цялата вина. Трудно е (както пише I.HR) да се търси решение. Особено за учителите - това ще им отнеме от совбодното време, единственото ценно в тази професия.  Peace

Като сме на тема ценностна система - как оценяваш безучастните наблюдатели на насилие над деца.
И ще бъда още по-нагла. Как оценяваш насилието на учители над деца?

# 173
Насилие на учители над деца?  #Crazy Пази Боже, пу пу, да не е уроки. Задай го този въпрос през учебната 1981/1982 година  Peace

# 174
  • София
постингите са Caballero са идеалното доказателство за всичко онова, което писах днес.

в обществото вече трайно е насадено, че:

1. учителят не е педагог, а само образовател
2. учителят не е виновен за нищо, не носи отговорност за дисциплина и ред и няма възможности да я осигури
3. да си добър и възпитан е лошо, поведение на жертва и сам си си виновен, че те млатят.
4. нормално е всичко да се решава с агресия и бой в обществото.

25 години се възпитаваха деца по тоя начин и резултатът е налице - трайно и неизкоренимо.

# 175
2. учителят не е виновен за нищо, не носи отговорност за дисциплина и ред и няма възможности да я осигури
3. да си добър и възпитан е лошо, поведение на жертва и сам си си виновен, че те млатят.

Абсолютно тенденциозно и демагогско мнение. Нищо такова не е казвано, или поне не в точно този смисъл. Но няма да споря, всеки може да го приема както си иска. Аз лично написах какво е добре да се направи за да не ви пердашат децата, а като не искате - ваша си воля.

# 176
Могат. И го правят - онези, които искат.
Нещата са толкова различни от времето, в което ти си бил в училище, че дори не можеш да си ги представиш.

# 177
При положение, че децата ни прекарват голяма част от деня си в училище, учителят не набива само знания, ами и коригира поведението.
В училището на дъщеря ми тази учебна година започна под мотото - Училището, вторият ни дом. Вчера отивам да я взема за обяд, учителката отваря вратата и тя се изстрелва към люлките. Учителката спря класа  ( който беше нареден за влизане в стола ) върна *стрелата* и и изчете една дълга лекция как първо трябва да  поздрави майка си, а не да я подминава и как правилата трябва да се спазват т.е. имат временна забрана да ходят в детският парк без възпитател. Хлапето се обиди и ревна. По пътя за в къщи имахме дълъг и спокоен разговор на тема норми, правила и възпитание. Преди няколко дена пак я взех ревяща. Била наказана на столчето за мислене, защото не давала на другите да пипат играчките. Не ми е хубаво да я намирам така, ама трябва да се научи по един или друг начин, че нещата не стават според нейния кеф. 
Синът ми също има късмета да попадне при добър педагог през първите си години в училище. Двете с класната му се борихме срещу боклуците в лафката - успешно.
Та предпочитам строг учител, който държи на реда и дисциплината, отколкото добричък на който му се качват на главата.

# 178
  • София
При положение, че децата ни прекарват голяма част от деня си в училище, учителят не набива само знания, ами и коригира поведението.

ама разбира се, това са азбучни истини, недоумявам как може някой да твърди противното.

родителят също възпитава и има ангажимент, но той не е с детето през основната част от деня, той не може да му коригира поведението през това време. затова трябва да работят заедно учител и родител, не може учителят да стои и да гледа безучастно, като само въздиша как родителите не си вършат работата по възпитанието.

децата в белите държави ги дресират от малки на социално приемливо поведение - на споделяне, на емоционална култура и сдържаност, на неагресивност, на дискутиране - все неща, които липсват много на българите. а при нас учителките още от детската градина ги оставят масово да се държат като зверета и само гледат да няма видими телесни поражения... на малките деца, ако им отнемеш 8 часа дневно от педагогиката и контрола на поведението - всичко отива на кино.

# 179

Абсолютно тенденциозно и демагогско мнение. Нищо такова не е казвано, или поне не в точно този смисъл. Но няма да споря, всеки може да го приема както си иска. Аз лично написах какво е добре да се направи за да не ви пердашат децата, а като не искате - ваша си воля.

Остави я, извърта думите така както си иска и е удобно на нея. Няма смисъл да се спори с нея

Общи условия

Активация на акаунт